Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

LUCEMBURSKO.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "LUCEMBURSKO."— Transkript prezentace:

1 LUCEMBURSKO

2 To je tady.

3 Základní údaje Anglický název: Luxembourg
Originální název: Grand Duche de Luxembourg Český název: Lucemburské velkovévodství Užívaný název: Lucembursko Hlavní město: Lucemburk (Lëtzebuerg ) Poloha: 5°-6° v. d. a 49°-50° s. š.  Rozloha: 2 586 km2 Sousedé: Belgie, Německo, Francie Časové pásmo: GMT + 1 h (+ 2 h v létě)

4 Historie Malé Lucembursko, rozkládající se na ploše 2586 čtverečních kilometrů, bylo v celé své historii svíráno mocnými sousedy. Velkou část svých dějin prožilo pod jejich vlivem. Po vymření dynastie, která je kdysi spojila s Čechami, se Lucembursko stalo dědictvím rakouských Habsburků, poté Habsburků španělských, za Napoleona součástí Francie a teprve 1815 povýšeno na velkovévodství a začleněno do Německého spolku nezávislých států. V 30. letech 19. století o ně bojovala Belgie s Nizozemskem a výsledkem bylo připojení jeho části k Belgii. Druhá část byla prohlášena nezávislou zemí, ovšem v personální unii s Nizozemskem. I když v roce 1867 vyhlásily evropské mocnosti neutralitu a plnou nezávislost Lucemburska, potvrzenou Londýnskou dohodou, teprve po smrti nizozemského krále Viléma II., který neměl mužských potomků, skončila tato personální unie a na velkovévodský trůn nastoupil rod nasavsko-walramský, jenž vládne dodnes.

5 Státní zřízení Datum vzniku: 1867
Členství: EU, NATO, OSN, CE, OBSE, OECD Státní zřízení: velkovévodství Forma vlády: konstituční monarchie (podle ústavy z roku 1868 je výkonná moc soustředěna do rukou velkovévody a kabinetu, jenž se skládá z předsedy vlády a několika dalších ministrů) Správní členění: 3 okresy (Diekrich, Grevenmacher a Lucemburk) Hlavní město: Lucemburk (zhruba obyvatel) Další města (tis. obyv.): Esch-sur-Alzette , Dudelange Měna: euro Úřední jazyk: lucemburština, francouzština (pro občanskou administrativu), němčina (v obchodování)

6 Přírodní poměry Povrch je vesměs nížinný (na severu Lucemburska se nachází pohoří Ardeny) Kopcovitá krajina nejdelší řeka - Moselle (545 km) nejvyšší bod - Buurgplaatz (559 m) nejnižší bod - Moselle (133 m)

7 Podnebí Podnebí je mírné a vlhké, částečně oceánské s projevujícími se prvky kontinentality Příjemné počasí vládne od května do září (průměrná teplota v červenci je 19 °C) Nejteplejším měsícem je srpen Poměrně chladno je od listopadu do března (průměrná teplota v lednu jsou 2 °C) Nejméně ukazuje rtuť teploměru v prosinci a lednu. V zimě je Lucembursko pokryté závějemi sněhu. Průměrné srážky jsou 700 mm ročně Pro zájemce:Aktuální předpověď počasí pro město Lucemburk na několik dní dopředu naleznete na adrese .

8 Hospodářství Tvorba HDP: 69 % služby, 30 % průmysl, 1 % zemědělství
HDP (parita kupní síly): 30,74 mld. USD HDP na 1 obyv. (parita kupní síly): USD (třetinu pracovních sil - cca tvoří příslušníci okolních států, kteří do Lucemburska dojíždějí a nejsou tudíž do obyvatelstva započítáni) Dluh: 0 USD Hospodářský růst: 3,7 % Nezaměstnanost (2005): 4,5 % V Lucembursku je největší hustota bank na km2.

9 Hospodářství Nic významného se zde netěží (dříve železo, nyní ropa, uhlí a zemní plyn) Zemědělství - sklizeň: pšenice, ječmen, brambory, vinná réva, ovoce Zemědělství - chov dobytka: skot, prasata, drůbež Energetika výroba: 648 mil. kWh spotřeba: 6,15 mld. kWh Vývoz: stroje, chemikálie, sklo Dovoz: kovy, potraviny, spotřební zboží Odběratelské země: Německo, Francie, Belgie, VB, Itálie, Nizozemsko Dodavatelské země: Belgie, Německo, Francie, Nizozemsko Doprava: 274 km železnice, 5 166 km silnice (jízda vpravo) Měna: euro

10 Obyvatelstvo Počet obyvatel (2006): 474 413
Hustota zalidnění: zhruba 150 obyv./km2  Národnostní složení: Lucemburčané 67 %, Portugalci 12 %, Italové 5 %, Francouzi, Belgičané Náboženství: katolíci 95 %, protestanti 2 % Věkové složení: 0-14 r. 18,91 %, r. 67,03 %, nad 65 r. 14,06 %  Roční přirozený přírůstek: 1,28% Střední délka života - muži: 74,02 let Střední délka života - ženy: 80,8 let Gramotnost: 100 % Urbanizace: 91,9%

11 Na dovolenou Velmi pestré dějiny a také atraktivní příroda vytvořily příhodné podmínky pro stále se rozvíjející turistický ruch. Lucembursko má dnes na 5000 km turistických cest, vynikající infrastrukturu dopravy i ubytování, je připraveno na cykloturistiku, vodáckou turistiku i agroturistiku. Země je plná stavebně-historických památek; jen hradů a zámků je tam na osmdesát. Nejznámější jsou Clervaux, Differdange, Beaufort, Esch sur Sure. Téměř každá obec má kostel, některé jsou starobylými skvosty. Naši turisté navštěvují Lucembursko převážně pro stavební památky a cenné sbírky výtvarného umění. V hlavním městě nalezneme muzea, divadla, Univerzitu z roku 1958, a historické jádro tohoto města je součástí světového kulturního dědictví a to hlavně gotická katedrála s hrobem Jana Lucemburského a velkovévodský palác.

12

13

14

15

16

17


Stáhnout ppt "LUCEMBURSKO."

Podobné prezentace


Reklamy Google