Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Interaktivní cesta Moravským krasem přes Pálavu a Brno,
Advertisements

Praha, Svaz měst a obcí České republiky
Projekt KIC pro nakládání s odpady
Řešení komunálního odpadu v městech a obcích
Budoucnost hospodaření s komunálními odpady Dr. Ing. Lubomír Chytka ředitel odboru odpadů MŽP.
Odpady 2014 – jak dál v Olomouckém kraji ? Konference samospráv Olomouc
Projekt Svazu na podporu meziobecní spolupráce v ČR
SITUACE ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
POH Ústeckého kraje Z ávazná část. Závazná část POH Ústeckého kraje vychází z: 1.Základní charakteristiky kraje 2.Cílů POH ČR, které musí POH Ústeckého.
Budoucnost odpadového hospodářství z pohledu Ministerstva životního prostředí XII. Celostátní finanční konference “Pokles ekonomiky a dopad na hospodaření.
BIOPLYN v ČR STAV A PŘEDSTAVENÍ POTENCIÁLU ROZVOJE
Sdružení podnikatelů v teplárenství Seminář: Odpady a obaly Energetické využití – odpady v teplárenství Ing. Martin Háje, Ph.D. ředitel výkonného.
P r á v n í n o r m y Vyhláška č. 49/1993 Sb. o technických a věcných požadavcích na vybavení zdravotnických zařízení  Zákon č. 258/2000 Sb. ve znění.
Informace z CENIA J. Valta
Prezentace pro konferenci ODPADY 2009 Nové právní předpisy v oblasti nakládání s odpady Rut Bízková náměstkyně ministra životního prostředí.
BABYLON 22. říjen 2014 Liberec Databáze kompostáren za rok 2013 Kristýna HUSÁKOVÁ odbor odpadů.
Stav a vývoj legislativy v oblasti odpadů v České republice Vladimír Mana.
Evropská směrnice o odpadech z pohledu měst a obcí
Provozovaná zařízení v rámci odpadového hospodářství Karlovarský kraj.
Programy EVI 9 a ESPI 9 Přehled novinek, co připravujeme IX
KATALOG ZAŘÍZENÍ Babylon Liberec 22. října 2014 Ing
Odpadové hospodářství ČR ve světle členství v EU Praha 1. prosince 2010.
ohlašování odpadů v roce 2014,
CESTA ODPADŮ Start: město Horšovský Týn.
Informační systém odpadového hospodářství ISOH
Strategie odpadového hospodářství ČR Ministerstva životního prostředí
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Jeseník – jednička ve třídění odpadů a úspory energie
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Ministerstvo životního prostředí.
Současný systém managementu skládkování v MSK
Duben ’15Plzeň Odpady Aspekty energetického využívání odpadů, srovnání situace v ČR a EU. Pavel Bartoš – FITE, a.s. Dagmar Juchelková – VŠB-TU Ostrava.
ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ
Odpadové hospodářství
IX. ročník odborného semináře MŽP, KÚ, SFŽP, ČIŽP a CENIA k odpadovému hospodářství Liberec, října 2014 Provozovaná zařízení v rámci odpadového.
Proč se zabývat odpady?. Obec § Legislativa EU, stát Hygienické odstranění odpadu Spokojenost občana (voliče) Proč Za co Výběr poplatky od občanů Snižovat.
Problematika odpadového hospodářství Povinnosti obce při nakládání s komunálním odpadem (KO), podle zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých.
Pohled zadavatele na energetický audit ve velkém průmyslovém podniku Ing. Petr Matuszek Brno
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
Hodnocení plnění POH LK
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Systém kontrolní činnosti SEI
IREAS, Institut pro strukturální politiku, o.p.s.
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Osnova k právní úpravě odpadového hospodářství
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny, z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
Možnosti, jak splnit zákonnou povinnost - zajistit místa pro oddělené soustřeďování biologicky rozložitelných odpadů…
Odpadového hospodářství na území ORP Pacov Ivana Eva Razimová.
Odpadové hospodářství a jeho výhled v České republice
Systém nakládání s nebezpečnými odpady v SYNTHOS Kralupy a.s.. 1 Systém nakládání s nebezpečnými odpady v SYNTHOS Kralupy a.s.
Právní režim nakládání s odpady
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
Plán odpadového hospodářství Karlovarského kraje Veřejné projednání návrhu POH Ing Martina Škvorová Ing. Pavel Novák s.r.o.
VÝNOSY Z POPLATKU ZA SKLÁDKOVÁNÍ KOMUNÁLNÍCH ODPADŮ 24. DUBNA 2013 BRNO SDRUŽENÍ PROVOZOVATELŮ TECHNOLOGIÍ PRO EKOLOGICKÉ VYUŽÍVÁNÍ ODPADŮ „ODPADY 2013.
Energetické využití odpadu ve spalovně SAKO Brno
KOMUNÁLNÍ ODPADY A JEJICH ENERGETICKÉ VYUŽITÍ Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí EGÚ Brno, Energetika 2015 Brno, 23. září 2015.
Proč třídit bioodpad Prezentace pro Zastupitelstvo města Valašské Meziříčí
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Energetické využívání odpadů Odpady 2013 a jak dál? Štěpán Jakl odbor odpadů.
zelená linka: Nový Operační program Životní prostředí PRIORITNÍ OSA 3 a předcházení vzniku odpadů.
STUDIE NAKLÁDÁNÍ S BIOLOGICKY ROZLOŽITELNÝMI ODPADY VE MĚSTĚ VSETÍN.
Pořadové číslo projektu: 4247/21/7.1.4/2011 Číslo šablony: VY _32_INOVACE_ENV_14.
Plán odpadového hospodářství Středočeského kraje na období 2016 – 2025 Semináře obce SK 2017 FITE a.s.
POH krajů Problémové oblasti jejich přípravy Porada (MVČR) 7
Průmyslové kompostování: dostupné technologie a jejich vlastnosti
Unikátní řešení odpadové agendy pro kompostárny
PRIORITNÍ OSA 3 OPŽP
Aktuální informace z odpadového hospodářství
Záměr bioplynové stanice pro Prahu
Transkript prezentace:

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Moravskoslezský kraj IX. ročník odborného semináře MŽP, KÚ, SFŽP, ČIŽP a CENIA, k odpadovému hospodářství 22. - 23. října 2014

Zdroj dat pro vyhotovení tabulky zařízení SQL přehled na výpis zařízení, která se zobrazují na websouhlasech včetně rozsahu a kapacity SQL upravený, který stahoval kapacity ze spisů SQL na výpis zařízení dle přílohy č. 22 vyhlášky č. 383/2001 Sb., o podrobnostech nakládání s odpady, ve znění pozdějších předpisů EVI - Indikátory OH

Tabulka zařízení dle zadání MŽP kraj 972 zařízení tabulka 213 zařízení tabulka neobsahuje zařízení k využívání odpadů na povrchu terénu, zpracování autovraků, zpracování elektrozařízení, k výrobě paliv, sběrny kovů, mobilní zařízení, dotřiďovací linky, většinu zařízení ke sběru nebo výkupu odpadů … výkupen, sběren (včetně mobilních) a skladů odpadů oprávněných osob evidujeme nyní 621, z toho je cca 290 mobilních zařízení ke sběru a výkupu odpadů, takže cca 331 je stacionárních zařízení

Návrhy, upozornění Do přehledu zařízení na web (websouhlasy) navrhujeme dát samostatně zařízení k výrobě paliv a samostatně BPS Dořešit zařazení BPS – materiálové x energetické využití R1 i R3, v přehledu na websouhlasech jsou u spaloven ČOV přijímající odpady BRO čerpatelné (odpady z destilace lihovin, kaly z ČOV z potravinářských výrob, suroviny nevhodné ke spotřebě – na websouhlasech jsou v biologických metodách společně s biodegradacemi – máme 5 takových zařízení, jsou to tzv. mechanicko - biologické ČOV, kombinace biologického čištění odpadních vod + kalového hospodářství, v rámci kterého je jímán bioplyn, plyn je použit pro vlastní využití v plynové kotelně, přebytek kogenerace – elektrická energie, způsoby nakládání R1, D8 Nastavit zobrazování CZT u mobilních zařízení se sídlem mimo náš kraj

Návrhy, upozornění ISPOP přijme přílohu č. 22, aniž je vyplněna projektovaná kapacita – často u recyklačních linek ISPOP by měl při hlášení odpadů kontrolovat plnění povinnosti ohlašování na příloze č. 22 – u mobilních zařízení není často splněna povinnost pro ohlašování zařízení Přiřazovat hlášení k CZT – často je hlášení za zařízení na samostatném řádku, navrhujeme nastavit tak, aby nešlo.

Produkce odpadů v kraji v letech 2010-2013

Využívání odpadů v letech 2010 -2013

Odstraňování odpadů v letech 2010 - 2013

Odstraňování komunálních odpadů v letech 2010 -2013

Vývoj skládkování komunálního odpadu 2005 - 2013

Využívání komunálních odpadů v kraji v letech 2010 - 2013

Nedostatky v oblasti odpadového hospodářství skládkování KO skládkování BRO/BRKO využívání KO Řešení problematiky biologicky rozložitelného odpadu je jedním z hlavních problémů odpadového hospodářství v současné době. Jak je všeobecně známo, nedaří se snížit množství skládkovaného biologicky rozložitelného odpadu. Zvýšením jeho využití by se mělo zároveň zvýšit % využívání KO, kde jsou také rezervy a zároveň snížit množství KO uloženého na skládku. Podporujeme proto všechny postupy vedoucí k vytřídění této složky a jejímu materiálovému využití. Za materiálové využití je považováno takové využití, jehož výsledkem je hnojivo, či substrát (!? pokud BPS v evidenci uvede R1 - kogenerace, energie do sítě jde do energetického využití, pokud použije R3 - digestát jako hnojivo na pole je to materiálové využití, obdobná situace u ČOV kde je možno uvádět R1 a D 8) U materiálově nevyužitelné části, která je součástí směsného komunálního odpadu se pak snažíme o její energetické využití. Konkrétní forma energetického využití je předmětem diskusí a jednání.

Prevence vzniku odpadů v kraji umisťování kontejnerů na použitý textil na území měst a obcí pořizování kompostérů do zahrad občanů komunitní kompostování Sběr elektrozařízení

Děkuji za pozornost IX ročník odborného semináře MŽP, KÚ, SFŽP, ČIŽP a CENIA, k odpadovému hospodářství 22. - 23. října 2014