Finanční perspektiva EU 2007 - 2013. HDP EU 25 ~ 100% (2004)………8 100 865 mil. EUR Rozpočet EU 25 (členské státy) ~ cca 45 % Rozpočet EU ~ 1 - 1,24% HDP.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
XV. Celostátní finanční konference
Advertisements

Trendy finančních produktů ČLFA
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Česká republika není čistým plátcem do fondů EU MMR ČR Seznámení se stavem čerpání za období.
Rozpočet a politiky EU Milena Vicenová ČZU Praha,1. listopad 2013.
Analýza Centra ProEquality
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
Petr NEČAS ministr práce a sociálních věcí 9. dubna 2008 Bilance dopadů sociálních reforem za rok 2008.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Evropský sociální fond v kontextu politiky soudržnosti Ing. Světlana Navarová, vedoucí oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV.
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní.
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF ÚVOD DO PROBLEMATIKY Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
Výzkumy volebních preferencí za ČR a kraje od
NÁSOBENÍ ČÍSLEM 10 ZÁVĚREČNÉ SHRNUTÍ
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Potraviny na trhu v ČR. DPH na potraviny v ČR a okolních státech ČR v roce 2007 = 5% ČR v roce 2013 = 15% Polsko = 5% Litva = 5% Francie = 5,5 % Nizozemsko.
VY_32_INOVACE_INF_RO_12 Digitální učební materiál
Nástroj změny v místním prostředí
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 5. května 2014.
Podpora v rámci Programu rozvoje venkova v období
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
Finanční prostředky pro příští programové období prosince 2006 Ing. Bohdan Hejduk, náměstek ministra.
Zábavná matematika.
Dělení se zbytkem 6 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Dělení se zbytkem 5 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
Aktuální stav dalšího vzdělávání v České republice
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
Čtení myšlenek Je to až neuvěřitelné, ale skutečně je to tak. Dokážu číst myšlenky.Pokud mne chceš vyzkoušet – prosím.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Financování výkonu státní správy územních samosprávných celků
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
Návrh způsobu financování opatření Národní strategie BESIP (k diskusi)
Jak dál ve financování činnosti Vysokoškolského odborového svazu? Návrh reformy pro současnost a budoucnost.
Konference „Pětiletka ROP Jihovýchod – A jak dál po roce 2013“ Ing. Daniel Braun, M.A. 1. náměstek ministra Víceletý finanční rámec EU.
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
Program rozvoje venkova a problematika DPH Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Finanční perspektiva EU Ministerstvo financí, odbor Národního fondu.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 24. března 2014.
DĚLENÍ ČÍSLEM 7 HLAVOLAM DOPLŇOVAČKA PROCVIČOVÁNÍ
1 Přechodná období ČR po vstupu do EU VŠFS – kombinované studium Veřejná správa
SZP Společná zemědělská politika prof. Ing. Magdaléna Hrabánková, CSc., prof. h.c. Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.
„Kontrola stavu“ reformy Společné zemědělské politiky: Legislativní návrhy Generální ředitelství pro zemědělství a rozvoj venkova Evropská komise.
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Světová ekonomika OPF 1 SVĚTOVÁ EKONOMIKA 9. Světová ekonomika OPF 2 1) Charakteristika 2) Vývoj EU 3) Maastrichtská kriteria 4) Orgány EU 5) Rozpočet.
STÁTY EVROPSKÉ UNIE Zpracovaly: Jana Kroupová Kristýna Kocarová Kristýna Kocarová.
Evropská unie - vznik vznik 1993 na základě Smlouvy o Evropské unii (Maastrichtská smlouva) navazovala na evropský integrační proces od padesátých let.
1 VŠFS KSM MEI Společný rozpočet EU Společný rozpočet EU Osnova: 1. Obecná charakteristika společného rozpočtu EU 2. Příjmy společného rozpočtu.
Přednost početních operací
Co přinese vstup České republiky do Evropské unie českým zemědělcům Lukáš Víšek DELEGACE EVROPSKÉ KOMISE V ČESKÉ REPUBLICE.
KONTROLNÍ PRÁCE.
1 VŠFS – kombinované studium bakalářské – Základy práva ES/EU Regionální a strukturální politika EU
Léčiva u vzácných onemocnění (v kontextu dalších informací) PharmDr. Josef Suchopár Infopharm, a.s. Praha,
Porovnání výroby a prodejů vozidel ve světě
Regionální politika ČR a EU 2 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Kohezní politika EU v kontextu revize rozpočtu EU Ing
Finanční perspektiva – dopady pro ČR. Co je finanční perspektiva? Finanční rámec EU na období let Během jednání o FP: reforma výdajových.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
FONDY EU Programové období
FONDY EU Programové období
Společná zemědělská politika ES/EU Představení problematiky; vývoj a reformy SZP 21. září 2009.
Společná zemědělská politika Mgr. Oldřich Hájek. Společná zemědělská politika Zemědělství obecně: Je základním sektorem ekonomiky Dnes nehraje tak důležitou.
Revize rozpočtu EU a budoucnost kohezní politiky EU Ing. Jan Gregor Ministerstvo financí ČR Expertní seminář Reforma kohezní politiky – aktuální vývoj.
Rozpočet Evropské Unie ING. DAVID SLAVATA, PH.D..
Program rozvoje venkova Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Evropská integrace Společná zemědělská politika
Vliv společné zemědělské politiky na finanční situaci v odvětví
Veřejné finance Rozpočet EU
Transkript prezentace:

Finanční perspektiva EU

HDP EU 25 ~ 100% (2004)……… mil. EUR Rozpočet EU 25 (členské státy) ~ cca 45 % Rozpočet EU ~ 1 - 1,24% HDP EU  FINANČNÍ PERSPEKTIVA SE TÝKÁ TĚCHTO PENĚZ Jak se rozdělují peníze EU

příjmyvýdaje zásada vyrovnaného rozpočtu ZEMĚDĚLSKÁ CLA,TRŽNÍ REŽIM CUKRU 1,3 % DOVOZNÍ CLA 10,4 % ZDROJ Z DPH 14,1 % DODATKOVÝ ZDROJ (Z HDP ČL.STÁTŮ) 73,4 % RŮZNÉ + PŘEBYTKY Z MINULÉHO ROKU 0,8% ZEMĚDĚLSTVÍ 45, 8 % STRUKTURÁLNÍ OPERACE 30,9 % VNITŘNÍ POLITIKY 7,5 % VNĚJŠÍ VZTAHY 5,0 % ADMINISTRATIVNÍ VÝDAJE 6,1 % PŘEDVSTUPNÍ POMOC 2,9 % KOMPENZACE 1,4 % REZERVY 0,4% Rozpočet EU

Finanční perspektiva agenda 2000 Co je finanční perspektiva? –právně nezávazný rámec pro stanovování stropů příjmů a výdajů pro jednotlivé rozpočtové roky –nemá oporu v primárním právu jednotlivých členských států EU –dodržování garantuje meziistitucionální dohoda (IIA) z roku 1999 –(!) přijetím evropské ústavní smlouvy se finanční perspektiva stane součástí primárního práva –příjmy a výdaje pro nové členy stanoveny ve smlouvě o přistoupení pro období od do vstup ČR + 9 dalších zemí do EU

Výdaje a příjmy ČR v letech 2004 – 2006 z EU [mil. €] poznámka: uvedené příjmy nejsou garantovány ZDROJ: výpočty CDK příjmyvýdajerok

Finanční perspektiva Stávající limit je 1,24%, stvrzen meziistitucionálními smlouvami Návrh komise: –během perspektivy limit rozdělit - odvod 1,14% + rezerva 0,1% –zrušení sjednaných kompenzací pro Velkou Británii (2/3 vkladu) –návrh na zavedení „evropské daně“ –4 % limit - žádný stát nemůže na ty oblasti, které dosud spadaly pod strukturální politiku (tj. SF, KF, část rozvoje venkova a rybářství), získat více než 4 % HDP

Vyčíslení politických priorit závazky, ceny 2004, mil EUR průměr podíl na FP 1. Udržitelný růst % 1a. Konkurenceschopnost pro růst a zaměstnanost % 1b. Koheze pro růst a zaměstnanost % 2. Zachování a řízení přírodních zdrojů % Zemědělství - tržní opatření a přímé platby % 3. Občanství, svoboda, bezpečí a spravedlnost % 4. EU jako globální partner % 5. Administrativa % Celkem (závazky) %

Dopis premiérů 6 bohatých států EU Jedná se o tyto státy: –Velká Británie, Německo, Francie, Švédsko, Nizozemí, Rakousko Hlavní požadavek: –stanovit strop výdajů pro období 2007 – 2013 na max. 1% HDP EU tj. ve vyčíslení do závazků 815 mld. €. Stanovisko Evropské komise –přistoupení na tento požadavek = snížení příjmů o 29 % (vyjma zemědělství)

O co jde ve finanční perspektivě ? PŘÍJMY: kolik se bude v EU přerozdělovat? 1%HDP EU – 2013Ø mil. €/rok 1,1%HDP EU – 2013Ø mil. €/rok 1,15%HDP EU Ø mil. €/rok 1,24%HDP EU Ø mil. €/rok ROZDÍL 1,24% - 1,00% HDPØ mil. €/rok CELKEMcca mil. € ZDROJ: výpočty CDK

O co jde ve finanční perspektivě ? VÝDAJE: jak se budou vybrané peníze rozdělovat? NÁVRH EK: zemědělství40,7 % diskriminační podmínky do r pro nové členské státy včetně ČR strukturální politika33,7 % ostatní politiky25,6 %

Finanční vztah ČR - EU VARIANTA Istrop 1,0 % VARIANTA IIstrop 1,1 % VARIANTA IIIstrop 1,15% VARIANTA IVstrop 1,24%

Varianta I – strop 1% GNI EU průměr odvod ČR931 mil. € celkové příjmy ČR1281 mil. € saldo350 mil. €

Varianta II – strop 1,1% GNI EU průměr odvod ČR1025 mil. € celkové příjmy ČR1409 mil. € saldo384 mil. €

Varianta III – strop 1,15% GNI EU průměr odvod ČR1071 mil. € celkové příjmy ČR1473 mil. € saldo402 mil. €

Varianta IV – strop 1,24% GNI EU průměr odvod ČR1155 mil. € celkové příjmy ČR1588 mil. € saldo433 mil. €

Finanční perspektiva & rozšíření EU Chorvatsko, Rumunsko, Bulharsko: –vstup velmi pravděpodobný a podmínky obdobné jako u 10 EU 2004 –3 nové státy dostanou více než vydají (rozdíl nebude významný, ale příjem převýší výdaje) –relativní bohatství ČR vzroste a tím poklesne šance čerpat zdroje EU Turecko, Albánie, Bosna a Hercegovina, Srbsko, Makedonie –obdobný problém tlak na výdaje  posun ČR do kategorie čistých plátců

Zájmy ČR ve finanční perspektivě EU Cíle: 1.maximalizace výtěžku z finančního vztahu ČR - EU 2.odstranění diskriminačních podmínek při čerpání SZP 3.udržení systému vyrovnaného rozpočtu EU 4.vyčerpání maxima prostředků ze strukturální politiky Strategie: podporovat v období objem rozpočtu EU okolo 1,1 % pro další období počítat se zmenšováním rozpočtu k 1% HDP

Finanční perspektiva a zemědělství Dnes: zemědělství 45,8 % rozpočtu EU Nově: zemědělství 38,1 % rozpočtu EU FINANČNÍ VYČÍSLENÍ: SZP v celém období pro celou EU = 390 mld. € podpora trhu a přímé platby = 301 mld. € rozvoj venkova = 89 mld. €

Návrh EK - oblast zemědělství Návrhy prezentované Komisí částka mld. € –nařízení Rady o financování Společné zemědělské politiky –nařízení Rady o podpoře rozvoje venkova z Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova –nařízení Rady o Evropském fondu pro rybářství –nařízení EP a Rady týkající se finančního nástroje pro životní prostředí (LIFE+)

Finanční perspektiva : fondy EAGGF EAFRD = převzetí části „garanční“ a celé „orientační“ složky EAGGF (tj. objem prostředků prakticky stabilní) ! EAFRD primárně pro nové členské země (EU-10 a Bulharsko a Rumunsko) a EAGGF (podpory trhu a přímé platby) pro EU-15 (viz dále)

Důsledky nové finanční perspektivy pro oblast zemědělství I mírný pokles celkového objemu finančních prostředků mírné snížení objemu podpor trhu a přímých plateb (-3,3 %) výrazné navýšení prostředků pro rozvoj venkova (+25,24 %) ALE! zachování diskriminačních podmínek pro 10 nových členů zvýhodnění Rumunska a Bulharska v oblasti rozvoje venkova

Důsledky nové finanční perspektivy 3,8 3,5 3,0 2,8 2,5 2,3 0,9 BUL, ROM [%] 83,9 85,2 86,7 89,1 90,6 91,3 93,6 EU-15 [%] 12,3 11,3 10,3 8,1 6,9 6,4 5,5 EU-10 [%] 42,3 42,5 42,7 43,3 43,4 43,7 43,5 EU-27 [mld. €] rok Výdaje EU na podpory trhu a přímé platby

Důsledky nové finanční perspektivy Výdaje EU na rozvoj venkova v letech ,9 12,8 12,7 12,6 12,5 10,0 7,3 BUL, ROM [%] 53,9 54,7 55,4 56,0 56,8 59,0 61,5 EU-15 [%] 33,2 32,5 31,9 31,4 30,7 31,0 31,2 EU-10 [%] 13,2 13,1 13,0 12,8 12,7 12,2 11,8 EU-27 [mld. €] rok

Politické alternativy v oblasti podpor trhů a přímých plateb 25% spolufinancování SZP členskými státy (snížení výdajů EU o 17,2 %) 50% spolufinancování SZP členskými státy (snížení výdajů EU o 51,7 %) Komise proti, protože spolufinancování by rozbilo společný trh a vrátilo zemědělství do působnosti členských států