Praktické rady pro výživu závodních plavců ve věku let

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výživa v zimních sportech - lyžování
Advertisements

Výživa ve sportu.
Výživa II – alpské lyžování
KAŽDODENNÍ STRAVA Zpracovali: Sklenář Jiří
Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
DIABETES MELLITUS A STRAVOVÁNÍ
Zásady výživy sportovce
stravovací režim školáků
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
Ročníková práce 9.třídy Zdravá strava sportovce.
??? Kolik jídel by člověk měl denně sníst?
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Žena a sport.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potraviny – zdroje energie
Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Název Výživová pyramida
Zdravá výživa Michaela Šrámková.
Příprava stravy v rodině
Sacharidy a výživa před, při a po výkonu.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Pitný režim a děti Dana Růžičková, DiS., nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 14. května 2008.
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Zdravé stravování KC3.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Výživa běžců.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Zásady zdravého stravování. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví,
SACHARIDY. Sacharidy neboli glycidy (řecky glykes = sladký) patří mezi tzv. základní živiny, jsou hlavní součástí lidské potravy (více než 55% objemu),
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Zdravá výživa.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
RACIONÁLNÍ VÝŽIVA je taková, která obsahuje optimální množství a poměr makronutrientů (bílkoviny, sacharidy, tuky) i mikronutrientů (vitamíny, minerální.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Slaminková Jana NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_Výchova ke zdraví TEMA: Zdravá snídaně a.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Potrava
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Příjem a výdej energie. V čem měříme množství energie? Množství energie (ať již obsažené v potravinách či potřebné pro správnou funkci našeho těla) měříme.
Výživa v zimních sportech - lyžování
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
Buňka  organismy Látkové složení.
PESTROST STRAVY.
Autor: Mgr. Marcela Holubová
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
Sportovní výživa Ing. Babet Linhartová.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Transkript prezentace:

Praktické rady pro výživu závodních plavců ve věku 12 - 18 let Bc. Tereza Vobořilová

Osnova přednášky Charakteristika věkové kategorie Potřebná energie Energetické procesy Sacharidy – jednoduché vs. Složené, při výkonu Tuky – MK, při výkonu Bílkoviny Potravinová pyramida Stravovací režim – jídelníčky Pitný režim Problémy životosprávy dětí Obecná doporučení Komunikace s dítětem

Charakteristika věkové kategorie Starší školní věk (11-15 let) – prudký růstový vývoj (8-9 cm ročně), puberta – hormonální změny, u dívek dříve. U dívek ke konci období 13-16 let – hmotnostně výškový přírůstek s ukládáním tuku → největší energetické nároky z celého růstového období (9400 kJ / den - nesportující) Adolescence – dokončení hormonálního a růstového vývoje(nebo rychlost výrazně klesá ) U chlapců období 15 a 18 let → sval hmota → největší energetická potřeba (11 500 kJ/den - nesportující) Psychické změny – nechuť trénovat, potřeba poznávat jiné aktivity, deprese z neúspěchu či z přírůstku váhy, únava, lenost – vše ovlivnitelné stravou!!! Výkon Zvýšení výkonnosti – nárůst svalové hmoty, při dobrém energetickém zabezpečení Snížení výkonosti – špatná životospráva, psychické pochody Uvědomnění si co se v tomto období s organismem děje, proč je potřeba dbát na správnou výživu. + trénink – výsledná energie může být až 15 000 kJ. Je zde třeba si uvědomit, že v tomto období má organismus dobré podmínky pro zlepšení výkonu, ALE je třeba mu zajistit dobrou životosprávu, nebo to nebude fungovat! Buďto může dojít k výraznému poklesu výkonu nebo naopak zlepšení

Potřebná energie Harris-Benediktova rovnice: Muži: BM(kcal)=66,5 + 13,8 x hmotnost (kg) + 5 x výška (cm) – 6,8 x věk (roky) Ženy: BM(kcal)=655 + 9,6 x hmotnost (kg) + 1,8 x výška (cm) – 4,7 x věk (roky) Cunninghamova rovnice: BMR (kcal)= 500 + 22 x FFM (kg) Př.: muž, plavec, 19let, hm=76,6kg, tuk=4,1%, FFM=73 kg → BM = 8 845 KJ PA: 8 845KJ + dvoufázový plavecký trénink, 1x posilovna = koeficient 2,0 = 17 690 KJ Míra zatížení koeficient Minimální aktivita, nebo žádná 1,0 – 1,4 Nesportující jedinec,nepravidelná PA 1,4 – 1,6 Pravidelná denní pohybová aktivita 1,6 – 1,9 Vícefázový intenzivní trénink 1,9 – 2,5

ATP H20 CP ADP Energetické procesy ATP – CP systém Max. intenzita Zásoby přímo ve svalu ATP – CP systém ATP H20 ADP + energie CP ADP ATP Nevzniká laktát Zásoby CP rychle doplněny, 2-3 min 100% Max. intenzita Do 10 s. Zásoby ve svalu

Anaerobní glykolýza Aerobní glykolýza Bez přístupu kyslíku Glukosa energie ATP LAKTÁT Bez přístupu kyslíku Glukosa –glykogen svalový – hned….nebo jaterní – potom Cca do 1min Aerobní glykolýza glukosa O2 energie ATP S přístupem kyslíku 2-10 min. → sacharidy s menší tvorbou laktátu 11 – 60 min. → sacharidy s tuky s minimální tvorbou laktátu Více jak 60 min → převážně tuky

Sacharidy – „cukry“ Jednoduché sacharidy glukóza, fruktóza, galaktóza laktóza, maltóza, sacharóza Složené stravitelné – polysacharidy škrobové povahy – štěpeny postupně na monosacharidy (delší zdroj energie) nestravitelné - vláknina – zpomaluje rychlost vzestupu glukózy, čistí střeva, zpomaluje rychlost trávení Jednoduché sacharidy – cukr, med, ovocný cukr, mléčný cukr,.. Složené stravitelné – brambory, těstoviny, rýže, celozrnné pečivo Vláknina – ovoce zelenina (často šlupky), otruby, celozrnné výrobky Uložení sacharidů – přímé využití ve svalech, CNS, zásoby ve formě glykogenu – svalový, jaterní, nadbytek – přeměna v tukové zásoby

Sacharidy při výkonu Sprint (do 10s) Rychlostní vytrvalost (50,100m) nejsou potřeba sacharidy hlavní zdroj energie ATP a CP – ve svalu Rychlostní vytrvalost (50,100m) anaerobní glykolýza - BEZ přístupu kyslíku využití glukózy či jejich zásob v organismu vznik laktátu (pálení svalů, zakyselení organismu) Jednoduché sacharidy – přímo před startem (pohotovostní energie pro start a první momenty závodu) Složené sacharidy – den před závodem pro vytvoření zásob glykogenu Vytrvalost (200m a více) Hlavní využití zásob glykogenu → složené sacharidy s dostatečným odstupem před závodem Při dlouhých výkonech využity tuky

Složené Pozvolný nárůst glykemie a pozvolný pokles Využitelné kdykoli – brát v potaz delší natrávení Jednoduché Okamžitý vzestup hladiny cukru v krvi (glykemie), ALE následný prudký pokles → snaha organismu kompenzovat → hlad Při užití po závodě – pouze při velikém vyčerpání pro správnou aktivitu CNS Využitelné před závodem Prudký vzestup glykemie – přirovnání k běhání a hned se po něm zastavit

Složené: Celozrnné pečivo, těstoviny, rýže, brambory, jáhly, pohanka,.. Jednoduché: Med, ovocný cukr, hroznový,.. Sušenky, bílé pečivo, knedlíky, buchty,... Bonbóny, čokoláda, cukrová vata, karamelové produkty, ...

Tuky Zdroj energie, důležité pro rozpustnost vitamínů (A,D,E,K), hormonální činnost (zejména dívky) Ženy (15-21 %), muži (8-14%) Živočišné cholesterol NDL (nasyc. Mastné kys.), v přiměřenném množství nevynechávat!!! Hodnotnější na přípravu jídel Rostlinné Nenasycené MK, cholesterol HDL – olivový olej pouze za syrova!! Margaríny!!! NE Snížení laxicity vaziva u dnešní populace Jejich příjem většinou hradíme klasickou přípravou jídla Spojitost s výkonem – využití pouze při vytrvalostním výkonu (800m a více) – až po vyčerpání sacharidových zásob

Bílkoviny Stavební jednotka (svaly, vlasy, nehty, CNS,…), aktivita při reakcích v organismu, DNA Esenciální AMK – organismus si je nevytvoří sám Živočišné zastoupení esenc. AMK Maso, mléko, mléčné výrobky (důležité při vývoji – zdroj Ca) -ALE Rostlinné Nízké zastoupení esenc. AMK Luštěniny, obiloviny, zelenina (brambory) Zajistit optimální příjem bílkovin v tomto věku - vývoj, zbystřit pokud dítě vůbec nejí maso Nadbytek – zátěž ledvin, rozvoj obezity a dalších civilizačních chorob, karcinogenní či toxické pochody Výkon – po využití sacharidů a tuků může dojít k využití proteinů – život ohrožující stav!!

Potravinová pyramida Sacharidy: 50-60% Tuky: 25-30% Bílkoviny: 10-15% http://www.volny.cz/msobora/zasady_zdrave_vyzivy.html

Potravinová loď http://is.muni.cz/do/fsps/e-learning/kapitolysportmed/pages/16-2-vyziva.html

Stravovací režim 5-6x denně → snídaně, svačina, oběd, svačina, večeře, 2. večeře Snídaně Důležitá-nevynechávat!! Důraz hlavně na příjem sacharidů, pokud je snídaně před tréninkem, můžeme zvolit i sacharidy jednosuché, pokud jde dítě do školy lepší volba složené Trénink brzo ráno – snídani lze rozdělit na dvakrát, ale nevynechávat byť menší porci vždy před tréninkem (např. před tréninkem: bebčka, pulka krajíce chleba s marmeládou, banán,…po: miska musli s jogurtem, celozrná bulka s máslem medem a jogurtem,…) Pitný režim!!!! Startovat od rána Svačina Doplnit ty živiny co jsme nezvládli při snídani (vitamíny, bílkoviny nejlépe ve formě - mléčných výrobků, vláknina,..) Ovoce, zelenina, tvaroh, jogurt, …

Oběd Svačina Večeře 2.večeře Přítomnost všech živin!!! Sacharidy, tuky, bílkoviny, vitamíny, minerální látky Dobrá stravitelnost Zajistit dostatek času na samotný oběd a na trávení oběda (min 1 hod po dojezení) Svačina Vitamíny, sacharidy Bílkoviny vynechat – dostatek na oběd Večeře Doplnění zásob po tréninku Sacharidy, bílkoviny, tuky, vitamíny, minerální látky 2.večeře Sacharidy – pro úplné doplnění glykogenových zásob

ANO Příjem sacharidů před tréninkem Snídaně před tréninkem: Velký banán, hrnek čaje Po tréninku: Kelímek tvarohu, celozrnná bulka s máslem a domácí marmeládou, čaj Svačina: toust z celozrn.chleba (šunka, mozzarela, rajče, cibulka,..) Strouhaná mrkev s jablkem Voda, nebo jemný sirup (nejlépe domácí) Oběd: Vývar,Rýže s masem na šťávě,zeleninový salát, voda Mandarinka, ovesné sušenky 3ks,voda Večeře: Masové kousky na šťávě s cuketou, kuskus,zeleninová obloha,voda 2. večeře: Ovesná kaše,voda Příjem sacharidů před tréninkem Mrkev a jablko zajistí příjem vitamínů a zároveň sacharidů Dostatek všech živin po tréninku, lehká forma jídla 2. Večeře pro doplnění glykogen, zásob.

NE Snídaně: rohlík s nutelou, sklenice mléka Svačina: Tatranka, rohlík se šunkou eidamem, jablko, voda se sirupem. Oběd: Vývar, Rýže s vepřovým na šťávě, zeleninový salát, čaj Svačina: rohlík se šunkou, sýrem, sladkosti (většinou přistup do obchodu ze školy), sladký nápoj Večeře: těstoviny s boloňskou omáčkou, voda se sirupem Rohlík – „prázdná kalorie“, příliš tučný,málo kval. Sacharidů, lepší využít celozrné bulky spojené s obsahem vlákniny, minerálních látek. Mléko – neřadíme do pitného režimu Tatranka – mnoho jednoduchých cukrů-organismus akorát obalamutí Eidam – ztužené tuky, minimum bílkovin Sirup – mnoho jednoduchých sacharidů Oběd není špatný, však málokdo jí zeleninový salát – chyba Večeře – po namáhavém tréninku může být příliš těžká (mleté maso, mnoho tuku) Shrnutí: nekvalitní a pro sportující organismus nevyhovující potraviny Málo ovovce a zeleniny – přirozený zdroj vlákniny, vitamínů, minerálů Málo tekutin!!!!!!!

Pitný režim Nepočítáme: polévky, mléko, sladké nápoje, kávu, (alkohol) Káva, (alkohol)– vysoká dehydratace Vhodné: čistá voda, čaj – neslazený nebo s medem, voda s citrónem, ředěné džusy 50/50 (jako doplněk), jemný sirup – nejlépe domácí Při zátěži: Doplňky stravy, domácí příprava: voda s citronem, medem a trochou soli min. 2-3l. Za den!!!!! Málo: špatná regenerace organismu, špatné prostředí pro reakce, přehřívání organismu, snížení efektu tréninku Doporučení: velkou lahev 1,5 L, vypěstovat stereotyp, ptát se dětí na tréninku, upozorňovat, pít během tréninku, hlavně po tréninku

Problémy životosprávy dětí Jednoduché cukry sladkosti, často spojené s tuky Lze zvolit vhodné jednoduché cukry – ovoce, med,.. Tuky Ztužené sýry (hermelín, madelland, tavené sýry,..) Brambůrky Smažené Přesolené, uzeniny Pitný režim nedostačující, množství sladké nápoje, bublinkové Nepravidelné stravování X přejídání Špatný vzor rodičů!!!!

Obecná doporučení Dostatek času a klidu na konzumaci jídla (bez mobilů, u vhodného stolu, kultura stolování, beze spěchu) 2-3 porce ovoce a 2-3 porce zeleniny za den Dostatek celozrnných obilnin (vyměnit bílé pečivo za celozrnné) Kvalitní mléčné výrobky – ne odtučněné, čerstvé sýry, neslazené produkty, produkty s mikrobiální složkou Bílkoviny – libové maso, ryby, luštěniny,… Pestrá strava

Komunikace se svěřencem Trpělivost  Pozitivní a veselá komunikace – podat to dětem jako příjemnější způsob řešení, ne kritizovat ty děláš špatně to a tamto!! Úspěch pedagoga se významně zvyšuje, pokud sám ctí pravidla výživy! Podat svěřencům jasné instrukce a odůvodnění (proč) Individuálně - řešení individuálně s jedincem, zvážit zdali to není pro ostatní stresující, zdali to není pro jednotlivce stresující Kolektivní řešení – jeden za všechny, všichni za jednoho, mohou se navzájem podporovat, debatovat, větší otevřenost, lepší vztahy Komunikace s rodiči!!! Nezbytně důležitá spolupráce!

Čas na Vaše otázky a diskuzi

Děkuji za pozornost!

Dostupné zdroje Elektronické studijní materiály MU FSpS: http://is.muni.cz/elportal/studovna.pl?field=1451;rok=;rec= Moje bakalářská práce: Výživa jako faktor ovlivňující rychlostně vytrvalostní výkon v plavání během ročního tréninkového cyklu http://is.muni.cz/th/360098/fsps_b/ nebo na flešce.