Národní soustava kvalifikací = řešení situace na trhu práce.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úloha sektorových rad v systému uznávání výsledků dalšího vzdělávání
Advertisements

Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Sektorové dohody. 2 Co to je Sektorová dohoda? Sektorové dohody = unikátní nástroj sektorových rad umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů.
Strategie CŽU ČR a její implementace
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Národní soustava kvalifikací Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Setkání se členy Svazu obchodu a.
Vize zaměstnavatelů o nastartování systému CŽU Model SR, NSP, NSK a zákon č. 179/2006 Sb., o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání.
Zákon č. 179/2006 Sb. a právní úpravy systému uznávání výsledků dalšího vzdělávání MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Martin Sycha Konference UNIV 2 KRAJE Ostrava Další vzdělávání v ČR.
Společným postupem sociálních partnerů k přípravě odvětví na změny důchodového systému Knihovnické profese v NSP Havlíčkův Brod, Zlata Houšková.
Aktuální uplatnění praktických zkušeností na trhu práce z pohledu FDV
Sektorové dohody Ano či Ne? Jednání Svazu dopravy
Sektorové rady RNDr. Zdeněk Somr viceprezident Hospodářské komory České republiky.
Národní soustava kvalifikací v aktivitách Úřadu práce ČR.
Národní soustava povolání a Národní soustava kvalifikací v praxi , Pardubice.
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Národní soustava kvalifikací Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Konference projektu KRUH
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY - Pevný bod ve světě podnikání Systém ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání podle zákona č. 179/2006 Sb.
Neformální vzdělávání jako součást Strategie celoživotního učení ČR Martin Sycha
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Sektorové dohody Ing. Zdeněk Liška generální ředitel Svazu průmyslu a dopravy České republiky.
1 Školy jako centra celoživotního učení a uznávání Jana Bydžovská KONFERENCE MŠMT K VYUŽÍVÁNÍ ESF VE VZDĚLÁVÁNÍ
Svaz průmyslu a dopravy České republiky. Aktuální bariéry sociálního partnerství škol a zaměstnavatelů Ing. Miloš Rathouský ředitel sekce RLZ a regionálních.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu Ing. Petra Semeráková, manažerka projektu.
Projekt K2 Klíčová aktivita Metodická podpora uznávání neformálního vzdělávání Mgr. Daniela Havlíčková, garantka Ing. Zuzana Kratinohová, odborná pracovnice.
Národní soustava kvalifikací a její přínosy pro zaměstnavatele
Dalším vzděláváním k uspokojení požadavků zaměstnavatelů a k uplatnění na trhu práce Celoživotní učení - Kroměříž, Projekt je spolufinancován.
CÍLE A PŘÍNOS MISTROVSKÉ ZKOUŠKY
Národní soustava kvalifikací Praktický nástroj pro zaměstnavatele Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Národní soustava povolání. Národní soustava povolání  Popis světa práce v ČR: otevřená, veřejně dostupná databáze.
SEKTOROVÉ DOHODY význam, příprava, realizace. Co je Sektorová dohoda?  Unikátní nástroj umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů v ČR prostřednictvím.
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Evropská dimenze odborného vzdělávání Helena Úlovcová Helena Úlovcová Otrokovice 6. – Konference projektu UNIV 2 KRAJE.
Jan Brůha Konference UNIV 2 KRAJE Seč 2012 Další vzdělávání v ČR.
Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 KRAJE , Liblice.
Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje
Svaz průmyslu a dopravy ČR - zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty a dopravy ČR Svaz průmyslu Praha, Ing.
Rozvoj dalšího vzdělávání jako jedna ze strategických priorit MŠMT Celostátní seminář, Celoživotní učení 12. května 2010 Kroměříž, Dům Kultury Kroměříž.
Ministerstva Zprostředkující agentury Poskytovatelé vzdělávání a kvalifikace Podnikání, obchod a zaměstnanost Forfás FÁS Skillnets Enterprise Ireland IDA.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Národní soustava povolání (NSP) Klasifikace ekonomických činností (CZ-NACE)  
13. ročník mezinárodní konference Investment & Business Forum, Ostrava Role FDV v rámci dalšího profesního vzdělávání Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách.
Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje , Otrokovice.
Aktuální situace v oblasti DV Procesy uznávání a rekvalifikace
1 Vzpomínky starého zbrojnoše Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.:
Okresní hospodářská komora v Chomutově Podnikatelské fórum Rok 2015 – renesance technického vzdělávání 14. –
Veřejná zakázka na realizaci projektu MPSV NÁRODNÍ SOUSTAVA POVOLÁNÍ ing. Jaromír Janoš, Trexima spol. s r.o. Zlín 2. Národní konference projektu NSK,
Národní soustava kvalifikací: Zaměstnanci dle představ a potřeb zaměstnavatelů Konference k 20 letům výročí A.T.I.C. ČR Ostrava, 7. března 2014.
NEZAMĚSTNANOST ABSOLVENTŮ A POTŘEBY ZAMĚSTNAVATELŮ NA PRACOVNÍM TRHU Mgr. Martin Úlovec.
NÁRODNÍ SOUSTAVA KVALIFIKACÍ (NSK) Hlavní cíl Umožnit občanům, aby jim mohly být uznávány skutečné znalosti a dovednosti, bez ohledu na to, jakou cestou.
Zákon o uznávání výsledků dalšího vzdělávání (179/2006 Sb.) Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání.
Práce Sektorové rady pro pohostinství, gastronomii a cestovní ruch David Dušánek Tajemník SR pro pohostinství, gastronomii a cestovní ruch Turistické fórum.
PaedDr. Věra Kolmerová vedoucí oddělení vyššího odborného a dalšího vzdělávání MŠMT konference projektu UNIV 3 Nesuchyně, Aktuální situace.
Soulad vzdělávací nabídky a požadavků trhu práce (?) Ing. Miloš Rathouský, sekce zaměstnavatelská,
Druhy DV a strategické směry Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
1 Kvalita prověřená časem. 2 Národní soustava kvalifikací v praxi Třineckých železáren Ivo Žižka Třinec
5. NÁRODNÍ SOUSTAVA POVOLÁNÍ, CZ NACE A NÁRODNÍ SOUSTAVA POVOLÁNÍ
Budoucnost odborného školství
Střední odborné vzdělávání a trh práce „odpověď na demografický vývoj“
Podpora škol v rámci realizace dalšího vzdělávání v JMK
NSK Jednání k PK chůva na MPSV
Role sektorových rad jako reprezentantů zaměstnavatelů v procesech NSK
ing. Zdeněk Vršník, Hospodářská komora ČR
  Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje , Liberec.
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Setkání kariérových poradců
  Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje Karlovy Vary.
Transkript prezentace:

Národní soustava kvalifikací = řešení situace na trhu práce

2 Vize střešních zaměstnavatelů „Chceme státem podporovaný systém celoživotního učení ke zvýšení vzdělanosti, adaptabilnosti a zaměstnatelnosti občanů ČR a konkurenceschopnosti firem.“

3 Jsou zaměstnavatelé ochotni pro vytvoření systému celoživotního učení něco udělat? ANO!!! vytvoříme základní kameny k systému celoživotního učení v podobě Národní soustavy povolání a Národní soustavy kvalifikací zasadíme se o implementaci zákona č. 179/2006 Sb. pro urychlení procesu obecného uznávání profesních kvalifikací podpoříme tvorbu motivačního, právně-ekonomického prostředí Vize střešních zaměstnavatelů

4 Spolupráce na tvorbě Národní soustavy povolání a Národní soustavy kvalifikací – vytváříme reprezentativní sektorové rady Prosazení požadavků praxe do nabídky celoživotního učení - kvalita i kvantita Iniciace zřízení celonárodní platformy k rozvoji lidských zdrojů v České republice Prosazení a přijetí principu „rozvojových investic do celoživotního učení“ zaměstnavateli, ale zejména vládou Trvalé využívání přínosů zákona č. 179/2006 Sb., o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání – nahrazení zastaralé legislativy – prosazení do rekvalifikací Jak se zaměstnavatelé zapojí do systému celoživotního učení?

5 Co přinese do systému NSK Národní soustava kvalifikací představuje:  výsledek práce odborníků z praxe – sektorových rad, tedy nástroje zaměstnavatelů  zadání pro další profesní vzdělání a možná i pro počáteční vzdělání  možnost řešit disproporce na trhu práce cestou dalšího profesního vzdělávání  legislativní oporu druhé, nové cesty k dosažení obecného uznání kvalifikací získaných pomocí dalšího profesního vzdělávání  zefektivnění komunikace mezi zaměstnavateli a státními orgány, např. Úřadem práce a jeho kontaktními pracovišti, ohledně kvalifikačních požadavků

6 Východiskem NSK je Národní soustava povolání Národní soustava povolání:  představuje aktuální katalog prací vytvořený zaměstnavateli  definuje poptávku (informace pro Úřad práce a agentury práce)  poskytne NSK podrobné informace pro tvorbu kvalifikačních standardů odpovídajících požadavkům trhu práce  rozvine model sektorových rad  bude nástrojem pro strategické řízení lidských zdrojů včetně využívání nástrojů NSK  zvýší motivaci občanů k celoživotnímu učení

7 Jak to celé funguje?

8 Přínosy NSK pro zaměstnavatele Využití v personální práci Výběrová řízení, spolupráce s úřady práce a agenturami práce Rozvojové plány, kariérové mapy, adaptační programy Kvalifikační a mzdové systémy Osvědčení o získané kvalifikaci je jasným dokladem o kompetencích, kterými budoucí zaměstnanec disponuje Legislativní napojení rekvalifikací (vyhl. 176/2009 Sb.) na NSK a zákon č. 179 bude pro zaměstnavatele znamenat zvýšení záruky kvality budoucích zaměstnanců

 rostou požadavky na lidský kapitál a jeho kvalitu  nedostatečné přizpůsobení vzdělávací soustavy potřebám zaměstnavatelů  současný systém financování škol (preference kvantity před kvalitou)  vzrůstající počet rekvalifikací ve sporné kvalitě (příliš obecné, nekvalifikovaní lektoři, atd.)  kritický nedostatek zaměstnanců = ohrožení konkurenceschopnosti a podnikání zaměstnavatelů 9 Co k prioritě vzdělávání říká

Děkuji Vám za pozornost. Ing. Zdeněk Liška Generální ředitel Svazu průmyslu a dopravy ČR 11