Digitální zemědělská knihovna on-line. ÚVOD ČZU SIC a KBFR – dlouhodobá koncepce rozvoje „snadného“ přístupu k informacím podpora FRVŠ –616/2005 - Digitalizace,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
IVIG 2008 Výsledky průzkumu informačního vzdělávání na VŠ v ČR v roce 2008 Zpracovala: Hana Landová, UK v Praze, ÚISK Prezentuje: Lenka Bělohoubková, VŠE.
Advertisements

DIGITALIZACE V KRAJSKÉ KNIHOVNĚ VYSOČINY V HAVLÍČKOVĚ BRODĚ.
E-prezenčka na Univerzitě Karlově v Praze
Bibliotheca academica, Cíle a perspektivy vysokoškolských knihoven 2010 Fakulta sociálních studií MU, Brno, 2.–3. listopad 2010 Výsledky průzkumu informačního.
DSpace zkušenosti se zaváděním systému na Univerzitě Pardubice Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2007 Brno Lucie Vyčítalová Univerzitní.
Komise Hana Landová (SIC ČZU) Bibliotheca Academica 2012.
Digitalizační pracoviště MKP SDRUK sekce IT, Olomouc února 2007.
Dana Sigmundová Zásady vyhledávání, správná technika vyhledávání, databáze EBSCO ÚK FSS MU, úterý a středa 11. a Ústřední knihovna FSS MU.
Inovace vzdělávacího programu Zahradní a krajinná tvorba Projekt OPVK, oblastní podpora 2.1.
Setkání účastníků neformální konsorcia Setkání účastníků neformálního konsorcia Praha Brno
OBOROVÁ BRÁNA PRÁVO Právnická fakulta UK Květa Hartmanová České oborové brány – současný stav a výhled, , NTK.
Dana Sigmundová Kde jinde hledat elektronické časopisy aneb práce s databázemi JSTOR, EZB, Oxford a Cambridge Journals ÚK FSS MU, Ústřední.
Dana Sigmundová E-books jako zdroj odborných informací ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Činnost komise v roce 2007 Ludmila Tichá, ČVUT v Praze Fakulta strojní, Ústřední Bibliotheca Academica 2007, Ostrava 30.
Digitální publikace a e-knihy v Ústavu pro českou literaturu AV ČR Pavel Janáček, Michal Kosák, Praha,
Bibliotheca academica – Cíle a perspektivy vysokoškolských knihoven 2008 Referenční služby online: rozvoj služeb knihoven ČVUT Ilona TRTÍKOVÁ
Zkušenosti ze studijního pobytu v univerzitní knihovně University College of Borås Bibliotheca Academica – CPVŠK Plzeň, 5. listopadu 2008 Lucie Vyčítalová.
Bibliotheca academica Cíle a perspektivy vysokoškolských knihoven Plzeň
DSpace zkušenosti se zaváděním systému na Univerzitě Pardubice Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2007 Brno Lucie Vyčítalová Univerzitní.
Nové trendy a možnosti v oblasti digitalizace Jiří Polišenský.
Budování Digitální knihovny Vysokého učení technického v Brně Barbara Šímová /
Systémy pro zpřístupňování VŠKP: zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby … Seminář Brno,
Jak používat systém Kramerius Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. 32. seminář knihovníků muzeí a galerií při AMG Plzeň.
13. února 2007Systém Kramerius, Martin Lhoták, KNAV1 Systém Kramerius aktuální stav a vývoj v roce 2007 Martin Lhoták, Knihovna AV ČR, v.v.i. SDRUK – IT,
Digitální mapa veřejné správy - Portál ÚAP MSK Zpracoval: Mgr. Tomáš Kupča Datum:
Informační vzdělávání na VŠ: aktivity v roce 2005/2006 Výsledky dotazníkového šetření Eva Dohnálková, Hana Landová, Jana Liptáková.
Digitální knihovna AV ČR a vývoj nové verze systému Kramerius Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě
Krajská digitalizační jednotka Kraje Vysočina
EBSCO Knihovna FSS MU a Osnova EIZ – co, proč, kde EBSCO Vychytávky Procvičování.
Projekt MEMORIA MEMORIAE MUNDI SERIES BOHEMICA databáze MANUSCRIPTORIUM Národní knihovna ČR AiP Beroun s.r.o.

Záměry Knihovny Antonína Švehly v oblasti poskytovaných služeb pro knihovníky Knihovna Antonína Švehly 2014.
Historické fondy VKOL - ukázky
Uchování a trvalé zpřístupnění webových dokumentů zkušenosti z WebArchivu.
Serials Solutions – další krok k rozvoji informačních e-služeb knihoven ČVUT Ilona Trtíková Bibliotheca academica – Cíle a perspektivy vysokoškolských.
Digitalizace knihovních dokumentů Jiří Polišenský.
Mgr. Rostislav Krušinský VĚDECKÁ KNIHOVNA V OLOMOUCI Služba EOD - Elektronické knihy na objednávku.
Walter Schorge Archa – Open Source archivní informační systém v NTM Archivy, knihovny a muzea v digitálním světě
Projekt FRVŠ 1547/2007/E/b Budování digitální knihovny starých a vzácných dokumentů Řešitel: Ing. Věra Svobodová Ústav vědecko-pedagogických informací.
Podpora informačního vzdělávání na ČZU v Praze: výsledky grantu PhDr. Hana Landová SIC ČZU v Praze IVIG 2005, Praha, 22.září.
IVIG 2005, Systém informačního vzdělávání na UNC-CH Hana Landová ÚISK FF UK & SIC ČZU v Praze.
AKM'06 Praha NA Nové nástroje pro archivaci webu Ing. Petr Žabička, MZK Mgr. Jan HUTAŘ, NK.
Digitalizace knihovních fondů – praktické postupy
Setkání účastníků neformální konsorcia Setkání účastníků neformálního konsorcia Praha Brno
Projekt Digitální knihovna AV ČR a vývoj systému Kramerius Martin Lhoták, Knihovna AV ČR AMK v digitálním světě 2005, Praha.
TŘI ROKY DIGITÁLNÍHO UNIVERZITNÍHO REPOZITÁŘE UNIVERZITY KARLOVY Eliška Pavlásková, Andrea Fojtu Archivy, knihovny a muzea v digitálním světě.
Dana Sigmundová Jak najít plný text článku nebo kompletní číslo odborného časopisu aneb článkové databáze a jak v nich vyhledávat ÚK FSS MU,
VISK 6 Memoriae Mundi Series Bohemica Digitalizace rukopisů PhDr. Ila Šedo.
Možnosti spolupráce při vytváření digitálních sbírek Ing. Martin Lhoták Knihovna AV ČR.
Portál ÚAP MSK (Nástroje pro tvorbu a údržbu ÚAP) Zpracoval: Mgr. Tomáš Kupča Datum:
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Osnova Prezentace.
Národní digitální knihovna
Dana Sigmundová Databáze Wiley ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
FRVŠ 2007– Oborová komise E Helena Landová. Projekty na rok projektů z 27 vysokých škol ( , ) 7 ve specifikaci „a“: Využití moderních.
Databáze Bibliografie dějin českých zemí jako cesta k plným textům v domácích i zahraničních knihovnách Václava Horčáková Elektronické služby knihoven.
EBooks on Demand Síť evropských knihoven Mgr. Ludmila Kohoutová Národní knihovna ČR.
EBooks on Demand – projekt evropské kooperace Věra Pospíšilíková – MZK, Kateřina Kamrádková – NTK AKM 2010.
Dana Mazancová Databáze Anopress a ČTK ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Pilotní projekt NK ČR Dobrovolné uložení elektronických publikací Mgr. Martin Žížala Oddělení doplňování domácích dokumentů.
Inf Normy pro citování knih a dalších zdrojů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Ústřední knihovna FSS MU
Knihovna UTB ve Zlíně a její (nejen) elektronické služby PhDr
Co nového na "obálkách ...“ Seminář SK ČR Jiří Nechvátal
Svět e-zdrojů na FSV UK Mgr. Daniela Uhrová
Ústřední knihovna FSS MU Jak se dostat Wiley pod sukni
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Ústav vědecko – pedagogických informací a služeb Informační den Již po desáté!
Historické fondy VKOL - ukázky
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Discovery služby a souborný katalog
Digitalizace knihovních dokumentů
Transkript prezentace:

Digitální zemědělská knihovna on-line

ÚVOD ČZU SIC a KBFR – dlouhodobá koncepce rozvoje „snadného“ přístupu k informacím podpora FRVŠ –616/ Digitalizace, archivace a zpřístupnění vzácné botanické knihovny – získávání zkušeností –600/ Digitální zemědělská knihovna on-line podpora univerzity – dílčích fakult a SIC Bibliotheca academica 2008 | © 2008 Milan Skalický

Cíle projektu Vybrané vzácné tisky v digitalizované podobě dostupné na webových stránkách ČZU v Praze s možností fulltextového vyhledávání. Nové internetové rozhraní pro přístup k digitalizovaným vzácných tisků a jeho pravidelná aktualizace. Soubor digitalizovaných knih zveřejněný v projektu MEMORIA na portálu (závislé na schválení komise) Pracoviště umožňující digitalizaci vzácných tisků. Půblikování výsledků digitalizace knih ve vědeckém časopise Preslia a následně v dalších odborných periodikách (např. Ikaros, Knihovna). Bibliotheca academica 2008 | © 2008 Milan Skalický

Způsob řešení téměř bezkontaktní skenování na knižním skeneru PS5000C - plocha snímání 297 mm x 432 mm při rozlišení až 600 dpi popis dle standardu XML pro vyhledávání - zpracování AiP Beroun Bibliotheca academica 2008 | © 2008 Milan Skalický

Digitalizováno celkem 61 knih přístupných studentům - k dispozici na Kompletně restaurované knihy (celkem 19) jsou dostupné ve studovnách SIC a dílčí botanické knihovně KBFR. Publikace : Landová, Hana; Novák, Daniel; Skalický, Milan. Digitalizace vzácných knih na České zemědělské univerzitě. Ikaros [online]. 2008, roč. 12, č. 2 [cit ]. Dostupný na WWW: (nominace na Inforum 2008) Vybudována komplexní serverová podpora pro tuto digitální knihovnu. Jednotné webové rozhraní pro digitální zemědělskou knihovnu Výsledky řešení Bibliotheca academica 2008 | © 2008 Milan Skalický

Děkuji za pozornost