VĚTRNÉ MLÝNY.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vodní elektrárny Jakub Karpíšek 7. B 13 let ZŠ a MŠ Tasovice 374
Advertisements

ENERGETICKÉ SUROVINY - ELEKTRÁRNY
Vodní elektrárny Marek Mik.
Vodní mlýn s českým mlecím složením
Opakování Mezopotámie
Výstavba větrné elektrárny v lokalitě Varnsdorf-Špičák RCA Research.
Rozvodná elektrická síť
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Fotovoltaika.
Přečerpávací elektrárna
Větrné elektrárny Zpracovala: Jana Fojtíková
Směry rozvoje Obnovitelných zdrojů energie a jejich technologie Workshop v rámci projektu Energetický Inovační Portál CZ-PL Koberovy
Elektrické motory a pohony
EKO KVÍZ.
Vše o vodě a jejich vlastnostech.
Větrné elektrárny Energie a ekonomika ve světě 3.A Jan Frydrych.
Větrné Elektrárny Martin Svoboda. Větrné elektrárny jsou čistý zdroj energie. Pomáhají snížit český příspěvek ke globálním změnám klimatu i závislost.
ELEKTROMAGNETICKÉ JEVY, STŘÍDAVÝ PROUD
P – Amsterdam a Viena – Fonte Old English tam
VODA A ENERGIE František Čermák 13 let Zdeněk Hrubý 13 let 8
Vývoj člověka Lidé i jejich život na Zemi se postupně mění, vyvíjejí se. Gorila Gorila je jedním z lidoopů, který žije volně v některých pralesích. U nás.
Zdroje energie.
Jedna ze dvou jaderných elektráren v ČR - Temelín
Větrné elektrárny.
Vodní energie Holeček Václav, Mikšátko Honza, Dočekal Petr, Šebestová Kristýna, Valentová Kristýna.
Vodní Elektrárna.
Větrná energie.
Michael Faltýnek, 2L VOŠ a SPŠE Olomouc
Energetika.
VODNÍ ENERGIE.
Nizozemsko Káťa Krejčí.
 Větrná energie jakou součást obnovitelných zdrojů energie nabízí jedno z možných východisek při řešení globálních klimatických změn a mizejících ložisek.
Praha.
Dariusova větrná elektrárna
Výroba elektrické energie Druhy elektráren Připraveno s využitím materiálů společnosti ČEZ určených pro školy.
-nejmodernější budoucnost
Fyzika Elektrárny.
Jedna ze dvou jaderných elektráren v ČR - Temelín
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Výroba elektrické energie
Větrná elektrárna Větrná energie je označení pro oblast technologie zabývající se využitím větru jako zdroje energie. Nejobvyklejším využitím jsou dnes.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, Holašovice,
Obnovitelné zdroje Větrné elektrárny.
Vodní elektrárny.
Alternativní Zdroje Energie Autoři: Jiří Preclík Pavel Kopáček Emil Pišta : VII. D třída: VII. D.
Automatizační technika
Obnovitelné zdroje energie. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
VY__III/2__INOVACE__214 FYZIKA. Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy 9. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme.
Výroba a přenos elektrické energie. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
VODA & ENERGIE Kryštof Reisig, 12let, 7.B ZŠ Chomutov, ak.Heyrovského Ak.Heyrovského Chomutov Ústecký kraj Kontakt na školu:
VODNÍ MLÝN. Vodní (kolový) mlýn je mlýn, poháněný proudem vody. Energie proudící vody je přenášena na hřídel prostřednictvím vodního kola. Starověký vynález,
Richard Dlouhý. Druhy elektráren  Vodní  Solární  Jaderná  Větrná  Tepelná  Geotermální Tyto elektrárny vytvářejí elektrickou energii.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 23 AnotacePřehled.
Elektrárny Zbožíznalství 1. ročník Elektrárny - rozeznáváme: 1. tepelné elektrárny 2. vodní elektrárny 3. jaderné elektrárny.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_192_Elektřina-výroba a rozvod AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav.
Vodní elektrárny. Vypracovala: Veronika Prokešová, 15 let, třída 9.A a Jana Máčková, 15. let, třída 9.B ZŠ Chomutov, ak.Heyrovského Ak.Heyrovského 4539.
Shibam Jemen Manhattan pouště Shibam je historické město v Jemenu. Nachází se ve středu vádi Hadramaut a má obyvatel. Staré město se rozkládá na.
Zdroje elektrického napětí Název školy: Základní škola Brána Nová Paka Autor: Bohumír Včelák Název: VY_32_INOVACE_7_18_FY Téma:Elektrický obvod Číslo projektu:
Obnovitelné zdroje energie, jsou zdroje, které mají schopnost se částečně nebo úplně obnovovat.(samy nebo za pomoci člověka)
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav AUTOR: Jana Valášková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 13 _FYZIKA TÉMA: Elektrárny – typy elektráren ČÍSLO PROJEKTU:cz.1.07/1.4.00/
Svět a lidé kolem nás Eliška Švihlová. LIDÉ s PŘÍRODOU Lidé občas dělají nezdravé věci které jsou nebezpečné jak pro ně tak i pro přírodu jako třeba KOUŘENÍ.
Krajina Co to je krajina?
Obnovitelné zdroje energie
NÁZEV PROJEKTU: INVESTICE DO VZDĚLÁNÍ NESOU NEJVYŠŠÍ ÚROK
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Termika VY_32_INOVACE_05-52 Ročník: Vzdělávací oblast:
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ / /21
Větrné mlýny na Slovácku
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
Transkript prezentace:

VĚTRNÉ MLÝNY

Součástí romantického Holandska jsou větrné mlýny. Vítr od severního moře se bez zábran prohání krajinou a roztáčí ramena mlýnů. Právě mlýny ukazují na bystrého ducha, odvahu, trpělivost a preciznost Holanďanů. Dokázali využít sílu větru, aby pracoval v jejich prospěch. Klasické a zachované větrné elektrárny můžeme vidět například v provincii Zuid Holland.

Představte si 11. století. Bez internetu, bez současného inženýrského vzdělání, bez vymožeností techniky, ... bez okamžitě dostupných informací o novinkách ve světě vědy a techniky z televize, z rádia, z novin, ... . K dispozici máte pouze svůj "selský" rozum, pozorovací talent, šikovné ruce a chuť najít způsob, jak si ulehčit vlastní práci.

A vymyslíte mlýn, který bude mlít obilí, kukuřici, řezat dřevo, drtit kamení, ... . To se stalo Holanďanům, ... a na svět přišly první větrné mlýny.

Obyvatelé si určitě museli připadat jako na kolotoči. Jeden z nejstarších typů je sloupcový mlýn. Má vysoký dřevěný domeček a ramena větrné růžice sahají téměř k zemi. Když se vítr opřel do lopatek, točil se i domeček. Obyvatelé si určitě museli připadat jako na kolotoči. 

Stojí jakoby na „kuří“ nožce a celý se otáčí, aby zachytil sílu větru v tom nejoptimálnějším směru.

Možná se občas někomu zatočila hlava, ale kukuřice byla umletá Možná se občas někomu zatočila hlava, ale kukuřice byla umletá. Potom ukotvili kolo silnými řetězy, aby otáčení domečku zastavili.

Wipmolen jsou konstruované podobně jako sloupcové mlýny, ale slouží k přečerpávání vody. Mají menší tělo a otáčí se kolem pevné jehlanovité základny.

  Aby se lopatky dobře otáčely, je na nich napnutá plachta, do které se opírá vítr. 

Lopatky se zastaví, když se plachta stáhne a vítr profukuje jen přes konstrukci.

První informace o mlýnech na přečerpávání vody jsou datovány na přelom 14. a 15. století. Značná část území Holandska byla/je pod úrovní hladiny moře a tak se stávalo pravidlem, že tyto oblasti byly často zaplavovány vodou. A možná právě pud sebezáchovy přinutil Holanďany použít rozum. Výsledkem bylo budování systémů na přečerpávání vody, vysušování půdy, vznik nových zemědělských ploch a regulování záplav.

Vynálezce Jan Adriaancz v 16 Vynálezce Jan Adriaancz v 16. století vymyslel Leebbwater systém, který využívá obvodový kanál okolo vodní plochy (jezera) a větrné mlýny jako přečerpávací stanice. Využil sílu větru, aby roztáčel větrné mlýny a poháněl mechanismus turbíny. Mlýny čerpaly vodu z jezera do obvodového kanálu a tak měnily jezero na úrodnou zemědělskou půdu.

Kinderdijská soustava19 mlýnů (v Zuid Holland nedaleko Dordrechtu) je právem zapsaná na seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

ve městě Kinderdijk-Elshout Mlýnská síť ve městě Kinderdijk-Elshout

Kanály, rezervoáry, čerpací stanice, administrativní budovy a větrné mlýny sloužící k vysoušení a zavlažování. Na seznamu UNESCO od roku 1997

Samozřejmě, že mlýny lidem sloužily a slouží (dnes už výjimečně) jako místo k bydlení.

Okolo jsou malá políčka, ovocné stromy, …

  Ženy si zakládají na květinových záhonech …

  Muži se starají o okolí „domu“, myjí okna, …

Tradiční dřeváky stojí před dveřmi.

Přijímáme pozvání a vcházíme dovnitř chodbou s odkládacími poličkami.

Kuchyň, jídelna a obývací pokoj jsou sice velmi těsné …

… ale s kompletním zařízením.

Malý čtenářský koutek, křesla, knihovnička a okno k pozorování krajiny z výšky větrného mlýna.

„Útulné“ postýlky pro děti i dospělé …

  Spát se chodilo s ukolébavkou točících se hřídelí a převodových kol, která zpívala píseň o zkrocení větru a vody.

V současnosti dále pokračuje systém vysušování půdy, na které vznikají nová města. Dokonce je zde snaha o vybudování nového rekreačního střediska na ostrově v moři, který vznikne vysušením. Ale to už by bylo o jiné technologii vysušování.

A mlýny? Ty se přesunuly na zlaté dno v národní historii Holandska. Větrné mlýny měly kromě mletí, vysušování ještě jednu důležitou úlohu. Plnily funkci orientačních budov. Procházíme-li krajinou Holandska bez kopců setkáváme se s nimi velmi často. K orientaci nám v současné době slouží navigační systém GPS.   Ty se přesunuly na zlaté dno v národní historii Holandska. A mlýny?

Větrný mlýn je zařízení, které dokáže přeměňovat energii větru na kinetickou energii (rotujících lopatek). V Holandsku a mnoho jiných zemí světa se používá k mletí obilí, lisování oleje a pumpování vody. Výhodou a skutečností je, že je vítr obnovitelný zdroj energie. V Holandsku je bezvětrno pouze 6 dní v roce. Vane tu silný vítr.

Mlýn sloupcový - dřevěný mlýn, který se celý natáčí proti směru větru podle svislé osy, tvořené pevným dřevěným sloupem.

Mlýn holandský - je pevná (většinou zděná) stavba, na kruhovém půdoryse, kde se natáčí s vrtulí pouze střecha.

Vodní kolový mlýn - je poháněný proudem vody Vodní kolový mlýn - je poháněný proudem vody. Energie proudící vody je přenášena na hřídel prostřednictvím vodního kola která je i základem mlýnu. Existují další různé konstrukce a způsoby pohonu vodního kola (různé typy mlýnu).

Moderní mlýn - nejmodernějším druhem mlýnů jsou větrné elektrárny, které se dnes používají k výrobě elektřiny. Takové turbíny mohou dosahovat výkonu až 6 MW. K ní je pak připojen elektrický generátor. http://www.cez.cz/cs/vyroba-elektriny/obnovitelne-zdroje/vitr/flash-model-jak-funguje-vetrna-elektrarna.html