Krize … A co potom? 2.12.2009 Autor: Ing. Pavel Voříšek ČS, a.s.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DLOUHODOBÉ KONTRAKTY PRO VELKÉ ZÁKAZNÍKY Společný seminář SVSE a Skupiny ČEZ 15. května 2008 Praha ČEZ Prodej, s.r.o. generální ředitel ČEZ Prodej, s.r.o.
Advertisements

PRŮZKUM NA TÉMA: „Dopady finanční krize“ eficia .
Představení společnosti
Trendy finančních produktů ČLFA
1 Tisková konference ČLFA, 7. února 2013 Financování spotřebitelů v roce 2012 poskytnuté členy ČLFA 1.Ekonomické a právní prostředí 2.Komentář k výsledkům.
Politika zaměstnanosti v Pardubickém kraji
CO JE TO SVĚTOVÁ HOSPODÁŘSKÁ KRIZE?
Zadlužení, inflace, demografie
Co je nového v evropských fondech Datum: Místo: Ostrava David Sventek.
D I G I T Á L N Í V Ý Z V Y ING. JAN ŠTĚPNIČKA PRAHA - 6. PROSINCE 2013 TRENDY VÝSTAVBY BEZDRÁTOVÝCH TELEKOMUNIKAČNÍCH SÍTÍ ARBOR, spol. s r.o.
Systémy pro podporu managementu 2
Veřejný dluh a Barro-Ricardova hypotéza
Barevný svět dluhopisů pro pokročilé Dámský investiční klub České spořitelny Jaromír Zdražil.
Vývoj úvěrů a úrokových sazeb Dopady krize na transmisi měnové politiky Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Smilovice,
Zkušenostní křivka Petr Bouška IŘT 2007/2008.
Bankovní služby pro malé a střední podniky Autor:Ladislav Mach Vedoucí práce:Ing. Olga Šeflová Oponent práce: Eva Faměrová.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Spotřebitel na finančním trhu Eva Zamrazilová Členka bankovní rady a vrchní ředitelka ČNB ČSE 22. září 2010.
Makroekonomická predikce (leden 2010) a dlouhodobý scénář
PPP projekty v ČR Šance nebo riziko? Ing. Jan Pavel, Ph.D. katedra veřejných financí Vysoká škola ekonomická v Praze Transparency International – Česká.
Svaz chemického průmyslu ČR Konkurenceschopnost chemického průmyslu ČR Konference SCHP ČR a MPO ČR SCHP ČR.
Proč potřebujeme nákupčí zdravotní péče MUDr. Pavel Hroboň, M.S.
Ondřej Škorpil 27. října 2011 American Center Řízení agendy CSR ve Skupině ČSOB Na cestě k efektivitě: Jak integrovat CSR do strategického řízení firmy.
Jednoduchá cesta k optimálnímu rozložení investic
Optimalizace výnosů a rizik Jak správně diverzifikovat?
Praxe úvěrování „před“ a „po“ Aleš Barabas, Praha
Integrace finančního trhu EMU Petr Čermák. Cíl : Cílem bylo prozkoumat vývoj a míru integrace finančního trhu Evropské měnové unie od počátku jejího vzniku.
Institucionální a věcné aspekty státní podpory exportu
Ruská federace x WTO a OECD
Nové výzvy a zkušenosti v úvěrovém pojištění MSV Brno 2007 Pavol Parízek Generální ředitel EGAP.
Podpora inovací prostřednictvím spolupráce VŠ s podniky Ing. Eva Bosáková, CSc.
Mezinárodní vědecká konference Transakční náklady českých ekonomických subjektů v insolvenčním řízení, možnosti jejich snižování a zlepšení statistiky.
Nová kapitálová pravidla dle Basel II. Nový standard pro měření rizika v bankách a pro alokaci kapitálu za účelem pokrytí těchto rizik. Vydal Basilejský.
24. září 2008 DŮVĚRNÉ benson oak Projekt BROOK: Rekapitalizace Diskusní materiál pro setkání s Komerční bankou.
Příběh jedné úspěšné akciové investice. 2 ISČS Top Stocks - prezentace pro DIK 14. dubna 2015 Nejdříve trochu teorie...  %výnos = Δ% EPS + Δ% P/E + %
BEST PRACTICES IN TREASURY CORPORATE FUNDING COUNTERPARTY RISK MANAGEMENT WORKING CAPITAL MANAGEMENT.
1 Role finančních frikcí v MP rozhodování Jiří Polanský, Jaromír Tonner Tato prezentace nezachycuje oficiální stanoviska ČNB.
Život na dluh…aneb zadluženost českých domácností
Sociální ekonomika Vývoj modelů sociálního charakteru státu – I. část Merkantilismus ( století) 1. WELFARE STATE – Stát veřejných sociálních.
Trh práce a politika zaměstnanosti Zuzana Hrdličková Porovnání vývoje trhu práce v zemích V4.
Zadluženost domácností a její dopady na ekonomiku ČR
Zpomalení růstu na Západě a souvislosti s vývojem ČR Pavel Kohout Property Index, Partners for Life.
Na cestě k ASP Jiří Voříšek VŠE - KIT publikováno: červen 2002.
Integrace finančního trhu EMU Petr Čermák. Cíl : Cílem bylo prozkoumat vývoj a míru integrace finančního trhu Evropské měnové unie od počátku jejího vzniku.
Chudoba jako sociální problém
Přednáška pro TopSeC 6/11/2008
Nominální a reálná úroková sazba
11 Osobní finance a investování. 2 Osobní finanční plánování Smyslem osobního finančního plánování je ujasnit si: budoucí osobní a rodinné.
Riziko protistrany a změny v modelu fungování trhu s finančními deriváty Jiří Witzany Rozvoj a inovace finančních produktů, VŠE,
Název: Finanční trh a některé jeho produkty Autor: Ing. Luboš Janovský Název SŠ:VOŠ, SPŠ automobilní a technická Tem. oblast:Finanční produkty Ročník:3.
Rozvoj a inovace finančních produktů 2016 – změna modelu fungování finančního trhu VŠE, FFÚ Pavel Štěpánek, ČBA.
NOVÝ INSOLVENČNÍ ZÁKON „Nový insolvenční zákon z pohledu věřitelů i dlužníků“ Hotel Corinthia Towers Mojmír Hampl, Česká národní banka Makropohled.
1 Tisková konference ČLFA, 11. února 2016 Komentář k výsledkům za r Spotřebitelské úvěry (údaje za členské společnosti ČLFA)  objem nově poskytnutých.
J&T LIFE 2025 / 2030 / 2035 Fondy životního cyklu 1.
EKONOMICKÁ, FINANČNÍ, PRÁVNÍ A INSOLVENČNÍ ANDRAGOGIKA URČENÁ LEKTORŮM, PORADCŮM A DALŠÍM ÚČASTNÍKŮM VZDĚLÁVÁNÍ – CZ. 1.07/3.2.11/ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM:
Příčiny a důsledky hypoteční krize. Finanční krize – příčiny; hypoteční krize pád nadhodnocených akcií internetových firem většina společností.
Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu intersociální problémy Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí v 1. a 2. ročníku.
Maastrichtská kritéria a ČR, současnost a perspektivy. ČR a Euro.
8 EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY. Základy ekonomie 2 Produkce a růst Životní úroveň závisí na schopnosti země produkovat statky a služby Z hlediska.
IS jako nástroj moderního personálního managementu Vít Červinka
1 Tisková konference ČLFA, 13. února 2014 Financování spotřebitelů v roce 2013 poskytnuté členy ČLFA 1.Ekonomické a právní prostředí 2.Komentář k výsledkům.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Inovace výuky prostřednictvím.
Hospodářský cyklus Pavel Seknička.
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Problematika dlouhodobé nezaměstnanosti v ČR Autor bakalářské práce:
Obhajoba diplomové práce
Životní cyklus organizace
Hospodářský cyklus TNH 2 (S-3)
S P O T Ř E B A a Ú S P O R Y.
Domácnosti na úvěrovém trhu
Transkript prezentace:

Krize … A co potom? Autor: Ing. Pavel Voříšek ČS, a.s.

V hlavní roli úvěry (Pavel Voříšek, ČS, a.s.) Tři dny pro banky 2009 Úvěry v době krize –Ekonomický „downturn“ není pouze pojem z učebnic a týká se i České republiky –Dopad na úvěrová portfolia českých bank je citelný, ale není (zatím) fatální – byla to náhoda nebo důsledek přístupu k riziku –Je získaná „lekce“ dostatečná pro poučení a změny v přístupu k řízení rizik nebo potřebujeme silnější podnět? Roky Roky –Jaký bude další vývoj? –Je na místě optimismus nebo pesimismus? Co jsme v roce 2009 dozvěděli

V hlavní roli úvěry (Pavel Voříšek, ČS, a.s.) Tři dny pro banky 2009 Obsah prezentace –Zamyšlení nad rokem 2009 –Je možné některým překvapením předcházet? –Default. A co dál? –Je třeba do budoucna změnit chování bank? Úvěry podnikům Úvěry obyvatelstvu –Zamyšlení nad rokem 2009 –Jak lépe modelovat portfolio? –Default. A co dál? –Je třeba do budoucna změnit chování bank?

V hlavní roli úvěry (Pavel Voříšek, ČS, a.s.) Tři dny pro banky 2009 Úvěry podnikům v roce 2009 Postupné horšení sektoru jako celku... Portfolio CS (korporátní klienti) – vývoj rozdělení dle rizika

V hlavní roli úvěry (Pavel Voříšek, ČS, a.s.) Tři dny pro banky 2009 Úvěry podnikům v roce bylo doprovázeno dopady do P/L Portfolio CS (korporátní klienti) – vývoj objemu a rizikových nákladů

V hlavní roli úvěry (Pavel Voříšek, ČS, a.s.) Tři dny pro banky 2009 Úvěry podnikům v roce 2009 Zažili jsme náhlá selhání „bezrizikových“ klientů... Moravia Energo – stínový rating a krytí opravnými položkami BB+ Default

V hlavní roli úvěry (Pavel Voříšek, ČS, a.s.) Tři dny pro banky 2009 Úvěry podnikům v roce problémy v „bezproblémových“ sektorech ORCO – vývoj akciového kurzu

V hlavní roli úvěry (Pavel Voříšek, ČS, a.s.) Tři dny pro banky 2009 Úvěry podnikům v roce problémy v „bezproblémových“ sektorech (pokr.)... Portfolio CS (real estate) – rozdělení dle rizika

V hlavní roli úvěry (Pavel Voříšek, ČS, a.s.) Tři dny pro banky 2009 Úvěry podnikům v roce a rostoucí počet společností v insolvenci Počet insolvenčních návrhů a prohlášených konkurzů

V hlavní roli úvěry (Pavel Voříšek, ČS, a.s.) Tři dny pro banky 2009 –Lze skutečně věrohodně předpovídat default podniků? V jakém časovém horizontu? –Jaký prediktor je nejlepší? Jsou hard fakta lepší než soft fakta? –Je jednoletý Basle II horizont relevantní? Není lepší delší horizont? Lze na něj kalibrovat ratingové nástroje? –Je kladen dostatečný důraz na riziko koncentrace? Lze v této oblasti očekávat větší regulaci? Problémy k zamyšlení Úvěry podnikům v roce 2009 Nové zkušenosti a výzvy v oblasti Risk managementu

V hlavní roli úvěry (Pavel Voříšek, ČS, a.s.) Tři dny pro banky 2009 Default – konec nebo začátek? Portfolio CS (korporátní klienti) – vývoj objemu v defaultu Nepříznivá dynamika nárůstu defaultů...

V hlavní roli úvěry (Pavel Voříšek, ČS, a.s.) Tři dny pro banky 2009 Default – konec nebo začátek?... byla doplněna vyšší mírou restrukturalizací Portfolio CS (korporátní klienti) – vývoj objemu restrukturalizovaných úvěrů

V hlavní roli úvěry (Pavel Voříšek, ČS, a.s.) Tři dny pro banky 2009 –Jak správně postupovat po defaultu podnikového klienta? –Jak se vyrovnat s rostoucím objemem defaultů a stejnou kapacitou (interního) vymáhání? –Kdy je lepší restrukturalizace a kdy likvidace podniku? –Jak v případě likvidace zajistit maximální návratnost prostředků? Problémy k zamyšlení Default – konec nebo začátek? Nové zkušenosti a výzvy v oblasti Risk managementu

V hlavní roli úvěry (Pavel Voříšek, ČS, a.s.) Tři dny pro banky 2009 Reakce bank na krizi Omezení produkce (menší poptávka, přísnější pravidla) Portfolio CS (korporátní klienti) – nově poskytnuté úvěry

V hlavní roli úvěry (Pavel Voříšek, ČS, a.s.) Tři dny pro banky 2009 Reakce bank na krizi... a větší požadavky na zajištění... Portfolio CS (korporátní klienti) – vývoj objemu a krytí kolaterálem

V hlavní roli úvěry (Pavel Voříšek, ČS, a.s.) Tři dny pro banky 2009 Výhled do roku ale přišly zřejmě příliš pozdě Portfolio CS (korporátní klienti) – očekávání pro rok 2010 ?

V hlavní roli úvěry (Pavel Voříšek, ČS, a.s.) Tři dny pro banky 2009 –Jak nyní zmírnit dopady budoucích krizí? –Zvažujeme skutečně komplexně všechny možné zdroje problémů (ropa, trendy ve vědě, chování spotřebitelů,...)? –Je přijímané riziko správně oceněno? Problémy k zamyšlení Čas na změnu Nové zkušenosti a výzvy v oblasti Risk managementu

V hlavní roli úvěry (Pavel Voříšek, ČS, a.s.) Tři dny pro banky 2009 Úvěry obyvatelstvu v roce 2009 Stejná struktura prodávaných úvěrů... Portfolio CS (Retail PI) – rozdělení nového objemu

V hlavní roli úvěry (Pavel Voříšek, ČS, a.s.) Tři dny pro banky 2009 Úvěry obyvatelstvu v roce doprovázena růstem počtu defaultů... Portfolio CS (Retail PI) – objem ztrátových úvěrů

V hlavní roli úvěry (Pavel Voříšek, ČS, a.s.) Tři dny pro banky 2009 Úvěry obyvatelstvu v roce a rostoucím počtem restrukturalizací Portfolio CS (Retail PI) – restrukturalizace

V hlavní roli úvěry (Pavel Voříšek, ČS, a.s.) Tři dny pro banky 2009 Úvěry obyvatelstvu v roce 2009 Nezaměstnanost zřejmě není jediným vysvětlením Portfolio CS (spotřební úvěry) – vzdělání vs. debt burden

V hlavní roli úvěry (Pavel Voříšek, ČS, a.s.) Tři dny pro banky 2009 Default – konec nebo začátek? Žádné dobré zprávy ohledně vývoje objemu v defaultu Portfolio CS (retail) – vývoj objemu v defaultu

V hlavní roli úvěry (Pavel Voříšek, ČS, a.s.) Tři dny pro banky 2009 –Proč lidé defaultují? Je ztráta zaměstnání jediným faktorem? –Jak správně modelovat efekty ekonomického cyklu v Retailu? –Kdy končí early collection a začíná late collection? Je 90 dnů z Basle II nastaveno adekvátně? –Jak zrychlit vymáhání hypoték? –Jaký je rozdíl mezi klienty, kteří default překonají, a těmi ostatními? Problémy k zamyšlení Úvěry obyvatelstvu v roce 2009 Nové zkušenosti a výzvy v oblasti Risk managementu

V hlavní roli úvěry (Pavel Voříšek, ČS, a.s.) Tři dny pro banky 2009 Reakce bank na krizi Objem produkce je podobný jako minulý rok... Portfolio CS (spotřební úvěry) – vývoj nově prodaného objemu

V hlavní roli úvěry (Pavel Voříšek, ČS, a.s.) Tři dny pro banky 2009 Reakce bank na krizi... banky však půjčují lepším (a známým) klientům Portfolio CS (spotřební úvěry) – nová produkce dle ratingu

V hlavní roli úvěry (Pavel Voříšek, ČS, a.s.) Tři dny pro banky 2009 Výhled do roku 2010 V oblasti Retailu ale zřejmě ještě nemáme úplný obrázek. Portfolio CS (retail FO) – objem a rizikové náklady, očekávání pro rok 2010 ?

V hlavní roli úvěry (Pavel Voříšek, ČS, a.s.) Tři dny pro banky 2009 –Je dosavadní strategie dostatečnou ochranou proti krizi? –Jaká je optimální strategie při řešení defaultů? –Je dosavadní přístup bank k „responsible lending“ skutečně zodpovědný? –Přišel čas na aktivní budování dlouhodobého vztahu s klienty? –Je přijímané riziko správně oceněno? Problémy k zamyšlení Čas na změnu Nové zkušenosti a výzvy v oblasti Risk managementu