Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aktivita č. 4: Biologie pod mikroskopem
Advertisements

Trávící soustava trávení, živiny
Trávicí soustava.
Soustava trávicí - část 2.
Bc.Marieta Baliková Vrchní nutriční terapeutka FN v Motole
Lidský organismus - Trávicí ústrojí
16.TRÁVÍCÍ SOUSTAVA.
Úloha výživy v nemocnici Dietní systém
Choroby střev.
Karolína Citterbardová ročníková práce 8.třída 2011/2012
Trávicí soustava.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_09
Trávicí soustava člověka
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Trávicí soustava člověka
Trávicí soustava- funkce+popis
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Trávicí soustava-žaludek, střeva
TRÁVICÍ SOUSTAVA 1. DUTINA ÚSTNÍ 2. HLTAN 3. JÍCEN 4. ŽALUDEK
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Mácová Lucie ANOTACE Materiál seznamuje žáky s trávící soustavou, její funkcí a základním.
Trávicí soustava.
TRÁVICÍ SOUSTAVA 2 Hltan - jícen - žaludek - tenké střevo -
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_11
Trávicí soustava Práce s učebnicí str
Vnitřní ústrojí Uvnitř těla jsou vnitřní ústrojí, která zajišťují všechny životní projevy člověka. Část vnitřních ústrojí je uložena v horní dutině tělní.
Trávicí soustava obratlovců
Opakování - trávicí soustava
Trávicí soustava Význam: -příjem potravy – trávení – zisk živin pro organismus – vyloučení odpadu z těla Části trávicí soustavy: dutina ústní, jazyk, zuby,
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
VY_52_INOVACE_PŘ. 8.14_ Trávicí soustava,test Název šablony – Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Zaměření VM – Člověk a příroda – Přírodopis.
SAVCI Soustava trávicí Má několik hlavních částí: dutina ústní hltan
TRÁVÍCÍ SOUSTAVA mgr. Jana Gajdošová
Trávicí soustava.
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Trávicí soustava.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Metabolismus člověka Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Funkce = mechanické a chemické rozložení potravy za účelem získání živin nutných pro tvorbu látek organismu vlastních.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Biologie člověka pro 8. ročník Název materiálu VY_52_INOVACE_33_Trávicí soustava Autor Mgr.
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ AutorIng. Dana Sobotková Ročník5. Datum ŠablonaV/2 Č. materiáluVY_52_INOVACE_47.
VY_52_INOVACE_51_TRÁVENÍ A METABOLISMUS ČLOVĚKA Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Petr Grossmann.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Pr.8.We.06_Travici_soustava_cloveka.
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Trávicí soustava.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Jiří Olexa
Trávicí soustava tercie.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Trávicí soustava.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_09_PŘÍRODOPIS
VY_32_INOVACE_16_Trávicí soustava 1. část
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
CHEMIE - Metabolismus živin
TRÁVICÍ SOUSTAVA ZŠ Hejnice - M. Hradil.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
zpracovaný v rámci projektu
Trávicí soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Trávící soustava Autor: Mgr. Iva Hirschová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Soustava trávicí TÉMATICKÝ CELEK: Biologie.
Trávící soustava Obsah Základní funkce trávící soustavy
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Maso a masné výrobky Dodatky.
Trávicí soustava = svalová trubice, která začíná dutinou ústní a končí řitním otvorem Funkce: Příjem potravy Trávení Mechanické – potrava je rozmělňována.
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Transkript prezentace:

Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/14.0028), OPVK Klíčová aktivita č. 2 – Inovace výuky na středních zdravotnických školách Téma: Výživa, nutriční péče Lektor: Marie Bauerová

Trávící soustava člověka Je orgánová soustava, která zajišťuje příjem potravy,její mechanické a chemické zpracování,vstřebání živin a vyloučení nestrávených a nestravitelných zbytků. Trávící soustava u člověka je 8 metrů dlouhá a probíhá od ústního až k řitnímu otvoru.

Dutina ústní Počátkem trávící soustavy člověka je dutina ústní,která se skládá ze zubů – mechanické zpracování potravy-, jazyka –chuťové pohárky,4 základní chutě –sladká,slaná,hořká,kyselá -,slinných žlaz – obsahují vodu, enzym ptyalin –který rozkládá škrob a mucin, čistí zuby.

Trávící trubice- hltan, jícen Hltan je společná část dýchací a trávící soustavy. Hltan má tyto části:nosohltan,ústní část hltanu,hrtanová část Jícen je trubice dlouhá 25 – 32 cm,průměr 2,5cm.Je tvořen hladkou svalovinou,která svalovou peristaltikou posouvá potravu do žaludku

Žaludek, tenké střevo Je rozšířená část trávící trubice o objemu 1 – 2 litry.Probíhá v něm mechanické a chemické trávení.Mechanické trávení zajišťují stahy žaludku,chemické probíhá za účasti kyseliny chlorovodíkové,enzymů pepsinu,chymozinu a lipázy Tenké střevo je část trávící trubice o průměru 3cm a délce 3 – 6 metrů.Dochází zde ke konečnému natrávení potravy a vstřebání většiny živin.

Tenké střevo Tenké střevo se dělí na: dvanáctník,lačník,kýčelník Chemické trávení – střevní šťáva,šťáva slinivky břišní,žluč. Střevní šťáva obsahuje erepsin – rozklad bílkovin,lipázy –rozklad tuků,amylázu – rozklad cukru. Šťáva slinivky břišní je složena z trypsinu- štěpí bílkoviny, lipázy a amylázy.

Tlusté střevo Žluč – obsahuje žlučová barviva,soli žlučových kyselin,které zajišťuji emulgaci tuků. Tlusté střevo slouží k zahušťování potravy.Tlusté střevo se plní 4-8 hodin po příjmu potravy a vyprazdňuje po 18 hod. Tlusté střevo se dělí:slepé střevo,červovitý přívěšek,tračník – vzestupný,příčný,sestupný,esovitá klička, konečník

Žlázy trávicí soustavy Slinivka břišní a játra.Tyto žlázy funguji v rámci trávicí soustavy, dále slinivka břišní reguluje hladinu cukru v krvi a játra jsou životně důležitým orgánem. Slinivka břišní je orgán uložený u dvanáctníku. Je to žláza s obojí sekrecí – vnitřní a vnější.Vnější sekrece tvoří trávicí šťávy,které obsahují trypsin,amylázu,

lipázu a anorganické soli lipázu a anorganické soli.Vnitřní sekreci, hormony regulující hladinu cukru v krvi –Langhersenovy ostrůvky. Játra jsou zásobním orgánem a hlavním metabolickým centrem organismu.Dále plní funkci detoxikační,termoregulační, rozpadají se zde červené krvinky a vzniká zde žluč.

Trávení Trávení je metabolický biochemický proces, jehož cílem je získání živin z potravy. Při trávení se disacharidy a sacharidy mění na jednoduché cukry,tuky se štěpí na glycerol a mastné kyseliny,bílkoviny na aminokyseliny. Z potravy lidé využijí 80-90%organických látek.Nestravitelná celuloza,lignin,vosky,chitin,pektin,betaglukany,oligosacharidy – vláknina.

Pyramidy výživy Obilniny,těstoviny,luštěniny,pečivo,ořechy,přílohy 3 – 6 porcí denně Zelenina 3 – 4 porce denně Ovoce 2 – 4 porce denně Mléko,mléčné výrobky 3 – 4 porce denně Ryby,drůbež,maso,masné výrobky,vejce 1 -3 porce denně Tuky, cukry – maximálně 1 porci denně

Doporučené denní výživové látky Lehká zátěž: Muži – 2 400Kcal (10 080 KJ),68g B,70g T,375g S Ženy – 2 200Kcal (9 240 KJ),63g B,65g T,340g S Střední zátěž: Muži – 2600Kcal (10 920 KJ),70g B,75g T,411g S Ženy – 2400Kcal (10 080 KJ),65g B,70g T,377g S Těhotné a kojící ženy: 2 400Kcal (10 080 KJ),80g B,75g T,351g S

Dietní systém v nemocnici Léčebná výživa

Diety racionální Dieta č. 3 Složení diety: Energie: 9500 KJ, 80g bílkovin, 70g tuků, 320g sacharidů Indikace: u dospělých pacientů a starších dětí, kteří nevyžadují dietní omezení Racionální dieta připravena podle zásad správné výživy s fyziologickým poměrem živin

Diety racionální Dieta č. 11 Složení diety: Energie: 12000 KJ, 105g bílkovin, 80g tuků, 420g sacharidů Indikace: u nemocných s vyšší energetickou potřebou, kteří nepotřebují šetřící úpravu (kachexie, některé onkologické, psychiatrické a neurologické diagnózy, onemocnění plic různé etiologie) Výživná dieta se zvýšenou energetickou hodnotou, fyziologickým poměrem živin, zařazeny II. Večeře

Diety racionální Dieta č. 13 Složení diety: Energie: 9000 KJ, 75g bílkovin, 65g tuků, 300g sacharidů Indikace: pro děti od 3 do 15 let, pokud nevyžadují zvláštní dietní omezení Dieta č. 13 BML – strava větších dětí, bezmléčná

Diety racionální Dieta č. 1s Složení diety: Energie: 9500 KJ,80g bílkovin, 60g tuku, 350g sacharidů Indikace: tekutou výživnou dietu podáváme pacientům v případech, kdy mohou přijímat potravu jen v tekuté formě Dieta tekutá, výživná – II. večeře

Diety s omezením tuku, šetřící, lehce stravitelné, nenadýmavé Dieta č.4 Složení diety: Energie: 9500 KJ, 80g bílkovin, 55g tuků, 360g sacharidů Indikace: u nemocných v pokročilém stadiu rekonvalescence jako přechod z diety 4s, u chronické pankreatitidy hepatitidy a cholecystitidy Dieta s omezením tuku, nedráždivá, plnohodnotná, obsah bílkovin a sacharidů je fyziologický, obsah tuků je snížený

Diety s omezením tuku, šetřící, lehce stravitelné, nenadýmavé Dieta č. 1 Složení diety: Energie: 9500 KJ, 80g bílkovin, 70g tuků, 320g sacharidů Indikace: kašovitá dieta se indikuje po operacích trávícího systému, po poúrazových změnách v ústní dutině, při poleptání jícnu, ezofagitidě, stenóze, CMP, někdy je vhodná dieta pro pacienty v akutním stadiu vředové choroby žaludku a dvanáctníku Dieta šetřící kašovitá, strava po technologické přípravě upravena do kašovité konzistence

Diety s omezením tuku, šetřící, lehce stravitelné, nenadýmavé Dieta č. O Složení diety: Energie: 6000KJ, 60g bílkovin, 45g tuků, 200g sacharidů Indikace: tekutá dieta se předepisuje nejčastěji po operacích ústní dutiny, tonzilektomii, při chorobách ústní dutiny, hltanu, jícnu, při všech změnách, které způsobují zúžení jícnu, přechodně také při těžkých horečnatých stavech, při sepsi Dieta tekutá, šetřící, mechanickou úpravou v tekuté formě

Diety s omezením tuku, šetřící, lehce stravitelné, nenadýmavé Dieta č. 5 Složení diety: Energie: 9500KJ, 80g bílkovin, 70g tuků, 320g sacharidů Indikace: u nemocných při chronických, akutních průjmových onemocněních, při střevní dyspepsii, ulcerozní colitidě, po operacích s následkem stomie Dieta je bezezbytková, bílkovinná, šetřící s vyšším obsahem bílkovin, vyloučené pokrmy, které obsahuji nestravitelné složky (ovoce, zelenina)

Diety s omezením tuku, šetřící, lehce stravitelné, nenadýmavé Dieta č. 2 Složení diety: Energie: 9500KJ, 80g bílkovin, 70g tuků, 320g sacharidů Indikace: u nemocných s poruchami gastrointestinálního traktu, kde není nutná tekutá úprava a omezení tuků (gastritida, vředová choroba, chronické funkční poruchy apod. (u nemocných v zátěžových stavech, kde je potřeba nenadýmavé úpravy), infarkt myokardu, onkologické choroby po léčbě, pooperační stavy, horečnaté stavy apod. Dieta je šetřící, energeticky je dieta plnohodnotná, lehce stravitelná

Diety s omezením tuku, šetřící, lehce stravitelné, nenadýmavé Dieta č. 4s Složení diety: Energie: 7000KJ, 35g bílkovin, 10g tuků, 350g sacharidů Indikace: u nemocných s akutní pankreatitidou a cholecystitidou v období převodu na perorální příjem, na počátku realimentace per os po zlepšení těžkého akutního stavu chorob Dieta je neplnohodnotná, nelze ji podávat dlouhodobě (velmi nízký obsah bílkovin - proteinová a vitamínová karence), s přísným omezením tuku

Diety s omezením tuku, šetřící, lehce stravitelné, nenadýmavé Dieta č. 6 Složení diety: Energie: 9500KJ, 50g bílkovin, 70g tuků, 350g sacharidů Indikace: u nemocných s chronickým selháváním ledvin různé etiologie, u nemocných s nefrotickým syndromem Dieta je nízkobílkovinná, bílkoviny omezeny na polovinu běžné dávky a připravuje se bez soli

Diety s omezením tuku, šetřící, lehce stravitelné, nenadýmavé Dieta č. 10 Složení diety: Energie: 9500KJ, 80g bílkovin, 70g tuků, 320g sacharidů Indikace: u nemocných s chorobami srdce, cév, v dekompenzaci a všemi chorobami u nichž dochází k zadržování tekutin, tvoří se otoky, hypertenze Dieta je neslaná, šetřící, energeticky dostačující, s vyloučením kuchyňské soli a potravin obsahující sodík

Diety diabetické Dieta č. 9 Složení diety: Energie: 7 400KJ,75g bílkovin,60g tuků, 225g sacharidů Indikace: u nemocných s diabetem mellitus 1. typu a u vybraných diabetiků 2. typu bez obezity Diabetická dieta s obsahem sacharidů 225g

Složení diety: Energie: 9000KJ, 75g bílkovin, 55g tuků, 275g sacharidů Diety diabetické Dieta č. 9s Složení diety: Energie: 9000KJ, 75g bílkovin, 55g tuků, 275g sacharidů Indikace: u nemocných s diabetem 1. a 2. typu a s poruchami zažívacího traktu různé etiologie. Například vhodná pro diabetiky po cholecystitidě nebo pankreatitidě Dieta diabetická šetřící

Diety diabetické Dieta č. 8 Složení diety: Energie: 6150 KJ,75g bílkovin,50g tuků,175g sacharidů dieta redukční, obsah sacharidů 175 g

Diety diabetické Dieta č. 7 Složení diety: Energie: 9000KJ, 80g bílkovin, 60g tuků, 275g sacharidů, chol. Do 300mg Indikace: u nemocných s hypercholesterolémii, u nemocných s komplikacemi arteriosklerozy (po srdečním infarktu, mozkové cévní příhodě) Dieta nízkocholesterolová, výrazně snížený přívod cholesterolu v potravě

Speciální diety Dieta č. 14 Nutriční hodnoty se řídí požadovaným doporučením dietního opatření. Strava, v jejímž rámci lze realizovat speciální požadavky pacientů v těžkých stavech trpících nechutenstvím, pacientů přecházející z výživy enterální nebo parenterální na stravu per os, nebo pacientů vyžadujících speciální stravu z důvodů náboženských nebo etnických.

Použitá literatura Kolektiv: Manuál prevence v lékařské praxi I.- Prevence poruch a nemocí, SZÚ- Program podpory a obnovy zdraví, Praha, 1995, 141 stran Kolektiv: Manuál prevence v lékařské praxi II.- Výživa, SZÚ- Program podpory a obnovy zdraví, Praha, 1995, 104 stran Kolektiv: Manuál prevence v lékařské praxi IV.- Základy prevence infekčních onemocnění, SZÚ- Národní program zdraví, Praha, 1996, 127 stran Keller U., Meier R., Bertoli S.: Klinická výživa, Scientia medica, Praha, 1993, 240 stran Turek B., Hrubý S., Černá M.: Nutriční toxikologie, ILF Brno, 1994, 123 stran Hainer V., Kunešová M. a kol.: Obezita, Galén, Praha, 1997, 126 stran Anděl M. a kol.: Diabetes mellitus a vybrané poruchy metabolismu, Galén, Praha, 2001 Kolektiv: Potravinové tabulky I.díl, Společnost pro výživu ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství ČR, Praha, 1992, 69 stran Kolektiv: Potravinové tabulky II.díl, Společnost pro výživu ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství ČR, Praha, 1993, 66 stran Anděl M. a kol.: Vnitřní lékařství V., Karolinum, Praha, 1996, 201 stran Zadák Z. a kol.: Vybrané kapitoly z metabolismu a klinické výživy, Karolinum, Praha, 1997, 164 stran

Děkuji za pozornost