Zpracování programu programovatelným automatem. Zpracování programu na PA se vykonává v periodicky se opakujícím uzavřeném cyklu, tzv. scanu. Nejprve.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CIT Paměti Díl X.
Advertisements

Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Základy databázových systémů
Rozdělení registrů.
Otázky k absolutoriu HW 1 - 5
Programování PA. Jelikož PA byly původně určeny především jako náhrada logických kontaktních řídících systémů, vycházejí programovací jazyky z požadavku.
Tato prezentace byla vytvořena
Třídění PA. Kompaktní PA (KPA) -menší - měly původně pevně danou konfiguraci integrovaných modulů a byly uzavřeny v jednom pouzdře. -Pouzdro se montuje.
Dlouhodobá maturitní práce studentů Tomáše Kurce & Jana Kuželky
Instrukční soubor PIC16Fxxx osnova: Charakteristika instrukčního souboru Rozdělení instrukcí Časové průběhy (zpracování instrukcí)
Autor: Boleslav Staněk H2IGE1.  Omyly  Hrubé chyby  Chyby nevyhnutelné  Chyby náhodné  Chyby systematické Rozdělení chyb.
Informatika I 7.a 8. hodina 4. týden.
Vyučovací hodina 1 vyučovací hodina: Opakování z minulé hodiny 5 min Nová látka 20 min Procvičení nové látky 15 min Shrnutí 5 min 2 vyučovací hodiny: Opakování.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_137_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Paměťové obvody a vývoj mikroprocesoru
Kruhový registr. Kruhový registr zpracovává načtenou informaci do registru. Charakteristikou kruhového registru je, že se na rozdíl od předchozích typů.
TEP Charakteristika ATmega č.2. Charakteristika ATmega Téma Charakteristika ATmega TEP Předmět TEP Juránek Leoš Ing. Autor Juránek Leoš Ing. TEP.
Co vše nám může tvořit počítačovou sestavu
Výrok „Počítač je pouze tak inteligentní jako jeho uživatel.“ (Radek Lochman, dnes)
Jak pracuje počítač vstupní a výstupní zařízení počítače
Síťové karty Eva Zdráhalová 4. Z. Obsah prezentace 1. Role síťové karty Příprava dat 5 3. Posílání a kontrola dat Volby konfigurace.
Základní vlastnosti A/D převodníků
Tato prezentace byla vytvořena
Rozdělení registrů.
Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod.
3. Příkazy  Příkazy dělíme na jednoduché a strukturované.  Jednoduché příkazy - žádnou jejich dílčí částí neni příkaz - přiřazovací, vstupu a výstupu,
Kruhový registr.
Programovatelné automaty princip činnosti PLC 03
Dokumentace informačního systému
Úvod do JavaScriptu JavaScript je p JavaScript je programovací jazyk, který se používá na webových stránkách. JavaScript je typu KLIENT - KLIENT To znamená,
Von Neumannovo schéma.
Struktura počítače Klasické schéma počítače navrhnul v roce 1946 americký vědec maďarského původu John von Neumann ( )
Gymnázium prof. Jana Patočky Jindřišská Praha 1 „Praha & EU: Investujeme do vaší.
Technické prostředky PLC OB21-OP-EL-AUT-KRA-M Ing. Petr Krajča.
Tato prezentace byla vytvořena
Digitální učební materiál
Elektrotechnika Mikroprocesorová technika
Úvod do teorie konečných automatů
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
ZÁKLADNÍ PROGRAMOVÁNÍ LINIOVÝCH SCHÉMAT POMOCÍ PLC
Architektura počítače
Digitální měřící přístroje
Výrok „Vypadá to, že jsme narazili na hranici toho, čeho je možné dosáhnout s počítačovými technologiemi. Člověk by si ale měl dávat pozor na takováto.
Modulace.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_ENI-2.MA-16_Logický obvod Název školyStřední odborná škola a Střední odborné učiliště,
JUI přednáška Vstup a výstup, cykly RNDr. Jiří Dvořák, CSc.
Mikroprocesor.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_ENI-2.MA-05_Modulace a Modulátory Název školyStřední odborná škola a Střední odborné.
Počítač univerzální stroj na automatické zpracování informace programovatelný - program určuje využití (univerzalita) program - skupina příkazů, kterým.
Programovatelné automaty Popis PLC 02
Digitální signálový procesor (DSP) Digitální signálový kontrolér (DSC) Blokové schéma mikroprocesroru.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Blokové schéma počítače.
Algoritmizace a programování Algoritmy 4 – Vývojové diagramy (cykly)
Algoritmizace a programování Soubory. Oč jde? Vytvoření externího souboru Vytvoření externího souboru Tento soubor může být: Tento soubor může být: Textový.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Ing. Hana Šmídová Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_NEUMANN_S1.
SOFTWAROVÁ PODPORA PRO VYTVÁŘENÍ FUZZY MODELŮ Knihovna fuzzy procedur Ing. Petr Želasko, VŠB-TU Ostrava.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Petr Fodor.
Petr Fodor.
PLC –vnitřní struktura II.
VY_32_INOVACE_ Co je snímač
VY_32_INOVACE_pszczolka_ Registry – paralelní, sériový
VY_32_INOVACE_pszczolka_ Registry - test
Správa paměti.
VY_32_INOVACE_pszczolka_ Registr kruhový - aplikace
Informatika pro ekonomy přednáška 4
Číslicové měřící přístroje
Úvod do programovania automatizačných zariadení
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 7
Informatika pro ekonomy přednáška 4
Transkript prezentace:

Zpracování programu programovatelným automatem

Zpracování programu na PA se vykonává v periodicky se opakujícím uzavřeném cyklu, tzv. scanu. Nejprve dojde k paralelnímu stanovení stavu vstupních veličin (vzorkování systému), dále dojde k sériovému zpracování jednotlivých instrukcí programu, po jejich zpracování se data paralelně předají do výstupních jednotek. Vzhledem k rychlosti zpracování instrukcí se PA navenek jeví jako paralelní systém (vše se zpracovává navzájem), ve skutečnosti však data zpracovávají sériově. Je však nutné za běhu programu eliminovat účinek I/O změn. Na základě různého stavu vstupů, výstupů a jejich vyhodnocení na začátku a konci programu by se mohly objevit nežádoucí reakce PA. Proto PA pracuje s pamětí, do které jsou uloženy před každým zpracováním programu stavy vstupů a výstupů. PA si po dobu jednoho oběhu programu udržuje hodnoty vstupů a výstupů konstantní bez ohledu na právě probíhající děj a případné změny I/O. Zpracování programu programovatelným automatem

1)Ze vstupních modulů je načten stav všech vstupních signálů a je zapsán do paměti. 2)Program postupně vyhodnocuje jednotlivé podmínky a na základě stavu vstupních, výstupních a vnitřních proměnných nastaví a do paměti výstupů zapíše nové hodnoty výstupních proměnných. 3)Podle uložených výstupních hodnot se po ukončení běhu programu jednorázově nastaví výstupní veličiny, které aktivují akční členy. 4)V závěrečné části scanu se vyhodnotí stavový soubor a nastaví se jeho aktualizované parametry, případně se vyřídí komunikace s ostatními zařízeními v síti atd., čímž je PA připraven na další scan. Vlastní cyklická činnost PA může být rozdělena na čtyři úseky:

1)Odolnost proti rušení – poruchové signály působící mimo interval vstupního scanu se vůbec neprojeví. 2)Znovuspustitelnost programu od posledního stavu dosaženého před poruchou. 3)Vzájemná nezávislost operací v programu – chyba v jedné části programu nemá vliv na další instrukce (vyjma logických důsledků). 4)Nepřekročení doby cyklu programu – zabezpečení kontroly periodického vykonávání programu, vždy je znám průměrný, minimální a maximální čas zpracovávání, při překročení maximálního času se generuje chyba. 5)Snadná programovatelnost. Důvody používání skenovacího principu:

Otázky ke zkoušení 1)Viz látka na stránkách 2 – 4.