Konec konopné kariéry (Kvalitativní výzkum - výsledky) Bc. Tomáš Nechutný I nstitut sociologických studií FSV UK AT konference 2009 "Mýty a stereotypy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bez léčby to jde Mgr. Pavel Nepustil Sdružení Podané ruce, o.s.
Advertisements

METODY A TECHNIKY VÝZKUMU
Petr Adamus.  Vycházíme z předpokladu, že osoby s autismem trpí poruchami chování, protože prostředí a většina technik učení nepočítá s jejich individuálními.
Registrační číslo projektu: VY_32_INOVACE_MAM_KC_3_11
Pravděpodobné příčiny a důsledky reality rodiny v ČR
Sociologie – metody a techniky sociologického výzkumu
Rozšíření metod krátké intervence (nejen) pro zdravotníky v České republice Michal Miovský Tisková konference (13. září 2013) Projekt NETAD, reg. č. CZ.1.07/2.4.00/
PSYCHOLOGICKÁ PŘÍPRAVA - ÚVOD
Struktura poradenského procesu
Fórum prevence dětské nadváhy a obezity Hana Zamrazilová Školní stravování 2014, Praha, 20.–
KONOPNÉ PRODUKTY V ČR užívání, produkce, trh a metodika poradenství pro uživatele Pešek R., Mravčík V. Národní monitorovací středisko pro drogy a drogové.
Komunikační techniky užívané v komunikaci sluchově postižených studentů s vyučujícími na vysoké škole Lenka Doležalová Brno, 2007.
PSYCHICKÉ JEVY.
Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů Postoje české společnosti k náhradní rodinné péči Projekt Centrum podpory NRP je realizován.
Diagnostika ve sportovních hrách
Výzkumy realizované v roce Právní analýza dokumentů vztahujících se k dětem a mládeži 2. Zdroje informací a kritéria při výběru volnočasových.
Kvantitativní metody výzkumu v praxi (KMVP) 0. Poučení z minulých ročníků a novinky od ZS 2013 (2011) poslední aktualizace Jiří Šafr jiri.safr(at)seznam.cz.
KOMUNIKACE… BRÁNA K VÝZKUMU Identifikace studijních oborů pro zavedení programu WBL Karolina Šolcová Medicomp s.r.o.
Sociologický výzkum.
Jak jste dopadli? Kvaliťák nebo kvantiťák? Kreativec nebo analytik?
Výzkum: ženy v politice Rada pro rovné příležitosti pro ženy a muže.
Komunikace s dětským pacientem
Vyhodnocení efektivnosti internetové reklamní kampaně – případová studie Bc. Milan Hnátek.
Švec Vlastimil - Krátká Jana - Kubiatko Milan - Pravdová Blanka
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_3.1.1.
Pohybové dovednosti (motor skills, Bewegungfertikeit, dvigaťelnoie umenie, pohybová zručnost)‏ Měkota 2008: Motorickým učením a opakováním získaná pohotovost.
1 © Mediaresearch, a.s., 2008 NetMonitor a AdMonitoring Výsledky za říjen 2008.
Racionalizace informačních interakcí v maloobchodní činnosti.
„Hulda“ v terapeutické komunitě Josef Radimecký, Jakub Solčány AT Konference Měřín –
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
Teorie a metodika výchovy 2. lekce Základní pojmy Hodnoty ve výchově
Teorie motivace Adéla Furiková.
Otazníky nad terciárním vzděláváním jako předpokladu využití a rozvoje sociálního potenciálu populace Pro konferenci VŠFS – „Lidský kapitál a investice.
Sexualita uživatelů pervitinu a Subutexu
Zahradní terapie Jabok ZS 2014 VK.
PhDr. Veronika Girglová
1. Úvod Základní pojmy Obec, sídlo Definice venkova
Didaktická část diplomové práce
O formálním vzdělávání dospělých v České republice Milada Rabušicová (ÚPV FF MU) Ladislav Rabušic (FSS MU) 16. conference ČAPV: Pedagogický výzkum jako.
Typy výzkumu  Kvantitativní  Kvalitativní  Smíšený  První zkoumá kolik lidí si co myslí atd …  Druhý co přesně si lidé myslí  Třetí je kombinací.
Úvod do problematiky, definice základních pojmů
Bidrmanová, Rintelová Učitelství praktického vyučování
PSYCHICKÁ PŘÍPRAVA VE SPORTU
centrální porucha zpracování řečového signálu
ESPAD Evropská školní studie o alkoholu a jiných drogách Přehled hlavních výsledků Evropské školní studie o alkoholu a jiných drogách v České republice.
Nová šetření výskytu a podob šikany Centrum sociálních služeb Praha – Pražské centrum primární prevence.
Model struktury strategického managementu
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Data získána na základě výzkumu Hodnotové orientace dětí ve věku 6 – 15 let. Výzkum realizován v rámci projektu Klíče pro život.
Rozvoj sociálních služeb v Pardubickém kraji Evaluace projektu rozvoj metod sociální práce a tvorba kritérií efektivity služeb.
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
Komunikační chyby vedoucích pracovníků ve vybraném podniku Autor bakalářské práce: Alena Strakošová Vedoucí bakalářské práce: Ing. Iveta Kmecová, Ph.D.
Fáze motorického učení fázeÚroveň zvládnutí poh. dovednosti Vnější projevyProcesy v CNSMentální aktivita I. Seznámení Velmi nízkáGeneralizace (souhyby,
Třída KUŘÁTKA PROJEKT MALÝ ZAHRADNÍK Dílčí projekt: KULIHRÁŠEK
Vztahová vazba mezi rodiči a jejich dospívajícími dětmi léčenými v Ambulanci dětské a dorostové adiktologie, na Klinice adiktologie 1. LF UK a VFN v Praze.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie PREZENTAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ DOVEDNOSTI MANAŽERA VE VYBRANÉM PODNIKU.
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Workshop pro tazatele Bc. Petr Pavlíček Bc. Artem Vartanyan
Pavla Chomynová Ladislav Csémy
Předmět a obsah kriminologie a její metodologie
Tisková konference
Aktuální stav dalšího vzdělávání a vize do budoucna
Vymezení a funkce volného času
KVALITATIVNÍ VÝZKUM - ÚVOD
Období lidského života
Hodnocení ve vzdělávání žáků se sociálním znevýhodněním
Finanční charakteristiky podniků před moratoriem (výsledky výzkumu)
Důsledky oborově nerovnoměrné vzdělanostní expanze pro návratnost vzdělání na trhu práce Tomáš Doseděl, Tomáš Katrňák
Státní zdravotní ústav Praha Centrum podpory veřejného zdraví
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Inovace výuky prostřednictvím.
Transkript prezentace:

Konec konopné kariéry (Kvalitativní výzkum - výsledky) Bc. Tomáš Nechutný I nstitut sociologických studií FSV UK AT konference 2009 "Mýty a stereotypy v adiktologii"

Vymezení vhodných respondentů 1)Alespoň roční pravidelné užívání (1x týdně a více) 2) V současnosti alespoň 6 měsíců neužívá (nebo mnohem méně než předtím)

Výzkumný vzorek (17) 6 respondentek a 11 respondentů Věk 19 – 32 let Vzdělání (dokončené) ZŠ (1) - studující SŠ (13) - studující VOŠ a VŠ (7), pracující (6) VOŠ (2) - pracující VŠ (1) – pracující

Analýza metody Zakotvené teorie (Grounded theory)

Konopí a zábava (zisk) (subjektivně vnímané účinky) 1)Smích (legrace, zábavnost) – skupinově zažívané 2)Radost z vnímání smysly (sluch, zrak) 3)Radost ze změny kognitivních procesů (fantazijní projevy, rozlet volných asociací) 4)Radost z pohybu (vnímání těla)

Typologie uživatelů aktivní X pasivní 1)Nekontrolující se uživatel (prostě se zmastit, každá příležitost je dobrá) 2)Uživatelé s určitou mírou kontroly - specifické situace (škola, učení, práce, partnerka) - regulace příležitosti – vhodná x nevhodná (o samotě x ve skupině, absence návštěvy skupiny, odmítání) 3)Kontrolující se uživatelé (kontrolují set, setting, množství, odmítání)

Konopí a pociťované nepříjemnosti Sociofobie (MHD, lidi mimo hospodu, neznámí lidé ve skupině) Paranoia – i mezi vlastními (podezřívavost) Komunikační problémy (vytvářet legraci, ani si povídat) Paměť (slovíčka, nit rozhovoru) Fyzické – křeče do žaludku, studené končetiny Zmatenost - změť (tisíců) myšlenek, těžko popsatelných stavů (chci být sám, ale kamarádi jsou tady; věštění budoucnosti…)

Směrem ke konci kariéry Ubývá pociťovaných zisků (smích) Přibývá pociťovaných negativ (různorodost nebo se opakují) Strategie Kontrola (regulace) se mění (užívání o samotě, navštěvování jiné skupiny, množství i frekvence, ….) Redukce Abstinence (detox)

Ukončení kariéry - zlomové události (přechod do abstinence) Aktivní uživatelé 1) silný šok – zlom (halucinace, flashback) 2) potenciálně zlomová událost - poslední kapka (omdlení, křeče do žaludku, neschopnost se vyjádřit) 3) rozvaha (klady a zápory) 4) vnější okolnost (sázka, těhotenství, potrat) Pasivní uživatelé 1) změna skupiny, absence konopí

Abstinence a co dál? (1) dočasná abstinence → trvalá abstinence

Abstinence a co dál? (2) dočasná abstinence → negativní relaps → abstinence trvalá

Abstinence a co dál? (3) dočasná abstinence → pozitivní relaps → kontrolované užívání

Na závěr - Definice konce konopné kariéry (v podstatě pro všechny skončilo období náruživého užívání – jedná se o konec, nikoli nutně o úplnou abstinenci) Sekundární zjištění - Závislost (uživatelé sebe nedefinují jako závislé, vymezují se jen vůči fyzické závislosti, kterou nepociťovali. Mnozí by ovšem ve vrcholu své kariéry pravděpodobně kritéria pro diagnostiku závislosti splňovali → HR: informace o podobě závislosti)

D ěkuji Vám za pozornost. Bc. Tomáš Nechutný Děkuji za podporu Institutu sociologických studií FSV UK.