Vývoj češtiny Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pravopis ú/ů Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ1r0109 Název sady:
Advertisements

Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_1.1.1
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Gramatika Přídavná jména II
Slovesa Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Rozdělení hlásek DUM 14/1.
SKLOŇOVÁNÍ PODSTATNÝCH JMEN
1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Tvoření slov PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Slovo a pojmenování Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_378_Slovenština AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK, DATUM: 9.,
Skloňování podstatných jmen rodu mužského
Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_1.1.10
Zvuková podoba věty Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Výslovnost přejatých slov
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.B.07 Název pro školu:
Hlásky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Katka Nosková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
Dělení slovní zásoby Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Získávání a zpracování informací
Mgr. Michal Oblouk HLÁSKOSLOVÍ.
Zvuková stránka jazyka
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: dubna 2012
Vývoj českého pravopisu
HLÁSKOSLOVÍ SPISOVNÁ VÝSLOVNOST
Gramatika Podstatná jména II
Soustava jazyků Historický vývoj českého jazyka
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Útvary národního jazyka
Vývojové tendence češtiny v současnosti Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Nářečí Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
Zvuková stavba souvislého projevu (slovní přízvuk) Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec.
Vladimir Vysockij Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Vývoj češtiny století Marcela Jurková.
CJL mluvnice Tvarosloví Mgr. Zina Omelková
Vývoj českého pravopisu
SLOVANSKÉ JAZYKY VÝKLAD.
Český jazyk Přehled dělení hlásek- samohlásky a souhlásky 3. ročník ZŠ praktická Mgr. Lenka Šťovíčková 32_INOVACE-04-sada 2-17 Projekt ZŠ, MŠ a PrŠ Karlovy.
Příbuznost jazyků z hlediska vývoje Název projektu: Digitalizace výuky oboru Kosmetické službyČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Soukromá střední.
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 8 – slovesa – osoba a číslo Mluvnice pro 2. ročník 2. ročník Srpen 2012.
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 2 – jmenné kategorie Mluvnice pro 2. ročník 2. ročník Srpen 2012.
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 6 - číslovky Mluvnice pro 2. ročník 2. ročník Srpen 2012.
Historický vývoj č eského jazyka. Praslovanština Společný jazyk Slovanů (2000 př. Kr.- 6. stol. n. l. ) Pouze mluvená podoba, považován za pradialekt.
Skloňování podstatných jmen označujících části těla
Seznámení se s hláskami a jejich dělení
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 7 - slovesa Mluvnice pro 2. ročník
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření únor 2013 Ročník
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 13 – slovesa –slovesné třídy,
Český jazyk – Skloňování podstatných jmen
Název školy: Speciální základní škola Louny, Poděbradova 640 Autor: Mgr. Helena Roflíková Název:VY_32_INOVACE_09_I.Čj4_HLÁSKOSLOVÍ Téma: Hláskosloví Název.
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 10 – slovesa – slovesný čas
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 1 Mluvnice pro 2. ročník 2. ročník
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_08_DELENI_HLASEK Název materiálu:
Strom jazyků slovanských
TYPY HLÁSKOVÝCH ZMĚN Mgr. Kamil Kopecký, Ph.D..
VY 32 INOVACE 361.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Anotace: prezentace slouží k procvičování učiva z 2. ročníku
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 12 – slovesa – slovesný rod
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA NEDOMICE, okres Mělník
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Baltoslovanská jazyková jednota Praslovanština
Český jazyk 3 Opakování 2. třídy.
Autor: Mgr. Ľubica Čambálová
Jazykové skupiny (rodiny)
TVAROSLOVÍ VY_32_INOVACE_XIII-C-06.
Podstatná jména Substantiva Podstatné jméno Podstatné jméno je ohebný slovní druh, který označuje názvy osob, zvířat, věcí, vlastností a dějů.
Transkript prezentace:

Vývoj češtiny Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

Nostratická jazyková rodina (prajazyk) Indoevropská jazyková rodina Vývoj češtiny Čeština se utvářela jako samostatný jazyk přibližně od 10. století. Dnes jí mluví asi 10 milionů osob v České republice a asi 2 miliony v zahraničí. Její vývoj lze ztvárnit takto: Nostratická jazyková rodina (9000 – 7000 let př. n. l.) Indoevropská jazyková rodina (5000 – 3000 let př. n. l.) Praslovanština (2000 let př. n. l. – 600 let n. l.) Pračeština (od 10. století) Nostratická jazyková rodina (prajazyk) 9000 – 7000 let př. n. l. Indoevropská jazyková rodina 5000 – 3000 let př. n. l. Praslovanština 2000 př. n. l. až 600 let n. l. Jihoslov. jaz. Západosl. jaz. Východosl.j. Staroslověnština 9. století Pračeština od 10. století

Základní znaky praslovanštiny byly: jery (velmi krátké samohlásky ъ, ь - tvrdý a měkký jer - s výslovností krátkého [u] a [i]) nosovky - nosové samohlásky ę ǫ duál – dvojné číslo ve skloňování i časování 7 pádů při skloňování kategorie slovesného vidu dva jednoduché tvary slovesného minulého času – aorist a imperfektum  

Nejdůležitější hláskové změny ve vývoji češtiny: stahování samohlásek (kontrakce vokálů), 10. – 13. st. dva vokály, mezi nimiž bylo –j, se změnily v dlouhý první vokál dobraja > dobrá, znamenije > znamení, bojati sę > báti se pojasъ  > pás zánik a vokalizace jerů (náhrada samohláskou), 10. st. sudé jery - počítané od konce – se změnily v e, liché zanikly starъcь > stařec, dъnьsь > dnes, sъ šьvьcьmь > s ševcem   zánik nosovek (ǫ > u, ę >ě, a), 11. stol. nosovka ǫ se v češtině mění na u, nosovka ę dává ě nebo a rǫka > ruka, dǫbъ > dub, pętь > pět

délka samohlásek (kvantita), 10. – 13. stol. z praslovanštiny zůstala jen v češtině a slovenštině zachována dvojí kvantita (krátké a dlouhé samohlásky) přízvuk, 10. – 13. stol. - přízvuk se ustálil na první slabice oproti praslovanskému pohyblivému přízvuku se v češtině (a slovenštině) přízvuk ustálil na první slabice (v ruštině pohyblivý, v polštině na předposlední slabice) vznik ř a h ( r´> ř, g >h ), 13. stol. měkké r´ > ř - mor´e > moře g > h - glava > hlava   přehlásky, (obměny kmenových hlásek po měkkých souhláskách), 12. – 14. století přehláska a >ě, á > ie (duša – duše, ležati – ležěti) přehláska u > i, ú > í (kryju –kryji, slepicú – slepicí) přehláska o > ě, ó >ie (koňóm – koniem, mořóm - mořiem)

ztráta jotace - ě > e, 12. -14. stol. něbudětě > nebudete, cěsta > cesta změna proběhla všude kromě retnic (bě, pě, vě, mě)   diftongizace (změna dlouhých samohlásek na dvojhlásku), 14. stol. ó > uo, mój > muoj, bóh > buoh ú > au > ou, súd > saud > soud další změna se ve spisovné češtině neujala, ale vzhledem k jejímu pozdějšímu kodifikování Dobrovským se s ní setkáváme v obecné češtině dodnes:  ý > ej, mlýn > mlejn monoftongizace (změna dvojhlásek v samohlásku), 15. stol. uo > ů, buoh > bůh ie > í, viera > víra úžení, 15. stol. é > í, zelé > zelí

změna téžeslabičného aj > ej, 15. stol. krajčí > krejčí, vajce > vejce (ale vajec, protože a a j není v téže slabice) změna souhláskové skupiny šč > šť,15. stol. Ščepán > Štěpán, ščastný > šťastný Nejdůležitější tvaroslovné změny  zánik dvojného čísla (duálu), 15. – 17. stol. duál – dvojné číslo pro skloňování i časování skutečností vyskytujících se ve dvou, resp. v páru zůstaly číslovky dva, oba a názvy párových orgánů lidského těla – ruce, nohy atd. se dvěma bratroma svýma > se dvěma svými bratry zánik některých slovesných časů, 15. stol. zanikly jednoduché minulé časy aorist (brach > bral jsem) a imperfektum (beřiech > bral jsem), postupně mizely přechodníky a složený předminulý čas plusquamperfektum (byl jsem nesl > nesl jsem)

přenos koncovky –m, 15. stol. koncovka 1. os. j. č. sloves viem, jiem, jsem, dám, (j)mám přešla i k některým dalším slovesům (dnešní 4. a 5. třídy, dělaju > dělám) rozlišení životnosti u mužského rodu, 16. stol. pro životné: koupil kůň > koupil koně 1. p. ≠ 4. p. pro neživotné: koupil dům > koupil dům 1. p = 4. p.

Vývoj češtiny Seznam použitých pramenů: Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Seznam použitých pramenů: Baláček, Václav: Český jazyk k maturitě, Infoa, Dubicko 2001 Mašková, Drahuše: Český jazyk – přehled středoškolského učiva, Petra Velanová, Třebíč 2005 Mužíková, Olga a kol.: Odmaturuj z českého jazyka, DIDAKTIS, Brno 2007 Sochrová, Marie: Český jazyk v kostce pro střední školy, FRAGMENT, Havlíčkův Brod 2007