Big Bang Jak to začalo s po velkém třesku – hadronová éra vesmír je vyplněn těžkými částicemi (protony a neutrony) hustota vesmíru je 1097.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Atomové jádro, elementární částice
Advertisements

VY_32_INOVACE_18 - JADRNÁ ENERGIE
Standardní model elementárních částic a jejich interakcí
Rozjímání nad základními parametry
Standardní model elementárních částic a jejich interakcí
VZNIK A VÝVOJ VESMÍRU.
Kosmologie.
Urychlovače na nebi a pod zemí, aneb Velký třesk za všechno může
“Chytří lovci stopují konečnou teorii hledáním známek symetrie
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
6 Kvantové řešení atomu vodíku a atomů vodíkového typu
Radioaktivita CH-1 Obecná chemie, DUM č. 13 Mgr. Radovan Sloup
Mění se vlastnosti částic uvnitř velmi hustého a horkého prostředí? aneb jak studujeme vlastnosti silné interakce 1. Úvod 2. Současný pohled na strukturu.
Elementární částice 1) Úvod
HISTORIE ZEMĚ.
ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK
Elementární částice Leptony Baryony Bosony Kvarkový model
Astronomie Vznik světa a vesmíru.
Jaderná fyzika a stavba hmoty
Vesmír.
Původ hmoty ve Vesmíru Radomír Šmída
Vakuum ve skutečnosti prázdnota není aneb kouzla kvantové vyziky
Cesta ke sjednocení interakcí
Jaderné reakce.
Vesmír v koncích.
VESMÍR Obrázek: A: Rawastrodata Zeměpis 6.třídy.
Od osmeré cesty ke kvarkovému modelu a kvantové chromodynamice
Věda, která se zabývá PŘÍRODOU
Leptony, mezony a hyperony. Látky = atomy (elektrony, protony a neutrony)
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_B3 – 09.
LHC, nový stroj na částice
Elementární částice hanah.
Stavba atomového jádra
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_346
U3V – Obdržálek – 2013 Základní představy fyziky.
Fyzika elementárních částic
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Záření alfa a beta Vznikají při radioaktivním rozpadu některých jader.
Standardní model částic
Urychlovače na nebi a pod zemí, aneb Velký třesk za všechno může
Interakce neutrin s hmotou Neutrina interagují pouze slabou interakcí Slabá interakce je zprostředkována výměnou intermediálních bosonů: Z 0 (neutrální.
Vznik a vývoj VESMÍRU Na prvopočátku byla veškerá hmota soustředěna do „kuličky“ o nekonečně malém objemu a nekonečně velké hustotě. Tato „kulička“ před.
Částicová fyzika Zrod částicové fyziky Přelom 18. a 19. století
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Standardní model elementárních částic a jejich interakcí aneb Cihly a malta, ze kterých je postaven náš svět  CERN Jiří Rameš, Fyzikální ústav AV ČR,
Úvod do subatomové fyziky
Zákonitosti mikrosvěta
Stavba látek.
7 Jaderná a částicová fyzika
7Jaderná a částicová fyzika … 7.2 Radioaktivita 7.3 Interakce jaderného záření s hmotou 7.4 Štěpení a fuze atomových jader 7.5 Subnukleární částice 7.6.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 20. Astrofyzika Název sady: Fyzika pro 3. a 4. ročník středních škol.
Fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_29_ Vývoj hvězd Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
Astrofyzika – dálkové studium
stavba atomu – historie 1
Energii „vyrábí“ slučováním vodíku na těžší prvky
UMÍSTĚNÍ ZEMĚ VE VESMÍRU
Kvarky, leptony a Velký třesk
Urychlovače na nebi a pod zemí, aneb Velký třesk za všechno může
„Náznak další poruchy,“ rychle pronesl Spock
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Fyzika, Velký třesk Autor: Kamil Bujárek, Bc. Název materiálu:
Interakce neutrin s hmotou
Elektron, neutron a proton elektrické vlastnosti částic
Stavba atomu.
Hmota Částice Interakce
Stavba atomu ATOM Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Urychlovače na nebi a pod zemí, aneb Velký třesk za všechno může
– Standardní model – Základních částic a interakcí
Kvarky. A co bude dál?? Přednáší Tadeáš Miler www-hep2.fzu.cz.
Standardní model Jiří Dolejší, Olga Kotrbová, Univerzita Karlova v Praze Současným představám o tom, z jakých nejelementárnějších kamínků je svět složen.
Fyzika částic
Transkript prezentace:

Big Bang Jak to začalo

10-43 s po velkém třesku – hadronová éra vesmír je vyplněn těžkými částicemi (protony a neutrony) hustota vesmíru je 1097 kg/m3 teplota vesmíru je 1033 K skoro ke každé částici existuje antičástice – na 109 antičástic připadá 109+1 částice částice a antičástice anihilují a ze zbytku později vznikají galaxie, hvězdy, planety a také my Po čase 10-34 hustota energie hmoty klesla na úroveň hustoty energie vakua, začíná inflační nafouknutí V 10-32 s po velkém třesku nastává fázová změna vakua, opět dominuje hustota energie hmoty a vesmír pokračuje v adiabatickém rozpínání

10-4 s po velkém třesku – leptonová éra . 10-4 s po velkém třesku – leptonová éra převládají lehké leptony (elektrony, neutrina, miony) hustota vesmíru je 107 kg/m3 teplota vesmíru je 1010 K z této doby pocházejí nejstarší svědci historie vesmíru - neutrina 10-4 s po velkém třesku – leptonová éra převládají lehké leptony (elektrony, neutrina, miony) hustota vesmíru je 107 kg/m3 teplota vesmíru je 1010 K z této doby pocházejí nejstarší svědci historie vesmíru - neutrina

10 s po velkém třesku – éra záření vzájemnou anihilací částic a antičástic vznikly fotony s vysokou energií vesmír byl ale pro záření neprůhledný – fotony neustále naráženy na příliš nahuštěné částice energie záření nedovolovala elektronům navázat se na protony a vytvořit atomy vodíku 106 let po velkém třesku – éra látky vesmír se rozpínal a chladl hmota vesmíru se deionizovala, vesmír pro záření zprůhledněl reliktní záření je přímým svědkem tohoto zprůhlednění Až do 13,7x109 let

Mlhovina NGC6960 je pozůstatkem výbuchu supernovy

Každý atom tvoří atomové jádro a obal z elektronů Hmota se skládá z atomů Každý atom tvoří atomové jádro a obal z elektronů Jádro je složeno z protonů a neutronů Je to vše ?

Standardní model + antičástice Hmota je tvořena částicemi (fermiony s=1/2), mezi kterými působí interakce, které jsou zprostředkovány výměnou částic (bosony s=celé číslo) Tři druhy interakcí: 1) Silná - kvantová chromodynamika 2) Elektromagnetická - kvantová elektrodynamika 3) Slabá - elektroslabá teorie + antičástice

Interakce a jejich popis Interakce – pojem popisující možnost přenosu energie, hybnosti, náboje ... nebo možnost kreace či anihilace části Interakce zprostředkující boson interakční konstanta dosah Gravitační  graviton 2·10-39   nekonečný Slabá W+ W- Z0  7·10-14 *) 10-18 m Elektromagnetická  γ 7·10-3  nekonečný Silná  8 gluonů  1 10-15 m *) Efektivní hodnota dána velkými hmotnostmi W+, W- a Z0 bosonů Výměnný charakter interakce - je zprostředkována výměnou „virtuálních částic“ – jedná se o bosony (celočíselný spin) Možnost existence virtuálních částic  důsledek kvantové fyziky: Dosah interakce závisí i na hmotnosti zprostředkující částice: nulová klidová hmotnost  nekonečný dosah Při dostatečné energii lze částice interakcí „zviditelnit“ - stánou se reálnými naopak částice hmoty mohou být i virtuální – kreace virtuálního páru částice a antičástice a následná anihilace nosičem interakce mohou být i virtuální „složené částice“ – mezony jako nositelé silné jaderné interakce