Výsledky aplikace kvantitativních metod CIE na OP LZZ, oblast podpory 1.1 Workshop č. 4 24. října 2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzdělávání pro konkurenceschopnost mýty a příležitosti Ing. Markéta Novotná Praha.
Advertisements

V ZDĚLÁVÁNÍM K VYŠŠÍ ADAPTABILITĚ ZAMĚSTNANCŮ SPOLEČNOSTI O.K. T EXTIL, S. R. O. CZ.1.04/1.1.02/
Další profesní vzdělávání, realizované prostřednictvím úřadu práce
Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání Workshop W2d Praha, Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Magistrát města Mostu Radniční 1/ Most IČ: DIČ: CZ Národní konference kvality 2014 Hradec Králové Kompetence.
Analýza dotazníků projektu National Teams of ECVET Experts
Determinanty zahraničních investic na firemní úrovni v ČR Peter Tóth ČNB a CERGE-EI.
Vědecká rada Fakulty bezpečnostního inženýrství 8. prosince 2010
Úvod Klasifikace disciplín operačního výzkumu
Profil HR poradce a školitele
OP LZZ - Rozvoj kvalifikační úrovně a kompetencí pracovníků v cestovním ruchu Individuální projekt pro CzechTourism.
Pilotní counterfactual impact evaluation OP LZZ, oblast podpory 1.1 Představení evaluace
ŠVP na gymnáziích: od mírné skepse k chuti pokračovat Zkušenosti z projektu Pilot G/GP Lucie Slejšková Výzkumný ústav pedagogický v Praze.
Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR.
Návrh modelů Jan Brůha IREAS. Návrh otázek a modelů Jaký vliv měla podpora z ESF v OP LZZ 1.1 na obrat / zisk a zaměstnanost firem? – Jde o srovnání mezi.
Oto Potluka IREAS a VŠE Praha
Výzkumy volebních preferencí za ČR a kraje od
NÁSOBENÍ ČÍSLEM 10 ZÁVĚREČNÉ SHRNUTÍ
Odborný seminář „APLIKACE STRATEGICKÉHO HODNOTÍCÍHO RÁMCE PRO STRATEGIE MÍSTNÍHO ROZVOJE V ČR“ Odborný seminář Praha 20. září 2010.
Podpora dobrovolných přístupů ze strany MPO včetně existujících mechanismů finanční podpory PhDr. Věra Havránková © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
VY_32_INOVACE_INF_RO_12 Digitální učební materiál
MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám.
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
Vzdělávání v energetice Informace o zahájení realizace projektu „Zvýšení úrovně odborných znalostí, dovedností a kompetencí zaměstnanců a zaměstnavatelů.
Tisková konference Vzdělávací projekt „Zdravá nemocnice“
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/ Mgr. Ilona Štorová AIVD ČR, o. s.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Burgetová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
Zábavná matematika.
Dělení se zbytkem 6 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Dělení se zbytkem 5 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V PRAZE PROSTŘEDNICTVÍM STRUKTURÁLNÍCH FONDŮ EU PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI HOTEL MODRÁ RŮŽE, RYTÍŘSKÁ, PRAHA.
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Čtení myšlenek Je to až neuvěřitelné, ale skutečně je to tak. Dokážu číst myšlenky.Pokud mne chceš vyzkoušet – prosím.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
1 Možnosti financování vzdělávacích programů pro zaměstnance v rámci OP LZZ Prezentující Ing. Lenka Piruchová.
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Náhoda, generátory náhodných čísel
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
„Zvýšení adaptability zaměstnanců působících v sekci kultura“ registrační číslo projektu: CZ.1.04/1.1.06/ Ing. Radka Soukupová seminář MK
Cvičná hodnotící prezentace Hodnocení vybraného projektu 1.
Ing. Pavel Halfar - IPH Servis
Podpora lidských zdrojů v rámci OP LZZ a OPZ
„Vzdělávejte se pro růst
Jak jste dopadli? Kvaliťák nebo kvantiťák? Kreativec nebo analytik?
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
Strukturální fondy EU a ICT v polygrafických podnicích Pavel Karásek.
1 Celostátní konference ředitelů gymnázií ČR AŘG ČR P ř e r o v Mezikrajová komparace ekonomiky gymnázií.
Technické kreslení.
Faktory ovlivňující výsledky zadávacích řízení - komparace veřejných zakázek zadaných obcemi a centrální státní správou Jan Pavel Listopad 2012 Názory.
Vlastní hodnocení školy a školní vzdělávací program
Hodnocení škol a ředitelů zřizovatelem – Zlínským krajem
KONTROLNÍ PRÁCE.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Porovnání výroby a prodejů vozidel ve světě
0350 – Podpora nových vzdělávacích metod v systému vzdělávání ČMKOS Žadatel: ČMKOS Partner: AIVD Mgr. Dušan Martinek
marketingové poradenství
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
PODNIKY V ČR VÝSLEDKY EMPIRICKÉHO ŠETŘENÍ KONKURENCESCHOPNOSTI PODNIKŮ Ladislav Blažek Výzkum konkurenceschopnosti podniků realizovaný v rámci Centra konkurenční.
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
aneb Assessment Centre a Development Centre
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Analýza vnitropodnikového komunikačního systému ve vybraném podniku
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Analýza motivačního a stimulačního systému ve vybraném podniku.
Assessment centrum.
České Budějovice, červen 2016
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Ekonomické vyhodnocení firemního vzdělávání a jeho vliv na výkonnost.
Výroční zpráva o stavu podnikání v Ústeckém kraji za rok 2017
Assessment centrum.
Transkript prezentace:

Výsledky aplikace kvantitativních metod CIE na OP LZZ, oblast podpory 1.1 Workshop č října 2012

Po čem pátráme v této evaluaci …a ještě rok budeme? Jaké jsou dopady ESF v podpořených firmách na: zaměstnanost, tržby, hospodářský výsledek, fluktuaci pracovní síly, investice do lidských zdrojů… …a jaký je mechanismus změny.

Strom problémů OP LZZ, 1.1

Výsledky granty proplacené 2009 a 2010 Příspěvek k udržení/vytvoření práce pro osob. Pozitivní vliv na zaměstnanost u středně velkých a velkých firem v průměru pro 28, respektive 42 osob. Průměrné náklady na pracovní místo pro jednu osobu činí ,50 Kč. Příspěvek k vytvoření dodatečného průměrného hospodářského výsledku ve výši 17 Kč na firmu. Vliv na hospodářský výsledek u středně velkých a velkých firem v průměrné výši Kč. U velkých firem to bylo Kč (metodou RDD).

Metoda instrumentálních proměnnýc h Metoda je založena na existenci instrumentu, který:  Ovlivňuje pravděpodobnost přijetí projektu  Neovlivňuje výsledek jinak, než skrze pravděpodobnost přijetí projektu V souladu s navrženým řešením testujeme identifikátory hodnotitelů jako instrument  V loňské zprávě jsme ukázali, že se hodnotitelé mezi sebou signifikantně liší  Totéž platí i pro letošní data

Metoda instrumentálních proměnných (2) Hodnotitelé, kteří by mohli ovlivnit výsledek  Buď hodnotili více než 100 projektů  nebo průměr nebo IQR jejich hodnocení je nižší než 10 percentil (nebo vyšší než 90% percentil) všech hodnotitelů a zároveň hodnotili alespoň 5 projektů Odhadli jsme model diskrétní volby, který vysvětloval úspěšnost návrhů na základě:  Identifikátorů hodnotitelů  Charakteristik uchazeče (OKEČ, NUTS II, právní forma, velikost)

Metoda instrumentálních proměnných (3) Ukazuje se, že MDV s identifikátory hodnotitelů, tak charakteristiky uchazečů vysvětluje cca 20% variability  Pokud vynecháme charakteristiky uchazečů, pak bude vysvětleno cca 14% variability  Pokud vynecháme identifikátory hodnotitelů, bude vysvětleno cca 5% variability  Identifikátory hodnotitelů jsou signifikantním prediktorem úspěchu  Výše zmíněné platí pro různé typy modelů diskrétní volby (LPM, probit)

Metoda instrumentálních proměnných (4) Použili jsme lineární pravděpodobnostní model (LPM) pro instrumentování získání podpory. Stručné shrnutí výsledků:  IV naznačuje, že podpora má signifikantní dopad u velkých firem ve zpracovatelském průmyslu (bodový odhad je 200 zaměstnanců, OLS by indikovala vliv cca 100 zaměstnanců)  Výsledky jsou taženy několika „hvězdami“ mezi firmami v této kategorii  Při použití robustních odhadů by snížilo výsledky na zhruba 1/3 Tuto úpravu navrhujeme použít jako konzervativní a realistický odhad vlivu podpory

Výsledky metody instrumentálních proměnných ZAM-osobyZAM-rozsahTržbyHV Malé firmy OKEČ D * podpora5,465, , ,33 OKEČ G,H * podpora1,970, , ,39 OKEČ J,K * podpora23,9022, , ,46 Rest * podpora-1,021, ,958300,34 Střední firmy OKEČ D * podpora-11,32-17, ,875733,11 OKEČ G,H * podpora-100,22-100, , ,89 OKEČ J,K * podpora33,8129, , ,26 Rest * podpora61,4766, , ,96 Velké firmy OKEČ D * podpora219,76226, , ,42 OKEČ G,H * podpora15,9644, , ,46 OKEČ J,K * podpora611,38588, , ,37 Rest * podpora-132,48-69, , ,29

Regresní diskontinuita Testovali jsme předpoklady:  Náhlé změny „důležitých“ proměnných kolem hranice 65 bodů Zejména podpora z jiných zdrojů (její výše i samotná existence) Jiné charakteristiky (OKEČ, NUTS II)

RDD pro velké firmy ZAM- rozsah ZAM- osobyTržbyHV vyhlazení dle křížové validace (CV)205,78261, , ,86 vyhlazení 5*větší než CV406,70455, , ,01 vyhlazení 5*menší než CV140,10188, , ,36 lineární183,53224, , ,24 kvadratická291,40252, , ,03 kubická382,40312, , ,13 lineární19,5836, , ,79 kvadratická63,1987, , ,93 kubická48,0765, , ,78

Interpretace výsledků RDD Z tabulek je zřejmé, že různé metody proložení přímky poskytují dosti různé výsledky (i bodových odhadů)  Důvodem je nehomogenita výsledků velkých (a částečně i středně velkých firem)  Mezi těmito firmami jsou „hvězdy“, které dosahují netypických výsledků Mezi „hvězdami“ jsou více zastoupeny firmy ze zpracovatelského průmyslu (ale nikoliv výhradně) Pokud je nepovažujeme za odlehlá pozorování, pak je možné dát přednost výsledkům NW (cross-validation) nebo regresních modelů (kvadratický) V opačném případě bychom navrhovali dát přednost robustnějším metodám, které typicky poskytují menší odhad (mnohdy nesignifikantní)

Interpretace výsledků RDD (2) Situace je zde obdobná IV Malé firmy nevykazují takovou heterogenitu, a odhad dopadu podpory je nesignifikantní  Nicméně, podpora má vliv na distribuci výsledků pro malé firmy (disperse je výrazně menší) Pokud by u velkých firem neexistovaly tyto „hvězdy“, pak by výsledky byly také nesignifikantní (statisticky i ekonomicky) Nutné další zkoumání, zda „hvězdy“ nejsou nějak podezřelé

Ilustrace – RDD, zaměstanost, malé firmy

Ilustrace – RDD, zaměstanost, velké firmy

Velké firmy: zaměstnanost a dlouhodobý majetek

Výsledky – Vzdělávejte se! Výsledky nevyšly statisticky signifikantní (jsou k dispozici ve zprávě, zde je neuvádíme)

Případové studie Výběr firem pro případové studie –růst zaměstnanosti –růst tržeb –růst hospodářského výsledku Oslovování firem Metodika zpracování –desk research –dotazníkové šetření –řízené rozhovory Syntéza poznatků

Případová studie – Pars nova, a.s. proticyklický účinek specificky zaměřená odborná školení (nová svářečská oprávnění) měla efekt na zvýšení kvalifikace personálu – vliv při získání nové zakázky od ČD, a.s. na hlavní opravy 40 elektrických dvousystémových lokomotiv součástí školení bylo také školení „soft skills“ středního managementu (není možné vyjádřit přesný efekt)

Případová studie - Fosfa, a.s. Konkurenceschopnost se snaží udržet díky platformě vlastní analytické laboratoře včetně výzkumného a vývojového týmu expertů, dále spoluprací s univerzitami a výzkumnými ústavy Diferencovaná produkce společnosti zaměřená na technické a potravinářské aplikace, detergenty a hnojiva Dopady realizace vzdělávacího projektu jsou patrné ve zvýšené kvalifikovanosti a odbornosti pracovníků, a to jak v oblasti tzv. měkkých dovedností, tak u tzv. tvrdých dovedností, Vyšší konkurenceschopnost a adaptabilita zaměstnanců Významným aspektem implementace projektu je také budování firemní kultury a sjednocování firemního jazyka, které výrazně zefektivnilo komunikaci mezi interními a externími zaměstnanci a dodavateli Optimalizace firemních procesů

Případová studie - M2.C, a.s. (ABL) Bezpečnostní firma (agentura) Specifické potřeby ve vzdělávání Za největší přínos projektu lze považovat identifikaci potřeb pracovníků a odhalení nedostatků ve firemním vzdělávacím systému Realizace projektu přiměla firmu zpracovat novou strategii v oblasti HR –založenou na reflektování vzdělávacích potřeb pracovníku ve vazbě na jejich pracovní pozici. Významným prvkem je také zlepšení vnitropodnikové komunikace. Všechny tyto faktory přispěly ke zvýšení konkurenceschopnosti společnosti.

Jaká doporučení z toho plynou? Práce MPSV s hodnotiteli žádostí - sjednotit jejich aplikaci hodnotících kritérií. (Dle výsledku možnosti použít instrumentálních proměnných). Možnost testu na základě výzvy č. 94, zda došlo ke zlepšení. Cílení podpor podobných zkoumaným výzvám na střední a větší podniky. Musí být ještě diskutováno (viz prezentace výsledků).

Metodické souvislosti tvorby případových studií Výběr firem pro případové studie –růst zaměstnanosti –růst tržeb –růst hospodářského výsledku Oslovování firem Metodika zpracování –desk research –dotazníkové šetření –řízené rozhovory Syntéza poznatků

Případová studie – Pars nova, a.s. proticyklický účinek specificky zaměřená odborná školení (nová svářečská oprávnění) měla efekt na zvýšení kvalifikace personálu – vliv při získání nové zakázky od ČD, a.s. na hlavní opravy 40 elektrických dvousystémových lokomotiv součástí školení bylo také školení „soft skills“ středního managementu (není možné vyjádřit přesný efekt)

Případová studie - Fosfa, a.s. Konkurenceschopnost se snaží udržet díky platformě vlastní analytické laboratoře včetně výzkumného a vývojového týmu expertů, dále spoluprací s univerzitami a výzkumnými ústavy Diferencovaná produkce společnosti zaměřená na technické a potravinářské aplikace, detergenty a hnojiva Dopady realizace vzdělávacího projektu jsou patrné ve zvýšené kvalifikovanosti a odbornosti pracovníků, a to jak v oblasti tzv. měkkých dovedností, tak u tzv. tvrdých dovedností, Vyšší konkurenceschopnost a adaptabilita zaměstnanců Významným aspektem implementace projektu je také budování firemní kultury a sjednocování firemního jazyka, které výrazně zefektivnilo komunikaci mezi interními a externími zaměstnanci a dodavateli Optimalizace firemních procesů

Případová studie - M2.C, a.s. (ABL) Bezpečnostní firma (agentura) Specifické potřeby ve vzdělávání Za největší přínos projektu lze považovat identifikaci potřeb pracovníků a odhalení nedostatků ve firemním vzdělávacím systému Realizace projektu přiměla firmu zpracovat novou strategii v oblasti HR –založenou na reflektování vzdělávacích potřeb pracovníku ve vazbě na jejich pracovní pozici. Významným prvkem je také zlepšení vnitropodnikové komunikace. Všechny tyto faktory přispěly ke zvýšení konkurenceschopnosti společnosti.

Nač dát při evaluacích dopadů pozor? John Lloyd: An animated tour of the invisible than-you-think-john-lloyd Ben Goldacre: Battling bad science ad_science.html

Děkujeme za pozornost!