Není značka jako značka

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ
Advertisements

[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv PADĚLKY A NELEGÁLNÍ LÉKY
Ekologické zemědělství
PREZENTACE ZNAČEK KLASA A REGIONÁLNÍ POTRAVINA Seminář „Kvalitní a bezpečné potraviny“ , Země živitelka, České.
Fakulta veterinární hygieny a ekologie
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Ekolabeling.
BIOPOTRAVINY V ČESKÉ KUCHYNI
Původ potravin pro školní stravování – lze jej dohledat? Ing. Pavel Smetana, Ph.D. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta.
SYSTÉMY A CHARAKTERISTIKY ZEMĚDĚLSKÉ PRODUKCE
Další prostředky spotřebitelské orientace I.
Úloha ÚZPI v programu rozvoje venkova Ústav zemědělských a potravinářských informací.
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
Bezpečné potraviny na českém trhu
JAK SE REGISTRUJÍ LÉKY © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
Legislativní předpisy, přístup ke kontrole
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Zákon č. 334/1992 Sb. o ochraně zemědělského půdního fondu
Výrobce a prodejce v EU – praxe v oblasti ochrany spotřebitele Ing. Zbyněk Jančík
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Biopotraviny ve školním stravování
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Ekologické zemědělství
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Podnikání v cestovním.
Kvalita potravin, příležitost pro české produkty
Jak předcházet neshodám na ekofarmách Obecná pravidla produkce Zákaz používání GMO - Zákaz používání GMO - zákaz se týká potravin, krmiv, činidel,
Bio není jenom zrní.
Mgr. Jaroslav Melša, starosta JARMARKY REGIONÁLNÍCH PRODUKTŮ Zdravé město Dobříš.
Kontrola potravin Hejmalová Michaela.
Poznatky Státní veterinární správy ČR Cíl: Úplná pasportizace zpracovatelských provozů pro oblast surovin a potravin živočišného původu.
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
Alternativní systémy distribuce potravin Farmářské trhy, Praha, Jan Valeška PRO-BIO LIGA PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů a přátel ekologického.
Celní správa České republiky
Ekolabeling a ekologicky šetrné výrobky
Mgr. Michal ŠAFRA DOHLED NAD OBECNOU BEZPEČNOSTÍ VÝROBKŮ (OBV) V RÁMCI DOVOZU ZE TŘETÍCH ZEMÍ Mgr. Michal ŠAFRA
Zemědělský svaz České republiky EKOTOXA s.r.o. Cross compliance 5 - Přístup ke cross compliance Spolufinancováno Evropskou unií Evropský Zemědělský fond.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Hygienická problematika produkce zpracování a prodeje medu
Upřednostňujete vlastní podnikání? Ing. Petr Mareš Trh pracovních příležitostí 2011 pro studenty AF Mendelu v Brně 20. dubna 2011.
Kontrola a certifikace v ekologickém zemědělství
HACCP.
Seminář č. 3 – PŽP II Právní režim ochrany půdy a lesa JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
Regionální potravina a novinky v legislativě
Nejčastější závady v označování
Diskuzní seminář „Perspektivy českého potravinářství“ Země živitelka 2015 Výstaviště České Budějovice 28. srpna 2015 Marian Jurečka ministr zemědělství.
Diskuzní seminář „Perspektivy českého potravinářství“ Země živitelka 2015 Výstaviště České Budějovice 28. srpna 2015 České Budějovice MUDr. Viera Šedivá.
Systém úřední kontroly v ČR. Úřední kontrola v ČR Úřední kontroly v celém potravinovém řetězci od prvovýroby až po prodej spotřebiteli provádějí příslušné.
24. září 2016 Regionální potravina 2016 Mgr. Ing. Eva Trávníčková Státní zemědělské a potravinářské inspekce
Regionální značení v České republice Tomáš Kažmierski Asociace regionálních značek, o.s.
Regionální potravina. Projekt Regionální potravina podpora malých a středních producentů potravin cílem je představit to nejlepší z potravinářské produkce.
Regionální potravina Konzultační seminář Olomouc
Proces akreditace a certifikace systémů managementu a produktů.
TISKOVÁ KONFERENCE KVALITA Z EVROPY – chutě s příběhem.
1. 2 Výroba biopotravin Statistika k červnu 2009.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
 Biopotraviny pocházejí z ekologického zemědělství.  Při jejich pěstování, produkci a výrobě je zakázáno používat chemické látky.  Geneticky modifikované.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích.
ZÁKON O OCHRANĚ OVZDUŠÍ A LOKÁLNÍ TOPENIŠTĚ Kurt Dědič – odbor ochrany ovzduší MŽP Enviro Ostrravice,
Centrum Veronica Hostětín Potravinová soběstačnost
Zemědělci a potravináři se ode dna musejí odrážet společně
Tel: U Nisy 745/ 6a , Liberec 3 - Jeřáb Tel: 
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
KVALITNÍ POTRAVINY PRO ČESKÉ ZÁKAZNÍKY! OTAZNÍKY PŘETRVÁVAJÍ
1 Název školy Číslo projektu Název materiálu Autor Tematická oblast
Ekologické zemědělství
KVALITNÍ POTRAVINY PRO ČESKÉ ZÁKAZNÍKY! OTAZNÍKY PŘETRVÁVAJÍ
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Značka „Českosaské Švýcarsko
Potravinářský sektor z pohledu českého spotřebitele
Česká zemědělská a potravinářská inspekce
Transkript prezentace:

Není značka jako značka Co znamená BIO a co dalšího najdeme na potravinách Jan Valeška PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů a přátel ekologického zemědělství

Legislativa Co musí splňovat EZ a biopotraviny stanovuje legislativa Evropská 834/2007 – stanovuje celoevropský rámec Tuzemská 242/2000 Sb. – stanovuje tuzemská specifika Bio musí zároveň splňovat všechnu zemědělskou a potravinářskou legislativu Přihlášení se do systému EZ je dobrovolné přihlášení dobrovolné x dodržování povinné Není značka jako značka, 5.6.2012 PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů a přátel ekologického zemědělství

Kontrola Certifikační organizace Supervize Úřední kontrola 3 státem pověřené kontrolní organizace (KO) Udílejí certifikát na nejméně 1 rok (nejvíce na 15 měsíců) Provádějí také neohlášené kontroly - v roce 2009 jen 4 % Supervize Supervizor (Mze) přímo v terénu dohlíží na práci kontrolora Úřední kontrola kontroluje pouze vzorek farem dle analýzy rizik (cca 5 % všech farem). kontroly jsou stanoveny evropskou legislativou 882/2004 o úředních kontrolách týkajících se krmiv a potravin. Není značka jako značka, 5.6.2012 PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů a přátel ekologického zemědělství

Certifikát Certifikát – udělován na 1 rok po pravidelné kontrole KO Bez certifikátu nelze potravinu označovat slovem BIO Potravina označená slovem BIO musí nést doklad o certifikátu u nás je jí: značka pro biopotraviny (tzv. Biozebra) kód kontrolního orgánu, který certifikát vystavil CZ-BIO-001 CZ-BIO-002 CZ-BIO-003 od 1.7. 2010 i povinná evropská značka pro biopotraviny s uvedením původu: EU/mimo EU či konkrétní země Není značka jako značka, 5.6.2012 PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů a přátel ekologického zemědělství

Certifikát Není značka jako značka, 5.6.2012 PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů a přátel ekologického zemědělství

Kontrola a certifikace v praxi Inspektor KO: Kontroluje účetní evidenci Kontroluje zvířata, pole, skladové prostory, atd. V případě podezření odebere vzorky, např. půdy Pokud je vše v pořádku vydá inspektor podnikateli certifikát Pokud něco není v pořádku podá podnět MZe k zahájení správního řízení Není značka jako značka, 5.6.2012 PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů a přátel ekologického zemědělství

Další bioznačky na trhu Každý výrobek označen BIO musí: splňovat minimální legislativu (EU, národní) projít kontrolou být opatřen značkou Eurolistu a kódem KO Existují značky, které nadto zajišťují např.: např. vyloučení nanotechnologií či nepoužití letecké dopravy (UK) místní původ surovin (Rakousko, Švýcarsko) použití lokálních zdrojů (Německo) Není značka jako značka, 5.6.2012 PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů a přátel ekologického zemědělství

Další značky na potravinách Klasa o něco vyšší potravinářský standard Regionální potravina suroviny z daného kraje Regionální produkty produkty z přirozených regionů (Haná, Polabí, ad.) Český výrobek garantován PK ČR, potraviny vyrobené na území ČR převážně z tuzemských surovin Není značka jako značka, 5.6.2012 PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů a přátel ekologického zemědělství

Další značky na potravinách Označení zdravotní nezávadnosti živočišných potravin na masných a mléčných výrobcích označuje výrobnu (nikoliv surovinu) Není značka jako značka, 5.6.2012 PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů a přátel ekologického zemědělství

Trocha Greenwashingu Není značka jako značka, 5.6.2012 PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů a přátel ekologického zemědělství

E-mail: infocentrum@biospotrebitel.cz Děkuji za pozornost Mgr. Jan Valeška PRO-BIO LIGA Tel.: 272 660 501 E-mail: infocentrum@biospotrebitel.cz www.biospotrebitel.cz Není značka jako značka, 5.6.2012 PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů a přátel ekologického zemědělství