Složení a mechanické vlastnosti kostí, fixace zlomenin ortopedickými náhradami Zdeněk Novotný A13N0173P KMM/BM 27.4.2014.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OD BUŇKY K ČLOVĚKU 8. ročník.
Advertisements

Individuální náhrady skeletálních defektů
Kovy a slitiny s nízkou teplotou tání
Digitální učební materiál
Obecná stavba kosti. Růst a pevnost kostí. Kostní věk
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
TILDREN®.
LEGOVÁNÍ OCELÍ Název školy
VY_32_INOVACE_9C4 OPĚRNÁ SOUSTAVA
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Regenerační schopnost tkání. Zevní a vnitřní prostředí organismu.
elektronová konfigurace
Stavba a funkční třídění pojivové tkáně
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Kosterní soustava Přírodopis Autor : Mgr. Irena Hudcová
Jméno autoraMgr.Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyV/2 Inovace.
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2011 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
KOSTRA 5. ročník.
Základní vlastnosti biologických tkání
KOSTERNÍ SOUSTAVA.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Další kovy Sn, Pb, Ca, Cr, Ni, Hg, Ti, U, Pt.
Kostra.
Opakování opěrná soustava
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
SOUSTAVA SMYSLOVÁ – UCHO (sluchový orgán)
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Prášková metalurgie Spékané materiály.
Opěrná soustava Člověk patří mezi obratlovce- tzn. má pevnou osu těla- páteř tvořenou obratli a na ní navěšeny kostry horní a dolní končetiny Počet kostí.
KOSTRA Prvouka 3.ročník. KOSTRA Prvouka 3.ročník.
POJIVA Nejrozšířenější typ tkáně
Biologie člověka.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
STAVBA KOSTI Anorganické látky Kost Sloučeniny vápníku a fosforu
Výroba a použití telluru
Jižní amerika Nerostné suroviny
SOLI Stavební materiály
Opěrná soustava Funkce: opora, tvar těla chrání vnitřní orgány
Kompozity Kompozity tvoří materiálový systém, složený ze dvou nebo více fází, s makroskopicky rozeznatelným rozhraním mezi fázemi, dosahující.
Technické materiály kovové
Stavba kosti.
Kostní náhrady Pavel Souček.
Obecná osteologie J. Riedlová.
KOSTERNÍ SYSTÉM ČLOVĚKA
Název materiálu: VY_32_INOVACE_07_TKÁNĚ1_P1-2
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Hana Turoňová Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_TĚLNÍ.
KOSTERNÍ SOUSTAVA. FUNKCE KOSTRY  opora měkkých částí těla  pohyblivost  ochrana orgánů  krvetvorba  úložiště minerálních látek (Ca, P)
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Zapiš, nebo nalep do sešitu!!! „K O V“ Používání kovů lze právem považovat za velmi důležitý mezník v lidských dějinách. Pomocí kovů člověk mnohonásobně.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Tkáně. Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Pokuste se vystihnout pojem tkáň soubor tvarově podobných buněk s určitou,
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_03_PŘ8_BO
Lidské tělo - kostra.
VÝROBA A ZNAČENÍ LITIN Litiny jsou slitiny Fe s C + další prvky,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Tvar a pohyb těla Lebka a kosti.
Opěrná soustava.
Kosterní soustava.
Název: VY_52_INOVACE_PRV_01 Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Kosterní soustava kost.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav
KOSTERNÍ SOUSTAVA Tvoří kostra těla.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Opěrná soustava Autor: Mgr.Diana Mücksteinová
Kovy a slitiny s nízkou teplotou tání
Téma: Tkáně.
Hustá pojiva Pojiva oporná
Transkript prezentace:

Složení a mechanické vlastnosti kostí, fixace zlomenin ortopedickými náhradami Zdeněk Novotný A13N0173P KMM/BM 27.4.2014

Obsah Kost Složení, struktura Biomechanika kostí Biomateriály pro fixaci zlomenin Kovové materiály Keramika Ostatní (pHDPE, PEEK, PMMA)

Složení s struktura kostí

Kost Tvrdá mineralizovaná struktura na oporu těla a ochranu orgánů V lidském těle cca 206 kostí 65% hmotnosti kosti je minerální složka Krystaly fosforečnaun vápenatého, hydroxyapatitu Ty jsou vázány na kolagenní vlákna

Kost Makroskopické rozdělení Okostice Kostní dřeň kompaktní (hutná) a spongiózní (houbovitá - 20% skeletu) Okostice pevná vazivová blána -> výživa kosti, hojení zlomenin,.. Kostní dřeň tvořena hemopoetickou tkání a probíhá v ní krvetvorba (červená, žlutá, šedivá)

Kost Funkce kostí mechanická, kdy kosti jsou podpěrný systém těla a zároveň tvoří pákový systém pro přenos sil fyziologická, kdy kosti chrání orgány těla (mozek,..). krvetvorba (hemopoéza) Napomáhají také udržování vnitřní rovnováhy (homeostázy) minerálů (P,Na,K,Zn,Mg,Ca).

Biomechanika kostní tkáně

Biomechanika kostní tkáně Mechanický pohled na kost nehomogenní, anizotropní materiál žlutobílé barvy skládající se z organické a anorganické složky (kompositní materiál) Organická složka buňky a matrice - vláknitá část = kolagen a interfibriální část pružnost a odolnost na ohyb Anorganická (minerální ) složka Fosvorečnan váp., hydroxyapatit pevnost a tvrdost

Mechanická odezva kostní tkáně Kostní buňky jsou schopné odpovědět na mechanické podráždění změnou tvaru, orientace a velikosti. Takzvaně se remodelují. Při větší zátěží se kosti zhutňují a přestavuje se spongiózní pórovitá struktura. Při nedostatku zátěže (nebo v důsledku stáří) kosti slábnou.

Některé materiálové parametry kostí Pro připomenutí Elastický modul oceli je 21*10^4 MPa.

Některé materiálové parametry kostí

Biomateriály pro fixaci zlomenin

Biomateriály pro fixaci zlomenin Kovové implantáty materiály na bázi železa, kobaltu, niklu, titanu, tantalu, zirkonu, stříbra, zlata a vzácných kovů. Ale tantal a ušlechtilé kovy (včetně zlata a stříbra) nemají dostatečné mechanické vlastnosti pro účely implantátů a zirkon je příliš drahý .

Nerezová ocel 18% chrómu, 8% niklu, vyžadována odolnost proti korozi implantátu, přidává se molybden (3%). slitiny z nerezové oceli tvoří cca 60% implantátů používaných ve Spojených státech.

Slitiny kobaltu Slitiny na bázi kobaltu, mají rovnováhu mezi mechanickými vlastnostmi a biologickou kompatibilitou. Jsou lepší než nerezové oceli v pevnosti a odolnosti proti korozi a abrazi, ale dražší na výrobu. Litá varianta je kobalt-chrom-molybden. Používá se např. pro totální náhrady kyčelního kloubu.

Slitiny titanu Jiný referát Slitiny na bázi titanu jsou materiály pro pacienty s přecitlivělostí na některou ze složek z nerezavějící oceli nebo kobalt-chrom slitiny.

Tantal Obr. dole: Lebeční implantát vytisknutý na laserové 3D tiskárně z tantalu

Keramika z anorganických nekovových materiálů obvykle vysokou pevnost v tlaku a nízkou tažnost vysoká odolnost proti deformaci, ale křehké Složení Fosforečnany vápenaté, sírany vápenaté, bioaktivní sklo ve formě pevné předem vytvořené struktury nebo v injekční formě

Pevné keramické implantáty destičky, granule, prášek, nebo třeba se strukturou pórů Obr. napravo: Klínová předpřipravená matrice využita k zaplnění defektu po osteotomii hexagonální keramické destičky, které navzájem Implantáty vytvořené s tímto designem prý urychlují hojení tím, že dovolují krvi a ostatním tělním tekutinám lépe proudit ke tkáním.

Injekční keramické matrice schopnost přizpůsobit se a úplně vyplnit poškozenou kost v kapalném stavu nebo v gelové formě tvrdne ve vodném prostředí při teplotě 37°C minimalizace nutného chirurgického zákroku.

pHDPE (porous high-density polyethylene) Výhodou pHDPE je, že okolní tělní tkáň vrůstá do porézní matrice, takže implantát se stává integrovaný.

PEEK (polyetheretherketon) Obr. dole: Lebeční implantát vytisknutý na laserové 3D tiskárně z PEEK

Polymethylmetakrylát (PMMA) "akrylový cement„ pod interní fixace zlomenin, aby pomáhal lépe distribuovat síly podél rozhraní kost-destička při totální náhradě kyčelního kloubu, fixaci zlomeniny páteře a jako pevná náhrada kosti při léčbě patologických zlomenin polymerační proces 6 nebo 7 minut. Reakce je mírně exotermní, teploty až 122˚C Když plně vytvrzený silný ale křehký. má nízkou tažnost a vysokou citlivost na vznik trhlin špatné adhezní vlastnosti, nefunguje jako cement, spíše jako náplň

Děkuji za pozornost