Přínosy a druhy počítačových sítí. Jednou z nejvýznamnějších technologií používaných v oblasti výpočetních systémů jsou již řadu let počítačové sítě.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Využití cloudových služeb ve školství
Advertisements

1IT PVY Klasifikace programového vybavení Ing. Jiří Šilhán.
Základy databázových systémů
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky.
Přednáška č. 5 Proces návrhu databáze
Small Business PC: Windows Vista Business and Microsoft Office Professional 2007 Jméno prezentátora Datum.
Přínosy virtualizace a privátního cloudu
Projekt Informační a vzdělávací portál Libereckého kraje I CZ.1.07/1.1.00/ I Technologie portálu Pavel Krayzel CELN o.s.
Definování prostředí pro provozování aplikace dosud jsme řešili projekt v obecné rovině aplikace bude ovšem provozována v konkrétním technickém a programovém.
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských Hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Představujeme službu Samepage
Adresářová služba Active directory
Počítačová síť a typy sítí
Obor informační technologie
Pravidelné zálohování dat
Protokol TCP/IP a OSI model
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_169_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Počítačové sítě LAN Pavlína Kolbábková.
Diskové systémy.
Sdílení obsáhlých souborů na webu Výpočetní technika.
Databázové systémy. Práce s daty Ukládání dat Aktualizace dat Vyhledávání dat Třídění dat Výpočty a agregace.
17. března 2003 Univerzální přípojka – brána do IVS Miroslav Nováček Libor Neumann.
Celní služby 2000 Radek Sedláček TranSoft a.s Radek Sedláček TranSoft a.s
Lotus NotesJiří Beran1 Lotus Notes Jiří Beran. Lotus NotesJiří Beran2 Co to je Lotus Notes? Lotus Notes je „groupware“ A co to je „groupware“? Groupware.
Lokální počítačové sítě Novell Netware Ing. Zdeněk Votruba Technická fakulta ČZU Laboratoř výpočetních aplikací.
Ochrana dat Ochrana dat je jednou z nejdůležitějších činností uživatele výpočetní techniky. Data, uložená v počítači, jsou různě důležitá. Od souborů,
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Investujte do úspor. Zlepšete prodej a marketing Přehled o Vašich zákaznících, obchodních aktivitách a příležitostech – Kdokoliv kdykoliv ví o všem, co.
GNU /Linux Jakub Konečný Simona Bartková. CO nabízí? moderní koncepce stabilní systém svoboda použití žádné viry žádný spyware ohromná základna aplikací.
Thang Bui Toan 4.B. Co je software ?  Software je něco, co není hardware  je programové vybavení počítače (sada všech počítačových programů umístěných.
1 Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastZáklady informatiky a hardware DUMVY_32_INOVACE_ODB_540.
DATABÁZOVÉ SYSTÉMY. 2 DATABÁZOVÝ SYSTÉM SYSTÉM ŘÍZENÍ BÁZE DAT (SŘBD) PROGRAM KTERÝ ORGANIZUJE A UDRŽUJE NASHROMÁŽDĚNÉ INFORMACE DATABÁZOVÁ APLIKACE PROGRAM.
Internet ale velmi výrazně slouží i pro komunikaci, přičemž jednoznačně nejpoužívanějším komunikačním prvkem je . Význam slova lze přeložit.
Tiskové služby v sítích Microsoft
Počítačové sítě Autor: Marek Jiruš.
Služby internetu obr.: 1. WEB  WWW – (World Wide Web), také pouze zkráceně web v doslovném překladu "světová rozsáhlá síť“, neboli celosvětová síť 
Počítačové sítě Informatika – 7. ročník
Počítačové sítě Základní pojmy.
VY_32_INOVACE_8_10_Počítačové sítě
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_166_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Zajištění ochrany počítačové sítě - FIREWALL - Samostatná práce Michala Červenky.
Mgr. Milan Šimek. Počítačová síť je skupina počítačů spojených dohromady umožňující více uživatelům přistupovat k jedněm zdrojům, sdílet a využívat tatáž.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Počítačové sítě Terezie Gřundělová Historie Vznik a vývoj je spjat s rozvojem počítačů a výpočetní techniky První rozmach v padesátých letech.
OPERAČNÍ SYSTÉMY.
Práce v lokální síti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
Úvod do počítačových sítí
Typy počítačových sítí Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Pavel.
Wifi, LAN a internet v elekt. drátech Počítačové sítě naší školy.
 nejvíce využívaná služba internetu založená na www stránkách  poskytuje virtuální informační prostor, přístupný pomocí prohlížeče  výhodou www stránek.
Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů.
Historie počítačových sítí Co je to síť Důvody vzájemného sdílení zařízení Co je to rozhraní (interface) a protokol Historicky standardní rozhraní PC.
Informatika – Datové sítě
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Síťová karta Číslo DUM: III/2/VT/2/1/08 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware.
Nastavení serverů OB21-OP-EL-KON-DOL-M Orbis pictus 21. století.
Název:VY_32_INOVACE_ICT_8B_3B Škola:Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:Mgr. Milena Vacková Ročník:8. Tematický okruh,
Pojmy internetu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastInternetové technologie, programování Datum vytvoření2012.
Inf Struktura datových sítí. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
VY_32_INOVACE_8_10_Počítačové sítě
Vypracoval / Roman Málek
PRACOVNÍ PLOCHA Vasyl Lutsak.
Internet - historie.
BEZPEČNOST NA KONTAKTNÍCH MÍSTECH Czech POINT
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Síťová karta
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Internetové služby – Disk Google Číslo DUM: III/2/VT/2/2/36 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická.
Transkript prezentace:

Přínosy a druhy počítačových sítí

Jednou z nejvýznamnějších technologií používaných v oblasti výpočetních systémů jsou již řadu let počítačové sítě. Jejich asi nejstručnější definice může znít: "Počítačové sítě jsou systémy vzájemně propojených a spolupracujících počítačů". Tím je řečeno, že počítače, které jsou součástí sítě, jsou mezi sebou propojeny příslušným spojovacím prostředkem (např. síťovou kabeláží) a jsou vybaveny hardwarovými a softwarovými prostředky, které jim umožňují vzájemnou komunikaci. Bouřlivý rozvoj počítačových sítí je dán mimo jiné řadou výhod, které přinášejí svým uživatelům ve srovnání s prací na samostatných počítačích. Patří sem: 1) sdílení dat 2) sdílení síťových prostředků 3) spolehlivost výpočetního prostředí 4) zabezpečení zpracovávaných dat před neoprávněnými zásahy 5) komunikace mezi uživateli

1) Sdílení dat Umožňují uživatelům snadný přístup ke společným datům a jejich souběžné zpracování. Řada typů aplikací (např. rezervační systémy) není schopná bez této možnosti, která se běžně označuje jako sdílení dat, plnohodnotně pracovat. 2) Sdílení síťových prostředků Díky této vlastnosti může prostředky, které jsou v síti instalovány (např. disky serverů, tiskárny, modemy), využívat více uživatelů. Tak lze dosáhnout nižších nákladů při pořizování výpočetního systému, vyšší efektivity při využití zmíněných periferních zařízení a širší nabídky poskytovaných služeb uživatelům. Sdílenými prostředky však nemusí být jen zmiňované hardwarové prostředky. Sdílet lze i programové vybavení nebo služby, jako je například přístup na Internet.

3) Spolehlivost výpočetního prostředí V dobře navržené a spravované síti mají uživatelé větší jistotu, že požadovanou práci provedou a dokončí úspěšně. Na této vyšší spolehlivosti se podílí řada činitelů. - Je to například péče, která je standardně věnována klíčovým součástem sítě (např. serverům), - systémové funkce zvyšující spolehlivost (např. zrcadlení disků) - možnost snadného použití náhradních prostředků v případě selhání některého z používaných, což umožňuje již zmíněné sdílení prostředků (např. při poruše používané tiskárny může uživatel snadno využít jinou). - V souvislosti se spolehlivostí výpočetního prostředí je třeba zmínit i zálohování dat udržovaných v síti. Je-li prováděno plnohodnotně, pak nepřijdou uživatelé o výsledky své práce ani při totální havárii sítě. 4) Zabezpečení zpracovávaných dat před neoprávněnými zásahy Zatímco samostatné počítače a tím i data, která jsou na nich uložena, se nacházejí běžně ve volně přístupných prostorách, síťové prostředky, na nichž jsou data uživatelů soustředěna, se zpravidla umísťují do zabezpečených míst. Samotný přístup do sítě je pak chráněn heslem a rozsah činností, které mohou uživatelé v síti provádět, je omezen přístupovými právy, která byla uživatelům přidělena. Navíc je obvykle v síti k dispozici i nějaký prostředek, který umožňuje sledovat činnosti, jež uživatelé provádějí, a tak zachycovat nepovolené aktivity.

5) Komunikace mezi uživateli V síti je téměř vždy k dispozici možnost zasílat krátké zprávy uživatelům, kteří právě pracují. Vyšší úroveň komunikace pak umožňuje takzvaná síťová elektronická pošta ( ). Jejím prostřednictvím lze posílat zprávy i uživatelům, kteří nejsou právě přítomni, a využívat přitom řadu dalších potřebných funkcí (vyrozumění o převzetí zprávy apod.). V prostředí sítí je možné používat i systémy podporující spolupráci pracovních skupin, které běžně obsahují funkce, jako je plánování schůzek, předávání dokumentů či sledování plnění úkolů.