Trávicí soustava.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aktivita č. 4: Biologie pod mikroskopem
Advertisements

Trávící soustava trávení, živiny
Soustava trávicí - část 2.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Číslo a název šablony klíčové aktivity
16.TRÁVÍCÍ SOUSTAVA.
Trávicí soustava.
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: únor 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Trávicí soustava.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_09
Trávicí soustava člověka
Trávicí soustava člověka
Trávicí soustava- funkce+popis
JÁTRA Trávicí soustava.
Trávicí soustava III. Játra (hepar) - centrální orgán metabolismu, největší žláza v těle (1,5 kg) - napojena na tělní oběh a na oběh ze střev - vrátnicová.
Trávicí soustava-žaludek, střeva
TRÁVICÍ SOUSTAVA 1. DUTINA ÚSTNÍ 2. HLTAN 3. JÍCEN 4. ŽALUDEK
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: třetí Téma: Trávicí soustava
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Tercie
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ.
Trávicí soustava.
TRÁVICÍ SOUSTAVA 2 Hltan - jícen - žaludek - tenké střevo -
Trávicí soustava Práce s učebnicí str
Trávící soustava – 2.část
Trávicí soustava obratlovců
Opakování - trávicí soustava
Přírodopis-8. ročník Trávicí soustava 2
Trávicí soustava Význam: -příjem potravy – trávení – zisk živin pro organismus – vyloučení odpadu z těla Části trávicí soustavy: dutina ústní, jazyk, zuby,
Soustava trávicí - část 1.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
SAVCI Soustava trávicí Má několik hlavních částí: dutina ústní hltan
TRÁVÍCÍ SOUSTAVA mgr. Jana Gajdošová
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: třetí
Trávicí soustava.
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Hltan, jícen, žaludek, tenké střevo, slinivka břišní, játra, tlusté střevo.
Trávicí soustava.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Metabolismus člověka Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Soustava trávicí Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Funkce = mechanické a chemické rozložení potravy za účelem získání živin nutných pro tvorbu látek organismu vlastních.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Biologie člověka pro 8. ročník Název materiálu VY_52_INOVACE_33_Trávicí soustava Autor Mgr.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Pr.8.We.06_Travici_soustava_cloveka.
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Trávicí soustava.
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Jiří Olexa
Trávicí soustava tercie.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Trávicí soustava.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_09_PŘÍRODOPIS
VY_32_INOVACE_16_Trávicí soustava 1. část
Soustava trávicí Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
Základní škola, Jičín, Soudná 12
TRÁVICÍ SOUSTAVA ZŠ Hejnice - M. Hradil.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
zpracovaný v rámci projektu
Trávicí soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Trávící soustava Autor: Mgr. Iva Hirschová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Soustava trávicí TÉMATICKÝ CELEK: Biologie.
Trávící soustava Obsah Základní funkce trávící soustavy
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Trávicí soustava = svalová trubice, která začíná dutinou ústní a končí řitním otvorem Funkce: Příjem potravy Trávení Mechanické – potrava je rozmělňována.
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Transkript prezentace:

Trávicí soustava

funkce: 1. příjem potravy a odstraňování nestravitelných odpadních látek 2. mechanické a chemické zpracování potravy 3. vstřebávání živin stěny trávicí trubice mají tyto části: 1. sliznice 2. podslizniční vazivo 3. svalová vrstva 4. vazivový obal

Ústní dutina ohraničena patrem, rty a tvářemi funkce: příjem potravy, promísení se slinami,mechanické a chemické zpracování zuby: řezáky, špičáky, třenové zuby, stoličky děti – mléčný chrup – 20 zubů dospělí – trvalý chrup – 32 zubů

Slinné žlázy 3 páry sliny = 99% voda + 1% soli a bílkoviny mucin ptyalin lyzozym vylučování reflexní

Hltan společná část dýchací a trávicí sou stavy 1. nosohltan 2. ústní část hltanu – kříží se dýchací a polykací cesty 3. hrtanová část – neúplně uzavřená  hrtanovou příklopkou, která se při polykání sklání a brání vniknutí sousta do dýchací soustavy

Jícen trubice – 32 cm dlouhá horní část – příčně pruhované svalstvo dolní část – hladké – vykonává peristaltické pohyby pohyb potravy usnadňuje hlen vylučovaný sliznicí trávicí soustavy

Žaludek svalový vak, pojme 1 – 2 l potravy v levé brániční klenbě funkce: shromáždění a zadržení potravy a její promíchání s žaludeční šťávou – chemicky se změní na tráveninu – po malých dávkách do tenkého střeva

Žaludeční šťáva = čirá, nažloutlá, silně kyselá tekutina (pH = 1), denně 1 – 2 l složení: HCl, pepsinogen, hlen (mucin), voda, anorganické látky   Kyselina chlorovodíková vytváří silně kyselé prostředí pro působení enzymu pepsinu usnadňuje trávení masa – vazivo bobtná, maso se rozpadá na jednotlivá vlákna chrání některé vitamíny v potravě před znehodnocením (př. vitamín C) ničí choroboplodné zárodky Pepsinogen neúčinná forma pepsinu, v kyselém prostředí se mění na účinný pepsin pepsin – enzym, který štěpí bílkoviny na jednodušší látky Hlen zásaditý, pokrývá v souvislé vrstvě sliznici chrání před účinkem pepsinu + HCl

Tenké střevo 4 – 5 m dlouhé, 3 cm široké funkce: probíhá konečná fáze trávení – úplné rozštěpení živin na jednoduché látky a jejich vstřebávání sliznice – četné řasy, je pokryta drobnými výběžky – klky v horní části střeva – buňky, které při styku s tráveninou produkují hormony – sekretin a pankreozymin 3 části – viz obr.)

Vstřebávání látek z tenkého střeva vstřebané látky jsou odváděny krví a mízou 1. pasivní transport – prostou difúzí -  nespotřebovává se E, př. voda, vitamíny rozpustné ve vodě atd. 2. aktivní transport – rychlejší než difúze, látka přenášena přenašečem bez ohledu na koncentraci, děj aktivní – spotřebovává se E z ATP, př. cukry, aminokyseliny, tuky atd. většina látek je nejprve vrátnicovým oběhem odváděna do jater – tam jsou zpracovány, příp. uloženy do zásoby tuky se po vstřebání sloučí – vytvoří kapénky – odváděny mízou do krve

Slinivka břišní podlouhlá žláza uložená v ohbí dvanáctníku skládá se z lalůčků – vyúsťují trubičkami do hlavního vývodu, mezi trubičkami – Langerhansovy ostrůvky šťáva slinivky břišní: obsahuje hydrogenuhličitan sodný - slouží k neutralizaci HCl z žaludku velký počet trávicích enzymů: trypsinogen – neúčinná forma trypsinu - trypsin pokračuje v trávení bílkovin na peptidy amylázy – štěpí škroby na jednoduché cukry lipázy – rozkládají tuky

Játra největší žláza v těle – 1,5 kg, 2 laloky tvořeny jaterními lalůčky – mají tvar protáhlých vícebokých hranolů dvojí krevní přítok – vrátnicová žíla – přivádí krev z žaludku, střev a sleziny                 - jaterní tepna – zásobuje játra kyslíkem (vychází z aorty) funkce: žluč – shromažďována a zahušťována ve žlučníku, 1 l denně, trávení tuků zásobárna E - glukóza se v nich ukládá ve formě glykogenu zásobárna vitamínu B12 a vitamínů rozpustných v tucích (A, D, K) odbourávání hemoglobinu syntéza látek pro srážlivost krve tvorba velkého množství tepla DETOXIKACE – přeměna a odbourávání škodlivých látek

Tlusté střevo 1,5 m dlouhé, 5 – 7 cm široké sliznice nemá klky, neprodukuje žádné enzymy, obsahuje žlázové buňky – produkují hlen shromažďuje se zde nestrávené a nestravitelné zbytky, dochází ke vstřebávání solí a vody zahušťuje se obsah střeva probíhají zde kvasné a hnilobné procesy - kvasné bakterie – zkvašují sacharidy + částečně celulózu - hnilobné bakterie – rozkládají aminokyseliny činností Escherichia coli – vytváří se vitamíny – B12, K

Stavba tlustého střeva slepé střevo – na jeho spodině – červovitý výběžek – apendix vzestupný tračník příčný tračník sestupný tračník esovitá klička konečník

Trávení látek - shrnutí I. složené cukry (polysacharidy, škroby) v ústech je rozkládá ptyalin v tenkém střevě – účinkem amyláz pankreatické a střevní šťávy na jednoduché cukry, hlavně glukózu II. bílkoviny v žaludku – hydrolýza pepsinem v tenkém střevě štěpení trypsinem na peptidy enzymy střevní šťávy přeměňují peptidy na jednotlivé aminokyseliny podmínka strávení bílkovin – musí být před požitím denaturovány – př. vařením III. tuky v tenkém střevě – žluč nerozpustné tuky emulguje – zvětší se plocha vystavená účinkům lipáz účinkem lipáz se štěpí na glycerol a mastné kyseliny