Voda v anorganické chemii

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Advertisements

Téma: Určování oxidačních čísel
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Galvanické články CH-3 Anorganická chemie, DUM č. 15
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Redoxní vlastnosti kovů a nekovů
Název šablony: Inovace v chemii52/CH29/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Chemické reakce a děje Autor:
Elektrolýza VY_32_INOVACE_CH1 – 20 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
REDOXNÍ DĚJ RZ
D-prvky.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Elektrolýza Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
CHEMICKÉ REAKCE.
Řada napětí kovů, zákonitosti reakcí
REDOXNÍ DĚJ.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
OXIDAČNĚ REDUKČNÍ REAKCE
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_46.
CZ.1.07/1.1.10/
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ59 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
Redoxní děje Elektrolýza
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: únor 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Reakce anorganické chemie II.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 8. Téma.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 9. ročník ZŠ Předmět: Chemie Autor: Mgr. Václava Ilkóová Základní.
Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006
Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 26 Autor: Lenka Poláková
ÚPRAVA OXIDAČNĚ REDUKČNÍ ROVNIC
Elektrolýza VY_32_INOVACE_01 - OCH - ELEKTROLÝZA.
 Vědní disciplína zabývající se rovnováhami a ději v soustavách, ve kterých se vyskytují částice nesoucí el.náboj.
Redoxní (oxidačně redukční) reakce
Elektrolýza
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Elektrolýza chloridu sodného
Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie CZ.1.07/2.2.00/ I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Tento projekt je spolufinancován.
OXIDAČNĚ REDUKČNÍ REAKCE
pokračování Elektrolýza, články a akumulátory
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: leden 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Elektrochemické reakce - (galvanické) články
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Ondra Kutílek , Štěpán Pém
VYUŽITÍ REDOXNÍCH REAKCÍ
Elektrodový potenciál
Řada napětí kovů Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-3 Anorganická.
ELEKTROLÝZA.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
ELEKTRICKÝ PROUD V KAPALINÁCH I.
REDOXNÍ REAKCE Chemie 9. ročník
Oxidačně redukční reakce
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
PRŮMYSLOVÉ VYUŽITÍ ELEKTROCHEMIE
Ch_022_Elektolýza Ch_022_Chemické reakce_Elektolýza Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Edita NAĎOVÁ Název prezentace 4. Chemické názvosloví Název sady: Obecná a anorganická chemie (pro 3.ročník.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Činnost na elektrických zařízeních.
Ch_024_Galvanické články Ch_024_Chemické reakce_Galvanické články Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Jak se atomy spojují Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Ch_019_Chemická reakce_Redoxní reakce Autor: Ing. Mariana Mrázková
Elektrochemická řada napětí kovů
VY_32_INOVACE_C9-004 Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy
Anorganická chemie Obecné pojmy a výpočty.
Elektrický proud v kapalinách
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Obor hodnot funkce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Yvonna Vančurová. Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Škola.
Vodivost kapalin. Elektrický proud (jako jev) je uspořádaný pohyb volných částic s elektrickým nábojem. Elektrický proud (jako jev) je uspořádaný pohyb.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Elektrolýza chloridu sodného
Anorganická chemie Obecné pojmy a výpočty.
Transkript prezentace:

Voda v anorganické chemii Ing. Josef Černotík Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

Podstata: Redoxní děje – přenos elektronu z redukčního činidla na oxidační Elektrické jevy – přenos elektronu z místa s nižším potenciálem na místo s vyšším potenciálem Elektrochemie se zabývá souvislostí redoxních dějů a elektrických jevů

Elektrochemický potenciál: Je mírou toho, jak „snadno“ daný atom ztrácí elektrony „Normálně“ ztrácí elektrony atom vodíku - toto podle dohody označujeme jako 0 voltů Atom, který ztrácí elektron „lehčeji“, má potenciál nižší (tj. záporný) Atom, který ztrácí elektron „obtížněji“, má potenciál vyšší (tj. kladný)

Elektrochemický potenciál: Kovy s nízkým potenciálem (K, Na, Zn, Fe, ….) se v přírodě vyskytují pouze jako kationty ve svých rudách Kovy s vysokým potenciálem (Hg, Ag, Au,…) se v přírodě mohou vyskytovat v ryzím (elementárním stavu)

Kov a roztok:

Galvanický článek:

Elektrolýza chloridu sodného:

Použitá literatura a zdroje Obr. 1 a obr. 2 – vytvořil autor sám v programu kreslení Obr. 3 – Elektrolýza NaCl - uhlíkové elektrody. [online]. [cit. 2013-01-10]. Dostupné z: http://dragonadam.wz.cz/obrazky/elektrolyza_nacl_c.gif Dále autor využil své bohaté životní zkušenosti a vědomosti