Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno: Ročník (obor):KČ H/01 Kuchař - číšník Tematická oblast:Příprava minutkových pokrmů ze skopového masa Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál slouží k upevnění učiva minutkových pokrmů ze skopového masa Šablona číslo materiálu: III/
Příprava minutkových pokrmů ze skopového masa wikipedia. org
Předběžná úprava maso předběžně upravíme: Odležení: maso získá křehkost,jemnost a chuť. maso nakládáme: solíme, potíráme olejem, citronovou šťávou, vínem,destiláty, bylinkami,česnekem,cibulí. odblaňujeme, omyjeme, krájíme na jednotlivé porce přes vlákna, naklepáváme, nasekáváme okrajové blány, formujeme minutkové pokrmy připravujeme podobně jako z telecího a vepřového masa. šťávu nezahušťujeme. Pokrmy podáváme horké a na předehřátém talíři.
Vhodná masa Používáme:mladé kusy Kýta: řízky, plátky, medailonky kostky: úprava na jehle(Kavkazský šašlík) Hřbet: žebírka plátky žebírka kostky wikipedia. org
Tepelné úpravy tepelné úpravy: pečení(na pánvi, roštu, rožni) konvektomat smažení dokončovací tepelné přípravě gratinování,papilot
Technologický postup Kavkazský šašlík: předběžně upravenou skop. kýtu: vykostíme, odblaníme,zbavíme šlach a opláchneme maso krájíme na kousky(4-6 ks. 1porce) mírně naklepeme okořeníme,potřeme česnekem, pokapeme olejem a necháme v chladnu asi8hod. odleželé maso napichujeme střídavěs plátky slaninya kousky cibule na jehle připravený šašlík pečeme na roštu po obou stranách dozlatova vzniklou šťávu zjemníme máslem, krátce povaříme
podáváme s dušenou rýží s rajčaty Obložíme nakrájenou cibulí na drobno a zdobíme plátkem citrónu wikipedia. org
Pokrmy ze skopového masa Smažený skop. řízek Americká žebírka Lesnická žebírka wikipedia. org
Použité zdroje www. commons wikimedia.org. Technologie příprava pokrmů II. Nakladatelství Merkur, 1984,1994 ISBN Technologie příprava pokrmů 2. Nakladatelství Fortuna, 1999,2006 ISBN Receptury teplých pokrmů Nakladatelství Merkur, 1991,1705 ISBN