Princip polovodičové diody

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vedení elektrického proudu v polovodičích
Advertisements

Polovodičová dioda (Učebnice strana 66 – 70)
Elektrický proud v polovodičích
V-A charakteristiky polovodičových diod
Příměsové polovodiče.
Vedení elektrického proudu v látkách I
PN přechod v el. poli.
FYZIKA 9. ročník POLOVODIČE TYPU N A P
POLOVODIČE.
Tato prezentace byla vytvořena
Tato prezentace byla vytvořena
POLOVODIČE Polovodiče jsou pevné látky, které jsou určitých okolností vodiči a za jiných okolností izolanty. Z hlediska využití v praxi jsou nejdůležitějšími.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
28. Elektrický proud v polovodičích
Tato prezentace byla vytvořena
Polovodičová dioda Autor: Lukáš Polák Pokračovat.
Elektromagnetické vlnění
PN přechod Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 9. ročník
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
PRVKY ELEKTRONICKÝCH OBVODŮ
Vlastní vodivost.
POLOVODIČE Polovodič je látka, jehož elektrická vodivost závisí na vnějších nebo vnitřních podmínkách a dá se změnou těchto podmínek snadno ovlivnit. Příkladem.
Polovodiče Filip Kropáček, ME4A.
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ58 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
zpracovaný v rámci projektu EU
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Polovodičová dioda a její zapojení
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Tato prezentace byla vytvořena
TYPY POLOVODIČOVÝCH DIOD
Polovodiče typu P a N Polovodičová dioda
Vznik přechodu P- N Přechod P- N vznikne spojením krystalů polovodiče typu P a polovodiče typu N: “díra“ elektron.
PRVKY ELEKTRONICKÝCH OBVODŮ
Tato prezentace byla vytvořena
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Polovodičová dioda.
Tato prezentace byla vytvořena
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 9 Tematický okruhElektrický proud.
Polovodičová dioda Fyzika Autor: Mgr. Lenka Rohanová
Diody Úvod Diody Ing. Jaroslav Bernkopf Elektronika.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
DIODA Mgr. Veronika Kuncová, 2013.
POLOVODIČOVÁ DIODA Pár obrázků Studijní text
Dvoucestný usměrňovač
ELEKTRONIKA Název školy
P OLOVODIČOVÁ DIODA Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Vedení elektrického proudu v polovodičích. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
 ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OP VK  NÁZEV: VY_32_INOVACE_01  AUTOR: Mgr., Bc. Daniela Kalistová  OBDOBÍ:  ROČNÍK: 9  VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a.
ELEKTRONIKA Bipolární tranzistor. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Kapacitní dioda Radek Zischka.
1. Rozděl dané látky do dvou skupin
ELEKTRONIKA Součástky řízené světlem
Fotodioda Nina Lomtatidze
POLOVODIČE Polovodiče jsou materiály ze 4. skupiny PT.
Můstkový usměrňovač, řízené usměrňovače
VY_32_INOVACE_13_Polovodičová dioda
P-N přechod SOŠ Josefa Sousedíka Vsetín Zlínský kraj
OPAKOVÁNÍ VEDENÍ PROUDU: - v kovech - v kapalinách - v plynech - ve vlastních a příměsových polovodičích.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
POLOVODIČE Polovodiče jsou pevné látky, které jsou určitých okolností vodiči a za jiných okolností izolanty. Z hlediska využití v praxi jsou nejdůležitějšími.
POLOVODIČE SVĚT ELEKTRONIKY.
DIODOVÝ JEV.
Fyzika 2.D 17.hodina 01:06:36.
Vedení elektrického proudu v polovodičích
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Elektronika – POLOVODIČOVÉ SOUČÁSTKY
Transkript prezentace:

Princip polovodičové diody

VZNIK POLOVODIČOVÉ DIODY Spojí-li se polovodič typu P (nosiče elektrony) a polovodič typu N (nosiče díry) dle obr., vznikne přechod PN neboli polovodičová dioda.

PRINCIP DIODY V PROPUSTNÉM SMĚRU Je-li polarita vnějšího zdroje dle obr., je dioda polarizována v propustném (vodivém, přímém) směru a chová se následovně: Kladný potenciál zdroje odpuzuje kladné díry směrem k oblasti N a současně z druhé strany záporné napětí odpuzuje elektrony do oblasti P. Přechod PN je náhle zaplaven pohyblivými nosiči nábojů, takže jeho odpor se značně zmenší. Diodou prochází proud.

PRINCIP DIODY V NEPROPUSTNÉM SMĚRU Je-li polarita vnějšího zdroje dle obr., je dioda polarizována v nepropustném (nevodivém, nepřímém) směru a chová se následovně: Kladný pól nyní směřuje k oblasti N, záporný pól k oblasti P. V tomto případě napětí zdroje neodpuzuje nosiče od elektrod, nýbrž naopak je přitahuje. Zároveň se oddalují náboje od přechodu PN. Kladný pól jakoby přitahoval záporné elektrony a záporný pól naopak díry. Proud přechodem PN téměř neprochází. Nepatrnému zbytkovému proudu, který přece jen vždy prochází přechodem, říkáme závěrný proud. Je způsoben rekombinací elektronů a děr.

PROPUSTNOST DIODY Polovodič s jedním přechodem PN, neboli dioda, elektrický proud v jednom směru propouští a v druhém nepropouští. Proto lze polovodičovou diodu využít k usměrňování střídavého proudu na proud stejnosměrný. Polovodičová dioda se nazývá také elektrický ventil a ve schématech se zakresluje značkou znázorněnou na obr. Vývod polovodiče P označujeme jako anodu A a vývod polovodiče N jako katodu K. Úbytek napětí na přechodu PN v propustném směru je u křemíkových diod přibližně 0,6-0,7 V, u germaniových 0,4 V. Zbytkový proud v závěrném směru se pohybuje u polovodičových diod ve velikosti jednotek mA.

VA CHARAKTERISTIKA DIODY Voltampérová charakteristika diody je závislost proudu diodou na přiloženém napětí. Získáme jí proměřením diody v zapojení dle obr., měříme nejprve v propustném směru, potom otočíme polaritu napájecího zdroje a změříme charakteristiku v závěrném směru. Na charakteristice diody jsou vyznačeny dva nejdůležitější parametry diody: - Idmax-maximální dovolený proud v propustném směru - Udmax - maximální závěrné napětí.

Nakresli a popiš přechod PN. Otázky ke zkoušení Nakresli a popiš přechod PN. Nakresli a popiš funkci diody v propustném směru. Nakresli a popiš funkci diody v nepropustném směru. Jaké jsou hodnoty prahových napětí u germaniových a křemíkových diod. Nakresli a popiš zapojení pro měření voltampérové charakteristiky diody.