Název školyHotelová škola Mariánské Lázně Adresa školyKomenského 449/6, Mariánské Lázně Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUMuVY_32_INOVACE_KČ-P-METABOLISMUS ŽIVIN-17 PředmětPOTRAVINY TémaMETABOLISMUS ŽIVIN AutorBc. Jana Strnadová Metodický popis (anotace) Prezentace – graf – přehled trávení jednotlivých složek potravy. Tento program je spolufinancovaný Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
PŘEHLED TRÁVENÍ BÍLKOVINY SACHARIDY (GLYCIDY) SACHARIDY (GLYCIDY) TUKY (TRIGLYCERIDY) TUKY (TRIGLYCERIDY) ŠKROB LAKTÓZA SACHARÓZA
ÚSTA SACHARIDY (GLYCIDY) SACHARIDY (GLYCIDY) ŠKROB LAKTÓZA SACHARÓZA SLINNÁ AMYLÁZA DEXTRINY
ŽALUDEK BÍLKOVINY SACHARIDY (GLYCIDY) SACHARIDY (GLYCIDY) TUKY (TRIGLYCERIDY) TUKY (TRIGLYCERIDY) PEPSIN A HCL PEPSIN A HCL SLINNÁ AMYLÁZA SLINNÁ AMYLÁZA ŽALUDEČNÍ LIPÁZA ŽALUDEČNÍ LIPÁZA PEPTONY
STŘEVO BÍLKOVINY TRYPSIN CHYMOTRIPSIN TRYPSIN CHYMOTRIPSIN EREPSIN PEPTIDY AMYNOKYSELINY
STŘEVO SACHARIDY (GLYCIDY) SACHARIDY (GLYCIDY) ŠKROB LAKTÓZA SACHARÓZA PANKREATICKÁ MALTÁZA MALTÓZA PANKREATICKÁ AMYLÁZA PANKREATICKÁ AMYLÁZA GLUKÓZA PANKREATICKÁ LAKTÁZA STŘEVNÍ LAKTÁZA GLUKÓZA GALAKTÓZA SACHARÁZA GLUKÓZA FRUKTÓZA
STŘEVO TUKY (TRIGLYCERIDY) TUKY (TRIGLYCERIDY) ŽLUČ PANKREATICKÁ LIPÁZA STŘEVNÍ LIPÁZA DIGLYCERIDY GLYCEROL MONOGLYCERIDY MASTNÉ KYSELINY EMULGOVANÝ TUK
ZDROJE Libuše Kuderová: Nauka o výživě pro střední hotelové školy a veřejnost, Fortuna, Praha Marie Šebelová: Potraviny a výživa, Nakladatelství PARTA, s. r. o., Praha Róbert Šimončič, Peter Kružliak: Výživa, Merkur, Praha Prof. MUDr. Stanislav Hrubý, DrSc.: Výživa v kostce, RATIO, Úvaly.