Nástroje sociální politiky Soc. pol. V.. Nástroje SP I. Nástroje – jejich prostřednictvím je realizována sociální politika Cíle bývají nejčastěji konkrétně.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Advertisements

Sociální služby SOZ.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
 Je v ČR organizováno a garantováno státem.  Vychází z Listiny základních práv a svobod, která zaručuje každému občanu právo na sociální zabezpečení.
Zákon o sociálních službách
Sociální správa - prosinec
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Hmotná nouze Mgr. Terezie Pemová.
Osoby propuštěné z výkonu trestu a sociální pomoc poskytovaná veřejnou správou Mgr. Jiří Sejbal, Oddělení sociální prevence a pomoci , Odbor sociální.
Úloha Kraje v sociální oblasti Kompetence a odpovědnost Plán rozvoje a financování.
Finanční možností svépomocných skupin
Zabezpečení v případě nemoci a svízelných sociálních situacích Mgr. Hana Svobodová.
Vznik  jeden z výstupů projektu „Vytvoření střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Prostějově“  realizace byla zahájena  v pěti.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociální zabezpečení a důchodová politika
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
SOCIÁLNÍ POLITIKA STÁTU
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
ohroženým domácím násilím
Klíčová otázka č. 4 Jak uskutečňovat komplexní sociální, zdravotní a další služby lidem bez domova? Představení „balíčku služeb“ – co vše je třeba (tj.
3. téma HOSPODAŘENÍ DOMÁCNOSTÍ. Rozpočet - Příjmy Mzdy/platy Mzdy/platy Státní sociální zabezpečení Státní sociální zabezpečení Nájemné Nájemné Úrokové.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
PODPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ Programu švýcarsko-české spolupráce
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Správa sociálního zabezpečení
METODIKA - VÝKLAD MPSV pro poskytování dotací ze státního rozpočtu nestátním neziskovým subjektům v oblasti podpory rodiny pro rok 2008 Mgr. Ivana Grosskopfová,
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR. SOCIÁLNÍ SLUŽBY Pojem sociální služby je používán v odborné literatuře ve dvou úrovních: jako forma sociální pomoci poskytovaná.
1 VI. NO a jejich role ve společnosti Servisní funkce Servisní funkce Kontrolní funkce Kontrolní funkce Výchovná funkce Výchovná funkce Informační funkce.
Sociální zabezpečení Sociální služby
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
TÉMA 10 VÝDAJE NA SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ. Člověk se dostane v životě do nesnází, v nichž potřebuje pomoc a podporu - peněžní, věcnou i jinou POMOC může.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_87 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Domov Trmice Za Humny 580 Gorkého 889
Centrum sociálních služeb Praha je příspěvkovou organizací Magistrátu hlavního města Prahy.
Systém sociálního zabezpečení Úvod. Používané zkratky ÚP – úřad práce OSVČ – osoba samostatně výdělečně činná OBZP – osoba bez zdanitelných příjmů ČSSZ.
Městský ústav sociálních služeb Chomutov příspěvková organizace města Chomutova Poskytované služby  stravovací a ubytovací služby  zdravotnická péče.
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
Diakonie Církve bratrské PREZENTACE O Diakonii CB » Vznikla v roce 1994 jako nestátní nezisková organizace s celostátní působností. » Zřizuje ji.
Komunitní plán sociálních služeb města Žatce na roky Mgr. Petr Antoni Dne
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Sociální prostředky rehabilitace zdravotně postižených JUDr. Pavel Ptáčník, MPSV.
Vymezení a vzájemný vztah pojmů v sociální péči. Pojem sociální péče Je to úsilí veřejnoprávního subjektu o řešení životních situací, které občané nejsou.
Sociální politika Definice Objekty sociální politiky Předmět sociální politiky Úrovně sociální politiky osobní rozsah věcný rozsah.
Projekt „Rozvoj místního partnerství a trhu práce“. CZ.1.04/5.1.01/ realizováno O.S. „Rozkvět zahrady jižních Čech – místní akční skupina“ a partnery.
Sociální služby poskytované obcemi aktuální problémy Ing. Daniela Lusková.
Z AJIŠŤOVÁNÍ VEŘEJNÝCH SLUŽEB Kontrahování služeb se soukromým a neziskovým sektorem.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Podpora sociálních služeb, komunitního života a sociálního bydlení
MUDr. František Schneiberg
SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ Mgr. Michal Oblouk.
Andrea Doubková, Janus, z. s.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Sociální pomoc Mirka Wildmannová.
Analýza potřebnosti rozvoje sociálních služeb v Brně pro další osoby ohrožené sociálním vyloučením Dílčí odborná studie pro tvorbu 5. Komunitního plánu.
Správa sociálního zabezpečení
Subjekty a objekty veřejných politik
Sociální systém České republiky
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Sociální zabezpečení Funkce Činitelé, financování
Sociální pomoc Mirka Wildmannová.
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
Soc. událostí….mateřství, rodičovství
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
KOMUNITNÍ PLÁN PÉČE Benešov nad Ploučnicí
Transkript prezentace:

Nástroje sociální politiky Soc. pol. V.

Nástroje SP I. Nástroje – jejich prostřednictvím je realizována sociální politika Cíle bývají nejčastěji konkrétně naplňovány – penězi, právní cestou, institucemi Z hlediska času lze nástroje rozdělit na: –Krátkodobé: kolektivní vyjednávání –Dlouhodobé: programy, vize – prostředky a způsoby jak dosahovat zvolených cílů

Nástroje SPII. 1.Kolektivní vyjednávání V ČR uplatňován až od roku 1989 Preventivní charakter – vyjednávání problémů dopředu (výše mezd, dalších mzdových benefitů atd.) Vyjednávání mezi sociálními partnery – tzv. tripartita = stát – zaměstnavatel - zaměstnanec Výsledkem jednání = generální dohoda (vláda vs. odborové svazy), kolektivní smlouvy vyššího typu, podnikové kolektivní smlouvy. Výsledek jednání = musí se dodržovat, pramen práva především v oblasti zaměstnanosti Zákon 2/1991 Sb.2/1991 Sb.

Nástroje SPIII. 2.Nástroje právní povahy Právní řád – sociálně-právní legislativa Základním rámcem jsou – právní normy 3.Veřejné slyšení Podstatou je, že volení zástupci skládají „účty“ občanům Lidé se účastní setkání se zastupiteli Odpovídají na dotazy občanů, reakce na podněty Viz. Senátorské dny a poslanecké dny v kancelářích apod.

Nástroje SPIII. 4.Úlevy a výhody pro různé skupiny obyvatelstva Např. důchodci – slevy na dopravu, na vstupné 5.Nátlakové akce Velice účinný nástroj sociální politiky Snaha něco změnit Stávky, petice atd.

Nástroje SPIV. 6.Hromadné sdělovací prostředky 7.Ekonomické nástroje – dotace, zvýhodnění, speciálně stanovené ceny, dekomodifikace

Nástroje SPIVI. Nástroje sociální politiky s aplikačním charakterem: 1.Peněžité dávky Jednorázové – pohřebné, porodné, nemocenská Opakované = periodické (důchod – starobní, invalidní, rodičovský příspěvek) Mohou být i ve formě půjčky: Nenávratné Bezúročné S nízkým úrokem (SFRB)

Nástroje SPIV. Podmínky pro přiznání dávky: –Věcné – skutečnost že se daná událost stala – jasné prokázání – musí být doklad Např. nemocenská tj. potvrzení od lékaře pro zaměstnavatele –Systémové – pojištění, trvalé bydliště, občanství atd. –Formální – správně vyplněné formuláře

Nástroje SPIV. 2.Věcné dávky Jednorázové Opakované Finančně náročnější Využívány v případě, že si není osoba schopna zajistit životní potřeby sama – patří sem i namáhavější pracovní úkony Poskytují se při zneužití peněžitých dávek

Nástroje SPIV. 3.Služby Konání, aktivita ve prospěch někoho Směřuje k pomoci někomu Obecné rozdělení na služby: –Státní –Nestátní Rozdělení dle místa realizace: –V domácím prostředí (pečovatelská služba) –Ambulantně (denní stacionář) –V institucích (DD atd.) –V terénu (streetwork)

Nástroje SPIV. Rozdělní dle toho, kdo je poskytuje: –Profesionálně – vzdělaní odborníci –Laicky – nevzdělaní, blízké okolí Dále lze rozdělit dle toho: jaký problém zabezpečují, druh problému, dle klientely atd. Speciální prostor v oblasti služeb zaujímají NNO – velká pestrost zaměření, přímá reakce na poptávku služeb ze strany společnosti, postupná profesionalizace tohoto sektoru

Rada vlády pro nestátní neziskové organizace Vize Koncepce podpory rozvoje neziskového sektoru Rok 2013: Transparentní nestátní neziskový sektor je rovnocenným a vítaným partnerem veřejné správy na místní, regionální i národní úrovni. Nestátní neziskový sektor má pevnou oporu v zákonech a nové právní úpravy neomezují aktivity občanů a činnost neziskových organizací. Nestátní neziskové organizace mají dlouhodobě stabilní finanční zdroje různých typů a kvalitní personální a technické kapacity pro rozvoj činnosti a veřejné prospěšnosti.

Pozitivní trendy v sociálních službách –Odklon od ústavní péče –Snaha zachovat klienta v jeho přirozeném prostředí – pečovatelská služba, osobní asistenti –Snaha oddálit ústavní péči –příklon ke „zdravé občanské integraci“ nikoli k asimilaci či multikulturalitě –Postupné posilování významu NNO na krajských úrovních –Posilování kvality sociálních služeb – vzdělávání pracovníků atd.

Příklady sociálních služeb: –Podle typu problému, podle klientely: –Sociální poradenství: Před/manželské poradenství, rodinné poradny – Stanislav Kratochvíl, Manželská terapie, Portál Výchovné poradenství, poradenství v nezaměstnanosti (kariérové poradenství), post/penitenciární poradenství, poradenství zaměřené na imigranty Linky důvěry, bezpečí, zelené linky, internetové poradny ( veškerá informační místa, kontaktní místa atd.

Provizorní (dočasné ubytování) –Určeno pro specifickou klientelu – ubytovny pro matky s dětmi –Azylové domy – nejstarší forma péče –Noclehárny – sanační charakter tj. služba pro společnost –Domy na půli cesty – pro osoby na konci výkonu trestu, děti z DDO –Chráněné bydlení – nejvyšší stupeň azylové péče, dospělým lidem s mentálním postižením či seniorům – bezbariérové byty

Denní pobyty –Pro osoby, které jsou zabezpečeny vlastní rodinou, ale rodina se o ně po určitou dobu nemůže postarat –Např. postižení občané, senioři, i bezdomovci –Určeny ke strávení denní doby –Kluby důchodců

Stravování –V některých azylových domech – jídelny, vývařovny pro potřebné občany, jídelny pro staré občany – dostupnost souvisí s nižší cenou Krizová centra –V rámci FOD, azylových domů, středisek sociální prevence

Zařízení pro občansky nezpůsobilé občany –Detenční (záchytné) ústavy – pro postižené občany, o které se nemá kdo starat –Ústavy sociální péče –Diagnostické ústavy –Komunitní centra –P-centra Komunity –Uplatňování moderních psychoterapeutických metod

Sociálně-právní ochrana –Zabezpečuje ji výhradně stát –Ochrana dětí, náhradní rodinná péče –Organizace pěstounské péče Ústavní péče –Pro děti – kojenecké ústavy, dětské domovy -pro dospělé -Pro staré občany – DD -Pro postižené – smyslově, tělesně, mentálně, s kombinovanými vadami