Temperování krve – nové vývojové aktivity L. Bolek 1, J. Dejmek 1, J. Růžička 1, J.Beneš 1, M. Štengl 1, T.Junek 1, M. Matějovič 2 1 Biofyzikální ústav.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha - 7. prosince 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií a státním rozpočtem České republiky Plánování sociálních služeb ve městě Havlíčkův.
Advertisements

Ozonová díra & Skleníkové plyny
Energetické řízení. Energetické řízení metoda Monitoringu & Targetingu Ing. Josef Pikálek 10. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby.
Nikola Malá, 3.A Gymnázium U Balvanu březen 2013
Tomáš Polák.
Principy sociálního podnikání
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Organizace psychiatrické péče o děti a dorost
Facility management ČSN EN
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03/A7 AutorIng. Liběna Krchňáková Období vytvořeníŘíjen.
RVŠ Výsledky připomínkového řízení - zákon č. 130/2002 Sb. Zpracovala : B. Tremlová.
WinMeta Může nám dnešní „moderní“ rýže poskytnout dostatečnou výživu? Vysoká teplota při vaření ničí nutriční hodnoty Opracovaná a zbroušená rýže ztrácí.
JPD 3 CZ / /0370 Posílení konkurenceschopnosti pražských podnikatelů v programech zahraniční rozvojové spolupráce Evropských společenství.
POCT představuje optimalizaci diagnostického procesu v místě péče o nemocného, kdekoli je to potřeba (u lůžka, v ambulanci, doma, v záchrance…)
Zdravotnictví V odvětví zdravotnictví v ČR je zaměstnáno pracovníků a výdaje státního rozpočtu do tohoto odvětví představuji asi 9% HDP. Po roce.
Modernizace a obnova přístrojového vybavení komplexního onkologického centra FN Brno Projekt „Modernizace a obnova přístrojového vybavení komplexního.
Zařízení na dělení pryže Kamil Kyas – Zdeněk Holík – Jakub Černý – Michal Staněk Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologická, Ústav výrobního.
„ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ“ 1 Spolupráce technických univerzit s podniky = významná podpora inovací Český národní komitét IMEKO Vladimír Haasz.
Světový den ledvin – Prof. MUDr Vladimír Tesař,DrSc. Klinika nefrologie 1.LF UK a VFN, Praha, Česká nadace pro nemoci ledvin.
Světový den ledvin – Prof. MUDr Vladimír Tesař,DrSc. Klinika nefrologie 1.LF UK a VFN, Praha, Česká nadace pro nemoci ledvin.
Projekt: UČÍME SE V PROSTORU Oblast: Stavebnictví
Andrea Skoumalová, Dis. FN Brno, JIRPN
Cévní protézy X33BMI Miroslav Horký.
Nařízení vlády č. 453/2004 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na diagnostické zdravotnické prostředky in vitro (transpozice Direktivy 98/79/EC)
Konference prezidia ČAS Karlovy Vary
OBOR ENERGETICKÉ INŽENÝRSTVÍ
Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.
Rámec financování výzkumu a vývoje v České republice a OP VaVpI (k 28. červnu 2007) Dr. Marek Blažka Sekretář Rady pro výzkum a vývoj.
ZÁKLADY TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Inovační aktivity a transfer technologií Zdroje, prostředky a dovednosti Význam TT Proces řízení TT Mezinárodní kooperace.
Popularizace výsledků dopravního výzkumu CZ.1.07/2.3.00/
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
TcpO 2 v hyperbarii jako prediktor ischémie u nehojících se diabetických defektů D. Čechurová 1, Z. Rušavý 1, M. Emmerová 1, J. Růžička 2 I.interní klinika.
Řízení motorových vozidel
Indikace a interpretace imunologických laboratorních vyšetření (seminář) Doc.MUDr.Petr Čáp,PhD
Křivka krevního tlaku.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Bypass. Faktory přizpívající k ucpávání koronárních artérií: ► Kouření ► Vysoký krevní tlak ► Vysoká hladina cholesterolu ► Diabetes.
1 Podpora inovací v českém a slovenském průmyslu, role AIP ČR K. Šperlink Brno, září 2008.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
1 #. 2 KLINICKÁ BIOCHEMIE © Biochemický ústav LF MU (V.P.) 2010.
Tělní tekutiny Krev a míza.
Hodnocení výsledků ukončených programů VaVaI Ing. Blanka Černá, CSc., Národní agentura pro zemědělský výzkum Ing. Jan Budský Oddělení výzkumu Odbor výzkumu,
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
MOČOVÁ SOUSTAVA. FUNKCE MOČOVÉ SOUSTAVY vylučování zplodin udržování stálého vnitřního prostředí - důležitý je přísun tekutin → vylučování zplodin Obr.
Nové moduly pro řízení inovací reg. č.: CZ.1.07/3.2.02/ Inovace v praxi Ing. Jiří Barták 30. září 2015, Plzeň.
KEM / PEPL2 Finanční plán Jan Cedl Finanční plánování Finanční plánování je „formalizované rozhodování o způsobu financování (získávání kapitálu),
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
Standardizace orgánů sociálně-právní ochrany PhDr. Miloslav Macela Odbor rodiny a ochrany práv dětí.
Ministerstvo práce a sociálních věcí, Na Poříčním právu 1, Praha 2 Transformace a deinstitucionalizace Karel Vít Konference.
Komunikační chyby vedoucích pracovníků ve vybraném podniku Autor bakalářské práce: Alena Strakošová Vedoucí bakalářské práce: Ing. Iveta Kmecová, Ph.D.
Vize ve vědě a výzkumu TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Univerzita s kladným nábojem.
Program obnovy venkova Jihočeského kraje v letech
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Doc. PhDr. Kateřina Ivanová, Ph.D.
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Jiří Kroužek V. Durďák, J. Hendrych, P. Špaček
Multimediální podpora výuky klinických oborů RITM a MEFANET: Přehled aktivit a návrh meziuniverzitní spolupráce při vytváření vzdělávací sítě lékařských.
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
REALITA HEMATOLOGICKÝCH NÁDORŮ A DALŠÍCH ONEMOCNĚNÍ KRVE V ČR Doc. MUDr. Jaroslav Čermák, CSc. Ústav hematologie a krevní transfuze, Praha.
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Budování kapacit pro rozvoj škol II
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
Užití fragmentové analýzy a multiplex PCR s vícebarevným fluorescenčním značením k detekci nejčastějších mutací u dědičných neuropatií (HMSN). P. Seeman,
v onko-urologii Využití radiofarmak v diagnostice a léčbě
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Syndrom vyhoření a vzdělávání v sociální práci v pregraduálním studiu
Mezinárodní studie RN4CAST a proč je důležité se do ní zapojit
farmakovigilanční audit
Transkript prezentace:

Temperování krve – nové vývojové aktivity L. Bolek 1, J. Dejmek 1, J. Růžička 1, J.Beneš 1, M. Štengl 1, T.Junek 1, M. Matějovič 2 1 Biofyzikální ústav LF v Plzni, 2 I. interní klinika LF v Plzni Výzkum financován z prostředků výzkumného záměru: Náhrada a podpora funkce některých životně důležitých orgánů – MSM

Temperování krve – nové vývojové aktivity Podchlazení krve v externím oběhu do značné míry snižuje její nežádoucí srážení, což představuje významný potenciál pro některé léčebné metody - např. pacienti s onemocněním ledvin tvoří početnou skupinu, která by mohla z tohoto principu profitovat. Způsob snížení srážlivosti krve byl publikován např. v Intensive Care Med (2009) 35: Alešem Kroužeckým et al. a chráněný patenty: CZ (Růžička at all), DE , US a mohl by nahradit dosud běžnou praxi, která využívá jiných „antikoaguačních“ mechanismů (heparin etc.) s často četnými nežádoucímu účinky. Základním předpokladem účinnosti tohoto nového principu je zajištění dostatečného ochlazení a opětovného ohřátí (před vstupem zpět do tělního oběhu) krve. V rámci stále probíhajícího výzkumu byly pracovníky Biofyzikálního ústavu vyvinuty a zkonstruovány přístroje, které zajišťují potřebný proces temperování krve.

Temperování krve – nové vývojové aktivity Přístroj pro in-vivo chlazení krve větších laboratorních zvířat

Temperování krve – nové vývojové aktivity Tepelný výměník

Temperování krve – nové vývojové aktivity Přístroj pro temperování kapalin pro tepelný výměník

Děkuji za pozornost