MINERÁLY A HORNINY ÚVOD.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PETROLOGIE úvod a vyvřelé horniny.
Advertisements

Horniny Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.08
HORNINY.
MAGMA A SOPEČNÁ ČINNOST
Křemičitany (silikáty)
© copyleft Jiří Trávník
Horniny přeměněné (Metamorfované).
Horniny Vladislava Zubrová.
NEJDŮLEŽITĚJŠÍ MINERÁLY
CHEMICKÉ VLASTNOSTI NEROSTŮ
MINERALOGIE 3 * VZNIK A TYPY MINERÁLŮ
Geologie věda o zemi.
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: RISKUJ VY_inovace_32_PR89_12
Nerosty Markéta Smetanová
Jaká je definice horniny ? Jak se liší hornina a minerál ?
SŮL KAMENNÁ bílý nebo průhledný nerost tvořící krystaly
Dělení hornin Podle vzniku.
Když se řekne minerál Minerály(nerosty)jsou prvky nebo chemické sloučeniny,většinou krystalické,které vznikly působením geologických procesů.Za minerály.
NázevMinerály 1 Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast Fyzickogeografická sféra Anotace Minerály – zákl. informace, rozdělení minerálů, vlastnosti.
Tvary nerostů Krystaly (dostatek místa) Drůzy (málo místa)
Usazené horniny.
Práce geologa v terénu.
nejdůležitější minerály
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
MINERÁLY 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ DĚJE A VZNIK USAZENÝCH HORNIN
Půdní obal Země, nacházející se na povrchu litosféry.
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Chemické vlastnosti nerostů závisí na chemickém složení a krystalové struktuře slouží k určování a technické praxi Odolnost vůči vodě ve vodě rozpustné.
Název Petrologie 1 Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Přeměněné horniny.
Jméno autoraMgr.Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyV/2 Inovace.
GEOLOGICKÉ VĚDY PRÁCE GEOLOGA (1)
HORNINY.
Horniny Filip Bordovský.
KRYSTALOVÁ STRUKTURA MINERÁLŮ
Fyzikální a chemické vlastnosti nerostů
zpracoval: Michal Kuča
H ORNINY Mgr. Miroslava Zbavitelová Fotografie z vlastních zdrojů 2014/15 „Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků“
Hustota Který nerost má větší hustotu? diamant, nebo tuha
Fyzická geografie Mgr. Ondřej Kinc Horniny a minerály
Fyzická geografie Mgr. Ondřej Kinc Horniny a minerály
Horniny vyvřelé Autor: Mgr. Marian Solčanský
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Jana Dobrá Název DUM: VY_32_Inovace_ Minerály (nerosty) a horniny Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jana Pulcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_12_Z_03 TEMA:
Stavba Země zemská kůra (Si, Al, Mg) zemský plášť (Cr, Fe, Si, Mg) část pevná, část polotekutá zemské jádro (Ni, Fe) část žhavá, tekutá Litosféra – pevná.
VY_52_INOVACE_ČLAPŘ_08_JF HORNINY A NEROSTY PŘÍRODOVĚDA PRO 4
Prekambrium Éry Země vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
SULFIDY /po výkladu si zapiš do sešitu/ hospodářsky významné suroviny/rudy/ vznikají krystalizací z horkých vodních roztoků v puklinách hornin nazýváme.
 vznikají z hornin vyvřelých, usazených i přeměněných za vysokých tlaků a teplot  při metamorfóze nedochází k roztavení hornin  nejvyšší možná teplota.
Přeměněné horniny Geologie vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Horniny vyvřelé Geologie vypracovala: Mgr Monika Štrejbarová.
Bi1BK_AEP1 PĚSTITELSTVÍ A APLIKOVANÁ EKOLOGIE Volitelné přednášky doplňující předmět INTEGROVANÝ VĚDNÍ ZÁKLAD I.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková
Horniny versus nerosty
Co je minerál … Minerály neboli nerosty jsou anorganické stejnorodé přírodniny. Jejich složení je možno vyjádřit chemickou značkou nebo chemickým vzorcem.
USAZENÉ HORNINY (SEDIMENTÁRNÍ)
HORNINY PŘEMĚNĚNÉ. HORNINY PŘEMĚNĚNÉ Metamorfované neboli přeměněné horniny vznikají ze všech druhů hornin v důsledku vysokých teplot, tlaků a chemizmu.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
VYVŘELÉ HORNINY (MAGAMTIKÉ)
Petrologie Mgr.Jan Kašpar ZŠ Hejnice 2010.
HORNINY VYVŘELÉ. HORNINY VYVŘELÉ Hornina je heterogenní směs tvořená Hornina je heterogenní směs tvořená různými minerály, někdy i organickými složkami,
Mineralogie.
Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_14_Horniny a nerosty
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
MINERALOGIE.
FOTOSOUTĚŽ - HOUBY PŘED OBJEKTIVEM
Petrologie 2 Mgr.Jan Kašpar ZŠ Hejnice 2010.
Transkript prezentace:

MINERÁLY A HORNINY ÚVOD

Přírodu tvoří 2 složky: ŽIVÁ PŘÍRODA NEŽIVÁ PŘÍRODA Vzduch Voda Horniny minerály Organismy

MINERÁLY prvky, nebo chemické sloučeniny, většinou krystalické, které vznikly působením geologických procesů mezi minerály patří také: - rtuť ( ____________minerál) - amorfní látky (např. OPÁL, LIMONIT) = NEMAJÍ KRYSTALOVOU STRUKTURU minerály jsou základní stavební prvky hornin KAPALNÝ

VZNIK MINERÁLŮ Krystalizací z magmatu - Magma je roztavená křemičitanová hornina, která postupně chladne a tím vznikají jednotlivé minerály, např. OLIVÍN nebo ŽIVEC - Vykrystalizováním všech minerálů končí tuhnutí magmatu ( takto vznikají také vyvřelé=magmatické horniny) Krystalizací ( srážením) z roztoků - povrchová voda, která zatéká do puklin a proniká hluboko do litosféry, zde pak vyluhuje z hornin některé prvky a stoupá s nimi k povrchu, protože je tam nižší tlak – na stěnách puklin krystalizují z těchto roztoků minerály, např. KŘEMEN, KALCIT, či RUDNÍ MINERÁLY jako jsou GALENIT, SFALERIT, PYRIT. - pukliny vyplněné minerály nazýváme žíly pyrit sfalerit galenit

PŘEMĚNA= METAMORFÓZA - Při změně teploty nebo tlaku se minerály mění na nové, které odpovídají nově vzniklým podmínkám CHEMICKÉ ZVĚTRÁVÁNÍ - Při působení vody, nebo vzduchu minerály zvětrávají, za působení vody, kyslíku a oxidu uhličitého dochází k chemickým reakcím a tím i ke změně minerálů - např. zvětrávání mědi na tzv. MALACHIT, pyrit na LIMONIT, živce na JÍLOVÉ MINERÁLY ČINNOST ORGANISMŮ - ovlivňuje mořské usazeniny ( schránky měkkýšů, jehlice mořských hub

Úkoly Jaké chemické složení má minerál SŮL KAMENNÁ? Které organismy mají schopnost rozkládat organické látky, jak tento proces nazýváme?