Financování zdravotnictví ČR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úhradová vyhláška, a regulace v letech 2009, 2010 a 2011.
Advertisements

Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Centrová léčba roku několik poznámek
České zdravotnictví – základní charakteristiky systému
Problematika zdravotnictví
Zdravotní pojištění cizinců  Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění  systému veřejného zdravotního pojištění je účasten každý, kdo: a)
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Leoš Heger, květen 2011 Reformní kroky MZ ČR. Vývoj příjmů a nákladů systému mld. Kč.
Poskytování informací krajskými odbory ÚZIS ČR
Sociální zabezpečení a důchodová politika
Zdravotnictví V odvětví zdravotnictví v ČR je zaměstnáno pracovníků a výdaje státního rozpočtu do tohoto odvětví představuji asi 9% HDP. Po roce.
Dnešní možnosti zdravotních pojišťoven při nákupu zdravotní péče Vladimír Kothera generální ředitel Zdravotní pojišťovna METAL-ALIANCE Kladno, září 2005.
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Reforma zdravotnictví ČSSD Zdravotnický systém potřebuje postupné úpravy a změny, tedy evoluční způsob reformy. Pravicové strany se v posledních letech.
Tomáš Julínek Reforma zdravotnictví. Základní charakteristiky ideových pohledů na zdravotnictví - duben 2001  Zvýraznění role občana  Zdravotnická zařízení.
NS-LEV 21 pro lepší zdravotnictví prof. MUDr. Ivan Šterzl, CSc „Nenechat nadnárodní vlivy zprivatizovat české.
REFORMA ZDRAVOTNICTVÍ „Zdravotnictví nejvyšší kvality dostupné pro všechny!“ MUDr. David Rath.
Proč potřebujeme nákupčí zdravotní péče MUDr. Pavel Hroboň, M.S.
Projekt transformace psychiatrických léčeben MUDr. O. Pěč, Mgr. B. Wenigová Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví.
Role ceny zdravotní péče – ekonomický pohled PhDr. Lucie Antošová Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR.
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Optimální zdravotní péče „HEALTH POLICY “ Jan Hůlek Kardia s.r.o.
Bakalářské studium 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 912Základy řízení 912Základy řízení 4. ročník – ošetřovatelství.
Kvalita v českém zdravotnictví
ZDRAVÍZDRAVÍ Stav plné tělesné, duševní a sociální pohody, nikoliv pouze nepřítomnost nemoci nebo vady.
Sociální politika Téma: Zdravotní politika
Zdravotnictví EVSE 17/10/2008.
ORGANIZACE, DOSTUPNOST A KVALITA ZDRAVOTNÍ PÉČE V ČESKÉ REPUBLICE MUDr. JUDr. PETR HONĚK.
Pracovníci ve zdravotnictví a řídící pracovníci ve zdravotnictví - resortní analýza potřeb pracovníků jednotlivých profesí a oborů s výhledem do roku 2015.
Paragraf Fišerové – dopady na pacienty, pojišťovny a poskytovatele zdravotní péče.
EKONOMIKA ZDRAVOTNICTVÍ Ekonomická podstata poskytování zdravotních služeb.
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2008 Ministerstvo zdravotnictví Praha,
Úhradová vyhláška2016 MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA Náměstek pro zdravotní pojištění, MZ ČR.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Financování zdravotnictví Financování zdravotnictví je odvozené od zdravotní politiky státu, ta vychází z: Stanovených.
0 A healthier tomorrow. MUDr. Pavel Kubů CEE Healthcare Business Development Manager Přínosy eHealth nástroji koordinované zdravotní péče pro klienty Maccabi.
Zdravotnické reformní zákony Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
Ošetřovatelská péče v pobytových zařízeních sociálních služeb MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA náměstek pro zdravotní pojištění.
MUDr. Jan Bruthans, CSc, FESC Centrum kardiovaskulární prevence 1.LF UK a TN Praha Zdravotnická komise KDU-ČSL.
Zdravotnické ukazatele v ČR. Kromě zcela obecných ekonomických ukazatelů je měření a hodnocení kvality zdravotní péče typické výskytem zcela specifických.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Vzdělávání pro zdrav í PředmětZdravověda Tematický.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Zdravotnické systémy - 1 Zdravotnické systémy Pro zajištění zdravotní péče vytváří státy v oblasti organizace zdravotnictví určitou soustavu zdravotnických.
Práva Pacientů Tato práva jsou prohlášená za platná dnem 25. února 1992 Schválila Centrální etická komise Ministerstva zdravotnictví České Republiky.
Reforma psychiatrické péče z pohledu Asociace krajů MUDr. Jan Tuček, Ph.D.
Zdravotní péče v ČR,.
Ministerstva zdravotnictví ČR
XII. Konference samospráv Olomouckého kraje 21. 4
Úvod do DRG Mgr. David Zlatovský.
Standardizace odborné zdravotní péče
Investiční záměr Zlínského kraje Veřejné projednání obec Loučka
Ošetřovatelství v primární péči
Plán legislativních prací vlády na rok Legislativní činnost Ministerstva zdravotnictví Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru: alergologie a klinická imunologie 2007–2016 NZIS REPORT č. K/5 (08/2017)
Transformace systému zdravotní péče
Poptávka po zdravotní péči
Základní zákony a instituce ve zdravotnictví
následná lůžková péče Dohodovací řízení pro rok 2019
Úhrady zdravotní péče v sociálních zařízeních
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
10. seminář Zdravotnictví.
Zdravotnictví: hospodářský kontext
Skupina poskytovatelů následné lůžkové péče Dohodovací řízení pro rok 2020 Společný návrh ZP
Projekce veřejných příjmů a výdajů v oblasti zdravotnictví
Budoucnost domácí péče
Skupina poskytovatelů akutní lůžkové péče Dohodovací řízení pro rok 2020 Společný návrh ZP
Transkript prezentace:

Financování zdravotnictví ČR MUDr. Andrea Suchánková Kabinet veřejného zdravotnictví 3LF UK

Zdraví, zdravotnictví, zdravotnické služby - zdravotnictví jako specifický obor 2 argumenty: - technický - etický - zdraví jako specifická veličina Co zdraví ovlivňuje? zdravotní péče, životní styl, životní prostředí, výživa a genetická výbava

Zdraví, zdravotnictví, zdravotnické služby - Co vedlo ke zvýšenému sledování zdravotnických služeb? zvýšení prostředků do zdravotnictví zvýšení podílu výdajů na zdravotnictví na HDP zvýšení cen

Zdraví, zdravotnictví, zdravotnické služby - Co přispělo ke zvýšení výdajů na zdravotnictví? hodnotové důvody nové technologie změna demografické struktury

Formy financování zdravotnických služeb nepřímé veřejné rozpočty (státní a municipální) povinné pojištění dobrovolné pojištění zaměstnanecké pojištění charita zahraniční pomoc přímé přímé platby od příjemců služeb

Modely financování zdravotnických služeb (dle převažující formy financování) soukromé pojištění doplněné o státní transferové a nedistribuční programy řešící nejzávažnější problémy selhání trhu povinné veřejné pojištění pokrývající většinu populace a základní rozsah zdravotní péče státní rozpočet, resp. financování ze zdrojů vzniklých zdaněním

Zdravotnictví v ČR - forma financování zdravotnictví převaha nepřímého financování – zejména povinné veřejné zdravotní pojištění doplňkové přímé financování – zejména úhrady za léky - model financování zdravotnictví přiblížení se k modelu financování z veřejného zdravotního pojištění

Stručný historický exkurz zdravotnictví na našem území 1348 - založení pražské univerzity, přednášení oboru lékařství 1600 - první veřejná pitva, Jan Jessenius 1888 - český nemocniční zákon útlum v období 2. světové války 1948 - sjednocování nemocenského a zdravotního pojištění do jednoho povinného systému pro všechny občany, fáze centralizace 90. léta minulého století – 1990 základní dokument pro transformaci zdravotnictví, 1993 povinné zdravotní pojištění současnost – potřeba reformy zdravotnictví – problémy ve financování a kvalitě poskytovaných služeb

Financování zdravotní péče v ČR principy financování zdravotní péče – neustálé změny problém v nalezení optimálního řešení – obecný rozpor typický pro všechny ekonomické subjekty – „každý má neomezená přání, ale omezené zdroje“ v ČR každá oblast zdravotnictví – jiné financování

Financování zdravotnických zařízení a zdravotnických služeb v ČR ambulantní zdravotní péče praktičtí lékaři pro dospělé a praktičtí lékaři pro děti a dorost ambulantní specialisté komplementy – laboratoře a RTG stomatologická péče fyzioterapie v ambulantních zdravotnických zařízeních + homecare lékařská služba první pomoci zdravotnická záchranná služba doprava akutní lůžková péče nemocnice lékárny financování léků

Financování vybraných skupin ve zdravotnictví ČR Praktičtí lékaři lékař uzavírá smlouvy se ZP a pravidelně každý měsíc pak účtuje úhradu za poskytnutou péči kombinovaná kapitačně výkonová platba 1. část fixní – za registrovaného pacienta v závislosti na jeho věku, tzv. jednicový pojištěnec neboli kapitační jednotka (KJ) 2. část – platby za úkony (soupis hrazených úkonů oznamuje ZP, ohodnocení výkonů v bodech)

Stomatologové Lékárny Nemocnice Česká stomatologická komora prosadila samostatný sazebník stomatologických úkonů (ohodnocení výkonů v korunovém vyjádření), dle kterého proplácí ZP Lékárny v ekonomické podstatě samostatný ekonomický subjekt, běžný fakturační systém Nemocnice paušální platba (dáno vysokými fixními náklady) – vychází z předchozího roku DRG – platba na základě srovnatelných nákladů na léčbu s obdobnými léčebnými nároky na terapii (existence klasifikačních skupin pro zařazení pacientů)

Spotřeba léčiv v ČR relativně vysoká dána především: tradice a návyky pacientů a lékařů snadné zneužití systému zdravotní péče nedostatečná kontrola malá míra spoluúčasti, která nemotivuje pacienta k racionálnímu chování

Vývoj spotřeby léčiv v ČR a meziroční nárůst (ve finančním vyjádření) Zdroj: Infopharm (2003)

Silné a slabé stránky zdravotnického systému v ČR Silné stránky: poměrně vysoká odborná úroveň zdravotnických pracovníků relativně dobrá vybavenost zdravotnických zařízení lůžkových i ambulantních, lékáren rozvoj nových léčebných technologických postupů (diagnostických, terapeutických) pozitivní výsledky transformace ambulantní péče (primární, specializované, zvláštní)

realizace vybraných programů v oblasti podpory zdraví velmi nízká novorozenecká a kojenecká úmrtnost pokles celkové úmrtnosti na kardiovaskulární onemocnění vysoké procento proočkování občanů proti přenosným nemocem snižující se počet umělých přerušení těhotenství

Silné a slabé stránky zdravotnického systému v ČR nedostatečné ekonomické řízení a kontrola zdravotnických zařízení i plátců zdravotnických služeb vysoká zadluženost zdravotnických zařízení nedostatek účinné kontroly kvality a hospodárnosti poskytované zdravotní péče

nedostatečná participace všech subjektů ve zdravotnickém systému na ochraně a podpoře zdraví nerovnost v úhradách zdravotní péče problémy transformace zdravotní péče poskytované v lůžkových zařízeních spojené s optimalizací počtu akutních lůžek následné péče na regionální úrovni