TAJEMNÁ A ZÁHADNÁ MÍSTA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu
Advertisements

EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: Inovace školství Šablona - název: III. Využiti ICT Číslo: III/2 Inovace.
GEORELIÉF = zemský reliéf  pevninský reliéf  podmořský reliéf.
Pavel Pavel William Tatarko.
V KTERÉM ROCE OBJEVIL KRYŠTOF KOLUMBUS AMERIKU?
Oceány Soutěž RISK Zdroje obrázků Pokračovat Pravidla
AMERIKA POVRCH.
Evropská nej….
Členění zemského povrchu
VY_32_INOVACE_16 JZ Asie - Mrtvé moře. MRTVÉ MOŘE  je bezodtoké slané jezero, které se rozkládá mezi Izraelem a Jordánskem  nachází se 420 m pod hladinou.
SEVERNÍ AMERIKA OBR. 1
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Charakteristika kontinentu
Česko.
Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_054
EU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radek Horský. Materiál vznikl v rámci projektu EU peníze školám.
Tsunami Josef Matouš.
Nových sedm divů světa.
Grand canyon Lukáš Nečas
Členění zemského povrchu, Typy pohoří
Určování zeměpisné polohy
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení žáků s Jihomoravským krajem,
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Vodstvo Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_044.
Moje první prezentace Panda velká ŽIRAFA AFRICKÁ ŽIRAFA AFRICKÁ
Megality.
Afrika - povrch Afrika je třetím největším světadílem, je považovaná za kolébku lidstva. Zde byly nalezeny nejstarší kosterní.
VY_32_INOVACE_04 Vodstvo Ameriky
Jak vznikají ostrovy V mořích a oceánech se nachází velké množství ostrovů Známe 3 hlavní druhy ostrovů Obr. 1.
Čadské jezero Hana Krátká 7.třída
Austrálie a Oceánie.
Chile je přímořský stát na jihozápadě Jižní Ameriky, omývaný na západě a jihu Tichým oceánem. Pevninskou hranici má na severu s Peru, na severovýchodě.
Určování zeměpisných souřadnic
POLÁRNÍ OBLAST.
AMERIKA.
Dej 1 Počátky umění Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
SEVERNÍ AMERIKA RELIÉF
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Obvod, obsah – 1 Čtverec, obdélník, pravoúhlý trojúhelník
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_267_Svět v rekordech 1 AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM:
Světadíly Materiál byl vytvořen v rámci projektu
VY_32_INOVACE 01 Úvod do Ameriky - poloha, rozloha, členitost
Claudia Richterová 7.třída
Střední Amerika Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Jezero Titicaca Šárka Baranovská
Oceánie.
VY_32_INOVACE_03 Povrch Ameriky
Světadíly Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Rudická. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Pojmy – východní Evropa
USA NP DEATH VALLEY (stát CALIFORNIA).
JEZERO KONIGSSEE Jezero Königssee se nachází v jihovýchodním Bavorsku blízko německo-rakouské hranice.Jezero leží na dně hlubokého údolí obklopené strmými.
EU OPVK – III/2 – A3 – 7/22 – Rak Petr Předmět Zeměpis, 8.ročník ZŠP. Vytvořeno 2011/2012.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Evropa-Poloha a členitost Evropy Název sady: Zeměpis 7. ročník.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Asie – Povrch Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Litosféra stavba Země stavba dna oceánů. obsah litosféra stavba zemského tělesa ▫zemská kůra, zemský plášť, zemské jádro litosférické desky dno světového.
Zeměpis Světadíly a oceány VY_32_INOVACE_04_ZEMĚPIS_SVĚTADÍLY_A_OCEÁNY
Základní škola a mateřská škola Šaratice, okres Vyškov V/2 – Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd VY_32_INOVACE_118 Jméno autora: Mgr.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Jiří Svoboda
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
NEJVĚTŠÍ ZÁHADY LIDSTVA
Název školy: Základní škola Pardubice – Spořilov Autor: Mgr
NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_Světadíly
Autor: Mgr. Iveta Váňová
NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_Světadíly
Chilská republika Dostupné z :
Světadíly Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Doklady vysoce organizované společnosti na sklonku doby kamenné
Oceány.
Transkript prezentace:

TAJEMNÁ A ZÁHADNÁ MÍSTA

OBSAH Oblast 51 Putující kameny Bermudský trojúhelník Obrazce na planině Nazca Stonehenge Kamenná pole v Carnacu Velikonoční ostrov Chůze Moai

OBLAST 51 Nachází se v oblasti vyschlého jezera Groom Lake v jižní části Nevady Celá oblast leží mezi pouští a horami Její rozloha činí 26 000 km2 Byla založena v roce 1957 Americké letectvo potvrdilo existenci základny až v roce 1994 Hlídají ji ozbrojené síly Plno hangárů (nejznámější je hangár 18 – je 100 m dlouhý a 30 m vysoký)

Rozjezdové dráhy (nejdelší má 7 km) Více jak 60 let nedává spát novinářům, historikům a ufologům

PUTUJÍCÍ KAMENY Údolí smrti leží v kalifornské poušti Je to nejnižší místo v Americe Byla zde naměřena nejvyšší teplota 56,7 oC Recetrack Playa je vyschlé 4 km dlouhé a 2 km široké jezero V této oblasti se kameny samy pohybují O putujících kamenech se mluví od roku 1948 Hloubka rýhy nepřesahuje 3 cm Kameny za sebou zanechávají rovné a klikaté rýhy Nejdelší trasu prozatím urazil kamen Nancy (201 m)

BERMUDSKÝ TROJÚHELNÍK Je ohraničen Portorikem na jihu, Floridou na západě a Bermudami na severu Zahrnuje část Sargasového moře Měří více než 1 000 000 km2 Protéká tudy Golfský proud (jeho délka je 10 000 km a šířka 200 km) Ztrácejí se zde letadla a lodě V příbězích se často objevují záhadné jevy

Mezi ně patří: světelné jevy, mlžné stěny, vodní víry a poruchy magnetismu

OBRAZCE NA PLANINĚ NAZCA Leží v peruánské poušti Rozloha činí 300 km2 Byly objevené v roce 1926 Od roku 1994 jsou zapsány na seznamu Světového dědictví UNESCO Obrazce se dají pozorovat pouze z výšky Nejmenší měří 25 m a největší 275 m Obrazce znázorňují: pavouka, různé druhy ptáků, opici, spirálu, psa, mořské řasy aj.

Jsou zde i rovné čáry, které měří 8 km

STONEHENGE Nachází se v Anglii na Salisburské pláni Byl postaven před 5000 lety Od roku 1986 je na seznamu Světového dědictví UNESCO Jsou to megalitické kameny Je tvořen 43 (dříve 80- 90) modrými kameny Bylo zde nalezeno 52 hrobů Keltští druidové zde vykonávali posvátné obřady

Skládá se z: 56 děr v zemi, kruhového vnitřního a vnějšího valu s příkopem

KAMENNÁ POLE V CARNACU Nachází se v Bretani na severozápadě Francie Největší megalitická stavba na světě Je zde přes 3000 obřích kamenů Jsou uspořádané do kruhů nebo řad Okolo Carnacu se vyskytují: kamenné kruhy, řady, hroby, dolmeny, menhiry a mohyly Nachází se zde nejstarší kamenná mohyla v Evropě (mohyla Kercado)

VELIKONOČNÍ OSTROV „Rapa Nui“ Ostrov se nachází ve východní části Polynésie na jihu Tichého oceánu Jeho rozloha je 160 km² V současnosti zde žije 2000 obyvatel Další nejbližší obydlené místo je 4 000 km daleko Ostrov je vynořená část sopečného masivu Ostrov byl objeven roku 1722 Nachází se zde tajuplné sochy Moai

Sochy jsou vytesány z monolitů tvořených sopečným tufem Sochy byly vytvořeny v lomu na úpatí kráteru Rano Raraku Je zde 600 soch, ale dříve jich bylo 2x víc Jejich výška je od 1 m do téměř 22 m Největší socha se jmenuje „Obr“ a měří 21,5 m Mezi těmi, co stojí, je nejvyšší socha „Paro“, která měří 10 m

CHŮZE MOAI Na chůzi Moai přišel Čech Pavel Pavel Narodil se v roce 1957 ve Strakonicích V roce 1986 se pokusil o chůzi soch Moai K pohybu bylo potřeba jen 16 lidí Se sochou pohybovali pomocí lan Přeprava sochy tímto způsobem trvala asi dva týdny O 32 let později tým archeologů z University of California a Hawaii provedli pokusy s chůzí soch Moai

DĚKUJI SVÉMU GARANTOVI PANÍ UČITELCE NETUŠILOVÉ PODĚKOVÁNÍ DĚKUJI ZA POZORNOST DĚKUJI SVÉMU GARANTOVI PANÍ UČITELCE NETUŠILOVÉ

ZDROJE cs.wikipedia.org/wiki/Obrazce_na_planině_Nazca ‎www.matrix-2001.cz/.../4418-objeveny-nove-kresby-postav-na-plosine-. stonehenge.cz/‎ www.mundo.cz/anglie/stonehenge‎ cs.wikipedia.org/wiki/Velikonoční_ostrov http://zoom.iprima.cz/clanky/americane-ucinili-veliky-objev-sochy-na-velikonocnim-ostrove-kracely cs.wikipedia.org/wiki/Pavel_Pavel‎ Kniha Tajemná místa Země Kniha Záhada Bermudského trojúhelníku www.zahadyzivota.cz