Opakujeme Řecko Dějepis 2. stupeň

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
pro 4. ročník ZŠ Člověk a jeho svět – Místo, kde žijeme – Povrch ČR
Advertisements

OLYMPIJSKÉ HRY.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Řecké divadlo Dějepis 2. stupeň
OLYMPIJSKÉ HRY.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Přemyslovci - opakujeme
Rozvoj Athén po řecko – perských válkách ATHÉNSKÝ NÁMOŘNÍ SPOLEK
Opakujeme starověk Dějepis 2. stupeň
Olympijské hry Autor: Vojtěch Myška.
Sparta 1.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Opakování Středověk se dělil na tři období – napiš která.
Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 2012
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není- li uvedeno jinak, je Mgr. Soňa Jarošová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není- li uvedeno jinak, je Mgr. Soňa Jarošová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Olympijské hry.
Název Slavnosti a hry Předmět, ročník Dějepis, prima Tematická oblast
Určeno pro 5. ročník ZŠ Člověk a jeho svět – Lidé a čas – Novější dějiny ČR – Národní obrození VY_32_INOVACE_150 duben 2011Mgr. Hana Patschová.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_564 _Sámova říše AUTOR: Mgr. Michaela Vašíčková ROČNÍK, DATUM:
ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
Doba bronzová a železná
OLYMPIJSKÉ HRY.
Sparta Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Sparta.
Spolková republika Německo
Starověké Řecko Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martina Komsová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
UMĚNÍ A VZDĚLANOST starověkého ŘECKA – zápis do obrysu chrámu
Řecká moudrost Věda a filosofie.
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Klasické období Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o klasickém období.
Řecko - Perské války kolem 500 př. n. l. byli řecké městské státy v Malé Asii ovládnuty Perskou říší krále Dárea I. proti perské nadvládě vypuklo neúspěšné.

KULTURA VE STAROVĚKÉM ŘECKU
Název: Peloponéská válka Autor: Mgr. Eva Vondrková
Olympijské hry ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
Archaické období olympijské hry
Olympijské hry.
VY_32_INOVACE_3D.6.18 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 6. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivityInovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Dějepis Starověk – Řecko 2 Pavel Šupka
Aténský stát za Solóna 1.
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál slouží k interaktivnímu shrnutí a zopakování učiva.
Číslo: VY_32_INOVACE_26_15 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Sparta.
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis
Starověká Sparta Petr Machala.
Savci pro 5. ročník ZŠ Člověk a jeho svět – Rozmanitost přírody – Třídění živočichů Mgr. Hana Patschová duben 2011 VY_52_INOVACE_19.
Vrchol a pád řeckých civilizací.
Starověké Řecko 6. ročník.
Klasické Řecko 5. – 4. stol. př. n. l.
STAROVĚKÉ ŘECKO.

ŘECKÉ DĚJINY.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Anna Zabranská Číslo
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Gertruda Miličková NÁZEV: Řečtí bohové TÉMATICKÝ CELEK: Nejstarší.
Téma (název prezentace) Autor Metodický popis (anotace)
VY_32_INOVACE_
Sparta Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
SPARTA pro 6. ročník M. Kryška.
Autor: Mgr. Božena Andrašková
SPARTA pro 6. ročník M. Kryška.
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_14_DĚJEPIS
Starověké olympijské hry Novodobé olympijské hry Mgr. I. Roubalíková
Transkript prezentace:

Opakujeme Řecko Dějepis 2. stupeň Eva Beranová, Základní škola, Čapkova 126, Klatovy VY_32_INOVACE__Opakujeme Řecko

Část Evropy: jižní Evropa, Balkánský poloostrov, Peloponéský poloostrov Povrch: hornatý povrch Pěstování: pěstování oliv a vinné révy http://www.stiefel-eurocart.cz/tovar/199.jpg Řecko

V jednom svislém sloupci je tajenka. Koho označuje? Á D É S A T E N F R O I M V jednom svislém sloupci je tajenka. Koho označuje? Kteří bohové jsou v doplňovačce? bůh podsvětí bohyně moudrosti bohyně krásy bohyně lovu

Souvisí spolu obrázky? Homér Schliemann trojský kůň http://mondehomerique.chez.com/homere2.jpg http://www.desperado.cz/wp-content/uploads/2010/07/200601242058_turkey_troja_E2005-F19-33.jpg http://scienceworld.wolfram.com/biography/pics/Schliemann.jpg trojský kůň

Najdi tři městské státy http://www.dejepis.com/mapy/004_1.gif MANDELOVÁ, Helena . Pravěk, Starověk. Praha : Kartografie, 1995. 30.

Přiřadíš správně? Sparta Atény Pireus přísná výchova chlapců od 7 let http://www.dejepis.com/pict/akropolis.jpg Pireus přísná výchova chlapců od 7 let v čele peloponéského spolku démos = lid krateo = vládnu Solon

Opakujeme Sparta Atény Atéňané si vážili vědy a umění. Byli i dobrými zemědělci, řemeslníky a obchodníky. Solon – provedl reformy (změny) – např. zrušil otroctví pro dluhy V Aténách se prosadila demokracie. démos = lid krateo = vládnu Každý svobodný člověk se může podílet na vládě. Sparťané považováni za nejlepší vojáky v řeckých dějinách. Přísná výchova chlapců od 7 let. (spartánský, spartský = přísný, tvrdý) Sparta stála v čele peloponéského spolku.

Řecko-perské války Kdy? Kde? Jak dopadly? 5. století př. Kr. Marathon Thermopyly Salamina Plataje vítězství Řeků nad Peršany a nezávislost Řecka

Diogenes Kdo to je? O Diogenovi si můžeš přečíst oddíl Životní příběhy http://images.all-free-download.com/images/graphicmedium/diogenes_and_alexander_clip_art_9449.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/7a/Waterhouse- Diogenes.jpg/220px-Waterhouse-Diogenes.jpg O Diogenovi si můžeš přečíst oddíl Životní příběhy http://cs.wikipedia.org/wiki/D% C3%ADogen%C3%A9s_ze_Sin%C 3%B3p%C3%A9

Filosofie filein sofia milovat moudrost Sokrates Platon Aristoteles

Co to je? http://lingvistika.mysteria.cz/recko_soubory/greek.gif

Věda a2 + b2 = c2 Herodotos Hippokrates fyzika Archimedes http://cs.wikipedia.org/wiki/Archim%C3%A9d%C5%AFv_%C5%A1roub matematika Pythagoras a2 + b2 = c2 http://www.techmania.cz/edutorium/data/fil_0230.jpg Herodotos Hippokrates Pro ty, kteří chtějí vědět mnohem více http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10256636798/ http://cs.wikipedia.org/wiki/Pythagoras

Olympijské hry Olympijské hry se konaly v Řecku od roku … př. Kr. do konce 4. st. po Kr. Nejprve se soutěžilo v …, potom hod diskem, oštěpem, skok do dálky, zápas, jezdectví a další sporty. Každé čtyři roky se scházeli sportovci v …. Po dobu her utichly … ve všech řeckých státech. Vítěz získal … věnec a zároveň obdiv a úctu všech občanů. V roce 1896 zorganizoval první novověké olympijské hry Francouz … . Olympijské hry se konaly v Řecku od roku 776 př. Kr. do konce 4. st. po Kr. Nejprve se soutěžilo v běhu, potom hod diskem, oštěpem, skok do dálky, zápas, jezdectví a další sporty. Každé čtyři roky se scházeli sportovci v Olympii. Po dobu her utichly zbraně ve všech řeckých státech. Vítěz získal olivový věnec a zároveň obdiv a úctu všech občanů. V roce 1896 zorganizoval první novověké olympijské hry Francouz Pierre de Coubertin [Pjér d Kubertén] .

Olympie Fotografie – co uvidíme v místech, kde byly OH http://cestovani.idnes.cz/foto.aspx?r=ig_recko&c=A080804_101827_ig_recko_bar Video (3 minuty) – jak to v Olympii vypadá a možná vypadalo (zvláště pro ty, kteří rozumí francouzsky) http://www.dailymotion.com/video/x8habf_olympie-grece-videos-histoire_sport

Kdybych pracoval v cestovní kanceláři, připravil bych pro turisty cestující do Řecka tento program: (jak by do země cestovali, která města by navštívili, co z historie by v nich viděli, na koho by zde mohli vzpomínat…) úkol

Zdroje: http://www.stiefel-eurocart.cz/tovar/199.jpg http://mondehomerique.chez.com/homere2.jpg http://www.desperado.cz/wp-content/uploads/2010/07/200601242058_turkey_troja_E2005-F19-33.jpg http://scienceworld.wolfram.com/biography/pics/Schliemann.jpg http://images.all-free-download.com/images/graphicmedium/diogenes_and_alexander_clip_art_9449.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/7a/Waterhouse-Diogenes.jpg/220px-Waterhouse-Diogenes.jpg http://lingvistika.mysteria.cz/recko_soubory/greek.gif http://www.techmania.cz/edutorium/data/fil_0230.jpg http://cestovani.idnes.cz/foto.aspx?r=ig_recko&c=A080804_101827_ig_recko_bar http://www.dailymotion.com/video/x8habf_olympie-grece-videos-histoire_sport