Island :: :: Zpracoval :Michal Uvíra.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
„ ZEMĚ OHNĚ A LEDU“ 7 +1 ZÁZRAKŮ ISLANDU
Advertisements

Island Island, to je země rozmanité a především téměř nedotčené přírodní krásy. Je to země ledovců, sopek, gejzírů a geotermálních pramenů, fjordů,
Vstup USA do války.
Ukončení 1. světové války
Energie uvnitř planety Země
Island.
Zpracoval: Marek Lovecký, 9 .A ZŠ a MŠ Horníkova 1
Počítačová prezentace
SLOVINSKO.
Rockall Kus „šutru“ kdesi v Atlantiku… Vypracoval Ondřej Daněk Středoškolská odborná činnost na téma.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Dějiny Kanady II. Přednáška č. 3 Horák Jakub 1. Francie vs Británie –mírem to nekončí 1744 – nové boje, tentokrát o pevnost Louisburg – angličané ji dobývají,
RUMUNSKO România Zípek Jan 3.C.
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Protihitlerovská koalice Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová.
Poslední ráje na zemi Krásných míst, která si lze užívat o samotě, je stále míň N NN Na planetě Zemi závratnou rychlostí ubývá míst, která člověk nepřetvořil.
Island (Islandská republika)
Island Adriana Štaudová.
FINSKO ISLAND.
ISLAND (Země ohně a ledu)
Atlantic Road (Atlanterhavsveien – v norštině) je velkolepá možnost jak se z kontinentu skokem dostat na ostrov Averøy fantastickou cestou přes moře po.
Falklandy.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Letecké snímky.
Jak může válka zasáhnout obyčejné lidi? (ne vojáky)
1.Maják v písku Na vrcholu skály Jutland v Dánsku byl postaven roku 1900 maják Rubjerg Knude.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu:
Island.
PORTUGALSKO.
obrázek je licencován za podmínek public domain
Wales a hlavní město Cardiff.
AZ KVÍZ Evropa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Míková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Nový Zéland.
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Československé jednotky na Západě
Viet Nam.
Austrálie - SES Geografie Autor: Mgr. Jaromír Vaněk
Velká Británie vlajka Velké Británie znak Velké Británie.
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA (XII. ČÁST) Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr.
Republika Island Lýðveldið Ísland Iceland. Poloha Island je se svou rozlohou km² druhým největším ostrovem v Evropě Island je se svou rozlohou.
Oceánie.
Madeira Eliška Nováková.
Island Marie Vůjtková
Americké osady v 18. století Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3615_ Americké_osady_v_18_století Autor: Mgr.
Název školy: Základní škola J. E. Purkyně a Základní umělecká škola Libochovice Autor: Mgr. Jitka Hajná Název: VY_32_INOVACE_19_D_2. světová válka Téma:
Druhá světová válka. 1.Kdo je na obrázku? 2.Jaké spojenectví karikatura vyjadřuje? 3.Co jednotlivé státy získaly?
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuZlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školyMatiční gymnázium Ostrava,Dr.
Vikingové – severní Atlantik Výuková prezentace. - Faerské ostrovy -Island -Grónsko -Severní Amerika Cíl cesty:
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_10_Severovýchodní_Evropa_ib2 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Autor:
Island - přes obyvatel - nejřidčeji zalidněný evropský stát - hl. a největším městem je Reykjavík - státní zřízení: republika - správní členění:
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
Určeno pro: žáky 2. stupně ZŠ Sekce: základní Předmět : zeměpis
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Protektorát Čechy a Morava
Schéma vzniku a průběhu
2. fáze studené války – V čele Sovětského svazu Stalina vystřídal Nikita Sergejevič Chruščov V SSSR došlo k mírnému uvolnění poměrů Po Stalinově.
Mikronésie.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Kenai Fjords National Park
Island,země „ohně a ledu“
Název DUM: VY_32_INOVACE_X_3_05_Island
ŘÍMSKÁ REPUBLIKA 510 – 31 př. n. l..
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Ichtyosauři RYBOJEŠTĚŘI.
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Faerské ostrovy.
Britské impérium.
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Transkript prezentace:

island :: :: Zpracoval :Michal Uvíra

Island a vše o něm Island, to je země rozmanité a především téměř nedotčené přírodní krásy. Je to země ledovců, sopek, gejzírů a geotermálních pramenů, fjordů, vodopádů, pastvin, vysokých nedostupných hor ale i dalekosáhlých lávových pustin. Obklopený nekonečným oceánem, jehož vlny brázdí největší savci této planety velryby a jehož pobřeží obývají tisíce rozmanitých ptáků, Island stojí uprostřed mořských vod atlantického oceánu trochu jako jiný svět. Na zdánlivě malém území naleznete takovou různorodost, jako téměř nikde jinde. Island Vám možná přijde drsný a strohý, možná přívětivý a stále živý. Každý návštěvník Islandu ovšem shledá to, že Island je především naprosto jedinečný.

Historie Prvními obyvateli Islandu byli pravděpodobně Norové a Keltové (irští a skotští), kteří přicházeli koncem 9. a v 10. století. Vikinští náčelníci zakládali tzv. „thingy“, což byly místní sněmy, které veřejně urovnávaly spory a konflikty mezi osadníky

Válka a okupace islandu Obyvatelé Islandu žili podle zakona o unii z roku 1918 v neutrální zemi bez armády a svou neutralitu si hodlali udržet. Pro válečné období byla utvořena tzv. válečná rada. Vláda ani po okupaci Dánska nepřijala britskou nabídku ochrany. Proto Britové, ze strachu, aby Němci neobsadili Island, podnikly bleskovou operaci "Fork" a 10. května 1940 Island obsadili. Roku 1941 převzali obranu Islandu od Britů zatím neutrální Spojené státy americké. Na to přistoupili Islandané s podmínkou vyklizení Islandu ihned po skončení války a respektování suverenity Islandu. USA na Islandu vybudovaly především letiště u města Keflavík a rozmístili na ostrově radarové stanice. Díky Američanům se rapidně snížila nezaměstanost. V době nejvyššího stavu měly USA na Islandu 47 000 vojáků.

Fotky

Island Reikjavík Plava Laguna