Výkresy stavebních konstrukcí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Účtování materiálových zásob, způsob A
Advertisements

Snímače polohy I Střední odborná škola Otrokovice
Základní výpočty mzdy Střední odborná škola Otrokovice
Dřevěná okna – jejich funkce
Konstrukce dveří pro bytovou a průmyslovou výstavbu
Ocelové zárubně Střední odborná škola Otrokovice
Výměna schodišťových stupňů
Sklo a těsnění oken, zacloňovací a zatemňovací zařízení
Oceňování zásob Střední odborná škola Otrokovice
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Náklady – členění Střední odborná škola Otrokovice
Rozdělení motorových vozidel
Propojení dat mezi MS-Word a MS-Excel
Schématické znázornění logických funkcí
Použití obilovin v kuchyni
Stravitelnost luštěnin Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Zuzana.
Čtyřdobý zážehový motor – konstrukce, popis činnosti
Souvislý příklad na mzdy
Výnosy – členění Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka Klimánková.
Vlastnosti číslicových součástek
Výměna a zesílení zdiva
Klikový mechanizmus, demontáže a montáže
Ochrana proti zpětnému proudění vody
Dodatečné provádění svislých izolací
Dilatace potrubí Střední odborná škola Otrokovice
Faktury a jejich zpracování Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
Finanční matematika – úvod Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iva.
Vlastnosti posloupností
Rozdělení zeleniny Střední odborná škola Otrokovice
Word – Hypertextový odkaz
Excel – základní početní operace
Exponenciální rovnice řešené pomocí logaritmů
Kovové výrobky z oceli Střední odborná škola Otrokovice
Kovové výrobky – z litiny, mědi, hliníku
Pokladní doklady Střední odborná škola Otrokovice
Zabezpečování kleneb Střední odborná škola Otrokovice
Rozvaha – sestavení Střední odborná škola Otrokovice
Dvojitá okna deštěná Střední odborná škola Otrokovice
Obložkové zárubně Střední odborná škola Otrokovice
DHM – degresivní odpisy
Střední odborná škola Otrokovice
Dvoutrubkový rozvod Střední odborná škola Otrokovice
Jednotrubkový rozvod Střední odborná škola Otrokovice
Spojka třecí kotoučová – diagnostika
Vaření – rozdělení, způsoby
Spotřeba a přetížitelnost měřicích přístrojů
Kanalizační potrubí svislé
Výměna a oprava pilířů Střední odborná škola Otrokovice
Nápravy – druhy, diagnostika závad
Kontrola tlumičů pérování
Snellův zákon lomu Střední odborná škola Otrokovice
Montáž otopných těles Střední odborná škola Otrokovice
Rozvaha – řešení bilanční rovnosti
Otevřený systém Střední odborná škola Otrokovice
Konstrukce otočných a posuvných vrat
Realizace logických obvodů
Kanalizační potrubí ležaté
Typy a výpočty hospodářského výsledku
DHM – lineární odpisy Střední odborná škola Otrokovice
Uzavřený systém Střední odborná škola Otrokovice
Okna zdvojená Střední odborná škola Otrokovice
Aritmetická posloupnost – základní pojmy
Vedení potrubí vnitřního vodovodu
Palubová křídla Střední odborná škola Otrokovice
Komíny Střední odborná škola Otrokovice
Lineární nerovnice Střední odborná škola Otrokovice
Geometrická posloupnost – základní pojmy
Šikmé vzepření budov Střední odborná škola Otrokovice
Tvorba technické dokumentace
STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Kreslení oken
Transkript prezentace:

Výkresy stavebních konstrukcí Střední odborná škola Otrokovice Výkresy stavebních konstrukcí Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Vladimír Šafařík Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. www.zlinskedumy.cz

Charakteristika DUM Název školy a adresa Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, 76502 Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0445 /1 Autor Ing. Vladimír Šafařík Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-Tr-Str/3-SO-1/2 Název DUM Výkresy stavebních konstrukcí Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 33-56-H/01 Obor vzdělávání Truhlář Vyučovací předmět Stavební truhlářství Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 18 – 19 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium, nutno doplnit výkladem, náplň: charakteristika výkresové dokumentace, kreslení otvorů ve zdivu, zakreslování dveří a oken Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Půdorys, řez, obrys zdiva, průchozí otvor, ostění, překlad Datum 13. 9. 2012

Výkresy stavebních konstrukcí Náplň učiva Stavební výkresy Základní informace pro kreslení plánů Zakreslování otvorů ve zdivu Průchodný otvor ve zdi Zakreslování dveří a oken ve stavebních plánech

Stavební výkresy Stavební výkresy kreslíme dle projektové dokumentace. Výkresy obsahují: 1) půdorysy 2) řezy a pohledy technického a výtvarného řešení objektu 3) situační plán 4) dispoziční plán vnitřních instalací 5) konstrukční a architektonické detaily 6) předběžné statické výpočty 7) technickou zprávu

Základní informace pro kreslení plánů Plány se kreslí tak, aby se části v ŘEZU přesně a jasně rozlišily od částí v POHLEDU. Při tom musí být konstrukce dokonale vyznačena. Zadávací projekt je kreslen nejčastěji v M= 1 : 100. Prováděcí výkresy se kreslí v M = 1: 50 Detaily (podrobnosti staveb) v M = 1 : 20 až 1 : 1 Půdorys – vodorovný řez ve výši asi 1 m nad podlahou, aby se proťaly všechny otvory (dveře, okna, výklenky apod.).

Řezy – zobrazují budovu výškově, vedou se svislými rovinami v otvorech dveřních, okenních a schodištěm. Plochy konstrukcí v řezu šrafujeme tenkými čarami dle pravítka pod úhlem 45° vždy tak, aby nebyly rovnoběžné s obrysovými čarami. Obrysy zdiva v řezu – kreslíme plnou čárou. Ve svislých řezech stropních konstrukcí kreslíme tlustou čarou leda obrysy celkové výšky. Zdivo se zároveň kótuje v MM, stejně i strojnické konstrukce jsou v MM. V půdoryse značíme rozměry vodorovné, v řezu svislé.

Zakreslování otvorů ve zdivu Otvory ve zdech jsou: průchodné dveřní okenní Každý otvor je tvořen OSTĚNÍM a PŘEKLADEM. U okenního otvoru se vyzdívá pod oknem zeď výšky asi 850 – 900 mm – POPRSNÍK – PARAPET. Průchodný otvor v půdoryse značíme tvarem ostění a vyčárkovaným obrysem konstrukce překladu. Kóta na osové čáře otvoru ve zlomku udává velikost otvoru. Čitatel = šířka, jmenovatel = výška otvoru. Ostění je ROVNÉ nebo ZALOMENÉ (se zalomením 5 až 15 cm).

Průchodný otvor ve zdi A – rovné ostění B – zalomené ostění Obr. 1. 1 240 2100 1500 50 - 150 450 2402402 A – rovné ostění B – zalomené ostění Obr. 1. 1

Zakreslování dveří a oken ve stavebních plánech Dveře, vrata a okna kreslíme ve stavebních plánech schematicky do otvorů zdiva. Druh dveří nebo okna se značí na jejich osách pořadovou číslicí, či značkou vepsanou do kroužku. Výpis výrobků a prefabrikátů je určen jako podklad pro objednávku a plánování výroby prefabrikátů. Udává příslušné druhy výrobků, jejich rozměry a vlastnosti. Výpis výrobků – prefabrikátů se sestaví do tabulky (většinou pro celý objekt) s potřebnými údaji. Např. u dveří se značí i jejich otevírání – P,L.

Zakreslování dveří Dveře se kreslí do půdorysu tvarem ostění, značkou zárubně, prahu, nadpraží a způsobem otvírání dveřního křídla. Velikost dveří se značí kótou na osové čáře dveří ve zlomku. Čitatel = šířka dveří ve světlosti zárubně, jmenovatel = světlá výška od úrovně čisté podlahy k nadpraží (bez prahového prkénka) – v MM. Ostění je většinou lomené, u dveří kývavých rovné. Dle druhu dveří kreslíme i zárubeň (ocelová, dřevěná – fošnová, rámová).

Dveře jsou jedno nebo dvoukřídlové Dveře jsou jedno nebo dvoukřídlové. Vícekřídlové jsou kombinací těchto dveří. Křídlo musí při jeho otevírání zabírat co nejméně místa, nesmí překážet provozu a prostor místnosti musí být při otevření viditelný. Křídlo se zámkem a klikou zakreslujeme otevřené o 90°, u dvoukřídlových křídlo se zástrčemi pootevřené o 45°. Ve svislém řezu vyznačíme nadpraží se zárubní a práh v souvislosti se stropní konstrukcí sousedních místností s vyznačením podlah.

Zakreslování dveří v půdoryse 800 1970 450 Obr. 2. 2 12001 Obr. 3 1400 2100 Obr. 5 2200 Obr.4

Zakreslování a stanovení rozměrů oken Ve stavebních plánech se velikost otvoru značí SKLADEBNÝMI ROZMĚRY – v mm – jejich šířkou a výškou. Skladebný rozměr [1] je násobek STAVEBNÍHO MODULU (= 15 cm), jemuž musí být podřízeny veškeré rozměry stavby (tloušťka zdí, rozměry pilířů, světlosti okenních a dveřních otvorů, výšky podlaží apod.).

SKLADEBNÁ ŠÍŘKA otvoru se určuje mezi ostěním, v němž je osazen rám okna a je o 0,5 cm na každé straně menší než skutečně vyzděný otvor. SKLADEBNÁ VÝŠKA je menší o 1 cm než vyzděný otvor. Velikost otvoru je dán opět kótou ve zlomku – u kótovací čáry okna. Čitatel – skladebná šířka, jmenovatel – skladebná výška okna. Ve jmenovateli je připsána v závorce výška poprsníku měřená od spodní stropní konstrukce – čisté podlahy.

Zakreslování oken Obr. 6 Obr. 7 350 350 1500 1500 900 900 250 250 /900// Obr. 6 350 1500 900 250 /900/ Obr. 7

Kontrolní otázky: Co obsahují stavební výkresy? Jaká se používají měřítka pro kreslení plánů? Čím jsou charakterizovány otvory ve zdech? Co je to stavební modul a k čemu je dobrý?

Seznam obrázků: Obr. 1: vlastní Obr. 2: vlastní Obr. 3: vlastní

Seznam použité literatury: [1] Arch. Jan Vinter – Karel Havránek, TRUHLÁŘSTVÍ – KONSTRUKCE pro 1. a 2. ročník středních průmyslových škol dřevařských. SNTL, Praha, 1979

Děkuji za pozornost 