Ing. Jan Erben CSc.,.  1. Charakteristika trhu  2. Příležitosti  3. Rizika/problémy  4. Bilaterální ekonomická spolupráce  5. Perspektivní obory.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MARKETING A MANAGEMENT
Advertisements

1 Podpora ČEB českým exportérům při vývozu mimo Evropskou unii Seminář Export mimo Evropskou unii, jak na to? Brno, Výstaviště BVV 16. září 2009.
Aktuální stav čerpání evropských fondů Příprava na další programovací období z pohledu regionů Mgr. Radko Martínek hejtman Pardubického kraje.
Pohled na budoucnost JE Dukovany ve světle státní jaderné legislativy Dana Drábová.
Jak podpořit exportní výkonnost českých firem – exportní financování
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
Průmysl. O čem tato lekce bude: o průmyslu obecně, o koeficientu průmyslu, o ukazatelích charakterizujících průmysl.
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Úřad práce ČR – krajská pobočka v Brně
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu EXPORTNÍ STRATEGIE EXPORTNÍ STRATEGIE Exportní konference
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Management v zemích východní Evropy a Ruska PEF MZLU v Brně Ústav marketingu a obchodu Ústav managementu Autor prezentace: Ing. Zuzana Tománková Řešitelský.
Ing. Zdeněk Kočárek MSV Brno Export mimo Evropskou unii, jak na to?
ZAHRANIČNÍ OBCHOD Lucka Vrzalová, OB.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
MOŽNOSTI PODNIKÁNÍ NA UKRAJINĚ
Faktory ovlivňující výsledky zadávacích řízení - komparace veřejných zakázek zadaných obcemi a centrální státní správou Jan Pavel Listopad 2012 Názory.
79. zasedání Rady ředitelů (Valná hromada) AutoSAP Předkládá: Řídící tým Představenstva „Hospodářská politika a zaměstnavatelské vztahy“ ve složení: Ing.
Politika zaměstnanosti Programové návrhy ČSSD „Nezaměstnanost je sociální zlo“ Lord Beveridge , Kulturní dům Krakov.
Marketingové prostředí
Ruská federace x WTO a OECD
2.Marketingové prostředí
Zpráva o finanční stabilitě 2005
David Štros, 2009 Lukáš Synek, 2011
Podpora exportu - role komerčních bank
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
Obchodní politika EU a její přínos pro české firmy Ing. Jan Walter Ministerstvo průmyslu a obchodu © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Národohospodářské soustavy a hospodářská politika Ing. Vojtěch Jindra.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Kambodža. Systém řízení: Na centrální úrovni Ministerstvo zdravotnictví (zdravotní politika, legislativa, strategické plánování, mobilizace a distribuce.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 EKONOMICKÉ ÚDAJE ZA ROK 2010 produkce, obchod, zaměstnanost Při příležitosti souběžné.
Společná obchodní politika EU
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Důvody a metody regulace dohledu nad finančním trhem Ing. Dalibor.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Zákon roku 2014 Tomáš Babáček Ambruz & Dark Deloitte Legal Nejlepší (a nejhorší) legislativní počin pro podnikatelské prostředí v ČR.
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Mezinárodní finanční instituce.
Na průzkumu se podílely: Krajský úřad Jihomoravského kraje Úřad práce České republiky - krajská pobočka v Brně.
Návrh CHKO Český les Cílená stimulace hospodářského rozvoje území RNDr. Emil Chochole vedoucí Odboru regionálního rozvoje KÚPK Babylon,
Aktuální vývoj a příležitosti v česko-německých obchodně- ekonomických vztazích Tomáš EHLER vedoucí obchodně-ekonomického úseku ZÚ Berlín Velvyslanectví.
Teritoriální setkání Arménie Česká exportní banka - aktuality ve financování exportu.
EU ve světě Martina Šutová. Základní makroekonomické ukazatele Hrubý domácí produkt – HDP/obyvatele; HDP v paritě kupní síly Měření vývoje na trhu práce.
Autor prezentace (upravit v předloze) funkce autora (upravit v předloze) NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) Bulharsko Prezentace zahraniční obchod.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 12: Příčiny neúspěchu podnikání malých a středních podniků.
Podstata podniku a podnikání. Znaky podnikání Zisk Riziko Kapitál Zhodnocování Zákazníci.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Česká exportní banka Ing. Karel Bureš předseda představenstva a generální ředitel Business Den Ruské federace 30. září 2014 Aktuální možnosti financování.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Financování veřejné dopravy Význam a charakteristika dopravy: Propojuje všechna odvětví hospodářství Propojuje všechna.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu LOGISTIKA A OBSLUŽNÉ SYSTÉMY. Inovuje výuku použitím multimediálních.
Centrum energeticky efektivních budov.  CLB vzniklo jako sdílená infrastruktura, tedy seskupení firem a akademických pracovišť na vývoj systémů technologií,
© Berman Group. Klastry Co je to a má cenu se jimi zabývat? Petr Adámek Berman Group.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
1 ČLFA  založena 1991 (ALS ČSFR, ALS ČR, ČLFA)  42 členů  cíle:  prosazuje prostředí vhodné pro rozvoj leasingu, úvěrů a factoringu  těžištěm je financování.
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Finsko k možnostem obchodní spolupráce
3. kolo Programu rozvoje venkova 2014 – 2020
Albánie Vzájemné ekonomické vazby
Primární emise akcií (IPO) VOKT (P-10)
REGIONÁLNÍ VEŘEJNÝ ZÁJEM
Teritoriální setkání Island (ICC, )
S čím a jak obchodovat v Srbsku
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Transkript prezentace:

Ing. Jan Erben CSc.,

 1. Charakteristika trhu  2. Příležitosti  3. Rizika/problémy  4. Bilaterální ekonomická spolupráce  5. Perspektivní obory  6. Závěr

1. Charakteristika trhu Geograficko-ekonomické charakteristiky trhu 46 mil obyvatel, rozloha 603,7 tis. km čtverečních (po RF největší evropská země), lokace mezi EU a RF nezávislý stát od roku 1991 surovinová základna (železo, ocel, uhlí, stavební materiály, ropa/plyn, železné a neželené kovy aj.) zemědělský potenciál (výměra a kvalita orné půdy (černozem) třetí největší podíl orné půdy k rozloze země na světě relativně rozvinutý průmysl (těžební, hutnicko chemický komplex, energetika, těžké strojírenství, letecký průmysl, kosmický průmysl aj.) relativně kvalifikovaná pracovní síla (v oblasti tradičních oborů, ale i některých moderních např. IT aj.)

2. Příležitosti (proč obchodovat s Ukrajinou) Geograficko – ekonomické charakteristiky Kulturně-historické vazby Jazyková příbuznost Určitý stupeň komplementarity národohospodářských komplexů Státní podpora exportu zboží a služeb Zařazení Ukrajiny do prioritních zemí v oblasti vnějších ekonomických vztahů také v nové exportní strategii ČR Existence MVK jako nejvyššího koordinátora rozvoje vztahů v dané oblasti Zastoupení ČR včetně jeho složek na trhu (ZÚ, GK, HK, Czechtrade, Czechtourism, ČC, konzultační firmy aj. včetně pomoci zahraničních zastoupení EU, EBA, ACC, bank, mezinárodních organizací apod.

Potřeba široké modernizace ukrajinské ekonomiky a příslušných ekonomických reforem jako katalyzátorů rozvoje bilaterálních obchodně ekonomických vztahů Aspekt možnosti spolupráce na třetích trzích, zejména v prostoru zemí SNS a potenciální možnosti, které vyplývají z dohody tzv. DCFTA mezi EU a Ukrajinou Relativně dobrá pověst kvality české produkce na místním trhu (zejména v oblasti strojírenské produkce, zařízení pro infrastrukturu aj.)

3. Rizika/problémy - V současné době se ve vzájemné bilanci příležitostí a rizik/problémů „ručička vah“ bohužel přiklání více k rizikům, jež souvisí nejen s vývojem v oblasti vnějšího prostředí, ale především s některým vlivem subjektivních politických rozhodnutí současného vedení, které se nepříznivě promítá do oblastí hospodářské politiky a jejich příslušných aspektů včetně ekonomické legislativy a především pak do konkrétní hospodářské praxe, resp. praktické aplikace normativních aktů. - Mezi hlavní rizika/problémy, které negativně ovlivňují kvalitu podnikatelského a investičního prostřed patří:

Složitost daňového systému (vysoký počet daní, složitá daňová administrace, komplikovaná refundace DPH a její podmínky aj.) Specifika celních procedur (problémy v identifikaci správné celní hodnoty a s celní klasifikací), řadu problémů by měl vyřešit nový Celní zákoník platný od Korupce (podle českých podnikatelů došlo v tomto segmentu za poslední období k dalšímu zhoršení situace) Klanovo oligarchická struktura včetně pronikání businessu do politické sféry (výsledkem často bývá monopolizace určité části trhu a s tím spojená nízká konkurenceschopnost a provázanost různých zainteresovaných orgánů státní moci) Značná část ekonomiky se nachází v tzv. šedé zóně (podle některých odhadů až 50%, s tím spojené daňové úniky a tzv. výplaty v obálkách apod.)

Případy hospodářské kriminality (včetně tzv. rejderství, resp násilného převzetí vlastnictví) Špatná vymahatelnost hospodářského práva (nízký stupeň transparentnosti a provázanost mezi zainteresovanými skupinami a orgány státní moci) Nedostatek důvěryhodných informací včetně podnikatelských rejstříků (rejstříky jsou sice k dispozici na některých webových stránkách´, ale jejich vypovídací schopnost je nízká a za úplatu klient neobdrží srovnatelnou informaci jako v Evropě) Časté změny ekonomické legislativy a její různá aplikace v praxi včetně na regionální úrovni (to ve svém důsledku vytváří mnoho nejasností a neprůhlednost celého systému, který tak postrádá právní stabilitu a umožňuje různý výklad normativních aktů a to jak na centrální, tak i na regionální úrovni)

Nepředvídatelnost regulačního prostředí (množství různých směrnic a metodických pokynů, nejednotný přístup ze strany různých orgánů státní moci včetně nedostatku mezioborové a meziodvětvové koordinace) Nedostatečný stupeň deregulace ekonomiky (množství povolovacích, licenčních a certifikačních procedur aj.) Netransparentnost vlastnických struktur, procesů veřejných zakázek, privatizace apod. (řada podmínek pro tendrová řízení jsou vypsána předem s cílem minimalizace konkurence včetně případů jednoho účastníka) Omezený přístup k úvěrovým zdrojům a mezinárodním půjčkám (mj. důsledek situace v oblasti likvidity v bankovním a finančním sektoru a faktického pozastavení spolupráce s MMF v návaznosti na neplnění jeho podmínek pro poskytnutí příslušných tranší vyplývajících z dohody Stand by)

4. Bilaterální ekonomická spolupráce, perspektivní obory Ukrajina zaujímá stabilně místo mezi dvacítkou našich největších obchodních partnerů (z hlediska našeho vývozu pak v roce 2011 zaujala 18. místo) V roce 2011 dosažena rekordní úroveň vzájemného obratu výměny zboží (cca 2,8 mld. USD při mírném pasívu obchodní bilance) Nejvýznamnější položky našeho vývozu: ( díly a příslušenství motorových vozidel cca 11%, zařízení k automatickému zpracování dat 7,5%, telekomunikační zařízení 7%, automobily 4%, elektrické přístroje 4%, železniční vozidla 3,5%, manipulační zařízení 2,7% aj. Nejvýznamnější položky našeho dovozu: ( železná ruda a koncentráty – 55%, výrobky z válcovaného železa a oceli – 9,3%, ropné produkty 5,9%, prostředky rozvodu elektrické energie – 4,3%, elektrická energie – 3,8%, koks – 2,6% aj.

Rezervy dalšího rozvoje obchodní výměny Stále existuje potenciál navýšení obratu Optimalizace struktury vzájemné výměny ve směru zvýšení podílu položek s vyšší přidanou hodnotou Potenciál v rozvoji meziregionální spolupráce (úspěšné příklady spolupráce kraje Vysočina v Zakarpatské oblasti a Moravskoslezského kraje v Doněcké oblasti) Rezervy ve využití financování programů ze zdrojů EU (příklad pozitivního zapojení ČR do twinningového programu s Rakouskem v oblasti ekologického auditu) Rezervy v oblasti spolupráce s partnery ze třetích zemí Určité rezervy stále existují v oblasti zvýšení efektivity akviziční činnosti našich firem na trhu V oblasti investic převládá tendence ke snížení s ohledem na kvalitu investičního prostředí v Ukrajině

5. Perspektivní obory Energetika (dodávky zařízení pro všechny typy klasických elektráren i alternativních zdrojů energie) Strojírenství (dodávky obráběcích a tvářecích strojů, zemědělské a dopravní techniky apod,) Infrastruktura (dodávky zařízení pro městskou, komunální, dopravní aj, infrastrukturní systémy) Zemědělsko - potravinářský komplex (zejména dodávky zařízení a techniky pro živočišnou výrobu a některá odvětví rostlinné výroby, jakož i zpracování potravin) Ekologie (čističky odpadních vod, zpracování komunálního i průmyslového odpadu aj) Zdravotnictví (dodávky léků a zdravotní techniky)

Některé příklady aktivit malých a středních podniků na ukrajinském trhu Firma Brunnthaller – dodávky zařízení pro chov prasat a skotu Firmy Promed, BMT, BTL – dodávky zdravotnické techniky a léků Firma Ekotechnik – aktivity v oblasti fotovoltaiky Firma Tedom – kogenerační jednotky Firma Tekro – zařízení na zpracování krmivových směsí TTC Marconi – telekomunikační technika Mostarez – dodávky čističek, spaloven, zpracování odpadu, rekonstrukce bytové výstavby Leco Plzeň – dodávky laboratorní techniky Prokop Pardubice – mlýny

6. Závěr Na základě výše uvedeného apelujeme na všechny zájemce o ukrajinský trh, aby věnovali patřičnou pozornost přípravě vstupu na trh a seznámením se s dostupnými informacemi, zejména právnímu ošetření každého obchodního případu/kontraktu. Zvláštní pozornost je pak třeba věnovat platebním podmínkám, výběru obchodního partnera, uplatnění příslušného práva při potenciálním sporu, resp. arbitrážní klauzule apod.