INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Podpora rozvoje cizích jazyků pro Evropu 21. stol. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
nejvyšší vodopády na světě obrovští hadi,jaguáři, pásovci
Advertisements

- Jižní Amerika( přírodní poměry)
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
VY_32_INOVACE_20 Jižní Amerika - Karibské, Andské, Laplatské státy
AMERIKA.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Téma hodiny: Peru – základní údaje, přírodní a socioekonomické poměry
Podpora rozvoje cizích jazyků pro Evropu 21. stol.
Vypracovala: Iva Nejezchlebová
BRAZÍLIE.
AMERIKA přírodní krajiny
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
AMERIKA.
Jižní Amerika.
VENEZUELA.
VY_52_INOVACE_03/2/5_ZEMĚPIS
IDENTIFIKÁTOR MATERÍÁLU: EU –
Geografická charakteristika latinské ameriky
VY_32_INOVACE_15 Střední Amerika
Brazílie a její sousedé
ANDSKÉ STÁTY Charakteristika: Oblast kolem rovníku
AMERIKA.
Průmysl a zemědělství Ameriky
Podpora rozvoje cizích jazyků pro Evropu 21. stol.
Hospodářství Spíše rozvojové Brazílie Argentina Chile Venezuela Nově
Jižní Amerika Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
VY_32_INOVACE_19 Střední Amerika - Mexiko
LATINSKÁ AMERIKA 5. DÍL B R A Z Í L I E
Střední Amerika.
AMERIKA podnebí a vodstvo
Kontinentální drift.
VY_52_INOVACE_03/2/4_ZEMĚPIS Státy střední Ameriky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladan Chlumský ŠABLONA: V/2 –
Mexiko, státy Karibského moře, státy Jižní Ameriky
Identifikátor materiálu: EU
VY-32_INOVACE_16 Jižní Amerika - opakování
RUMUNSKO.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_228_jižní Amerika I. AUTOR: Zdeněk Hořava ROČNÍK, DATUM: 7.,
KANADA Státní uspořádání: F _ _ _ _ _ _ E _ _ provincií a _ teritoria
Vzdělávací oblast/obor
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Identifikátor materiálu: EU
Zdeněk Bergman, G Teplice
STŘEDNÍ AMERIKA.
CHILE. Přímořský stát, jihozápad Jižní Ameriky Hlavní město: Santiago de Chile Rozloha : km² Počet obyvatel: Jazyk: španělština Ostrovy:
podle podobných přírodních podmínek rozdělujeme státy Jižní Ameriky do 3 oblastí: – andské země – horské lesy, výrazná výšková členitost – laplatské země.
M AKROREGIONY SVĚTA – L ATINSKÁ A MERIKA 1 Autor: Hana Brýdlová.
Státy Střední Ameriky. Poloha  Střední Amerika je území mezi Mexikem a Kolumbii (7 nezávislých států)‏  Střední Amerika se rozléhá okolo Karibského.
11. STŘEDNÍ AMERIKA PEVNINSKÁ ČÁST VY_32_INOVACE_12_Z5
AMERIKA Ekvádor, Peru, Chile. Ekvádor krajina je velmi různorodá – dá se rozdělit do 3 částí, které se od sebe liší klimatem, biotypem, zvyky,… 1.Pobřežní.
Jiří Korec Sexta 2008/2009. VENEZUELA Hlavní město: Caracas Rozloha: km² Nejvyšší bod: Pico Bolivar- 5007m.n.m Počet obyvatel: Hustota.
Venezuela Venezuela je federální republika sousedí s:Kolumbií, Brazílií, Guyanou.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_23_04_Z7_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála TÉMA: Jižní Amerika- test Základní škola Libina, příspěvková.
Název učiva: Amerika severní
EU peníze školám Základní škola Čachovice a Mateřská škola Struhy, Komenského 96, příspěvková organizace Označení: VY_32_INOVACE_233_PR5 Předmět: Přírodověda.
Vegetační pásy Jižní Ameriky
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
VY_32_INOVACE_Fi_I_10 Název Brazílie
Šablona VY_52_INOVACE_Z
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_Světadíly
13. JIŽNÍ AMERIKA ANDSKÉ STÁTY VY_32_INOVACE_12_Z5
3. b Úvod do Střední Ameriky
Poloha a státy AUTOR: Alena Carbolová
VY_32_INOVACE_268_Státy Laplatské nížiny a tropické JA
AMERIKA - VODSTVO.
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zeměpis 7. ročník
Transkript prezentace:

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Podpora rozvoje cizích jazyků pro Evropu 21. stol. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Přírodní podmínky Latinské Ameriky

Základní údaje Poloha: od Rio Grande po Ohňovou zemi Rozloha: asi 20,5 mil. km2 = 15% souše Počet obyvatel: asi 475 mil. obyvatel = 8% světové populace

Státy Latinské Ameriky Argentina, Bolívie, Brazílie, Chile, Kolumbie, Kostarika, Kuba, Dominikánská republika, Ekvádor, Salvador, Guatemala, Honduras, Mexiko, Nicaragua, Panama, Paraguay, Peru, Portoriko, Uruguay, Venezuela, Belize, Falklandy Guyana, Surinam, Trinidad a Tobago ArgentinaBolívieBrazílieChileKolumbie KostarikaKubaDominikánská republika EkvádorSalvadorGuatemalaHonduras MexikoNicaraguaPanamaParaguayPeru PortorikoUruguayVenezuelaBelize FalklandyGuyanaSurinamTrinidad a Tobago

Reliéf Polovinu rozlohy Latinské Ameriky tvoří hory. Nejvýznamnější je pásmo Kordiller,které se táhne až do Jižní Ameriky,kde ho nazýváme Andy. Andy jsou velmi bohaté na rudy a minerály. Nejúrodnější jsou černozemní půdy Laplatské nížiny. Latinská Amerika má spoustu lesů.

Podnebí Je mimořádně různorodé. Na úpatí And je dusné,vlhké a tropické. Ve středních polohách je příjemně subtropické. Ve vysokých polohách je suché a mrazivé. Vliv oceánů a moří - Brazilský proud,Karibik a Peruánský proud Podnební rozdíly v Latinské Americe velmi zatěžují organismus.

Tropické deštné pralesy Vyskytují se souvisle v povodí Amazonky, Orinoka a na Středoamerické šíji. Deštný les v Amazonii se dělí na 3 části: igapó,várzea a eté Charakteristická je velká druhová rozmanitost vegetace, z živočichů jsou typičtí: opice, chudozubí, vačice, kolibříci, papoušci apod.

Živočichové

Vodstvo Největší vodní zdroje na světě. Rozsáhlá stavba vodních elektráren. Nejvyšší vodopád světa – Angelův vodopád v pralesích východní Venezuely Nejmohutnější vodopády – Igacú (velká voda) Nejdelší řeka na světě – Amazonka,dále řeky Orinoko a Paraná Největší vysokohorské sladkovodní jezero Titicaca

Igacú,Ďáblův chřtán a Amazonka

Průmysl Ohromné zdroje nerostů Hlavně zlato a stříbro (1.na světě) Pro dnešní potřebu jsou nejdůležitější železné rudy a ropa Dřevozpracující průmysl Těžba diamantů

Zemědělství Hlavní zdroj obživy Nejrozšířenější plodiny jsou kukuřice a fazole Dále se v Latinské Americe pěstuje cukrová třtina,bavlník,káva,kaka o,ananas a mnoho jiných plodin

Shrnutí Největším bohatstvím Latinské Ameriky je její neporušená příroda Její hlavní předností je těžba nerostných surovin Po ekonomické stránce na tom není ale zrovna nejlépe,jelikož existují velmoci jako např. USA,které vládnou obchodním trhem

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Tato výuková prezentace byla pořízena z finančních prostředků hrazených Evropským sociálním fondem a rozpočtem České republiky.