Soustava trávicí - část 2. Filip Bordovský
Zapište si do sešitu! 2. Hltan: společná část trávicí a dýchací soustavy, posunuje potravu do jícnu. 3. Jícen: asi 25 cm dlouhá trubice; posouvá potravu do žaludku (peristaltika), a umožňuje zvracení!
Uložení žaludku
4. Žaludek : objem 1 – 2 litry, pomocí svalů zpracovává potravu, Zapište si do sešitu! 4. Žaludek : objem 1 – 2 litry, pomocí svalů zpracovává potravu, produkuje žaludeční šťávu, která obsahuje enzym pepsin (štěpí bílkoviny) a kyselinu chlorovodíkovou.
5. Tenké střevo Zapište si do sešitu! Střevní klky 4 – 5 m dlouhé. Vnitřní sliznice obsahuje klky, které vstřebávají živiny do krve. Má tři části: dvanáctník, lačník a kyčelník. Do dvanáctníku ústí vývody slinivky břišní a jater!
Dvanáctník (duodeum)
6. Tlusté střevo Zapište si do sešitu! Zácpa 1,5m dlouhé. Na začátku je slepé střevo s červovitým výběžkem. Působením bakterií dochází ke kvašení a hnití nestravitelných zbytků tvorba stolice. Zpětně se vstřebává voda. Vláknina – kartáč střev. Znemožňuje vstřebávání rakovinotvorných látek do těla. Je obsažená např. v luštěninách, ovoci, zelenině)
Funkce konečníku je vyprazdňování. Zapište si do sešitu! 7. Konečník Funkce konečníku je vyprazdňování.
Játra Slinivka břišní Zapište si do sešitu! největší žláza v těle. je to chemická laboratoř těla – dochází zde k přeměně látek a tvorbě žluči, v játrech se zneškodňují škodlivé látky (filtr). poškozuje se požíváním alkoholu a drog, nebo nemocemi (žloutenka). Slinivka břišní produkuje důležité enzymy ke štěpení potravy do krve produkuje hormon inzulín, který reguluje obsah cukru v krvi!
Průchod potravy trávicí soustavou Zapište si do sešitu! Trávení v žaludku: 1 – 5 hodin Tenké střevo: 10 a více hodin Tlusté střevo 8 – 12 hodin