Je průmyslové odvětví, které se zabývá všemi možnými zdroji energie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ENERGETICKÉ SUROVINY - ELEKTRÁRNY
Advertisements

Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Ropa a zemní plyn Ropa vznikla z odumřelých organismů za nepřístupu vzduchu a tlaku nadložních vrstev v průběhu milionů let. Často je doprovázena zemním.
Rozvodná elektrická síť
Organická chemie.
ZPRACOVÁNÍ ROPY A JEJÍ PRODUKTY
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
JADERNÁ ELEKTRÁRNA.
Nezbytná součást moderního života Jan Pokorný 2.L.
Fosilní paliva Pojem fosilní pochází z latiny a znamená předvěký, pocházející ze starých usazenin. Mezi fosilní paliva se řadí uhlí, ropa a zemní plyn.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Aromatické uhlovodíky (Areny)
Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu
Paliva - energie fosilní paliva = pravěká zkamenělá (uhlí, ropa, zemí plyn)
Neobnovitelné zdroje energie
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál shrnuje znalosti o fosilních palivech, získané.
Nerosty a horniny Energetické suroviny.
Obnovitelné neobnovitelné zdroje energie
CHEMIE 8. ROČNÍK Zdroje uhlovodíků. Zemní plyn. Uhlí.
Energetické suroviny 5. ročník
Zdroje uhlovodíků Ropa
JADERNÁ ELEKTRÁRNA.
Uhlovodíky jako palivo VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Uhlí Výroba paliv a energie.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_139.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o ropě Autor Ing. Lenka Kalinová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žák zhodnotí užívání fosilních.
Proč je ropa tak důležitá?
ROPA.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Zdroje organických sloučenin
Zdroje uhlovodíků obrovský význam jako paliva- jejich spalováním se uvolňuje velké množství energie, dále se užívají na výrobu plastů, ropa, uhlí a zemní.
Uhlí, ropa, zemní plyn Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Fosilní paliva – Ropa.
-vznikla rozkladem zbytků pravěkých rostlin a živočichů -nachází se ve svrchních vrstvách zemské kůry – nejčastěji v oblasti kontinentálních šelfů -základní.
Přírodní zdroje uhlovodíků – rozdělení:  Zdroje fosilní  vznikaly složitými přeměnami těl živočichů a rostlin v průběhu miliónů let  Mezi fosilní.
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.15_FOSILNÍ PALIVA Název:
Neobnovitelné (fosilní) zdroje energie zdroje energie Uhlí, ropa, zemní plyn.
EXOTERMICKÉ A ENDOTERMICKÉ REAKCE. Exotermické a endotermické reakce Chemické děje se mohou dělit např. podle toho, zda se při jejich průběhu teplo spotřebovává.
ROPA a ZEMNÍ PLYN ROPA   též surová nafta nebo zemní olej   černá olejovitá hořlavá kapalina   směs uhlovodíků (hlavně alkanů) → složeno z C, H,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Chemie.
Ch_032_Zemní plyn Ch_032_Paliva_Zemní plyn Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Ch_031_Ropa Ch_031_Paliva_Ropa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Elektrárny Zbožíznalství 1. ročník Elektrárny - rozeznáváme: 1. tepelné elektrárny 2. vodní elektrárny 3. jaderné elektrárny.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_07_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: UHLÍ Anotace:
Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Jiří Mejda Datum NázevVY_32_INOVACE_19_CH9_uhlí TémaUhlí.
Chemie pro 9. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Název školy:Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu:Moderní škola Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch9 - 8 Datum ověření ve výuce: Ročník:9.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod AUTOR: Mgr. Petr Hlava NÁZEV: Jak lidé využívají přírodu TEMA: Přírodní složky.
Palivoenergetické suroviny
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana ZMRHALOVÁ
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Zpracování ropy D. Snop, V. Koniuk 2015/2016.
Černé zlato. Černé zlato Ropa (též (surová) nafta, zemní olej, černé zlato) je hnědá hořlavá kapalina tvořená směsí uhlovodíků, především alkanů.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název vzdělávacího materiálu Základní suroviny organické chemie
Topné plyny VY_32_INOVACE_17_328
Jaderné reakce Při jaderných reakcích se mohou přeměňovat jádra jednoho nuklidu na jádra jiných nuklidů. Přitom zůstává elektrický náboj i počet nukleonů.
Uhlovodíky Chemie 9. třída.
Název školy: Základní škola Městec Králové
Uhlí.
VY_32_INOVACE_04_32_ENERGETICKÉ SUROVINY (PALIVA)
Elektřina VY_32_INOVACE_05-36 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:
VY_32_INOVACE_06_CHEMIE_9.ROČNÍK_06_PALIVA, ROPA
Energetické suroviny 5. ročník
Název školy: Základní škola Městec Králové
Autor: Olga Kociánová Datum (období): září 2011 Ročník: 5
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Transkript prezentace:

Je průmyslové odvětví, které se zabývá všemi možnými zdroji energie. ENERGETIKA Je průmyslové odvětví, které se zabývá všemi možnými zdroji energie. Elektárny [online].[cit. 2009-12-05]. Dostupný z WWW: <http://www.inovacnipodnikani.cz/uvod/8>

ČR

Přehled zdrojů energie v ČR Elektrárny v ČR [online]. [cit. 2009-10-08]. Dostupné z WWW: < http://www.sps-pi.cz/dokumenty/sps/janousek/projekty/NORSKO_Vodni_dila_1999/WWW/Stechovice.html>

Zdroje energie 1. Neobnovitelné zdroje energie Mediafax, Temelín [online].[cit.2009-12-05]. Dostupný z WWW: <http://www.regiony24.cz/44-67872-prvni-blok-temelinske-elektrarny-zacal-opet-dodavat-elektrinu-do-site> Science Week [online].[cit. 2009-10-02]. Dostupné z WWW: <http://www.scienceweek.cz/headlines/after/2008-04-13/>

Neobnovitelné zdroje energie Zdroje, které se vyčerpají do několika desítek let. Patří sem tzv. fosilní paliva: uhlí ropa zemní plyn a dále jaderná energie Tepelná elektrárna [online]. [cit. 2009-12-07]. Dostupné z WWW: <http://www.allforpower.cz/clanek/psg-international-postavi-tepelnou- elektrarnu-v-rusku/>

Neobnovitelné zdroje energie Znečišťují životní prostředí, ovzduší, podílí se na skleníkovém efektu, znečišťují vodstvo. I přesto jsou důležitá pro průmysl. Tepelná elektárna [online].[cit. 2009-11-28]. Dostupný z WWW: <http://www.bi-bigben.de/seiten/braunkohle.htm>

Fosilní paliva Fosilní palivo je nerostná surovina, která vznikla v dávných dobách přeměnou odumřelých rostlin a těl za nepřístupu vzduchu. Řadí se sem především ropa, zemní plyn a uhlí. Používání fosilních paliv v masové míře souvisí s počátkem průmyslové revoluce, kdy do té doby nejrozšířenější palivo, dřevo nestačilo požadavkům na výhřevnost ani dostupnost v dostatečném množství. V současnosti je snaha od užívání fosilních paliv ustupovat, a nahrazovat je jadernou energií nebo obnovitelnými zdroji.

Uhlí Hořlavá hornina obsahující převážně uhlík, v malém množsví H, O, S, N Kvalita závisí na obsahu uhlíku Hořlavá hornina obsahující převážně uhlík, v malém množsví H, O, S, N. Kvalita závisí na obsahu uhlíku. Černé uhlí [online]. [cit.2009-11-28]. Dostupný z WWW:< http://www.etftrends.com/2009/06/4-reasons-not- to-count-out-coal-etfs.html>

Uhlí Černé uhlí obsahuje Hnědé uhlí obsahuje 75% až 92% uhlíku 60% až 75% uhlíku Černé uhlí [online]. [cit.2009-10-15]. Dostupný z WWW: <http://geologie.vsb.cz/loziska/loziska/energsur/%C4%8Dern%C3%A 9%20uhl%C3%AD.html> Hnědé uhlí [online]. [cit.2009-12-05]. Dostupné z WWW: <http://geologie.vsb.cz/loziska/loziska/energsur/hn%C4%9Bd%C3%A9%20 uhl%C3%AD.html>

Uhlí Vzniklo složitými procesy během několika stovek let. Černé uhlí z plavuní, přesliček, kapradin. Hnědé uhlí z jehličnatých a listnatých stromů. Patří mezi fosilní paliva. Vznik uhlí [online]. [cit.2009-11-25].Dostupný z WWW: <http://nahosemennerostliny.chytrak.cz/>

Uhlí – těžba v ČR Výhody: Značné množství, až na 200 let. Těžba uhlí [online]. [cit.2009-10-12]. Dostupné zWWW: <http://geologie.vsb.cz/loziska/loziska/loziska_cr.html>

Uhlí Nevýhody: Přeprava, nebezpečná těžba, ničení krajiny, vznik kyselých dešťů (SO2) a skleníkového efektu (CO2). Transport uhlí [online]. [cit.2009-10-06].Dostupné z WWW: <http://www.investortrip.com/is-coal-the- next-oil/> Uhelný důl [online]. [cit.2009-10-06].Dostupné z WWW: <http://ekonomika.idnes.cz/radni-usteckeho-kraje-chteji-odepsat-zasoby-uhli- na-mostecku-p53-/ekoakcie.asp?c=A081014_142407_ekoakcie_pin>

Ropa Vznikla složitými procesy z bahna, zbytků živočichů a řas za nepřístupu vzduchu pod tlakem nadvrstev spolu se zemním plynem. [online].[cit.2009-11-08]. Dostupné z WWW: <http://economics.webz.cz/kdy-dojde-ropa>

Ropa Je to hnědá až černá hořlavá kapalina s typickým zápachem, ve vodě nerozpustná, plave na hladině (čím starší tím lehčí). Je složena z uhlovodíků – směs sloučenin C a H. Surová nafta = zemní olej = černé zlato Ropa [online]. [cit.2009-11-28].Dostupné z WWW: <http://geologie.vsb.cz/loziska/suroviny/energsur/ropa.html>

Složení ropy Uhlík: 84–87 % Vodík: 11–14 % Kyslík: až 1 % Síra: až 4 % Dusík: až 1 %

Ropa Ropa se těží ropnými vrty, ze kterých je na povrch vytlačována samočinně nebo pumpami. Ropná plošina [online].[cit.2009-12-05]. Dostupný z WWW: <http://www.osel.cz/popisek.php?popisek=13210&img=1256030603 .jpg> Ropný vrt [online].[cit.2009-11-28]. Dostupný z WWW: <http://www.financninoviny.cz/zpravy/cena-ropy-stoupla-na- nove-rocni-maximum-nad-81-dolaru-za-barel/403955>

Ropa Získává se z ní: benzín nafta petrolej (palivo letadel) plynný olej (Dieslové motory) mazut (k topení na lodích) některé léky, hnojiva, pesticidy Benzín [online].[cit.2009-11-28]. Dostupné z WWW: <http://special.novinky.cz/2007/ekonomika-ropa-nahore-dolar-dole.html>

ROPA – jedn. frakce Nejlehčí plynné uhlovodíky jsou methan, ethan, propan, butan. Poslední dva jsou hlavní součásti automobilového paliva LPG. Petroleter tvoří uhlovodíky s délkou řetězce C5–7. Používají se jako rozpouštědla, např. při chemickém čištění oděvů. Další frakce jsou benzin (C6–12), petrolej (C10–15), ze kterého se vyrábí letecké palivo pro trysková letadla a plynový olej (C10–20) ze kterého se získává nafta a lehký topný olej. Zbytek (tzv. mazut) se podrobuje vakuové destilaci za sníženého tlaku, čímž se oddělují těžké topné oleje od asfaltu. Uhlovodíky s dlouhými řetězci (C35 a víc) mohou být hydrokrakováním rozštěpeny, čímž vzniknou mazací oleje.

Ropa Výhody: stále dostupný zdroj, mnohostranné využití. Ropná rafinérie [online]. [cit. 2009-12-07]. Dostupné z WWW: <http://ropna- vez.navajo.cz/>

VÝZNAM ROPY 95% veškerých potravin je pěstováno za přispění ropy 95% dopravy zprostředkovávají ropné deriváty 95% veškerého vyráběného zboží potřebuje pro svou výrobu ropu na výrobu jednoho typického počítače se spotřebuje ropa o množství desetinásobku jeho hmotnosti

Ropa Nevýhody: ropné havárie, znečištění ovzduší a vod Ropná havárie [online].[cit.2009-10-12]. Dostupné z WWW: <http://zdrojeenergie.blogspot.com/2008/09/vytekani-ropy-do- oceanu.html> Ropná havárie[online].[cit.2009-11-12]. Dostupné z WWW: <http://www.donfelder.cz/pc/images/zajimavosti/1239178835.jpg>

Ropné havárie Ropná havárie [online].[cit. 2009-12-05]. Dostupné z WWW: <http://www.reflex.cz/Clanek11328.html> Ropný tanker [online].[cit. 2009-12-05]. Dostupné z WWW: <http://zpravy.idnes.cz/bylo-to-hruzne-popsal-pozar-tankeru-u-dubaje-pilot- letadla-pae-/zahranicni.asp?c=A090210_103402_zahranicni_top>

Zemní plyn V ryzí podobě je to hořlavá látka bez zápachu a barvy Obsahuje 70% až 90% methanu (uhlovodík CH4) Zemní plyn [online].[cit.2009-11-28].Dostupné z WWW: <http://www.financninoviny.cz/zpravodajstvi/energetika/zpravy/prumerna-cena- plynu-pro-domacnosti-od-cervence-klesne/378425>

Zemní plyn Vznikl současně s ropou Těží se z ložisek na pevnině i pod mořským dnem Transport LNG. [online]. [cit. 2009-12-03]. Dostupné z WWW: <http://piski.webnode.cz/news/par-zajimavosti-o-zemnim-plynu/>

Zemní plyn Přepravuje se buď plynovody nebo zkapalněný v tankerech Využití: topení, svícení, pohonné palivo pro automobily Plynovod [online].[cit.200911-28]. Dostupné z WWW: <http://reservepetroleumusa.com/opportunities/index.html>

Zemní plyn – motorové palivo Výhody: Levné, splňuje emisní limity Nevýhody: Vyšší náklady na vozidla (přestavba, zakoupení nového), prostorná tlaková nádrž

Zemní plyn Můžeme jej tankovat ve formě: a) stlačeného plynu CNG b) zkapalněného plynu LNG Čerpací stanice CNG [online].[cit.200910-05]. Dostupé z WWW: <http://www.gascontrol.cz/produkty/plnici-stanice-cng.html>

Zemní plyn – těžba v ČR Tězba zemního plynu [online].[cit.2009-10-12]. Dostupné zWWW: <http://geologie.vsb.cz/loziska/loziska/loziska_cr.html>

Zemní plyn Výhody: Snadná doprava na velké vzdálenosti, velice ekologický (po shoření nevzniká popel ani oxidy síry a má nižší obsah škodlivých látek než ostatní fosilní paliva) Plynovod [online].[cit.2009-10-05]. Dostupné z WWW: <http://www.blisty.cz/art/36293.html>

Zemní plyn Nevýhody: havárie plynovodů, nebezpečí požárů a výbuchů. Odorizace je přidávání zapáchajících směsí (etyl-merkaptan) k zemnímu plynu, který je bez zápachu.

Tepelná elektrárna Spalováním fosilních paliv přeměňuje tepelnou energii na kinetickou energii a z ní generátory vytvářejí energii elektrickou Tepelné elektrárny dodávají 62 % (2009) elektrické energie v ČR Tepelná elektrárna [online].[cit.2009-10-06].Dostupné z WWW: <http://www.solarnienergie.net/ekologie.html>

Jaderná energie Je založena na získávání energie z jádra atomu Jaderné reakce jsou doprovázeny radioaktivitou Model atomu [online].[cit.2009-10-06]. Dostupné z WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Atomov%C3%A9_j%C3%A1dro>

Jaderné elektrárny Palivem je radioaktivní uran nebo plutonium Výhody: neznečišťují ovzduší, za normálních podmínek bezpečné. Nevýhody: vzniká radioaktivní odpad. Podílí se na celkové výrobě elektřiny v ČR 32 %. Jaderná elektárna [online].[cit.2009-11-28].Dostupné WWW: <http://www.panoramio.com/photo/7602067>

Jaderná energie Základní princip všech elektráren je vlastně stejný: elektřina vzniká v generátoru, jehož rotor se velmi rychle otáčí. Ve vodních elektrárnách otáčí rotorem turbína poháněná energii vodního proudu, u větrných elektráren je to vítr. Turbíny tepelných elektráren žene pára. Energií nabitou páru získáváme z parního kotle, pod kterým můžeme topit uhlím, naftou či plynem. Jaderné elektrárny jsou v zásadě elektrárny tepelné, teplo potřebné pro přeměnu vody na páru však v nich nezískáváme spalováním paliva, ale jaderným štěpením. Počínaje turbínou pohánějící generátor je jaderná elektrárna vlastně stejná jako klasická elektrárna uhelná. Jediný rozdíl - ovšem zásadní - je ve zdroji tepla. Schéma jaderné elektrárny 1. Reaktor, 2. Parogenerátor, 3. Čerpadlo, 4. Turbína, 5. Generátor, 6. Kondenzátor, 7. Přívod a odvod chladící vody

Jaderná energie Jaderná elektrárna – v podstatě tepelná elektrárna, která má místo parního kotle jaderný reaktor, v němž probíhá štěpení některých těžkých prvků za současného uvolňování velkého množství tepla Štěpná reakce: Mohou vznikat nová jádra o přibližně stejném protonovém čísle a uvolní se několik neutronů.Unikající neutrony narazí do dalšího atomu uranu a způsobí jeho štěpení – dochází k velmi rychlé řetězové reakci Moderátor – látka pro zpomalení neutronů, grafit, těžká voda Kontrola optim. počtu neutronů (průběh štěpné reakce) se provádí kontrolními tyčemi – z boru, kadmia (pohlcují neutrony). Tlaková nádoba s palivem (jaderné pruty) je omývána chladivem (může být i moderátorem), které předává teplo z reakce ve výměníku a vrací se zpět Paliva - uran, plutonium http://www.nri.cz/web/ujv/jak-funguje-jaderny-reaktor