Rozvoj komunikačních dovedností

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

Zpracoval : Ing. Petr Fojtík Datum:
Praktické informace k programu Škola pro udržitelný život.
Integrace žáků z odlišného sociálně kulturního prostředí do základních škol Mgr. Dušana Fučíková
Psychologie pro manažery Projekt ESF v Opatření 3.3 Rozvoj celoživotního učení Registrační číslo projektu: CZ / /0018.
METODIKA KURZŮ PhDr. Ing. Hana Danihelková Krnov
Petr Adamus.  Vycházíme z předpokladu, že osoby s autismem trpí poruchami chování, protože prostředí a většina technik učení nepočítá s jejich individuálními.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Klíčová aktivita 04 Osobnostní a sociální rozvoj učitele MŠ Podpora profesního rozvoje učitelů v počátečním vzdělávání CZ.1.07/1.3.00/
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Vykazování věcných aktivit v rámci MZ Datum: Zpracovala: Mgr. Mária Borovská „Podpora přírodovědného a technického vzdělávání v Moravskoslezském.
Hodnocení e-learninkových opor Inovace kombinované formy studia bakalářského a magisterského studijního programu „Tělesná výchova a sport“ a jeho učitelských.
PROJEKT: RIZIKA PŘESTUPU DĚTÍ MATEŘSKÝCH ŠKOL DO ZÁKLADNÍ ŠKOLY A JEJICH ŘEŠENÍ ZAVÁDĚNÍM NOVÝCH VYUČOVACÍCH FOREM, METOD A POSTUPŮ, VČETNĚ VYUŽITÍ ICT.
Realizace KA v rámci projektu„Nadané dítě.eu“ září 2010 bylo zahájeno na UHK vzdělávání pro pedagogické pracovníky MŠ a ZŠ v rámci realizace.
Výchovné problémy ZŠ Prezentace projektu č. CZ.1.07/1.3.03/
ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH DĚTÍ NA 1. STUPNI ZŠ
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
PŘEDSTAVENÍ VÝUKOVÉ AKTIVITY VYUŽÍVAJÍCÍ ICT PRO ŽÁKY Vypracovala: Ilona Plocková.
Role tutora a studenta v on-line formě DiV. Klíč k úspěšné on-line výuce Kvalitní technické zázemí Zřetelné institucionální ukotvení Dostatečné personální.
NA ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PLÁN „SELSKÝM ROZUMEM“
Konference projektu APSYS Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe ODBORNÁ JAZYKOVÁ.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Výstupy z Úvodního semináře
Hodnocení UJEP AK ČR Závěry a doporučení. Personální zajištění posilovat kvalifikační strukturu pracovišť - vytvořit realistické a kontrolovatelné plány.
Závěrečná konference k individuálnímu projektu „Podpora vzdělávání a supervize u pracovníků v oblasti sociálních služeb a pracovníků v sociální oblasti.
On-line forma výuky Cvičení z techniky a technického vzdělávání Zpracoval: Jan Drobný (209671)
Výsledky dotazníkové evaluace dvouletého působení dobrovolníků v IKEM
Petr Korviny SCO 2007 Brno Usnadnění tvorby elektronických studijních textů pro distanční vzdělávání Petr Korviny
Návrh a realizace modulového systému dalšího vzdělávání učitelů v MSK Magdalena Chmelařová Opava 2008.
Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci nabízí distanční kurz s e-learningovou podporou DISTANČNÍ MINIMUM.
E-learningový kurz e-learningu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Další vzdělávání pracovníků škol GP – oblast podpory 1.3 CZ1.07/1.3.05/ Vysoká.
Poznatky a zkušenosti z projektu CZ / /0058 „Prohloubení manažerských dovedností řídicích pracovníků malých a středních podniků“ Jiří Vaněk.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Rozvoj e-learningu v oblasti vzdělávání pedagogů v Moravskoslezském kraji CZ.1.07/1.3.05/ Ing. Marek Bumbálek Krnov
PARTNER PROJEKTU OBCHODNÍ AKADEMIE A STŘEDNÍ ZEMĚDĚLSKÁ ŠKOLA BRUNTÁL Ing. Ladislav Konopka Bruntál
E-learningový kurz e-learningu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Další vzdělávání pracovníků škol GP – oblast podpory 1.3 CZ1.07/1.3.05/ Vysoká.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Anglické standardy při psaní projektu Osnova kurzu
Environmentální výchova a
Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci DISTANČNÍ MINIMUM Vstupní tutoriál DPRA0508, DMPRA Mgr. Monika Všetulová.
STŘEDNÍ PEDAGOGICKÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ZDRAVOTNICKÁ ŠKOLA KRNOV
1 Úvod do modulu: Evaluace distančního vzdělávání Miroslava Dvořáková Olomouc 2007 akademie distančního vzdělávání.
MODERNÍ TRENDY V ŘÍZENÍ ŠKOL interaktivní program rozvoje pokročilých manažerských a personálních dovedností pro ředitele škol a školských zařízení a jejich.
Deinstitucionalizace... Deinstitucionalizace pobytových sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením Závěrečná konference k individuálnímu projektu.
Regionální individuální projekt Příležitost pro mladé v Olomouckém kraji reg. č. CZ.1.04/2.1.00/ CÍLOVÁ SKUPINA PROJEKTU HODNOCENÍ KLÍČOVÝCH AKTIVIT.
Zapojení ZŠ Krnov, Dvořákův okruh 2 do projektu. Mgr.Ivana Procházková Krnov
Ostravice Možnosti mobilních technologií při řešení projektů a v organizaci času Mgr. Rostislav Fojtík Ostravice
Základní norma zdravotnických znalostí pro pedagogické pracovníky
Analýza nabídky bakalářských studijních programů ICV v rámci pedagogického vzdělávání Ing. Lenka Danielová, Ph.D., Mgr. Dita Janderková, Ph.D., Doc. PhDr.
KARIÉRNÍ SYSTÉM A PREGRADUÁLNÍ PŘÍPRAVA BUDOUCÍCH PEDAGOGŮ Mgr. Václav Víška, Ph.D.
Publikování prostorových dat na Internetu (prezentace pro VLE Dílna) Ing. Jan Růžička Institut geoinformatiky VŠB-TU Ostrava, HGF tř. 17.listopadu
Modul č. 2: Tutor DiV Kurz: Distanční minimum (kód skupiny DMPRA0509) Tutor: Mgr. Monika Všetulová Olomouc,
Modul č. 2: Tutor DiV Kurz: Distanční minimum (kód skupiny DM0L507)
E-learningový kurz e-learningu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Další vzdělávání pracovníků škol GP – oblast podpory 1.3 CZ1.07/1.3.05/ Vysoká.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
Název kapitoly Název podkapitoly Text Rozvoj klíčových kompetencí v rámci oborových didaktik, průřezových témata mezipředmětových vztahů Praha, 1. února.
Projekt Tvůrčí psaní ve výuce humanitních předmětů reg. č. CZ.1.07/1.3.48/ Centrum pro kulturní a sociální studie, spolek.
PRAKTICKÁ ÚČETNÍ Grantový projekt: reg. číslo projektu: CZ.1.07/3.2.07/ realizátor projektu: HM EKOND, spol. s r.o., Ostrava.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Most, 24. ledna 2008 Univerzita půl třetího věku Závěrečný seminář Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Standardy jako zrcadlo českého kurikula Mgr. Olga Bauerová Mgr. Marek Lauermann ZŠ a MŠ Brno, Jihomoravské nám. 2.
CLIL zkušenosti Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.
Analýza potřeb škol Většina škol rozvíjí inkluzívní vzdělávání prostřednictvím činností spadajících do základní nebo mírně pokročilé úrovně. Inkluzívní.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Nástroje podpory uživatelů
Práva dítěte Výchova k občanství
Jak zvládat zlost a agresivitu
Základní škola. Základní škola a Mateřská škola, Nová Ves, okres Liberec, příspěvková organizace.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Rozvoj komunikačních dovedností PhDr. Vladimír Vocelka Krnov 27. 10. 2010

Rozvoj komunikačních dovedností 1. Představení tutora Vzdělání – Pedagogická fakulta, obor matematika –fyzika FF UK Praha, obor pedagogika - psychologie Praxe - Základní škola (matematika, fyzika) Střední škola (pedagogika, psychologie, praxe v MŠ a ŠD) Vysoká škola – PdF UP Olomouc katedra psychologie, SU Opava, ústav společenských věd Místní správa Pedagogicko psychologická poradna Jeseník Školní inspekce Spolupráce se vzdělávacím centrem SU Rozvoj e-learningu v oblasti vzdělávání pedagogů v Moravskoslezském kraji CZ.1.07/1.3.05/11.0008

Rozvoj komunikačních dovedností 2. Popis kurzu Termín kurzu: 11.12.2009 – 11.1.2010 Kurzu se účastnilo: 15 pedagogů, z toho 5 mužů a 10 žen Hodinová dotace: 10 hodin Cíl kurzu: Poskytnout učitelům poznatky a představit jim význam komunikace v jejich práci. Současně by měl ukázat cestu k sebezdokonalení. Obsah kurzu: Sociální komunikace a vztahy mezi lidmi Poruchy v sociální komunikaci Teorie komunikace Sdělení a jeho obsah – Co si sdělujeme? Neverbální komunikace Verbální komunikace Mimoslovní projevy v řeči Příjem sdělení Komunikace a situace Jak dosáhnout přijetí identity aneb sebeprezentace učitele Rozvoj e-learningu v oblasti vzdělávání pedagogů v Moravskoslezském kraji CZ.1.07/1.3.05/11.0008

Rozvoj komunikačních dovedností 3. Průběh kurzu Cílovou skupinu projektu tvoří učitelé základních a středních škol. Do kurzu „Rozvíjení komunikačních dovedností“ se přihlásilo15 účastníků, kteří pracovali s textem „Rozvíjení komunikativních dovedností“. Součástí textu byly „Otázky k zamyšlení“, „Samostatné úkoly“ a „Kontrolní otázky“. Otázky k zamyšlení a samostatné úkoly byly určeny k prohloubení poznatků prostřednictvím vlastní aktivity. Měly také vést k zamyšlení se nad sebou a tím i ke sebezdokonalení. Soubor kontrolních otázek byl základem závěrečného testu. Všichni přihlášení účastníci kurz dokončili úspěšným zpracováním závěrečného testu.. Rozvoj e-learningu v oblasti vzdělávání pedagogů v Moravskoslezském kraji CZ.1.07/1.3.05/11.0008

Rozvoj komunikačních dovedností Rozvoj e-learningu v oblasti vzdělávání pedagogů v Moravskoslezském kraji CZ.1.07/1.3.05/11.0008

4. Problémy z pohledu autora kurzu Rozvoj komunikačních dovedností 4. Problémy z pohledu autora kurzu Neznalost účastníků. Pro účinnou komunikaci je nutné znát adresáta sdělení, jeho zkušenosti a znalosti. Vzhledem ke svým zkušenostem z praxe jsem při tvorbě textu vycházel z toho, že je nutné připomenout zapomenuté poznatky a doplnit je o nové. Proto jsou kapitoly 1 – 7 rozšířeným a obohaceným opakováním toho, co se na fakultách učí. Kapitoly 8-10 vychází z nejnovějších poznatků, poslední dvě kapitoly nebyly v české literatuře uceleně zpracovány (snad jen V. Vocelka, Sebeprezentace učitele, r. 1994, sborník Slezské univerzity). Psaní v programu Open Office je nevýhodou protože kvalita kontroly pravopisu nedosahuje úroveň Wordu. Díky tomu unikly chyby v interpunkci. Sevřená forma, stručnost textu, znemožňuje uvádět více příkladů a lépe propojovat teorii s praxí. Je obtížné vytvořit text vyvážený, to znamená stručný, ale obsahující vše co studující potřebuje a očekává. Nedostatečný kontakt s účastníky. Rozvoj e-learningu v oblasti vzdělávání pedagogů v Moravskoslezském kraji CZ.1.07/1.3.05/11.0008

5. Přínos projektu z pohledu autora Rozvoj komunikačních dovedností 5. Přínos projektu z pohledu autora K projektu jsem přistupoval s jistou nedůvěrou. Nakonec mne však projekt obohatil o novou zkušenost: Zpracování textu pro e-learningový kurz nutí učitele důkladně se zamyslet nad obsahem textu a formulovat jej co nejstručněji. Výsledkem je kompaktnější text. Závěr: Každý učitel by měl zkusit zpracovat tímto stylem aspoň malou část toho co vyučuje. Rozvoj e-learningu v oblasti vzdělávání pedagogů v Moravskoslezském kraji CZ.1.07/1.3.05/11.0008

Rozvoj komunikačních dovedností 6. Zpětná vazba Součástí projektu bylo i hodnocení kurzu účastníky. Celkové hodnocení bylo rozloženo do čtyř hlavních oblastí: Spokojenost s celkovou náplní kurzu Kvalita studijní opory Přínos kurzu Jak účastníkům vyhovovalo časové rozložení kurzu a způsob studia Přístup pracovníků vzdělávací instituce Rozvoj e-learningu v oblasti vzdělávání pedagogů v Moravskoslezském kraji CZ.1.07/1.3.05/11.0008

6.1 Spokojenost s celkovou náplní kurzu Rozvoj komunikačních dovedností 6.1 Spokojenost s celkovou náplní kurzu Velmi spokojen 5 Spokojen 9 S výhradami 1 Nespokojen Rozvoj e-learningu v oblasti vzdělávání pedagogů v Moravskoslezském kraji CZ.1.07/1.3.05/11.0008

6. 2 Hodnota vytvořených studijních opor Rozvoj komunikačních dovedností 6. 2 Hodnota vytvořených studijních opor Velmi dobré 7 Dobré S výhradami 1 Neuspokojivé Rozvoj e-learningu v oblasti vzdělávání pedagogů v Moravskoslezském kraji CZ.1.07/1.3.05/11.0008

6. 3 Jaký přínos pro Vás měl právě absolvovaný kurz? Rozvoj komunikačních dovedností 6. 3 Jaký přínos pro Vás měl právě absolvovaný kurz? Získal jsem nové poznatky 14 Nepřinesl nic nového 1 Žádný Rozvoj e-learningu v oblasti vzdělávání pedagogů v Moravskoslezském kraji CZ.1.07/1.3.05/11.0008

6. 4 Vyhovovalo Vám časové rozložení kurzu a způsob studia? Rozvoj komunikačních dovedností 6. 4 Vyhovovalo Vám časové rozložení kurzu a způsob studia? Ano zcela 12 Ano s výhradami 3 Ne Rozvoj e-learningu v oblasti vzdělávání pedagogů v Moravskoslezském kraji CZ.1.07/1.3.05/11.0008

6. 5 Jak hodnotíte přístup personálu vzdělávací instituce? Rozvoj komunikačních dovedností 6. 5 Jak hodnotíte přístup personálu vzdělávací instituce? Velmi ochotný 12 Dobrý 2 S výhradami Neuspokojivý Rozvoj e-learningu v oblasti vzdělávání pedagogů v Moravskoslezském kraji CZ.1.07/1.3.05/11.0008

7. Konkrétní připomínky účastníků k bodu 6.1 Rozvoj komunikačních dovedností 7. Konkrétní připomínky účastníků k bodu 6.1 Na tento kurz by mohl navazovat další, který by byl více zaměřený na praxi. Mám na mysli například více konkrétních příkladů. Nemám výhrady, kurz se mi líbil a určitě si jednotlivé body a zejména úkoly projdu ještě mnohem důkladněji. V opoře i v otázkách je pár drobných gramatických chyb v interpunkci. (Problém Word x OpenOffice) Nemám pocit, že by mi kurz přinesl poznatky do té doby neznámé Rozvoj e-learningu v oblasti vzdělávání pedagogů v Moravskoslezském kraji CZ.1.07/1.3.05/11.0008

8. Konkrétní připomínky účastníků k bodu 6.2 Rozvoj komunikačních dovedností 8. Konkrétní připomínky účastníků k bodu 6.2 Texty jsou graficky přehledné, málo obsažné. Některé kontrolní otázky byly nejednoznačné. Šlo však spíše o výjimky. Text je zpracován velice dobře, uvítal bych více příkladů z praxe. Nemám pocit, že by mi kurz přinesl poznatky do té doby neznámé Rozvoj e-learningu v oblasti vzdělávání pedagogů v Moravskoslezském kraji CZ.1.07/1.3.05/11.0008

9. Konkrétní připomínky účastníků k bodu 6.3 Rozvoj komunikačních dovedností 9. Konkrétní připomínky účastníků k bodu 6.3 Přestože většina účastníků hodnotí přínos kurzu pozitivně, objevují se i dva protikladné názory: Většina informací je mi známa, nicméně kapitoly 8, 9 a 10 mě zaujaly a přinesly nové informace. Nemám pocit, že by mi kurz přinesl poznatky do té doby neznámé. První názor je názor člověka, který má o problematiku sociální komunikace zájem a odpovídá realitě. Rozvoj e-learningu v oblasti vzdělávání pedagogů v Moravskoslezském kraji CZ.1.07/1.3.05/11.0008

Rozvoj komunikačních dovedností 10. Zkušenosti a názory Potěšitelný je zájem a zkoumavý přístup většiny účastníků kurzu. Ztotožňuji se s názorem, že by bylo vhodné kurz doplnit nástavbovým kurzem, který by byl orientován výrazně na praktické problémy. Hodnocení účastníků kurzu 14 spokojených, jeden nikoliv, vyznívá pozitivně a je příjemnou odměnou za vynaloženou práci. Rozvoj e-learningu v oblasti vzdělávání pedagogů v Moravskoslezském kraji CZ.1.07/1.3.05/11.0008

Děkuji za pozornost Rozvoj komunikačních dovedností 11. Prostor pro diskuzi Obsah kurzu Podpora Děkuji za pozornost Rozvoj e-learningu v oblasti vzdělávání pedagogů v Moravskoslezském kraji CZ.1.07/1.3.05/11.0008