Svět Západu a vznik NATO

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tato prezentace byla vytvořena
Advertisements

Malé ohlédnutí do historie EU
OSN OSN= organizace spojených národů
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Vybrané události léta SVĚT PO 2. SVĚTOVÉ VÁLCE Vybrané události léta.
Evropská integrace 20. století
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_18.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO) Vzniklo v roce 1951 jako první ze tří evropských společenství. Jeho cílem byla podpora rozvoje dvou tehdy klíčových.
POLITICKÝ A EKONOMICKÝ VÝVOJ EVROPY
Barbora Votavová, Vendula Šimanová
EU.
SEVEROATLANTICKÁ ALIANCE
Vývoj evropské integrace Ing. Michaela Šlégrová.  Myšlenka sjednocené Evropy – různé podoby v různých obdobích již od dob antického Řecka = možnost efektivnější.
VY_32_INOVACE_2D.9.14 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
STUDENÁ VÁLKA.
EVROPA A EUROATLANTICKÝ PROSTOR I: STUDENÁ VÁLKA
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Sovětizace.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Základy společenských.
Doc. PhDr. Vlastimil Fiala, CSc
DUM 6 VY_32_INOVACE_ a)Velká Británie, Nizozemí, Lucembursko, Francie, Itálie, Německo b)Belgie, Nizozemí, Lucembursko, Francie, Itálie, Německo.
Polovina 50. let 20.století Milan Šimek Dějepis a občanská výchova
Poválečné uspořádání světa
DUM 6 VY_32_INOVACE_ a)Belgie, Nizozemí, Lucembursko, Francie, Itálie, Německo b)Velká Británie, Nizozemí, Lucembursko, Francie, Itálie, Německo.
Evropská integrace Poválečný vývoj v Evropě
Německá otázka, vznik SRN a NDR
Německá otázka. Stavba berlínské zdi
Porážka fašismu a důsledky 2. světové války
Evropská Integrace Aneb jak to vše začalo
Jaké bude téma dnešní hodiny?
Jméno autora: František Sajdl Třída/ročník: H4A, 4ročník
Kavříková, Bělinová, Březinová, Štěrbová
Trojitý zápisník Přečti si citaci.
Postavení Evropy ve světě
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Studená válka.
1 VŠFS – prezen č ní studium LS 2004/05 Proces vzniku EU P ř ednáška
EVROPA V POČÁTCÍCH STUDENÉ VÁLKY
Historický vývoj EU Petra Henychová.
EVROPA A SVĚT PO ROCE 1945.
Dějiny evropské integrace
NATO Severoatlantick á Aliance (NATO) byla založena 4.dubna 1949 ve Washingtonu na z á kladě Severoatlantick é smlouvy, kterou podepsalo 12 nez á vislých.
Kapitola 13: Evropské bankovnictví, Evropská centrální banka
Velká francouzská revoluce
Název školy: Základní škola J. E. Purkyně a Základní umělecká škola Libochovice Autor: Mgr. Jitka Hajná Název: VY_32_INOVACE_19_D_2. světová válka Téma:
Digitální učební materiál: Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004 Jméno: Karin Šubrtová.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_06 Autor: Marcela Holíková Anotace: Sada materiálů slouží k úvodu učiva o Evropě a EU. ZEMĚPIS - EU.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
světová válka.
EVROPA EVROPSKÁ UNIE VY_32_INOVACE_07-48 Ročník: VIII. ročník
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Svět ve 2. pol. 20. stol..
FORMOVÁNÍ SPOJENECKÉ KOALICE
Dějiny EU Mgr. Vladimír Velešík.
STUDENÁ VÁLKA 1.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_12_DĚJEPIS
VŠFS kombinované studium magisterské
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Evropské hospodářství
Cesta ke studené válce v Evropě
VY_32_INOVACE_07_Zeměpis_8.ročník 15_Evropská unie, NATO
Mezinárodní vztahy prezentace č.1.
Vznik Evropské unie Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
NATO Severoatlantická aliance.
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 2_63
Anotace Žák se seznámí s problematikou vzniku, historií a fungováním Severoatlantické aliance a jejím významem pro obranyschopnost České republiky Autor.
Severoatlantická aliance
Transkript prezentace:

Svět Západu a vznik NATO Vojenská a ekonomická integrace západní Evropy Počátky závodů ve zbrojení

Preludium neustálá paranoia Francie (aneb její obavy z Německa) důsledkem uzavření spojenecké smlouvy mezi Francií a Británií (březen 1947) první procitnutí: pády demokratických režimů v Evropě problémy v Řecku a Turecku

Zformování koalice bipolární rozdělení světa ohrožení záp. Evropy nevychází z Německa, ale SSSR nutnost čelit sovětské agresi v březnu 1948 uzavřena tzv. Západní unie smlouva o hospodářské i vojenské spolupráci princip kolektivní sebeobrany Belgie, Francie, Lucembursko, Nizozemí a Velká Británie

Formování NATO úvahy o přistoupení dalších států k Západní unii (Itálie, Portugalsko, Dánsko a Island) tvrdá zkušenost → 1. berlínská krize (červen 1948) záp. Evropa není schopna vzdorovat příp. útoku SSSR → nutnost pomoci USA zásadní problém: USA nemohou uzavírat v době míru vojenské aliance → zrušení (léto 1948)

Vznik NATO 4. dubna 1949 podpis 12 států ve Washingtonu (USA, Kanada, Velká Británie, Francie, Belgie, Lucembursko, Nizozemí, Portugalsko, Itálie, Dánsko, Norsko, Island) později přistoupení Řecka s Tureckem (1952), NSR (1955) a Španělska (1982) základní myšlenky kolektivní sebeobrana obrana demokratických hodnot

Ekonomická integrace francouzská paranoia ovšem neustále trvá... nakonec na základě dohody vznik ESUO (Evropské sdružení uhlí a oceli) v r. 1951 Robert Shuman a Konrad Adenauer sdružení Francie, Itálie, SRN a Beneluxu později transformováno na EHS (1957)

Západní svět na celém Západě vítězství konzervativních stran (ať už konzervativci či křesťanští demokraté) především díky poválečné prosperitě a hlavně jako vlna odporu proti komunismu návrat Churchill v Británii (podobný nástup konzervativních stran i ve Francii, Itálii, Německu či Rakousku) v r. 1952 prezidentem D. D. Eisenhower konzervativní politika a zastánce tvrdého postupu vůči komunismu

Atmosféra strachu převaha Východu v konvenčních silách × Západ vlastní jaderné zbraně ovšem v září 1949 ztrácí USA jaderný monopol přesto i nadále jaderná převaha počátek závodů ve zbrojení (výroba vodíkové a neutronové bomby, zdokonalování zbraní, hvězdné války atd.) vlna antikomunismu → mccarthysmus

Situace v USA „hon na čarodějnice“ → osoby podezřelé ze sympatií ke komunismu zatýkány jako špioni později až antikomunistická hysterie Senátem r. 1954 nakonec tvrdě zastaven známé postižené osobnosti: Leonard Bernstein Charlie Chaplin Robert Oppenheimer ... Joseph McCarthy

Třetí průmyslová revoluce poválečný rozvoj ekonomiky v záp. zemích přechod k postindustriální společnosti stoupá význam informatiky, vědy, hi-tech odvětví, ... konec státních zásahů do ekonomiky a éra svobodného podnikání (ekonomický liberalismus → Milton Friedman)