Husitské zbraně 7. ročník.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Husitské války.
Advertisements

7. ročník Pozdní středověk
Název školy:   ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Identifikátor materiálu: EU
Husitství Lenka Švarcová, V8A.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
III/2 XV A
HUSITSKÁ REVOLUCE Vítězství
Název: Husitské zbraně Autor: Mgr. Eva Vondrková
Lukajda Buřilůj Johny Hádek
Husitské válečnictví.
Jan Ulrych 7. B 31. základní škola
Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS
Václav Horek 31. Základní škola 7. B
Husitské válečnictví Vojenství a zejména vojenské umění ozbrojených sil husitského hnutí, zaznamenalo zvláštní epochu v dějinách vojenství a získalo převahu.
Starověká Kréta 6. ročník.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Pokračování pondělní hodiny
Husitské války Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová
Husitské války pro 5. ročník ZŠ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Velkomoravská říše 7. ročník.
Vypracovala: Monika Wagnerová Obor: Učitelství 1. stupeň ZŠ, KS, 2. semestr Školní rok: 2007/2008 Učo:
Husitské zbraně 7. ročník.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Paleolit 6. ročník.
HUSITÉ- vojsko.
Husitské zbraně Daniel Koktavý VI
Husitské války VY_32_INOVACE_160.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: Dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
Řecko-perské války 6. ročník.
Jagellonci 7. ročník.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Mocniny - úvod Matematika 8. ročník Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního.
Objevné plavby 7. ročník.
Starověká Palestina 6. ročník.
Úvod do vyučování dějepisu
Starověké Řecko 6. ročník.
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: Peisertová A.: První slova. Nakladatelství BUVIK, Bratislava, 1999.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Český jazyk – 7. ročník. Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: E. Hošnová a kol.: ČESKÝ JAZYK pro základní školy 7, SPN, Praha E.
Nejstarší české literární památky Literární výchova - 7. ročník
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka
Generace tzv. buřičů 8. ročník.
Franská říše 7. ročník.
Husitství Jméno
Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: Augusta, P. a kol.: DĚJINY STŘEDOVĚKU A RANÉHO NOVOVĚKU – 2. DÍL – VRCHOLNÝ A POZDNÍ STŘEDOVĚK. SPN.
byly vojenské výpravy proti nevěřícím či kacířům. Vyhlašovala je
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: Kolektiv autorů: DĚJEPIS – Středověk a počátky novověku pro 7. ročník. Nová škola Válková, V.:
PRAVĚK 6. ročník.
Arabská říše 7. ročník.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_Bitva u Lipan, husitský král TÉMA:
Název materiálu: VY_32_vlastivěda, sada č. 1, 12 Hlavní události nejstarších Českých dějin - HUSITÉ A JEJICH VÁLKY Zařazení: III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Téma (název prezentace) Autor Metodický popis (anotace)
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Husitské války Vlastivěda 4. ročník
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Husitské války Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o.
Husitské zbraně Dějepis – 7. třída.
Název školy:   ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Husitské války VY_32_INOVACE_63_Husitské války Šablona III/2
MISTR JAN HUS A HUSITSKÉ VÁLKY
HUSITSTVÍ.
Jan Hus, husitství.
Husité si zvolily jako hejtmana Jana Žižku. V roku 1431 u Domažlic se jim povedlo s zpěvem odehnat křižáky s písni Ktož sú boží bojovníci 1424 si po.
Transkript prezentace:

Husitské zbraně 7. ročník

Husitské zbraně Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: Kolektiv autorů: DĚJEPIS – Středověk a počátky novověku pro 7. ročník. Nová škola 2008. Válková, V.: DĚJEPIS 7 – středověk a raný novověk pro základní školy. SPN Praha 2007.

Příčiny vítězství husitů Vojenská kázeň Žižkův vojenský řád – soupis pravidel a ustanovení, dle kterých se měla řídit husitská vojska Vznik: r. 1423 Cíl: poslušnost vojska Autor: Jan Žižka z Trocnova nejvetsicech.webnode.cz

8) Zakazují se veškeré hádky, potyčky, sváry i nadávky. 1) Pokud se vojsko hne z místa a spěchá do nového ležení, musí každý voják bez rozdílu poslouchat svého hejtmana. Pokud se tomu někdo vzpříčí, čeká jej trest, který se nemusí odbýt pokutou, ale nejlépe fyzickým trestem či možná i popravou. 2) Jakmile se vojsko hne z ležení, musí odcházet společně a vcelku. Tedy ti první musí jít takovým tempem, aby jim poslední stačili a vojsko se neroztrhalo. 3) Když někde vojsko leží nebo táhne, není možné zapalovati okolní domy všemi, nýbrž k tomu budou určení jen někteří. Kdo přesto neuposlechne, čeká ho velká pokuta. 4) Ještě než vojsko potáhne z ležení pryč, musí se všichni bezpodmínečně pomodlit k bohu. 5) Když se všeci pomodlí, hejtmani rozdělí vojsko do šiků a rot a vojáci tak po celý den potáhnou pod jednou korouhví. Nikdo nesmí přebíhat ani se mísit s jinou korouhví, než pod kterou vyšel. 6) Jestli někdo udělá chybu a kvůli jeho neopatrnosti dojde ke škodě nebo porážce vojska, bude potom takový potrestán. Navíc bude popraven a bude mu zabaven majetek. 7) Jestli ovšem přijde vítězství, veškerá kořist se sejde na jednu hromadu a bude pečlivě rozdělena. Pokud někdo něco ukradne, bude potrestán jak na majetku, tak na hrdle. 8) Zakazují se veškeré hádky, potyčky, sváry i nadávky. 9) Když se stane, že by někdo někoho bil, zranil, zchromil či zabil, bude potrestán podle zákona Božího, takže mu bude ublíženo stejným způsobem. 10) Kdyby se někdo pokusil utéci z vojska, bude jako sprostý zloděj ztrestán na hrdle i na majetku. 11) Trestat se budou také následující osoby, které mezi sebou nechceme: lháři, zloději, hráči v kostky, loupežníci a lapkové, opilci, drbny, nevěstky a cizoložníci, tedy vlastně všichni hříšníci. 12) Všichni muži k tomu určení budou trestat těmito způsoby: bitím, mrskáním, zabíjením, stínáním, věšením, topením, pálením, natahováním. Tyto tresty platí pro všechny stejně; pro pána i sedláka, pro pohlaví mužské i ženské.

Jan Roháč z Dubé Prokop Holý Jan Žižka z Trocnova Vynikající velitelé jcnews.cz casopis.ujak.cz

uzpůsobené nářadí – sekery, cepy, kosy (pobité hřeby, Výzbroj uzpůsobené nářadí – sekery, cepy, kosy (pobité hřeby, opatřené dlouhými násadami), dýky, kopí, vidle vozová hradba novinkou – husitská střelba (houfnice a různé druhy děla) 1) halapartna, 2) kopí, 3) sudlice, 4) sekyra, 5) sudlice, 6) šídlo, 7) meč, 8) cep, 9) kropáč, 10) řemdih, 11) sudlice ušatá history-if.blog.cz

Zbraně na blízko 1) Řemdih 2) Kopí s hákem 3) Šídlo 4) Sudlice 5) Kropáč 6) Okovaný cep 7) Halapartna 8) Válečná sekera 9) Meč 10) Palcát http://history-if.blog.cz/1102/husitske-valky

Řemdih Řemdih je středověká zbraň (používána hlavně v 13. až 15. st.), proslavena v Čechách zejména husity. okovaná koule na dlouhém řetěze přikovaná k dřevěné násadě http://cs.wikipedia.org/wiki/Husitsk%C3%A9_zbran%C4%9B

Sudlice Sudlice je středověká dřevcová sečná i bodná zbraň na našem území proslavená zejména husity. Evropskou pěchotou ale byla používána od 13. do 17. století. supik.arms.cz

Šídlo Šídlo je zbraň s protáhlou špicí na dřevěné násadě, sloužila k bodání do protivníků (č. 6)

Kropáč Kropáč je středověká zbraň v podobě palice s ostny

Cep Cep je nejobávanější husitská zbraň, cep s bodáky. (č. 8)

Halapartna Halapartna je dřevcová zbraň vyvinutá v pozdním středověku pro boj s jezdectvem. (č. 1) Na přibližně 2 metry dlouhé násadě byl výkovek s bodcem (pokračování násady), čepelí podobnou sekyře a hákem (situovány naproti sobě). Hák sloužil ke stažení jezdce z koně, čepel k drcení plátů brnění. Vždy byla používána pěchotou, neboť pro jezdce byla nepraktická.

Meč Meč je jednou z nejstarších zbraní. Slouží především jako zbraň sečná, ale i bodná. Meč byl jednou z hlavních osobních zbraní po celý starověk a středověk. Až na přelomu středověku a novověku začal být vytlačován palnými zbraněmi.

Palcát Palcát je úderná ruční zbraň, typická pro jezdectvo středověku, užíván též jako odznak moci. S palcátem v ruce bývá velmi často zobrazován Jan Žižka z Trocnova, mocný vojevůdce v husitských Čechách.

Střelné a palné zbraně Kuše Prak Houfnice Bombarda Tarasnice Hákovnice Píšťala

Kuše Kuše, také samostříl (zastarale lučiště), je střelná zbraň, vystřelující mechanickou silou speciální šípy. Sehrála velkou roli ve středověkých válkách a je v malé míře užívána i dnes. http://cs.wikipedia.org/wiki/Husitsk%C3%A9_zbran%C4%9B

Tarasnice Tarasnice je druhem pevné palné zbraně určené především pro přímou střelbu. Jméno tarasnice pochází patrně od tarasu, dřevěného podstavce, na který byla upevňována. Za husitských válek byly patrně často vezeny na půlvoze - jednoduché dřevěné lafetě.

Píšťala Píšťala je název pro ruční palnou zbraň, rozšířenou za husitských válek, předchůdce pušek, byla dlouhá a úzká

Houfnice Houfnice je název pro polní dělo opatřené podstavcem na kolech, název podle užívání u houfů. wagner.bitva.cz

Ostatní zbraně Vozová hradba Vozy bojové se patrně vyvinuly z obyčejných selských vozů, sloužily jako pojízdná hradba. http://history-if.blog.cz/1102/husitske-valky

Přesvědčení, že bojují za spravedlivou věc

Bitva u Domažlic Zpěv Text chorálu "Ktož jsú boží bojovníci" jcnews.cz http://www.husitstvi.cz/g21.php

Téma: Husitské zbraně – 7. ročník Použitý software: držitel licence - ZŠ J. J. Ryby v Rožmitále p.Tř. Windows XP Professional SMART Notebook Zoner - České kliparty 1, 2, 3 Autor: Mgr. Věra Sýkorová ZŠ J. J. Ryby v Rožmitále p.Tř. (www.zsrozmital.cz)