Lucie Zelinková Sexta B

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Monako (Principaute de Monaco) Monako je maličký evropský státeček, který patří mezi nejbohatší a nejvyspělejší země světa…
Advertisements

Maturitní otázka č. 21 Benelux.
Dánsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Slovensko.
Německo Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
BENELUX LUCEMBURSKO.
Maďarsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
IRSKO Robin Plch 8.A
Benelux BENELUX.
Oblast: Západní Evropa Belgie
Oblast: Západní Evropa Nizozemsko
Koninkrijk België Royaume de Belgique Königreich Belgien
FRANCIE.
(Lichtenštejnské knížectví)
Lucemburské velkovévodství
LUCEMBURSKO.
TURECKO.
Rumunsko.
BELGIE.
Nizozemí Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Izrael Název: Izrael Originální název: Medinat Yisra'el Hlavní město: Jeruzalém Počet obyvatel: Rozloha (km2): Hustota osob/km2: 285,9.
Lucembursko Jan Dařílek VIII.B 7.12.
Velkovévodství lucemburské
BENELUX CO STÁTY SPOJUJE? Velká hustota osídlení Monarchie
Téma hodiny: Lucembursko
Evropské regiony – Západní Evropa– Státy Beneluxu
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Francie.
IRSKÁ REPUBLIKA km2, 3,6 mil. obyvatel, Dublin (Baile Átha Cliath)
Oficiální název: Nizozemské království Rozloha: km² Počet obyvatel:16,491,461 Hl. m. Amsterdam Úřední jazyk: nizozemština, fríština Státní.
Nizozemí Eliška Pokorná.
ŠVÝCARSKO.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
IRSKÁ REPUBLIKA km2, 3,6 mil. obyvatel, Dublin (Baile Átha Cliath)
BENELUX.
Kanada Název: Canada Český název: Federativní stát Kanada
Francie Petra Kovaříková 8.A
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Ukrajina.
Rakousko Poloha: 10o – 17o v. d. a 46o – 49o s. š.
Referát-Německo Aleš Novotný 8.A
SLOVINSKO.
LITVA.
Švédsko.
Monaco Monacké knížectví
THE BELGIE prezentaci uvádí Jiří Tichý.
Malta.
DÁNSKO.
BELGIE.
Německo.
Francie Miroslav Chmelka.

Francie Francie, oficiální název Francouzská republika je demokratický stát, jehož většina území (někdy označovaná jako Metropolitní Francie) se nachází.
Kanada.
ZÁPADNÍ EVROPA Otázka: Které státy řadíme mezi státy západní Evropy?
Moldavsko Kamil Bulka Sexta. Poloha Moldavska východní Evropa mírné podnební pásmo sousedé: Ukrajina, Rumunsko.
Kanada Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
 Obecné informace  Dělení území  Státní správa  Obyvatelstvo  Podnebí  Fauna a flóra.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Zlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školy Matiční gymnázium Ostrava,
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Svatoňová Pavlína Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1B_05_KANADA.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Antonín Košíček Sára Šobková
Sada 4 Místo, kde žijeme Autor: Mgr. Iveta Mocharová ZŠ a MŠ Dešná
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Kanada Obr. 1 – Mapa Kanady
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Spolková republika Německo
Transkript prezentace:

Lucie Zelinková Sexta B Lucembursko Lucie Zelinková Sexta B

Základní údaje Úřední název-VELKOVÉVODSTVÍ LUCEMBURSKO Konstituční monarchie s demokraticky volenou vládou měna.:euro(do roku 2001 lucemburský frank) 2587 km2 Hl. město-Lucemburk-77 000 obyvatel Jeden ze zakládajících členů EU,OSN,NATO,EHS 0,4 milionu obyvatel (412 000) 159/km2 Trůn je dědičný, panuje Nassavský rod Administrativně členěno na 12 provincií

1958-Nizozemsko+Belgie+Lucembursko=celní unie Benelux(svobodný pracovní a obchodní trh) Velký zdroj financí-bankovnictví,těžba železných rud=>umožnila rozvoj ocelářství Jedno z hlavních finančních center 1/3 obyvatelstva cizinci přicházející za prací Jazyky:francouzština,němčina,vlastní dialekt němčiny-lucemburština,angličtina Vysoce vyspělý průmyslový stát

Povrch & podnebí Převážně nížiny, na severu zasahuje pásmo Ander Lesy, úrodné půdy podnebí: vlhké, mírné, částečně oceánské (projevují se prvky kontinentality) na severu drsnější s relativně dlouhou zimou a sněhovými srážkami, klima v níže položeném Gutlandu je v zimě mírnější a v létě teplejší Nejvyšším bodem je Wemperhardt 559 m nejdelší řeka: Moselle 545 km (v zemi 40 km), Sauer (Sure, Our - tvoří východní hranici s Německem), Alzette

fauna a flora: Ardeny na severu porostlé jehličnatými lesy, na údolních svazích rostou listnaté dřeveny, jih je zalesněn více, na východě rozsáhlý bukový les; divoké prase, různé druhy vysoké zvěře města: Luxembourg (hl. město - 76 446), Esch-sur-Alzette (25 000)

Hospodářství & Doprava Železná ruda(částečně zpracovávána,vyvážena v rámci Beneluxu) Obilí,brambory,vinná réva Skot na mléko HDP 27 600 USD Stává se z něj druhé Švýcarsko Asi 300 bank Doprava vysoce rozvinutá

náboženská příslušnost: římští katolíci 93 %, protestanté 1,3 % Obyvatelstvo tvoří ze 70 % Lucemburčané,z 10 % Portugalci,z 5 % Italové a ze 3 % Francouzi sousedí s Německem, Francií, Belgií

osobnosti Rod Lucemburků vládnoucí i na českém území Edward Steicher-pionýr americké fotografie Joseph Kutter-malíř moderního umění

Zdroje: Atlas Světa Oxford Všeob. encyklopedie Různé www.