Management veřejné správy 5RE901 Teorie a management veřejné správy Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
PLÁNOVÁNÍ A STRATEGIE Management a marketing
LUKÁŠ MELNIČÁK FINANCE A MARKETING VE VYSOKÉM ŠKOLSTVÍ.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Plánování, audit Katedra řízení Ekonomická fakulta Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní.
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF ÚVOD DO PROBLEMATIKY Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
ESF V ČR OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Company LOGO Konference „Modernizace veřejné správy 2007 – 2013“, Plány v oblasti zefektivňování veřejné správy Ministerstvo vnitra ČR.
Veřejná správa 5RE901Teorie a management veřejné správy Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání.
Evropský sociální fond
Rady vlády pro koordinaci boje s korupcí
Implementace strategie prostřednictvím akčního plánu
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Katedra sociální politiky a sociální práce Centrum praktických a evaluačních studií SLUŽBY PRO ORGANIZACE CEPRES Centrum praktických a.
 Jeho principy začala uplatňovat M. Thatcherová v reakci na zvyšující se tlak veřejnosti na politiky v 70. letech 20. století ve Velké Británii.  Veřejnost.
9.Národní konference kvality ve VS Ing. Kamil Rajsigl, vedoucí Organizačního odboru Magistrátu města Brna Kvalita v základních územně samosprávných celcích,
Jaromír Skorkovský ESF MU KAMI
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Pojetí marketingu v neziskových organizacích. Marketing neziskových organizací Chartered Institut of Marketing: „Marketing je součástí procesu řízení,
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Podniková ekonomika Personální činnost.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Východiska Klíčové téma - problematika podvodů obecně a korupce.
Vzdělávání v oblasti základní registrů a dalších kmenových projektů eGovernmentu Mgr. Monika Pálková, odbor veřejné správy a eGovernmentu MV ČR.
AGENTURA V ROCE Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách  schválen usnesením vlády č. 85/2008  pilotní fáze 2008 – 2010  odbor.
Techniky projektového řízení
Regionální politika v České republice a Evropské unii 7 Strukturální fondy EU Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
Zvýšení kvality řízení KÚPK aktivita A3 Informační strategie Analýza Workshop
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Občanský a družstevní sektor. překrývání sociální ekonomiky státu s občanským sektorem /nejsou totožné/ České organizace občanského sektoru občanská sdružení.
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
MARKETINGOVÝ MIX.
Porada MV s tajemníky úřadů obcí s rozšířenou působností Institut pro veřejnou správu Praha Benešov 12. říjen 2011.
Implementace veřejného zájmu Veřejné politiky. CYKLUS VEP  KDE JSME ? (identifikace a formulace VZ) - různé varianty řešení problému (kriminalita, dopr.
Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR.
Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadě Plzeňského kraje
Praktické souvislosti projektového managementu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je.
Výzva č. 42 OP LZZ – Projekt Moravskoslezského kraje Rozvoj kompetencí strategického, procesního a projektového řízení a kvality Výzva č. 42 OP LZZ Zpracoval:
Regionální politika v České republice a Evropské unii 6 Nástroje regionální politiky v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
Vzdělávací politika.
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Strategie regionu, obce. Strategický plán rozvoje Má úzký vztah k územnímu plánu Měl by být flexibilní, slaďuje představy subjektů Vymezeny perspektivní.
Vybrané manažerské metody: Balanced Scorecard, EFQM
Interaktivní personální portál
Efektivní řízení lidských zdrojů a zavádění moderních metod řízení na Městském úřadu Bruntál CZ.1.04/4.1.01/
Debyrokratizace státu a redukce administrativní zátěže - Personální audit ministerstev a dalších státních úřadů - Konec obíhání úřadů – soustředění souvisejících.
Strategie Smart Administration David Zeisel Odbor programového řízení Ministerstvo vnitra ČR
RODINNÁ POLITIKA Rodinná politika na úrovni krajů a obcí, Metodické „doporučení“ MPSV ČR, 2008) souhrn aktivit a opatření za účelem podpory rodiny podpora.
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory v Královéhradeckém kraji Systém řízení a financování sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji.
Podstata podniku a podnikání. Znaky podnikání Zisk Riziko Kapitál Zhodnocování Zákazníci.
Faktory ovlivňující způsob poskytování VS - hodnocení veřejných zakázek.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Navrhování a hodnocení technického produktu z hlediska.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Podpora kvality ve výzvách Analýza výsledků proběhlých výzev
Ohlédnutí za deseti lety řízení kvality na Městském úřadě Kopřivnice
Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová
Osobní management – modul č.4
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Lidé, procesy, partnerství
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Základní údaje Samostatná městská část od roku 1994 Rozloha 1 353,1 ha
„Koncept“ – Koncepce dalšího vzdělávání
Lidé, procesy, partnerství
Transkript prezentace:

Management veřejné správy 5RE901 Teorie a management veřejné správy Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Management veřejné správy Management – systém, metody a nástroje řízení daného subjektu placenými zaměstnanci – odborníky (manažery). Vznik v soukromém sektoru. Omezení a problémy přenášení podnikových metod řízení do sektoru veřejného. Multidisciplánrní charakter.

Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102 Vybrané přístupy New Public Management (NPM) - Vznik a aplikace 80.a 90. léta, - Reakce na procesy liberalizace, decentralizace a deregulace. - Principy: decentralizace, efektivita a výkonnost, konkurence, debyrokratizace, hospodárnost („štíhlost“), inovace, motivace lidských zdrojů, pružnost, orientace na „zákazníky“, kontrola kvality, přebírání manažerských metod od soukromého sektoru, spolupráce veřejného a soukromého sektoru, eGovernment.

Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102 Vybrané přístupy Good Governance (dobrá veřejná správa) -Vznik na přelomu tisíciletí. -Návaznost na NPM. -Principy: kvalitní a srozumitelná legislativa (právní jistoty), kvalita organizace a řízení, rovnoprávnost a nestrannost, participace a spolupráce, přiměřená doba reakce, transparentnost, proporcionalita, nastavení cílů a jejich hodnocení, optimalizace a kontrola.

Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102 Vybrané přístupy Smart Administration (chytrá veřejná správa) -Důsledek integračních procesů EU a její kohezní politky. -Poprvé v EU na období 2007 – V ČR „Efektivní veřejná správa a přátelské veřejné služby“ – schváleno usnesením vlády ČR č.757/2007 do roku 2015). -Principy: efektivita, transparentnost a hospodárnost, služba občanům, deregulace a debyrokratizace, stabilizace územní veřejné správy (zahájení procesní a organizační analýzy), eGovernment.

Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102 Cíle, zdroje, nástroje a techniky managementu Cílem - prvek vědomé lidské činnosti, anticipující optimální výsledek. Zdroj - prvek systému, z něhož vycházejí prostředky k činnosti. Nástroj - prostředek dosahování cílů. Technika - forma či způsob využití nástrojů. Metoda - souhrn postupů využití nástrojů a technik.

Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102 Vybrané metody managementu Strategická analýza a plánování (strategické plánování): -vize -mise -průzkum území -analýzy (externí i interní) -SWOT -strategie -akční plány -monitoring a scanning

Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102 Vybrané metody managementu Balance Scorecard (BSC): -Rozhodnutí o BSC -Revize stávajcích dokumentů -Ukazatele -Metody -Strategická mapa -Rozkládání na nižší úrovně řízení -Měření a jejich hodnocení -Stimulace -Plán opatření -Vyhodnocení a úpravy

Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102 Další vybrané metody Metody zvyšování výkonnosti – např. benchmarking, CAF, benchlearning, EFQM. Metody hodnocení projektů – např. CEA, CMA, CUA, CBA apod. Metody hodnocení kvality – ISO normy, TQM, ale také EFQM, či CAF apod..

Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102 Nástroje managementu veřejné správy Velké množství členění, např.: Ekonomické –Finanční prostředky (rozpočet) –Majetek Administrativní, vč. nástrojů racionalizačních a metodických jako jsou programy rozvoje, informační systémy, organizace úřadu apod. Spolupráce a participace

Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102 Aktéři, participanti, programování Orgány veřejné správy –volení zástupci –zaměstnanci Externí odborníci Veřejnost –organizovaná (sdružení, politické strany…) –jednotlivci, rodiny (sociologické průzkumy) Soukromý sektor –ziskový (významní zamaěsntavatelé, komory…) –neziskový (nadace, OPS apod.)

Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102 Programy rozvoje V oblasti územní samosprávy (obce, kraje) Komplexní a dlouhodobý charakter Horizontální a vertikální návaznost na dokumenty jiných subjektů Potřeba podpůrných dokumentů (akčních plánů): –průřezového charakteru (např. územní plány, investiční programy), –odvětvového charakteru (např. bytová politika, koncepce rozvoje školství)

Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102 Personální a organizační management Personální management –personální systémy –státní služba a etický kodex –vzdělávání –motivace (vč. protikorupčního prostředí) Organizace úřadu –stanovení cílů a úkolů –přiřazení úkolů funkcím, oddělením a odborům –zajištění materiálními, finančními a informačními zdroji

Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102 Finanční management Princip 3E – hospodárnost, efektivnost, účelnost Řízení a hodnocení rizik Controlling a reporting Sestavování rozpočtu nabídkové x poptávkové Transparentnost a veřejná kontrola Dlouhodobost výhledu

Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102 Informační management eGovernment: G2G („obíhá dokument nikoliv občan“, registry) C2G a G2C (např. portály, elektronické podatelny, czechpointy) B2G a G2B (např. datové schránky, daňová přiznání, veřejné zakázky) také C2C, B2C a C2B a B2B

Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102 Děkuji za pozornost