SKLADOVÁNÍ OVOCE A ZELENINY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_ 19_ Rozmanitost přírody Zelenina (SADA ČÍSLO 2)
Advertisements

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
ZELENINA.
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Číslo projektu:  CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Rozdělení zeleniny Kód VM:
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:
Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Rostlinná produkce a prostředí
Zelenina Mgr. Iveta Honzejková.
Vitamíny rozpustné ve vodě
Ovoce Mgr. Iveta Honzejková.
Ovoce a zelenina 4. ročník
Zelenina.
Ovoce a zelenina Svět kolem nás
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ilona Trojánková. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
Rozdělení zeleniny Střední odborná škola Otrokovice
Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Druhy zeleniny Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.35
VY_32_INOVACE_10_ čtení slov 2 (SADA ČÍSLO 1). INFORMACE PRO UČITELE Jméno autora výukového materiálu: Mgr. Lenka Červinková Datum (období), ve kterém.
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Zdroj obrazového materiálu
Sezóna v gastronomii. Jaro (21.3 – 20.6) Bylinky, zelenina (chřest, cibule, ředkvičky, saláty, špenát, jarní cibulky, rebarbora) Jehněčí maso Červen.
Význam zeleniny ve výživě  Zelenina je soubor různých rostlin a jejich částí, které se zasyrova nebo vhodně upravené významně uplatňují ve výživě lidského.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Mgr. Dana Rejlová Datum/období: říjen 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma.
Poznej druhy zeleniny Mgr. Heppnerová Eva – ZŠ Nádražní 683, Horní Slavkov VY_32_INOVACE_74_ Poznej druhy zeleniny Šablona III/2.
Zelenina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Ekosystém okolí lidských obydlí Rostliny Přírodověda 4. ročník OP VK 1.4. – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_12_INOVACE_ ČLOVĚK A JEHO SVĚT NA I. STUPNI ZV-LMP.
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Hana Klomínská Datum: duben 2013 Název: VY_12_INOVACE_1.2.1_.
Elektronické učební materiály – 1. stupeň Člověk a příroda Autor: Mgr. Lenka Radošová.
* Anotace : * Program slouží k procvičování a opakování přírodovědného učiva ve 4. ročníku.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_17_Ekosystém zahrady a sady Šablona číslo : XVISada číslo: 1Pořadové číslo DUM: 17 Autor: Mgr.Lenka Dědečková.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Zelenina Vypracoval: Lukáš Karlík
Potraviny a výživa - Zelenina
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Potravinářské zbožíznalství
PRVOUKA – 2. ročník, ZELENINA
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Dělení ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
PLODY TROPŮ A SUBTROPŮ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: plody,tropů,subtropů,ovoce, exotické,citrusové,skořápkové.
VY_32_INOVACE_54_PRV_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_106_Ovoce
AUTOR: Mgr. Marcela Veisová
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Testy Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název projektu: Moderní škola
ČLOVĚK A JEHO SVĚT Zelenina Radka Smetanová VY_32_INOVACE_zelenina_01
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Autor: PaedDr. Jana Čechová Název : VY_32_INOVACE_7A09Prv2_Zelenina
Název školy : ZŠ Pardubice-Spořilov
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
ČLOVĚK A JEHO SVĚT NA I. STUPNI ZV-LMP (ČaS/I)
Obrázkové čtení se spojkou I.
VY_32_INOVACE_56_PRV_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
VY_32_INOVACE_55_PRV_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_III.Vu_ZDRAVÁ.
ZŠ Praktická a ZŠ Speciální Uherský Brod Projekt číslo CZ /1. 4
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec Anotace: ZELENINY2
Potravinářské zbožíznalství
Člověk a jeho svět 2.ročník
PITNÝ REŽIM U NEMOCNÝCH S CKD
Transkript prezentace:

SKLADOVÁNÍ OVOCE A ZELENINY

ČERSTVÉ OVOCE A ZELENINA ŽIVÝ DÝCHAJÍCÍ MATERIÁL SPOTŘEBA KYSLÍKU A ZÁSOBNÍCH LÁTEK UVOLŇOVÁNÍ CO2, TEPLA, VODY, TĚKAVÝCH LÁTEK UCHOVÁNÍ KVALITY = UTLUMENÍ METABOLISMU ➙ ZPOMALENÍ RESPIRACE A TRANSPIRACE

FAKTORY OVLIVŇUJÍCÍ SKLADOVATELNOST DRUH, ODRŮDA CELISTVOST, NEPORUŠENOST, KONDICE STUPEŇ ZRALOSTI NEBO VÝVOJE MECHANICKÉ VLASTNOSTI pevnost, plasticita, porozita POSKLIZŇOVÉ MANIPULACE SKLADOVACÍ PODMÍNKY ➙ TEPLOTA

CHLAZENÍ A DÝCHÁNÍ DÝCHÁNÍ - OXIDACE ŽIVIN ZDROJ ENERGIE PRO METABOLISMUS PRODUKCE TEPLA VYČERPÁNÍ ZÁSOB A URYCHLENÍ STÁRNUTÍ SNÍŽENÍ TEPLOTY O 10 °C  SNÍŽENÍ INTENZITY DÝCHÁNÍ 2 – 4 x NUTNOST DODRŽOVAT NEKOLÍSAVÉ TEPLOTY

(NE)ŘÍZENÁ TEPLOTA VYSOKÁ TEPLOTA (nad 35 – 40°C) POŠKOZENÍ Z PŘEHŘÁTÍ membránové lipidy (vratné) termolabilní proteiny (nevratné) expozice na slunci přeprava „pod plachtou“ ZMĚNY RYCHLE VIDITELNÉ

(NE)ŘÍZENÁ TEPLOTA PŘÍLIŠ NÍZKÁ TEPLOTA  pod bodem mrznutí nad bodem mrznutí PŘEMRZNUTÍ – nevratné změny rychle patrná změna struktury vytrvalé zeleniny – odolné jen v době vegetačního klidu

MRAZUODOLNÉ ZELENINY ve fázi konzumní zralosti: KADEŘÁVEK RŮŽIČKOVÁ KAPUSTA HLÁVKOVÁ KAPUSTA BROKOLICE PÓR krátkodobě pod -3 °C: zelí, kapusta, salát, mrkev, červená řepa, ředkvičky

POŠKOZENÍ MRAZEM PŘI SKLADOVÁNÍ

POŠKOZENÍ CHLADEM teploty nad bodem mrznutí - „choroby z chladu“ PORUŠENÍ ROVNOVÁHY ENZYMOVÝCH SYSTÉMŮ POŠKOZENÍ FUNKCE MEMBRÁNOVÝCH LIPIDŮ NARUŠENÍ PROCESŮ DOZRÁVÁNÍ VĚTŠÍ NÁCHYLNOST K NAPADENÍ MIKROORGANISMY vnější projevy: hnědnutí slupky, dužniny, jádřince skvrnitost, pihovitost slupky, nekrózy

POŠKOZENÍ CHLADEM KRITICKÁ TEPLOTA ZÁVISÍ NA DRUHU KOMBINACE TEPLOTA – DOBA PŮSOBENÍ ZMĚNY SE PROJEVÍ OPOŽDĚNĚ (latentní reverzibilní změny) problémy často až po vyskladnění, po zvýšení teploty

POŠKOZENÍ CHLADEM - PŘÍKLADY ANANAS hnědnutí dužniny, vodnatost AVOKÁDO pihovitost, tmavnutí, vláknitost BANÁNY hnědá vláknitost slupky CITRUSY pihovitost MELOUNY vodnatá pihovitost RAJČATA pihovitost LILEK povrchová spála OKURKY vodnatost, tmavnutí povrchu BRAMBORY sládnutí FAZOLKY pihovitost, rzivost

POŠKOZENÍ CHLADEM

POŠKOZENÍ CHLADEM - AVOKÁDO

POŠKOZENÍ CHLADEM - BANÁNY

POŠKOZENÍ CHLADEM - FAZOLKY

ENZYMOVÉ TMAVNUTÍ ZMĚNY STRUKTURY LIPIDŮ  ZMĚNY PROPUSTNOSTI MEMBRÁN  NEDOSTATEČNÉ ODDĚLENÍ ENZYMU A SUBSTRÁTU  REAKCE POLYFENOLOXIDASY S FENOLICKÝMI SLOUČENINAMI  TMAVĚ ZBARVENÉ PRODUKTY (STEJNÉ REAKCE PŘI KAŽDÉM PORUŠENÍ PLETIV)

POŠKOZENÍ CHLADEM - BRAMBORY

MECHANICKÉ POŠKOZENÍ - POTLUČENÍ

OTLAKY

MECHANICKÉ POŠKOZENÍ – POTLUČENÍ, OTLAKY

ENZYMOVÁ NEROVNOVÁHA SLÁDNUTÍ BRAMBOR DVA ENZYMOVÉ SYSTÉMY: hydrolýza škrobu oxidace cukrů ZMĚNA AKTIVITY SE ZMĚNOU TEPLOTY (REVERZIBILNÍ POŠKOZENÍ)

Vliv teploty na enzymovou aktivitu oxidace hydrolýza 0°C 15°C

POŠKOZENÍ CHLADEM – PORUCHY ZRÁNÍ

Skladovatelnost a citlivost na poškození chladem A – málo citlivé plodiny C – velmi citlivé A B C 0°C 10°C 20°C

TEPLOTY PRO SKLADOVÁNÍ OVOCE jablka, hrušky švestky, meruňky broskve, nektarinky třešně, višně jahody rybíz, angrešt maliny, ostružiny borůvky, brusinky hrozny pomeranče, mandarinky kiwi kaki liči datle, fíky granátové jablko melouny cukrové mangostan passion fruit opuncie karambola avokádo ananas banány zralé grapefruit citrony, limetky kumquat meloun vodní mango papaya rambutan anona

TEPLOTY PRO SKLADOVÁNÍ ZELENINY 0 – 4 °C 4 – 8 °C > 10 °C mrkev, celer, petržel červená řepa zelí, kapusta květák, brokolice čínské zelí salát, čekanka cibule, česnek, pór špenát chřest hrášek, kukuřice rebarbora křen houby klíčky zelená fazolka paprika brambory rajčata okurka lilek cuketa tykve, dýně chili papričky zázvor batáty

Vliv teploty na skladovatelnost JAHODY 20 °C 12 °C 6 °C 0 °C DNY 1 2 3 4 5

Vliv teploty na skladovatelnost BROSKVE 20 °C 4 °C 2 °C 0 °C DNY 2 4 6 8 10 12 14

Vliv teploty na skladovatelnost RAJČATA 10 °C 11 °C 4 °C 14 °C 20 °C 18 °C DNY 5 10

VLHKOST VZDUCHU PŘI SKLADOVÁNÍ VĚTŠINA PLODIN 90 – 95 % RVV SALÁTY, NATĚ, KOŘENOVÁ ZELENINA 95 – 100 % RVV AVOKÁDO, BANÁNY, MANGO, MELOUNY 85 – 95 % RVV CIBULE, ČESNEK, ZÁZVOR 65 – 75 % RVV

VLIV SLOŽENÍ ATMOSFÉRY SNÍŽENÍ KONCENTRACE O2 a ZVÝŠENÍ CO2 : zpomalení dýchání prodloužení skladovatelnosti, zachování kvality LIMITNÍ FYZIOLOGICKÉ HODNOTY minimum pro kyslík maximum pro oxid uhličitý NEDODRŽENÍ LIMITŮ – FYZIOLOGICKÁ POŠKOZENÍ

ŘÍZENÁ ATMOSFÉRA CA SKLADY KONCENTRACE O2 5 % CO2 2 % LO SKLADY O2 1-2 % ULO SKLADY O2 < 1 % SPOLEHLIVÁ KONTROLA TEPLOTY ODSTRAŇOVÁNÍ ETYLÉNU Z ATMOSFÉRY

KVALITA PO VYSKLADNĚNÍ STUPEŇ ZRALOSTI PŘI NASKLADNĚNÍ PODMÍNKY SKLADOVÁNÍ DÉLKA SKLADOVÁNÍ PODMÍNKY PŘI TRANSPORTU PODMÍNKY PRODEJE  TEPLOTNÍ HISTORIE 

TEPLOTNÍ HISTORIE PRŮBĚH TEPLOT OD SKLIZNĚ PO PRODEJ ZCHLAZENÍ PO SKLIZNI PODMÍNKY TRANSPORTU SPRÁVNÉ TEPLOTY SKLADOVÁNÍ NEKOLÍSAVÉ TEPLOTY BIOLOGICKÝ MATERIÁL  PROBLÉMY SE PROJEVÍ SE ZPOŽDĚNÍM

SLUČITELNOST PŘI SKLADOVÁNÍ VZÁJEMNÉ OVLIVŇOVÁNÍ PLODIN PŘI SKLADOVÁNÍ A DÁLKOVÉ PŘEPRAVĚ NÁROKY NA TEPLOTU VLHKOST PRODUKCE ETYLÉNU OVLIVNĚNÍ PACHY PODMÍNKY PŘIZPŮSOBIT NEJCITLIVĚJŠÍM

CITLIVOST OVOCE NA NEDODRŽENÍ PODMÍNEK RVV CHLAD. POŠKOZ. CO2 O2 CITL. ETYLEN PROD. Jablka + ++ 5 1 +++ Hrušky - 3 Švestky Meruňky 2 Broskve Třešně 15 Jahody 20 Ananas 10 Banány Citrony Pomeranče Grapefruit Mango

CITLIVOST ZELENINY NA NEDODRŽENÍ PODMÍNEK RVV CHLAD. POŠKOZ. CO2 O2 CITL. ETYLEN PROD. Zelí + - 5 2 ++ Růž. kapusta 7 1 +++ Květák Brokolice 10 Mrkev Cibule Salát hlávkový Okurky 3 Rajčata Papriky Fazolky Brambory Žampiony

SLUČITELNOST - + (+) Banány Broskve Hrozny Jablka Pomeranče Švestky Kapusta Brambory - + (+)