Mikrobiologická nezávadnost naklíčených semen Phaseolus mungo

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLAYBOY Kalendar 2007.
Advertisements

PKML.
Úvod Název práce: Stanovení klíčivosti semen ječmene jarního v závislosti na vnějších podmínkách Složení týmu: Michal Kavan, Kateřina Dolanská, Jiří Humpl.
let TRINS Ukázka zásahu jednotky HZS Karlovy Vary při úniku chemické látky z cisterny Střední odborná škola logistická a střední odborné.
Města ČR – orientace na mapě
Vratislav Tydlitát, Pavel Tesárek, Robert Černý
ENERGETICKÉ A EKOLOGICKÉ SYSTÉMY BUDOV 2
ATOMIZACE KAPALIN ULTRAZVUKEM A JEJÍ VYUŽITÍ PŘI SÍŤOVÁNÍ NANOVLÁKEN
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
9 CELÁ ČÍSLA
Fyziologie mikroorganismů
Regulační diagram je to základní grafický nástroj statistické regulace procesu, který umožňuje posoudit statistickou zvládnutost procesu statisticky zvládnutý.
Násobíme . 4 = = . 4 = = . 4 = = . 2 = 9 .
Faktory ovlivňující rychlost chemické reakce
Stanovení počtu vybraných indikátorových mikroorganismů v potravinách pomocí automatizované metody TEMPO® Mikrobiologie potravin, IV. ročník Ústav hygieny.
Zápis čísla v desítkové soustavě
Kdo chce být milionářem ?
Dělení se zbytkem 3 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám.
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
Nové metody zkoušení a zátěžové testy kosmetických prostředků
GENETICKÁ TRANSFORMACE BAKTERIÍ
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Dělení se zbytkem 6 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Dělení se zbytkem 5 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Systém financování v primární péči
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 1.POLOLETÍ - OTÁZKY
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
Jazyk vývojových diagramů
Nejmenší společný násobek
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_HRUBA_11.
Dielektrická elektrotepelná zařízení
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Úpravy krmiv.
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
DÚ II.1 Mikrobiální kontaminace povrchových vod v povodí Odry
Cvičná hodnotící prezentace Hodnocení vybraného projektu 1.
Názvosloví - opakování II.
Vzorce - opakování I..
Sterilizace je proces, který zabezpečuje usmrcení všech životaschopných mikroorganismů včetně spór.
Staphylococcus aureus
Škůdci potravinářských a krmivářských produktů
Projekt podpořený OP Rybářství Opatření 3.1. Společné činnosti Vývoj výrobku na bázi strojně děleného masa.
Voda a vzduch = základ života
Mikrobiologické požadavky
Mikrobiální znečištění povrchových a odpadních vod
Žena a sport.
Stravitelnost organické hmoty a metody jejího stanovení
Globální oteplování Ondřej Málek, 2.L.
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 1.POLOLETÍ - OTÁZKY
1 Celostátní konference ředitelů gymnázií ČR AŘG ČR P ř e r o v Mezikrajová komparace ekonomiky gymnázií.
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 1.POLOLETÍ - OTÁZKY
Zdeněk Machala, Jiří Křivan
METEO stanice Výsledky pozorování třída 5.A a 5.B.
Přednost početních operací
Predikce chemických posunů
Slovní úlohy na procenta Vytvořila: Mgr. Marie Jíšová v programu PowerPoint 2003 ZŠ Benešov Karlov.
ROZTOKY Obr Obr. 2.
SAPROFYTICKÁ MIKROFLÓRA
Chladnutí vody v různých nádobách
Saprofytická mikroflóra
Ch_018_Faktory ovlivňující rychlost chemické reakce Ch_018_Chemické reakce_ Faktory ovlivňující rychlost chemické reakce Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
Čistota vody je obecný pojem, vyjadřující obsah cizích látek ve vodě Skutečně chemicky čistou vodu H 2 O lze připravit pouze laboratorně!H 2 O.
MLÉKO – POJMY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Generativní množení hrnkovek
Enterobacteriaceae.
EKOLOGICKÁ LIKVIDACE PLEVELE.
Co je to zdravá výživa ?
Transkript prezentace:

Mikrobiologická nezávadnost naklíčených semen Phaseolus mungo Petra Sedláčková, Petra Klodnerová, Markéta Pašková, Miroslav Čeřovský

mungo fazole (Phaseolus mungo) distribuovány převážně ve formě klíčků Nutriční látka Obsah [g / 100 g] Sacharidy 62,6 Proteiny 23,9 Tuky 1,2 Ca 0,1 Fe 0,007 Na 0,02 mungo fazole (Phaseolus mungo) distribuovány převážně ve formě klíčků častý doplněk zdravé výživy, zeleninových salátů

Problematika klíčených semen Rozmanitá kontaminující mikroflóra, složitý povrch semen poskytující bakteriálním buňkám „úkryty“ = snížená účinnost čištění povrchu semen, vyšší počty mikroorganismů na klíčcích. Klíčky oblíbeným doplňkem zdravé výživy – často přenašečem mikroflóry způsobující otravu z potravin (Salmonella). Teplota během klíčení teplotní optimum pro pomnožení kontaminující mikroflóry.

Listeria monocytogenes Požadavek na maximální počty mikroorganismů u 1 g vzorku naklíčených semen rostlin podle Vyhl.132/2004 Sb. Mikroorganismus Počet mikroorganismů E. coli 104 Salmonella spp. negat/25* Listeria monocytogenes * Negat/25 znamená požadavek nepřítomnosti mikroorganismů v 25 g nebo 25 ml vzorku.

Proces klíčení v praxi a laboratorních podmínkách odstranění hrubých nečistot chemické ošetření klíčení (plastové kontejnery, tma, vsádka 30 kg, 21°C, teplota v průběhu klíčení vzrůstá až k 29 °C – chlazení, vlhčení v intervalu 2 hod, úprava vlhkosti vzduchu) odstranění hrubých nečistot chemické ošetření + ultrazvuk klíčení (upravené PET nádoby, světlo, malé množství vzorku – teplotu lze udržet přibližně na 21°C vlhčení v intervalu 2 hod)

Identifikace mikroflóry Phaseolus mungo Izolát 3 Serratia ficaria 43 % Klebsiella ozaenae 24 % Escherichia vulneris 24 % Izolát 4 Serratia ficaria 46 % Citrobacter freundii 36 % Enterobacter cloacae 8 % Izolát 1 Klebsiella oxytoca Izolát 2 Serratia ficaria 45 % Citrobacter freundii 36 % Enterobacter cloacae 9 %

Ošetření povrchu semen Phaseolus mungo, testovaná činidla Chemické čištění kombinované s ultrazvukem (46 KHz) Sanitační činidla s aktivní složkou: chlornan sodný - 0,02%, 0,5% peroxooctová kyselina - 0,025%, 0,05%, 0,075%, 0,1%

Opakované ošetření klíčků Ošetření v průmyslových podmínkách: Vzorek Způsob ošetření Počet koliformních bakterií [CFU*g-1] Semena 0,5 % C, 15 min UT 27 °C* 0,02 % C, 4 hod 30 °C < 5.100 Klíčky po 5. dni klíčení 0,5 % C, 2 min 20 °C 0,02 % C, 6 hod 30°C 24 hod sladování při 4 °C 3,1.106 Opakované ošetření klíčků 0,025% P, 10 min 20 °C * C, chlornan sodný; P, kyselina peroxooctová; UT, ošetřeno ultrazvukem.

Mikrobiologický rozbor semen Phaseolus mungo ihned po sanitačním ošetření Č. Způsob ošetření n Počet mikroorganismů [CFU*g-1] Koliformní bakterie CPM 1 0,5 % C, 10 min UT* 0,02 % C, 4 hod 30°C < 5.100 2 0,5 % C, 15 min UT b 0,02 % C, 4 hod 30 °C 3 0,5 % C, 30 min UT 1,6.103 4,5.103 4 0,02 % C, 1 hod UT 0,02 % C, 3,5 hod 30°C 9,3.101 5 0,02 % C, 5 hod 30°C 6,3.102 * C, chlornan sodný; UT, ošetřeno ultrazvukem; n, počet pokusů. b Vzorky klíčily v temnu.

Mikrobiologický rozbor semen Phaseolus mungo ihned po sanitačním ošetření Č. Způsob ošetření n Počet mikroorganismů [CFU*g-1] Koliformní bakterie CPM 1 0,05 % P, 5 hod 30 °C < 5.100 1,0.103 2 0,1 % P, 2 min UT b 0,025 % P, 4 hod 30 °C 3 0,075 % P, 10 min UT a 0,075 % P, 4,8 hod 30°C 4 0,05 % P, 10 min UT b 0,05 % P, 4 hod 30°C 5 0,025 % P, 30 min UT 0,025 % P, 4 hod 30°C 1,4.103 * P, kyselina peroxooctová; UT, ošetřeno ultrazvukem; n, počet pokusů. a Zvolené sanitační postupy negativně ovlivnily klíčivost. b Vzorky klíčily v temnu.

Mikrobiologický rozbor naklíčených semen Phaseolus mungo 48 hod po sanitačním ošetření Č. Způsob ošetření n Počet mikroorganismů [CFU*g-1] Koliformní bakterie CPM 1 0,05 % P, 5 hod 30 °C < 5.100 1,6.105 2 0,5 % C, 10 min UT* 0,02 % C, 4 hod 30°C 1,2.101 3 0,5 % C, 2 min UT 0,02 % C, 6 hod 30°C 3,6.103 3,8.105 4 0,05 % P, 1 hod UT 1,1.101 5 0,05 % P, 30 min UT 0,05 % P, 4 hod 30 °C 2,0.105 * C, chlornan sodný; P, kyselina peroxooctová; UT, ošetřeno ultrazvukem; n, počet pokusů. b Vzorky klíčily v temnu.

Souhrn Koncentrace a expoziční doby sanitačních činidel používaných v laboratorních podmínkách je nutné upravit na podmínky provozní. Peroxooctová kyselina - dostatečně sníží povrchovou mikroflóru, koncentrace > 0,075 % potlačuje klíčivost semen. Chlornan sodný – počty koliformních bakterií sníží pod mez detekce, na ostatní povrchovou mikroflóru není stejně účinný. Ultrazvuk - významný vliv na odstranění povrchové mikroflóry semen, v kombinaci s nízkými koncentracemi sanitačních činidel pozitivně působí na klíčivost semen, dlouhodobá aplikace klíčení zcela potlačí.