49 Války 20. století v literatuře

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Světová literatura po 1. svět. válce
Advertisements

Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Erich Maria Remarque
Světová literatura po 1. světové válce
Světová literatura po 1. světové válce
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_ INOVACE _15_CJL_3 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
2.Světová válka v próze obrázek
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Bohumil Hrabal ( ) Jeden z nejvýznamnějších českých prozaiků 2. poloviny 20. století.
Doplňte ke správnému roku odpovídající událost
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_ESTETIKA_08
První svĚtová válka.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
BOHUMIL HRABAL Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Karel Čapek.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_ INOVACE _09_CJL_3 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_07.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.03 Název pro školu: EU ČJ 03 II Název materiálu: Jaroslav Hašek Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací.
 spisovatel, novinář  otec alkoholik, zemřel brzy (matka se s dětmi často stěhovala)  nedokončil gymnázium, vyučil se drogistou a maturoval na obchodní.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_ INOVACE _08_CJL_3 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
Literatura na počátku 20.století
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo, OP VK Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/12/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvoření
Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CJL_4S2N_NT_01_04 NázevArnošt Lustig Druh učebního materiáluPrezentace PowerPoint PředmětČeský jazyk a literatura Ročník4.
Život a dílo VY_32_INOVACE_2A4 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Lenka Fibigerová.
JAROSLAV HAŠEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Arnošt Lustig Jan Drda Ota Pavel 9. ročník.
ČESKÁ LITERATURA 2.POL.20.STOLETÍ (
Jaroslav Hašek
Romain Rolland Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Karel Čapek.
Eliška Dlouhá Gymnázium Jiřího Ortena V8A
Meziválečná literatura
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
1 Exilová literatura Exilová nakladatelství Josef Škvorecký.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ Jan Drda Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Literatura 1. světové války Název sady: Český jazyk 9. ročník.
Mgr. Marie Havránková ODRAZ 1. SVĚT. VÁLKY VE SVĚTOVÉ LITERATUŘE Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
Odraz 1. světové války v literatuře Materiál je součástí projektu „Odraz 1. světové války v moderní výuce“ a je prostřednictvím „Programu na podporu činnosti.
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU: Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Jaroslav Hašek Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
Arnošt Lustig „Život není to, co chceme, ale to, co máme a vydržíme.“
Jaroslav Hašek Jaroslav Hašek - Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-U
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Česká próza po roce 1945: Arnošt Lustig Tematická oblast: Česky jazyk a.
Název SŠ:VOŠ, SPŠ automobilní a technická Tem. oblast:Legioná ř ská literatura a obraz 1. sv. války Ro č ník:T ř etí Č íslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Ernest Heminhway Jana Cihelková, Kateřina Klausová.
Ernest Hemingway Benešová Tereza C3B Obecné informace Charakter spisovatele Život Literární tvorba Stěžejní díla.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_Inovace_ Arnošt Lustig Český jazyk 9. ročník
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_15 Název Arnošt Lustig Téma hodiny Autoři druhé.
TÉMA: ERICH MARIA REMARQUE AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ
„Nejspokojenější lidé jsou právě ti, kterým násilím nebyla vnucena vzdělanost.“ Jaroslav Hašek
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_14 Název Jan Drda, Jan Otčenášek Téma hodiny.
Erich Maria Remarque VY_12_INOVACE_Rů_I_36
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_14_ČESKÝ JAZYK
VY_32_INOVACE_ČJ.9.A NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR. NIKOLA GRBAVČICOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_ČJ.9.A.06_Jaroslav Hašek NÁZEV:
Český jazyk 9. ročník Česká próza 20. století.
První světová válka. Vznik československého státu.
Šablona 32 VY_32_INOVACE_20_24_Romain Rolland
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Erich Maria Remarque Eva Švančarová
Hádej, kdo jsem? NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Odraz 1. světové války ve světové literatuře:
Odraz 2. sv. války v české literatuře
VY_12_INOVACE_Jir_I_05 E.Hemingway Název projektu: OP VK
VY_32_INOVACE_Jir_I-21 Pavel Kohout Název projektu: OP VK
Transkript prezentace:

49 Války 20. století v literatuře „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.“ 49 Války 20. století v literatuře

Autor: Mgr. Martina Sprengerová SOŠ a SOU, 28. října 2707, Česká Lípa 2. ročník, dvouletý obor 49

Historie: 1. světová válka (1914-1918) významně ovlivnila život v celé Evropě, zničila dosavadní pořádky a jistoty, byla to válka o moc a nová území. Záminkou se stal atentát na následníka rakouského trůnu, arcivévodu FRANTIŠKA FERDINANDA D´ ESTE. Válka skončila porážkou Německa a Rakouska-Uherska 2. světová válka (1939-1945) největší válečný konflikt v lidských dějinách. Válka, vyprovokovaná nacistickým Německem, začala v Evropě, poté se rozšířila do celého světa. Německo bylo nakonec poraženo

Erich Maria Remarque (1898-1970) Německý spisovatel Účastnil se první světové války V roce 1931 se odstěhoval do Švýcarska, v roce 1939 emigroval do USA Zajímavosti: Byl zamilován do herečky Marlen Dietrich V roce 1958 se žení s bývalou Chaplinovou manželkou Paulette Goddardovou

Dílo: Na západní frontě klid-tímto románem debutoval, dobyl mu světový úspěch, humanistický náboj Tři kamarádi Cesta zpátky Miluj bližního svého Vítězný oblouk Na západní frontě klid: hlav. postava-student Pavel Bäumer, který se dobrovolně hlásí do 1. sv. války,prodělává výcvik a poté zažívá zákopové boje, závěrečný odstavec knihy konstatuje, že hlavní hrdina padl

Ernest Hemingway (1899-1961) Americký spisovatel, novinář Účastnil se první světové války Po válce přichází jako dopisovatel do Paříže a začíná se soustavně věnovat literatuře Účastnil se loveckých výprav do Afriky, během španělské občanské války pracuje opět jako dopisovatel, po druhé světové žil v USA a na Kubě, spáchal sebevraždu Získal Nobelovu cenu za literaturu Zajímavosti: byl 4x ženat, měl rád nebezpečné sporty-např. box, býčí zápasy

Dílo: Sbohem, armádo Komu zvoní hrana Stařec a moře Sbohem, armádo-příběh lásky mezi raněným americkým vojákem a anglickou zdravotní sestrou, obžalovává zde válku Stařec a moře-metaforický příběh o smyslu lidského života, novela, v němž starý kubánský rybář zápasí s obrovskou rybou, úlovek mu však sežerou žraloci, domů se vrací pouze s kostrou své ryby, polomrtvý vyčerpáním -zobrazování mezních životních situací, psychických dějů v člověku

Romain Rolland (1866-1944) Francouzský spisovatel Vystudoval historii na elitní francouzské škole, pak pokračoval ve studii v Římě Byl profesorem dějin umění a přednášel dějiny hudby na Sorbonně Byl i hudebním kritikem a psal hudební monografie Získal Nobelovu cenu za literaturu

Dílo: Jan Kryštof Okouzlená duše Dobrý člověk ještě žije Petr a Lucie- protiválečná novela se shakespearovským námětem, Petr a Lucie se náhodně setkávají, zamilují se do sebe a uzavírají se do samoty své lásky, bez ohledu na morálku rodičů a vrcholící válku, na Velký pátek hynou za náletu v troskách chrámu

Jaroslav Hašek (1883-1923) Český spisovatel Narodil se v Praze Studoval gymnázium, učil se drogistou, nakonec maturoval na obchodní akademii Vedl bohémský způsob života Účastnil se první světové války V roce 1911 založil Stranu mírného pokroku v mezích zákona

Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války Dílo: Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války čtyřdílný román, nedokončený (Karel Vaněk –román dokončil) Ilustroval Josef Lada Postavy: Švejk, nadporučík Lukáš, polní kurát Katz, žravý pucflek Baloun, posluhovačka paní Müllerová, hostinský Palivec, poručík Dub

Práce s textem Dr. Grünstein po dobu své praxe přivykl být jemné ironickým, kterýž způsob působil mnohem vydatněji nežli křik.  "Aha, revma," řekl k Švejkovi, "to máte náramné těžkou nemoc. Je to opravdu náhoda, dostat revma v době, kdy je světová válka a člověk má jít na vojnu. Já myslím, že vás to musí strašné mrzet."  "Poslušně hlásím, pane obrarct, že mé to strašně mrzí:" "Tak vida, ono ho to mrzí. …….Druhého dne při vizitě otázal se dr. Grünstein Švejka, jak se mu líbí ve vojenské nemocnici. Švejk odpověděl, že je to podnik správný a vznešený. Za odměnu dostal totéž co včera, kromě aspirinu a tří prášků chininu, které mu nasypali do vody, aby je ihned vypil (čítanka, str. 189-192) 1) Na čem je založen Haškův humor? 2) Charakterizujte Švejka 3) Jaký je důsledek Švejkova jednání? 4) Haškův román byl několikrát zfilmován, který herec ztělesnil postavu Švejka?

Jan Drda (1915-1970) Český spisovatel Narodil se v Příbrami studoval gymnázium a filosofickou fakultu Byl redaktorem Lidových novin, později jejich šéfredaktorem Byl také poslancem Národního shromáždění

Dílo: Městečko na dlani Němá barikáda-soubor 11 povídek, obraz boje s fašismem (povídka Vyšší princip) České pohádky Hrátky s čertem Dalskabáty, hříšná ves

Arnošt Lustig (1926) Český spisovatel Narodil se v Praze, z rasových důvodů byl vyloučen z gymnázia, vyučil se krejčím, prošel peklem tří koncentračních táborů, utekl z transportu smrti a do konce války se ukrýval Po válce vystudoval vysokou školu, stal se redaktorem, pracoval také jako zpravodaj a scénárista na Barrandově V roce 1968 odešel z Československa, stal se profesorem literatury na Washingtonské univerzitě Celou jeho tvorbou prochází tematika židovství, koncentrační tábory Zvuková ukázka Konec

Dílo: Noc a naděje, Démanty noci Modlitba pro Kateřinu Horowitzovou Dita Saxová Miláček Modlitba pro Kateřinu Horowitzovou: v Itálii je nacisty zatčena skupina amerických Židů, mají být vyměněni za německé prominenty ve spojeneckém zajetí, k této skupině se připojuje krásná Židovka Kateřina. Němci výměnu zdržují a pod nejrůznějšími záminkami z nich lákají peníze. Nakonec jsou zavražděni Novela se opírá nejen o skutečnou událost z 2.světové války, ale i o životní zážitky a zkušenosti autora

Bohumil Hrabal (1914-1997) Český spisovatel Narodil se v Brně-Židenicích Vystudoval gymnázium, práva v Praze Živil se různě-za okupace vystřídal řadu profesí na železnici, pracoval jako obchodní a pojišťovací agent, dělník, balič starého papíru, kulisák v divadle

Dílo: Pábitelé Ostře sledované vlaky Taneční hodiny pro starší a pokročilé Postřižiny Obsluhoval jsem anglického krále Příliš hlučná samota Texty jeho knih existují i v několika verzích, navazoval na Haškovu hospodskou povídačku, nevyhýbal se erotice a černému humoru

Ostře sledované vlaky -příběh se odehrává na konci války, hl. postava-Miloš Hrma-pracuje jako výpravčí na nádraží v Kostomlatech. Miloš se po pokusu o sebevraždu, kterou spáchal kvůli neúspěchu ve fyzické lásce, stává nakonec skutečným „mužem“, který má dostatek odvahy i pro vojenskou sabotáž. Umírá společně s německým vojákem

Otázky a odpovědi: Jak se jmenuje román E. Hemingwaye, který líčí milostný příběh válečného dobrovolníka a zdravotní sestry? Sbohem, armádo Jak se jmenuje hlavní hrdina románu Na západní frontě klid Pavel Bäumer Jak se jmenuje oskarový film, který natočil Jiří Menzel v roce 1966 podle jednoho Hrabalova díla? Ostře sledované vlaky Jak se jmenuje známý výtvarník a Haškův přítel, který svými ilustracemi určil „Švejkovi“ jeho fyzickou podobu? Josef Lada

Použitá literatura Soukal, J.: Čítanka pro učební obory SOU. SPN. Praha 2004