Ambulance dětské a dorostové adiktologie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zkušenosti s implementací zdravotnických asistentů v provozu
Advertisements

Ing. Stanislava Správková
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Středisko náhradní rodinné péče o. s. Závěry zahraničního výzkumu Projekt Centrum podpory NRP je realizován.
Praha 11, 10 Psychoterapeutická a psychosomatická klinika ESET o. s
24 hodinová dostupnost lékařské péče Lékařská pohotovostní služba
Kariérové poradenství
Stacionární terénní práce ve Věznici Jiřice Občanské sdružení Semiramis.
Cíle o.s. SANANIM Poskytování profesionální pomoci a léčby problémovým uživatelům návykových látek Poskytování pomoci a léčby ve všech fázích rozvoje.
Potřeby rodin dětí a mládeže s onkologickým onemocněním Studentská vědecká konference České Budějovice Mgr. Hana Burkertová.
Rozšíření metod krátké intervence (nejen) pro zdravotníky v České republice Michal Miovský Tisková konference (13. září 2013) Projekt NETAD, reg. č. CZ.1.07/2.4.00/
Apolinář 65: včera, dnes a zítra
Organizace psychiatrické péče o děti a dorost
Darja Hrabánková Navrátilová
Tisková konference Vzdělávací projekt „Zdravá nemocnice“
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Vznik  jeden z výstupů projektu „Vytvoření střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Prostějově“  realizace byla zahájena  v pěti.
Ing. Stanislava Správková
občanské sdružení Prev-Centrum
Koncepce sítě adiktologických služeb: pracovní verze 2012
Komunitní terénní centrum Psychiatrické nemocnice Bohnice
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Pavel Novák - zástupce komunitních služeb RE: FORMA, na které záleží
Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR „Sociální integrace na Jesenicku“
Transformace systému práce s ohroženými dětmi a rodinami Tisková konference MPSV a MŠMT 30. dubna 2009.
Konference prezidia ČAS Karlovy Vary
ADVAITA, o. s. MUDr. David Adameček.
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví v Moravskoslezském kraji
Konference Brno - město pro rodiny Poradní sbor Rady města Brna pro rodinu Shrnutí realizovaných pro-rodinných činností Mgr. Ing. Pavel Šmýd,
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Síť služeb pro ohrožené děti a rodiny
Analýzy v projektu „Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji“
Případová studie Seminář 2014.
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Struktura bakalářské práce
Lucie Bankovská Motlová
15. prosince 2005Efektivní zdravotnictví v podmínkách Ústeckého kraje Regionální zdravotnický informační systém Martin Zeman.
Aktivity související s psychiatrickou péčí podporované z Operačního programu Zaměstnanost a Integrovaného regionálního operačního programu.
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
Dětské a dorostové detoxikační centrum NMSKB MUDr. Marian Koranda.
Intervenční centrum pro osoby ohrožené domácím násilím Ostrava © Bílý kruh bezpečí, o. s.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/ Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou.
Naše zařízení a služby o Terapeutická komunita ADVAITA v Nové Vsi o Centrum ambulantních služeb v Liberci o Program ambulantního poradenství o Doléčovací.
Kvalita očima pacientů Praha , MUDr.Markéta Hellerová.
Klinika infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová Klinika infekčních, parazitárních a tropických nemocí, Nemocnice.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Reforma psychiatrické péče z pohledu Asociace krajů MUDr. Jan Tuček, Ph.D.
Evropské strukturální a investiční fondy Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání P-KAP: Kariérové poradenství prezentace pro Olomoucký kraj Mgr. Miroslav.
Kariérové poradenství v českém středním školství
MUDr. František Schneiberg
VI. Podzimní adiktologická konference Brno
Vztahová vazba mezi rodiči a jejich dospívajícími dětmi léčenými v Ambulanci dětské a dorostové adiktologie, na Klinice adiktologie 1. LF UK a VFN v Praze.
Fyziatricko – rehabilitační oddělení Nemocnice Břeclav, p.o.
PÁR SLOV O SENEGALU A MÍSTNÍ ZDRAVOTNÍ PÉČI
Reforma psychiatrické péče
Středisko výchovné péče FRÝDLANT
Mezioborový přístup v SP východiska, podmínky, metody
Ing. Stanislava Správková
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
KA 4: Ambulance s rozšířenou péčí
Podpora nových služeb v péči o duševně nemocné
Budoucnost domácí péče
Transkript prezentace:

Ambulance dětské a dorostové adiktologie Michal Miovský Klinika adiktologie 1. LF UK a VFN

Vývoj tématu za poslední roky Cena adiktologie 2012: mezioborová jednodenní konference o dětské péči. Nárůst problémů a spektra komplikací bez adekvátní odezvy na úrovni systému péče a diskuse o jejím obsahu/podobě a způsobu zabezpečení (dostupnost). Hlavním tématem projektu NETAD je katalogizace sítě služeb a jejího koncepčního nastavení: logicky došlo k otevření tématu dětské péče. Projekt VFN a Magistrátu hl. m. Prahy (2013). Cena adiktologie 2013: mezioborová jednodenní konference o dětské péči.

Souhrn analýzy potřeb (Miovský et al., 2013) Výsledky šetření ukazují, že v zařízeních, která reagovala, se jen v roce 2012 objevilo 2 583 adiktologických případů klientů/pacientů. Celkový počet případů tak z hlediska kapacity a počtu všech v úvahu připadajících zařízení (100% souboru) je v rozmezí 4-5 tisíc ročně. V provedeném šetření se oslovení respondenti do jednoho shodují, že pro ně není dostupná specializovaná ambulantní zdravotní adiktologická péče a že by ji pokud by byla zajištěna, rádi v těchto případech využívali. Výjezdy ZZS hl. města překročí u dětí do 15 let ročně hranici 50, u mladistvých 15-18 let pak ročně eviduje přes 200 výjezdů.

Pilotní testování nového typu ambulantní péče Adresa: Ambulance dětské a dorostové adiktologie Klinika adiktologie VFN a 1. LF UK v Praze Na bojišti 1, Praha 2 1. patro

Cílová skupina a kontakt Adiktologická ambulance pro děti a dorost je určena dětským pacientům ve věku do 15 let a 15, dále pak mladistvým pacientům do 18 let a jejich blízkým. Dominantním problémem indikujícím tento typ specializované péče by měly být problémy s návykovými látkami (F.10 – F.19), případně problémy v oblasti tzv. nelátkových závislostí (gambling, nezvládání informačních technologií atd.). Kromě internetových stránek Kliniky adiktologie a VFN bude služba dostupná ve všech informačních systémech hl. města Prahy v rámci drogové politiky, dále pak přímo prostřednictvím institucionálních sítí, na které budou zaměřeny informační kampaně při spouštění projektu a materiály určené jejich klientům (letáky, vizitky atd.).

Struktura provozu 1 Vstupní diagnostika/diagnostický filtr/motivační práce: zahrnují komplexní posouzení každého pacienta z hlediska jeho možností a potřeb a provedení všech dílčích úkolů jak z hlediska psychiatrické, klinicko-psychologické, tak adiktologické perspektivy. S pacientem, případně celou rodinou (nebo její částí) je provedeno nejen zhodnocení, ale též motivační práce a návrh dalšího postupu řešení. Část pacientů indikovaných pro jiný typ péče je referováno do příslušných zařízení, s částí, která je indikovaná k péči v adiktologické ambulanci je provedeno kontraktování a učiněna dohoda na individuálním terapeutickém plánu. V případě akceptování pacienta do péče ambulance je proveden podrobný návrh individuálního léčebného plánu a celá další péče je řízena prostřednictvím case-managementu. Metoda případového řízení je hlavním nástrojem vedení terapie a jejím prostřednictvím je terapii moderována i hodnocena.

Struktura provozu 2 Samotná léčebná a rehabilitační péče poskytovaná ambulancí (viz výše popsaný přehled intervencí a úrovní práce A-G – viz dále) reprezentuje všechny základní ambulantní výkony, které může v současných podmínkách adiktologie nabídnout (včetně např. moderních nácvikových a rehabilitačních softwarových programů pro posilování a trénink kognitivních a exekutivních funkcí). Interdisciplinární tým řeší témata a průběh terapie jako jeden celek a nedochází k tříštění péče, která je tam výrazně individualizovaná.

Využití moderní psychologické a adiktologické laboratoře Diagnostika, tréninkové a rehabilitační programy pro oblast kognitivních a exekutivních funkcí s testovaným pozitivním vlivem na seberegulaci a sebeřízení (tzv. self-management), tvořící významnou oblast programů indikované prevence. Návaznosti na předchozí i plánované projekty (např. diagnosticko-terapeutický nástroj Preventure a SURPS.

Návaznosti provozu Zajištění z hlediska Všeobecné fakultní nemocnice v Praze: V rámci samotné realizující kliniky (Klinika adiktologie) dojde k provázání testovaného provozu s již existujícím Střediskem pro rodinou terapii a psychoterapii a vytvořením dobře provázaného robusního klinického zázemí. Z hlediska návazností na další kliniky a provozy uvnitř VFN se jedná především o: (1) Psychiatrickou kliniku 1. LF UK a VFN v Praze (ambulance dětské psychiatrie a dětský a dorostový stacionář), (B) Dětská a dorostová klinika 1. LF UK a VFN v Praze, (C) Gynekologicko-porodnická klinika 1. LF UK a VFN v Praze. Širší rámec návaznosti a spolupráce: V rámci širší sítě služeb v Praze a Středočeském kraji se jedná především o: (1) Dětské a dorostové detoxifikační centrum v Nemocnici Milosrdných sester sv. Karla Boromejského v Praze, (2) Oddělení dětské psychiatrie FN Motol, (3) Pediatrická klinika, Thomayerova nemocnice, (4) Síť zařízení ústavní péče.

Děkuji za pozornost mmiovsky@adiktologie.cz Více na: www.adiktologie.cz Kontakt na novou ambulanci: addambulance@vfn.cz