Program LLP/ERASMUS FCH VUT 2013/14

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Informace pro studenty vyjíždějící s programem LLP- ERASMUS v ak. roce 2012/2013 Vysoká škola hotelová v Praze 8, spol. s r.o. LLP - ERASMUS.
Advertisements

  MOŽNOSTI STUDIA V ZAHRANIČÍ Andrea Klapuchová Dům zahraničních služeb MŠMT Národní agentura pro Evropské vzdělávací programy
Zahraniční pobyty/LLP Erasmus
Stáže pro mladé zájemce o zaměstnání Představení projektu
ERASMUS+ (2014 – 2020) Petra Riou ZO DIFA JAMU
Erasmus na PřF UK v Praze
Možnosti studia v zahraniční prostřednictvím evropských vzdělávacích programů Jana Pávková 27. října 2011 v Praze.
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
Studium v zahraničí Ing. Hana Rendlová Mgr. Helena Bicanová
ERASMUS 2012/2013 mobilita studentů Oddělení mobilitních programů Rektorát VUT v Brně Antonínská 1.
Jazyková průprava Jazykové kurzy na ČVUT
Schůze koordinátorů programu LLP/Erasmus
Schůze koordinátorů programu SOCRATES/ERASMUS
Schůze koordinátorů programu LLP/Erasmus
Možnosti studia v zahraničí pro studenty doktorského studia
Erasmus Info Day – DIFA 2013 Barbara Dostálová (zastupuje Hana Matějková) Institucionální koordinátor programu Erasmus Rektorát JAMU, zahraniční oddělení.
FM EHP /Norska Fond pro podporu spolupráce škol. Norsko.
Představení Domu zahraničních služeb/ Národní agentury pro evropské vzdělávací programy Barbora Nájemníková , Bratislava.
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
Lifelong Learning Programme (LLP) ERASMUS Studijní pobyty.
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Příležitosti (nejen) studia v zahraničí spravované NAEP.
Erasmus+ Info Day – DIFA 2014 Hana Matějková Institucionální koordinátor programu Erasmus Rektorát JAMU, zahraniční oddělení Beethovenova.
NOVÉ MOŽNOSTI V PROGRAMECH EU Sněm RVŠ - Praha,
AKADEMICKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA a možnosti studia v zahraničí Vypracovala: Eva Jermanová.
Mobilita studentů FCH VUT Mgr. Alena Sýkorová Ing. Hana Alexová.
Excelence doktorského studia na AF MENDELU pro navazující evropskou vědecko-výzkumnou kariéru CZ.1.07/2.3.00/ Tato prezentace je spolufinancována.
Informační schůzka k programu. Erasmus+ Program ERASMUS+ se zaměřuje na spolupráci vysokoškolských institucí a vysokoškolských institucí s podniky. Program.
Projekt Bologna Experts 2009 – 2011 Certifikát ECTS&DS Label Rudolf Šindelář/Praha
Mobilita studentů FCH VUT Mgr. Alena Sýkorová Ing. Hana Alexová.
Program Socrates/Erasmus Jana Procáková Petra Veselá Odbor zahraničních vztahů Západočeská univerzita v Plzni.
Formální náležitosti. Co musím udělat, aby se má škola mohla zapojit do nového programu? Promyslet si, o jakou aktivitu mám zájem Najít si partnerskou.
Mobilita studentů FCH VUT Mgr. Alena Sýkorová Ing. Hana Alexová.
Mobilita studentů FCH VUT Mgr. Alena Sýkorová Ing. Hana Alexová.
Možnosti projektové spolupráce a individuálních stáží Jihočeská univerzita Norské fondy a fondy EHP Spolupráce škol a stipendia (CZ07)
Stipendia – Pracovní stáže
2008 Možnosti pracovní stáže v programu Erasmus Miroslava Cedidlová – Mezinárodní oddělení.
Program mobilit Leonardo da Vinci na ZČU Pavlína Bínová Odbor zahraničních vztahů Západočeská univerzita v Plzni.
Mobilita studentů FCH VUT Mgr. Alena Sýkorová Ing. Hana Alexová.
Informační schůzka pro studenty Studijní pobyty ERASMUS+: Erasmus 2015/2016 Útvar pro zahraniční vztahy Rektorát JU Mgr. Věra Filipová.
Nutriční terapeut Paulová, Winklerová
Zápatí prezentace1 Informace k organizaci doktorské ho studi a na Ekonomicko-správní fakult ě MU.
Odbor zahraničních vztahů 17. – 23. března 2016 ERASMUS+ 2016/2017 studijní pobyty prezentace pro nominované uchazeče.
Stáže a stipendia - další programy a možnosti I DZS – Dům zahraniční spolupráce (programy pro mobilitu jednotlivců: CEEPUS, AKTION, Norské fondy a fondy.
ODBOR ZAHRANIČNÍCH VZTAHŮ Silvie Doubravská AIA AKADEMICKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA.
ERASMUS+ ( ) Vysoké učení technické v Brně Rektorát, odd. zahraničních vztahů
ODBOR ZAHRANIČNÍCH VZTAHŮ Bc. Tomáš Lády  program Evropské unie pro podporu:  mobility jednotlivců na všech úrovních  strategických partnerství mezi.
ORIENTAČNÍ TÝDEN PRO STUDENTY PRVNÍCH ROČNÍKŮ Možnosti studia v zahraničí Mgr. Tomáš Uher Univerzita Karlova Informační, poradenské a sociální centrum.
MOŽNOSTI STUDIA V ČÍNĚ. Ing. Dana Brázdová Ing. Eva Zamrzlová Ing. Radka Vaváková ODDĚLENÍ ZAHRANIČNÍCH STYKŮ VŠE.
Schůzka koordinátorů pro zahraniční záležitosti FF UP autor prezentace, datum prezentace, univerzitní oddělení, fakulta, adresa.
Pracovní stáže v zahraničí ERASMUS Rektorát VUT v Brně Útvar vnějších vztahů Odd. zahraničních vztahů 24. dubna 2014.
Studijní pobyty v zahraničí ERASMUS Rektorát VUT v Brně Útvar vnějších vztahů Odd. zahraničních vztahů 10. dubna 2014.
Mobilita studentů na základě bilaterálních smluv, popř. formou „free movers“
ODBOR MARKETINGU A VNĚJŠÍCH VZTAHŮ Mgr. Petra Švambergová FREEMOVERS, STÁŽE A DALŠÍ STIPENDIA.
Informace pro studenty vyjíždějící s programem ERASMUS+ v ak. roce 2015/2016 Právnická fakulta UK duben 2015 referát ERASMUS.
Informace pro studenty vyjíždějící s programem ERASMUS+ v ak. roce 2014/2015 Právnická fakulta UK duben 2014 Referát ERASMUS.
Mobilita studentů na základě bilaterálních smluv, popř. formou „free movers“
PRAKTICKÉ STÁŽE 2017/2018 Odbor zahraničních vztahů
ODBOR ZAHRANIČNÍCH VZTAHŮ
Erasmus Slovensko - Nitra.
ODBOR ZAHRANIČNÍCH VZTAHŮ
Mobilita studentů mimo program Erasmus+ financovaná z příspěvku MŠMT)
Bc. Tomáš Lády, Bc. et Bc. David Gurník
Pracovní stáže
Erasmus 2010/11.
Informační schůzka pro zájemce o doktorské studium
Informační schůzka k programu
STUDIJNÍ POBYTY 2018/2019 Odbor zahraničních vztahů
Anglické programy na LF UP
Transkript prezentace:

Program LLP/ERASMUS FCH VUT 2013/14 STUDIJNÍ POBYTY STUDENTŮ PRACOVNÍ STÁŽE STUDENTŮ Útvar pro studijní záležitosti oddělení mobilitních programů Rektorát VUT v Brně 18/03/2013

KDO JSME Odd. mobilitních programů/Útvar pro studijní záležitosti, Rektorát VUT v Brně Kontakt: Bc. Tomáš Lády (lady@ro.vutbr.cz; 541 145 145) Silvie Doubravská (doubravska@ro.vutbr.cz; 541 145 116) Odpovědnost za: žádost o finanční prostředky (EU/MŠMT) management finančních zdrojů uzavírání finančních dohod s oprávněnými příjemci kontrola plnění podmínek, finanční kontrola, podávání zpráv, vyúčtování dotací Adresa: Rektorát VUT v Brně – přízemí vpravo, Antonínská 548/1, 60190, Brno Kontaktní hodiny: denně 08:00-12:00 (ev. dle domluvy)

KDO JSME Studijní/zahraniční oddělení, děkanát FCH Kontakt: Mgr. Alena Sýkorová (sykorova@fch.vutbr.cz; 541 149 346) Odpovědnost (mj.) za: návrh a uzavírání bilaterálních smluv vyhlašování a organizace výběrového řízení + nahlášení nominací OMP akademickou stránku mobility (Learning Agreement, Transcript of Records, Proof of Recognition…) komunikaci s partnerskou školou, řešení případných problémů Adresa: Kontaktní hodiny: http://www.fch.vutbr.cz/cs/fakulta/organizacni-struktura/studijni-oddeleni.html

CO JE ERASMUS? součást Programu celoživotního učení (LLP), zaměřený na: mezinárodní mobilitu VŠ studentů a zaměstnanců navazování a prohlubování vzájemné spolupráce vzdělávacích institucí a spolupráce s podniky patrně nejúspěšnější a téměř jistě nejznámější výměnný studijní program (od roku 1987) studium na smluvní zahraniční škole nebo pracovní praxe v zahraničním podniku v zemi LLP: 27 členů EU + členové EHP (NO, LI, CH, IS) + kandidátské země (HR, TR) možnost vycestovat do zahraničí bez poplatků za školné apod. možnost vycestovat se stipendiem z prostředků EU/MŠMT a VUTBR příležitost, zkušenost, škola života!  http://erasmus-databaze.naep.cz/modules/erasmus/

PÁR ČÍSEL … Aktivita Ak. rok VUT v Brně FCH SMS/SMP 2011/2012 388/75 VUT udržuje 400+ bilaterálních dohod se zahraničními univerzitami z toho FCH: 36 smluv na cca 60 studijních míst * k 18.3.2013 Nejpopulárnější země na VUT: Finsko, Dánsko, SRN, Španělsko, Velká Británie … a na FCH: Portugalsko, SRN, Norsko, Finsko … Aktivita Ak. rok VUT v Brně FCH SMS/SMP 2011/2012 388/75 32/10 2012/2013 375/70 23/6

KONEC ErASMU? NE! LLP vstupuje v roce 2013-2014 do posledního roku současné fáze mediální zprávy o problémech s financováním nutno minimálně v tuto chvíli brát s rezervou … BUDOUCNOST : YES EUROPE dojednávání detailů projektu pro léta 2014-2020 organizační změny, zejména snaha o sjednocení operačních programů do tří základních pilířů přislíbeno výrazné navýšení rozpočtu konkrétnější informace o „novém Erasmu“ cca v létě 2013

STUDIJNÍ POBYTY STUDENTŮ (SMS) Základní podmínky: student musí splňovat kvalifikační podmínky pro SMS, tj. zejména: musí být minimálně v druhém ročníku studia na VUT a aktivně zapsán v akreditovaném programu (nerozhoduje forma studia) po celou dobu zahr. pobytu studijní pobyt Erasmus nesměl v minulosti dosud absolvovat musí projít transparentním výběrovým řízením na fakultě délka pobytu musí být 3-12 měsíců + případný EILC pobyt musí absolvovat v zemi zapojené do LLP na univerzitě s níž existuje bilaterální dohoda v rozmezí daného akademického roku student dále musí před odjezdem vyřídit na rektorát doručit akceptační dopis, potvrzený Learning Agreement a podepsat finanční dohodu

STUDIJNÍ POBYTY STUDENTŮ (SMS) Obecný postup (+- v tomto pořadí) být nominován/a na FCH  podat do termínu přihlášku zahraniční škole (ev. registrovat se online) zajistit ubytování v zahraničí sestavit a získat oboustranný podpis na studijní plán (Learning Agreement) – min.18 kr./semestr podepsat finanční dohodu (doporučujeme 2-3 týdny před odjezdem) ODJET!  ev. změnit studijní plán (do 30 dní po příjezdu) vrátit se a odevzdat: potvrzení o délce pobytu (originál), výpis známek (kopii) a vyplnit závěrečnou zprávu podat žádost o uznání předmětů na FCH

PRACOVNÍ STÁŽE STUDENTŮ (SMP) Základní podmínky: student musí splňovat kvalifikační podmínky pro SMP, tj. zejména: musí být aktivně zapsán v akreditovaném programu (nerozhoduje forma studia) po celou dobu zahr. pobytu pracovní stáž Erasmus nesměl v minulosti dosud absolvovat musí projít transparentním výběrovým řízením na fakultě délka pobytu musí být 3-12 měsíců + případný EILC pracovní stáž musí absolvovat v zemi zapojené do LLP v podniku, kde si stáž samostatně, ev. s pomocí fakulty sjedná (není nutná bilaterální dohoda) student dále musí před odjezdem odevzdat potvrzený Training Agreement a podepsat finanční dohodu

PRACOVNÍ STÁŽE STUDENTŮ (SMP) Obecný postup (+- v tomto pořadí) být nominován/a na FCH  najít podnik v němž bude stáž realizována zajistit ubytování v zahraničí Sestavit s budoucím zaměstnavatelem a garantem stáže na FCH pracovní plán (Training Agreement) sepsat finanční dohodu (doporučujeme 2-3 týdny před odjezdem) ODJET!  vrátit se a odevzdat CERTIFIKÁT o délce a hodnocení stáže a vyplnit závěrečnou zprávu požádat o uznání stáže na FCH

Kurzy EILC intenzivní jazykové kurzy méně užívaných jazyků zemí LLP (tj. mimo AJ, FrJ, NJ či ŠJ) přihlásit se může student, který je nominován ke studijnímu pobytu či pracovní stáži v daném ak. roce (EILC musí předcházet následnému pobytu) a v dané zemi, kde bude realizovat i studijní pobyt či pracovní stáž student vyplňuje přihlášku dle seznamu organizátorů (viz http://ec.europa.eu/education/erasmus/eilc1011_en.htm) a zasílá ji elektronicky pro formální kontrolu a odeslání na OMP Rektorátu je-li student na EILC vybrán, dodá doklad o akceptaci při podpisu finanční dohody – ta se navyšuje o délku pobytu na kurzu, stipendium je ve stejné paušální výši jako u studijního pobytu (i pro SMP!) po skončení kurzu dodá student na OMP Rektorátu kopii certifikátu o absolvování kredity získané na EILC standardně nejsou započteny do minima pro splnění studijního pobytu (lze k nim však ve sporných a odůvodněných případech přihlédnout)

STIPENDIUM paušální částky dle země pobytu, relativní rozdílu životních nákladů v ČR a v cílové zemi financováno ze dvou zdrojů (prostředky EU + státní dotace MŠMT) u studijních pobytů navíc příspěvek VUT ve výši 1.000,- Kč měsíčně grant vyplácen v jedné či ve dvou splátkách (podle kalendářních let) délka pobytu počítána od počátečního data po celých měsících a u posledního, neukončeného měsíce po dnech systémem 0-7, 8-20, 21-30 stipendium je pouze příspěvkem a počítá se s finanční spoluúčastí studenta!

UZNÁVÁNÍ zahraničního studia SMS uznávání proběhne po návratu na základě žádosti podané na studijním odd. vše, co bylo schváleno v LA/ChtoLA a splněno (uvedeno na ToR) musí být uznáno, jedním ze dvou možných způsobů: 1) uznání předmětu za povinnýpředmět z kurikula na FCH VUT 2) uznání předmětu jako volitelný přesně dle Transcript of Records fakulta vystavuje Rektorátu doklad o uznání (Proof of Recognition) SMP uznává se přidělením kreditů dohodnutých v Training Agreement a/nebo uvedením stáže v dodatku k diplomu (Diploma Supplement)

Co By Vás ještě mohlo potkat … pomalejší komunikace/vyřízení dokumentace se zahraniční školou jazyková bariéra zrušení pobytu/stáže vratka části/celého stipendia (při zkrácení doby pobytu nebo nesplnění podmínek)

DĚKUJI za pOZORNOST OTÁZKY … ?