Úvod do eGovernmentu 5. přednáška, eParticipace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
INTERNET A WORL WIDE WEB JAKO SOUČÁST INFORMAČNÍHO SYSTÉMU ZÁKLADNÍ ŠKOLY Petr Vitásek, 2004 Diplomová práce.
Advertisements

Kancelář Rady vlády pro záležitosti romské komunity při Úřadu vlády Agentura pro odstraňování sociálního vyloučení v romských lokalitách České Budějovice.
Další zdroje příjmů pro ICM. Hlavní důvody realizace Analýzy nestátního neziskového sektoru  Efektivní komunikace s neziskovými organizacemi – uvnitř.
Koordinační porada informatiků obcí III. typu Spálené Poříčí 14. –
Komplexní řešení metropolitních sítí
Komunikace v malé neziskové organizaci AIESEC ČZU Praha Ondřej Fišer, Markéta Klucová.
Potřeby a strategický rozvoj měst v evropském kontextu Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České republiky Konference.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
PREZENTACE KA 7 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Čáp, Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu Práce.
EGovernment Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Jednání implementátorů ORP Moravskoslezského kraje Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica Datum: 20.
Podmínky úspěšné realizace metodiky nového monitoringu Jiří Winkler, FSS MU Brno Projekt OP LZZ „Aktivní matching: Strategická podpora poradenství.
Odborný seminář „APLIKACE STRATEGICKÉHO HODNOTÍCÍHO RÁMCE PRO STRATEGIE MÍSTNÍHO ROZVOJE V ČR“ Odborný seminář Praha 20. září 2010.
Živá historie konference Informační gramotnost – témata, trendy, inspirace Adéla Dilhofová Jiří Zounek.
Company LOGO Efektivní veřejná správa a přátelské veřejné služby Integrovaný operační program 2007 – 2013 Ministerstvo vnitra České republiky.
PROJEKT EZK ROKY 2001 AŽ 2011 PILOTNÍ PROJEKTY
Základní otázky rozvoje informatizace Ing. Dana Bérová náměstkyně ministra – ředitelka sekce Jihlava,
Celostátní síť pro venkov
Informační technologie pro IZS a krizové řízení
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
PŘÍKLAD * SOUČÁST POMŮCKY
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
Evropská strategie zaměstnanosti a víceúrovňové vládnutí – sen nebo skutečnost? Milena Jabůrková, Ondřej Mátl a Gabriela Nováková Zpráva zpracována pro.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE PARTICIPACE a KOMUNIKACE. Role participace „Každá centrální moc, i když má minimální pravomoci, má stálou tendenci ve jménu efektivity.
Management a rozvoj obcí
Žďár nad Sázavou - Města budoucnosti ? Co je to zapojování veřejnosti, co je partnerství.
Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury ISVS Ing. Lubomír Moravčík
Evropská směrnice INSPIRE Ing. Pavla Tryhubová Katedra mapování a kartografie ČVUT v Praze, Fakulta stavební.
AGENTURA V ROCE Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách  schválen usnesením vlády č. 85/2008  pilotní fáze 2008 – 2010  odbor.
Partnerství u projektů financovaných z Globálních grantů Sociální inkluze v kontextu přípravy na nové programovací období – zkušenosti, problémy a překážky.
Rozvoj nehlasových služeb Současnost a budoucnost mobilních sítí
GIS??? Ve státní správě Karel Charvát. GIS?????? Je správné používat v souvislosti s využíváním prostorových informací ve státní správě, ale i v komerčním.
Portál - kultura a historie Prahy Ivan Seyček Miroslav Váňa Lada Králová Magistrát hl. m. Prahy ePraha ISSS/LORIS/V4DIS Portál – kultura.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
ISSS 2008 VÝZKUM INFORMAČNÍCH ZDROJŮ Duben 2008 / Prezentace syndikovaného výzkumu pro vybrané Krajské úřady / Jan Tuček / STEM/MARK, a.s.
eGovernment Informační systémy ve státní správě a samosprávě
I sss I nternet, elektronické informační zdroje a s lužby pro o s oby se s pecifickými potřebami v knihovnách Zlata Houšková, Jana Vejsadová Internet ve.
PREZENTUJÍCÍ IT služby měst Hodnocení stavu rozvoje informatiky obcí 2. a 3. stupně V období květen až červenec 2014 byly na webech obcí dvojek.
Využití infrastruktury školské sítě pro internetizaci obcí Daniel Dočekal.
„Požadavky na jakost a hodnocení jakosti zdravotnických informačních systémů“ Praha Možné přístupy k analýze hospodaření bývalých okresních nemocnic.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
Seminární práce z předmětu SIPOL
Sekretariát Regionální Rady NUTS II Severovýchod Implementační jednotka Společného regionálního operačního programu.
Ministerstvo informatiky Cíle a plány 2003 Vladimír Mlynář ISSS
1 Plánování rozvoje sociálních služeb v ČR a další perspektivy jeho vývoje Zlín
Zapojení se do "evropských" procesů a diskusí o sociálním začleňování Sociální inkluze ve světle současného vývoje a nového programovacího období Seminář.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Moderní zdroj statistických informací.
Národní koordinační skupina pro digitální vysílání v ČR Ing. Zdeněk Duspiva NKS 2008.
LOKÁLNÍ A REGIONÁLNÍ POLITIKA VEP ZS 2007_2008. Kritéria členění veřejné politiky Segmenty veřejného zájmu (VeP obranná, kulturní, vzdělávací, energetická,
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Strategie regionu, obce. Strategický plán rozvoje Má úzký vztah k územnímu plánu Měl by být flexibilní, slaďuje představy subjektů Vymezeny perspektivní.
1 Neziskové organizace Neziskovky jsou nedělitelnou součástí občanské společnosti a jako takové mají nezastupitelnou roli v rozvoji demokracie a řešení.
Dovolte mi představit se…  Haken Roman, Ing.  ředitel Centra pro komunitní práci (CpKP) střední Morava/1996 – člen Rady vlády pro nestátní neziskové.
Interaktivní personální portál
E-government - moderní podoba veřejné správy v České republice.
Ministerstvo informatiky Cíle a plány. Cíle  Čtvrtina agend veřejné správy dálkově přístupná – ČR lídr e-Governmnetu ve střední Evropě  IT gramotná.
1. přednáška, Seznámení, podmínky kurzu, jeho struktura, rozdělení témat pro semestrální práci Úvod do eGovernmentu Výběrová přednáška.
Komunikace evropských záležitostí Současná komunikační politika EK: konkrétní nástroje a projekty Michaela Kozlová.
Neziskový sektor jako partner. Národní úroveň Pracovní skupina „NNO a regionální rozvoj“ - otevřená platforma NNO na národní úrovni - téma: regionální.
Duben 2013 Odbor informatiky KrÚ JMK Výzva č. 08 Integrovaného operačního programu na Integrovaného operačního programu na Rozvoj služeb eGovernmentu v.
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Strategie regionu, obce
Subjekty a objekty veřejných politik
Mgr. Tomáš Lechner Triada, spol. s r. o.
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM pro období 2007–2013
SOCIÁLNÍ SÍTĚ Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
Jednání PS Vzdělávání Mgr. Barbora Ledlová
Akční plán GISTR na jaře 2016 OS GeoInfoStrategie.
Transkript prezentace:

Úvod do eGovernmentu 5. přednáška, 7.11. 2012 eParticipace Výběrová přednáška 5. přednáška, 7.11. 2012 eParticipace Vymezení pojmů, historie, nástroje, příklady, situace v ČR 1

eGovernment + eDemokracie Vymezení pojmů Elektronická veřejná správa (eGovernance) = eGovernment + eDemokracie eDemokracii charakterizuje přítomnost přímé účasti voličů na realizaci demokracie prostřednictvím ICT eDemokracie = eVolby + eParticipace (eVolby nejsou součást pilotního kurzu – jedno z témat seminární práce – rozsáhlé, spíše politoligické téma) 2

eParticipace zahrnuje veškeré procesy zapojující občany do veřejných rozhodovacích procesů pomocí ICT nad rámec elektronických voleb Cíle (Macintosh, 2004): oslovovat širší veřejnost pro účast na veřejných politikách podpořit a usnadnit participaci občanů novými technologiemi poskytovat relevantní informace v lépe srozumitelném a dostupnějším formátu zaangažovat veřejnost k poradenství a větším příspěvkům k politice. DEFINICE (Špaček, 2009): Soubor nástrojů, které využívají ICT pro vytvoření většího prostoru pro všechny ovlivněné strany, ve všech fázích tvorby veřejných politik 3

Vztahy pojmů Dle Macintosh je eParticipaci možné dělit ještě na další tři složky: Zdroj: Vyskočil, 2011 4

Dělení dle míry zapojení e-enabling (umožnění) – nástroje umožňující vlastní funkci eParticipace, tzn. podpora a rozvoj informační gramotnost populace (občanů i zaměstnanců VS), podpora infrastruktury, poskytování informací, rozvoj politické podpory apod. e-engaging (zangažování) – nástroje pro konzultace s občany, jejich zapojení do debaty na politická témata, oboustranný tok informací. e-empowerement (zplnomocnění) – nástroje umožňující aktivní účast občanů na rozhodovacím procesu, oboustranný tok informací a jejich prosazení. Občan se stává tvůrcem, ne jen konzumentem politiky. INFORMACE  KONZULTACE  AKTIVNÍ ÚČAST 5

Krátká historie.. Pojem vznikl počátkem 21. století, na základě rozvoje elektronizace veřejné správy a vzrůstajících požadavků na komplexní participativní služby eGovernmentu ze strany občanské společnosti a veřejnosti Na EU úrovni oficiálně podporována od roku 2006 (European eParticipation Preparatory Action 2006-08, FP7 + ICT-PSP, Interreg) V ČR rozvoj v posledních letech, za podpory výše uvedených programů i v rámci místních iniciativ Nejnověji jsou nástroje eParticipace vyvíjeny nejen subjekty VS, ale i nevládními a soukromými subjekty, s využitím PSI re-use 6

Prostorové hledisko Platí, že většinu nástrojů eParticipace Nadnárodní úroveň – např. veřejné diskuse Evropské komise o připravovaných Směrnicích; jednání Galaktické rady prostřednictvím videomostů, živě přenášeno všem občanům Impéria Státní (národní) úroveň – např. veřejná diskuse k novému zákonu, stream ze zasedání Poslanecké sněmovny, komplexní státní systém eParticipace apod. Regionální úroveň – např. komplexní systém kraje umožňující veřejné konzultace na krajské i obecní úrovni, stream ze zasedání zastupitelstva Obecní a lokální úroveň – např. MMS černých skládek zasílaných občany obci, komunikační platforma pro občany jedné čtvrti apod. Platí, že většinu nástrojů eParticipace je možné implementovat na všech úrovních (ALE: rozdílné náklady, efekt, úspěšnost...) 7

Nástroje eParticipace (informace) Webové stránky Ideálně by měly obsahovat veškeré potřebné informace a odkazy na nástroje eParticipace FAQ Databáze v minulosti zodpovězených dotazů ze strany veřejnosti Direct mailing, newsletter, RSS, SMS, MMS Odebírání důležitých zpráv veřejné správy Webcasting Základní informační nástroj. Je to více než pouhý záznam na webu, protože ten může být různě upraven a sestříhán Nástroje transparence Umožňují veřejnou kontrolu výkonu veřejné moci Data mining, analýza, vizualizace, hry, simulace Pokročilé nástroje založené na využívání PSI 8

Nástroje (konzultace, aktivní účast) Blogy a wikiplatformy Méně formální, ale efektivní možnost oboustranné komunikace Komplexní systémy eParticipace např. Váš Názor v kraji Vysočina (viz dále) Smart App(s) Aplikace pro chytré telefony; velký potenciál Online chat Komunikace v reálném čase, individuální i veřejná (a la XCHAT) Veřejné diskuse a webfóra Prostor pro občany k vyjádření se k tématu online, může mít různé podoby a úrovně, jak je známe z prostředí Internetu Sociální sítě Velký rozvoj a perspektiva, možnost využívat existující sítě s minimálními náklady a maximálním efektem (FB skupina, Twitter účet apod.) 9

A MNOHO DALŠÍCH, KTERÉ SE STÁLE OBJEVUJÍ Nástroje (konzultace, aktivní účast) LetterBox centrální e-mail nebo jiný komunikační kanál určený pro podněty veřejnosti, se zaručeným vypořádáním a odpovědí Průzkumy mínění onliny ankety a dotazníky, zpravidla výběr z několika možností ePetice a eReferenda jednorázová online referenda a petice; rozhraní pro tvorbu referend a petic veřejností A MNOHO DALŠÍCH, KTERÉ SE STÁLE OBJEVUJÍ 10

Ukázky ze zahraničí f Webcast systém města Bristol (UK) – informace o systému, široké možnosti sdílení, živé přenosy, archiv přenosů, kalendář přenosů http://www.bristol.public-i.tv/core/portal/home 11

Studujeme v Odense (DK) – FB skupina města Odense, určená studentům žijícím ve měste, oboustranná komunikce 12

regionální i obecní úroveň https://www.borger.dk/ Borger (DK) – Ambiciózní státní systém eParticipace. Personalizace; Národní, regionální i obecní úroveň https://www.borger.dk/ 13

Bologna (Italy) – Geoblog provozovaný městem, mash-up kde mohou občané volně vyjadřovat své názory na prostorové bázi http://percorsi-emotivi.com/ 14

Systém elekronických petic (Bristol, UK) http://epetitions. bristol 15

Ukázky z ČR Platforma Váš Názor (Kraj Vysočina) – komplexní systém k vypořádávání Názorů občanů k důležitým veřejným tématům na úrovni kraje a obcí (pilotní projekt) http://www.vas-nazor.cz/ 16

a individuální konzultace http://www.eambulance.cz/ eAmbulance (Kraj Vysočina) – elektronické objednávání pacientů k lékaři a individuální konzultace http://www.eambulance.cz/ 17

Magistrát do kapsy (Děčín) – chytrá aplikace s mnoha funkcemi http://www.mmdecin.cz/mobil/ 18

často politicky neprůchodná http://apps.hfbiz.cz/apps/sumperk/up/ Koncept územního plánu online (Šumperk) – jedna ze „samozřejmostí“ která je často politicky neprůchodná http://apps.hfbiz.cz/apps/sumperk/up/ 19

připomínky, databáze http://www.praha6.cz/mms/ Lokální MMS-ing (Praha 6) – občané posílají fotografie míst, ke kterým mají připomínky, databáze http://www.praha6.cz/mms/ 20

Výzkum a vývoj eParticipace Modelování nových systémů a vývoj nových nástrojů Kvalitativní a kvantitativní analýzy služeb eParticipace a jejich využití Nárůst angažovanosti občanského a soukromého sektoru Vzrůstající politická podpora, ale i přetrvávající překážky Množství bakalářských, diplomových i doktorských prací po celém světě i v ČR v posledních letech – často aplikovaný výzkum 21

Současné problémy Nejen podpora, ale i negativní přístup veřejné moci Problém s vyhodnocováním velkého množství podnětů Reálná váha a způsob využití podnětů Možnost zneužití pro různé záměry (osobní, politické...) – jako u všech IT 22

Závěrem - Situace v ČR (2012) Státní úroveň se vůbec nerozvíjí – nemá politickou podporu Regionální úroveň se střídavými úspěchy (Vysočina nadprůměr i na celoevropské úrovni) Na obecních a lokálních úrovních vždy záleží na místních poměrech a obecné kvalitě lokálního eGovernmentu, ale vlaštovky existují Významná aktivita neziskového a soukromého sektoru, především nástroje transparence, vizualizace a data miningu (světová úroveň) Předpokládaný velký rozvoj eParticipace, především na LOKÁLNÍCH úrovních (obce, komunity) 23

6. přednáška, 14.11.2012 Elektronické zdravotnictví + elektronické zadávání veřejných zakázek (dvojblok)