Cvičení 1: Využití ploch. Zadání  Ve zvoleném území zhodnoťte změny vybraných typů využití ploch mezi lety 1896 a 2007  Ve zvoleném území zhodnoťte.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Administrativní členění ČR
Advertisements

ZRG - Cvičení 5 Jaro SE charakteristiky  Pro daný okres zpracujte referát o vybraných ukazatelích. K potřebným datům je možné se dostat přes tuto.
Stav k 20. červenci 2007 (29. týden) týdenní výstupy z Centrálního registru řidičů odbor dopravně správní oddělení agend řidičů, evidencí a statistik.
24. Obsah katastru nemovitostí a jeho uspořádání
Sčítání lidu, domů a bytů 2011 České Budějovice, Ing. Jan Honner Český statistický úřad, pracoviště České Budějovice.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Strategický plán Městské části Praha-Libuš postup zpracování, výstupy, metody.
KONCEPT ÚZEMNÍHO PLÁNU ODOLENA VODA pro veřejné projednání –
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky Portál veřejné správy Mapové služby Konference ISSS 2007, Hradec Králové Ministerstvo informatiky.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Zemědělství ČR.
Působnosti obcí na úseku územního plánování od setkání tajemníků obcí Karlovarského kraje KÚKK, ORR, odd. územního plánování, Jana.
Vývoj počtu obyvatel V rámci Libereckého kraje. Příklady grafů znázorňujících vývoj počtu obyvatel na území ČR.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR PRO OBDOBÍ
DATOVÉ SOUBORY PRO ANALYTICKÉ A PROGNOSTICKÉ PRÁCE NA ÚROVNI SPRÁVNÍCH OBVODŮ OBCÍ S ROZŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ Doc. RNDr. Alois Andrle, CSc. ÚRS PRAHA, a.s.
Digitální mapa veřejné správy - Portál ÚAP MSK Zpracoval: Mgr. Tomáš Kupča Datum:
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Vývoj registru sčítacích obvodů České republiky jako GIS řešení.
TÉMA: Daň z nemovitostí
REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM PRO NUTS2 JIHOVÝCHOD POSOUZENÍ VLIVŮ KONCEPCE NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ (SEA) Ing. Petr Mynář INVESTprojekt NNC, s.r.o. Brno, 4.
Český statistický úřad a zpracované regionální analýzy o Královéhradeckém kraji Ing. Ivana Dušková Český statistický úřad, Hradec Králové,Oddělení regionálních.
Územního plánování na obcích v roce 2007 setkání tajemníků obcí Karlovarského kraje KÚKK, ORR, odd. územního plánování, Jana Kaválková.
Stav k 17. srpnu 2007 (33. týden) týdenní výstupy z Centrálního registru řidičů odbor dopravně správní oddělení agend řidičů, evidencí a statistik.
Daňová soustava – přímé daně II. Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Zákon č. 344/1992 Sb. o katastru nemovitostí České republiky
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Robert Veselý Seminář „Jsou možné inovace v mikroregionech?“ Brno, 28. listopadu 2011 Monitoring mikroregionů a další výstupy činnosti.
Autor projektu : SIRNÝ Lukáš Vedoucí projektu : Mgr.ČEŠKOVÁ Ivana
Prostorová mobilita - aspekt trvání přemístění
Tento vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu EU – peníze školám Název projektu : Objevujeme svět kolem nás Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_577_VyOv6 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Předmět: Výchova k občanství.
EKO/GISO – Shrnutí.  Co je GIS?  Jaké jsou datové modely (model vlastností, model krajiny)?  Co je souřadné zobrazení, jaká se nejčastěji používají.
KARTODIAGRAM je mapa s dílčími územními celky, do kterých jsou diagramy znázorněna statistická data (absolutní hodnoty!), většinou geografického charakteru.
Metody hodnocení vodní eroze pomocí GIS
Majetkové daně Nejstarší typy daní vůbec; v současnosti omezený význam; povinnost platit vzniká na základě vlastnického či uživatelského vztahu k majetku.
Administrativní členění ČR
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Regionální a municipální informační systém RAMIS Ing. Petra Mikulecká,
Česká Republika.
Terénní cvičení Statistické šetření a získávání dat na příkladu socioekonomických aspektů Jičína Bc. Kateřina Smrčková.
Územní správa Česku.
Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie CZ.1.07/2.2.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Daň z nemovitých věcí 1. 2 okruhy (zákon č. 338/1992 Sb.) – POZEMKY na území ČR evidované v katastru nemovitostí (§ 2) – STAVBY (budovy a inženýrské stavby)
Daň z nemovitostí 1. 2 okruhy – POZEMKY na území ČR vedené v katastru nemovitostí (§ 2) – obecně STAVBY s kolaudačním rozhodnutím a stavby užívané, dále.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_04_03A_Okres a kraje ČR Téma:Zeměpis České.
Data pouze pro zobrazení Data pro analýzu Zkoumání struktury krajiny Modely struktury procesů na struktuře Bodové struktury sítě klasif. plochy.
CHAPS spol. s r.o. Bráfova Brno Tel.: Fax: Internet:
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Z0047 Geografie průmyslu a zemědělství Cvičení z geografie zemědělství Michael Král.
Protierozní ochrana 2. cvičení Téma: Protierozní ochrana 2. cvičení Téma: Analýza území - morfologie terénu, odtokové dráhy 143YPEO ZS 2015/ ;
Prameny demografických dat Všechny prameny běžné demografické statistiky i výsledky speciálních výběrových šetření Poskytují údaje pro analýzu procesu.
Zelená nafta Seminář k novele zákona o spotřebních daních
Zranitelné oblasti.
Populační vývoj Dobříšska
PROGRAM ROZVOJE OBCE TUPESY NA OBDOBÍ 2017–2024 Úvodní informace
Majetkové daně Nejstarší typy daní vůbec;
Česká republika Členění státního území ČR.
VY_32_INOVACE_03_Členění území České republiky
Řešitelský tým Jméno BATELKOVÁ Kateřina KIRCHNER Karel KOLEJKA Jaromír
Identifikační a lokalizační studie brownfieldů
Z0047 Geografie průmyslu a zemědělství
Konzultace : středa , kancelář č. 506
Z0047 Geografie průmyslu a zemědělství
Daň z nemovitostí.
Zranitelné oblasti.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
II. seminář Definice města Civitas – demografie města.
Česká republika Členění státního území ČR.
4. Nemovitosti (stavby, byty, nebytové prostory, pozemky a trvalé porosty), jejichž cena je plně nebo částečně hrazena ze státního rozpočtu, státního fondu.
zpracovaný v rámci projektu
Územně analytické podklady
Transkript prezentace:

Cvičení 1: Využití ploch

Zadání  Ve zvoleném území zhodnoťte změny vybraných typů využití ploch mezi lety 1896 a 2007  Ve zvoleném území zhodnoťte prostorovou distribuci německy mluvícího obyvatelstva  Základní prostorová jednotka je obec v současném administrativním vymezení

1. Historický podkladový materiál  Lexikon ze sčítání 1900 převést do elektronické formy (do excelu), a to ve struktuře obcí zachycené v lexikonu

2. Zajištění územní srovnatelnosti  Administrativní strukturu z roku 1900 je nutné přizpůsobit současnému stavu  Současný stav: Statistický lexikon obcí České republiky 2005  Může pomoci: Historický lexikon obcí České republiky 1869 – Počet obyvatel a domů podle obcí a částí obcí v letech 1869– 2001 podle správního rozdělení České republiky k Vydal Český statistický úřad podle výsledků sčítání lidu 1869– Praha, Retrospektivní lexikon obcí Československé socialistické republiky 1850–1970. Počet obyvatelů a domů podle obcí a částí obcí podle správního členění k 1. lednu 1972 a abecední přehled obcí a částí obcí v letech 1850–1970. Vydal Federální statistický úřad na základě výsledků sčítání lidu z let 1850– Praha, 1978.

3. Sčítání zemědělských ploch a lesů ke konci roku 1896  Lexikon obcí pro Čechy. Zpracován na základě výsledků sčítání lidu ze dne 31. prosince Vydán c. k. Statistickou ústřední komisí. Ve Vídni,  Lexikon obcí pro Moravu. Zpracován na základě výsledků sčítání lidu ze dne 31. prosince Vydán c. k. Statistickou ústřední komisí. Ve Vídni,  Lexikon obcí pro Slezsko. Zpracován na základě výsledků sčítání lidu ze dne 31. prosince Vydán c. k. Statistickou ústřední komisí. Ve Vídni, 1906.

3. Sčítání zemědělských ploch a lesů ke konci roku 1896  Vše převést do excelu (soubor je povinná příloha ke cvičení!!!)  Tabulky v excelu budou obsahovat kódy!!! (viz dále)  Tabulka bude obsahovat současnou administrativní strukturu

4. Současné využití ploch  2007 – soubor bude k dispozici

Operace s daty  Porovnání zastoupení vybraných typů ploch (současné administrativní vymezení!) Pole (orná půda) Louky Zahrady Vinice Pastviny Lesy  Louky a pastviny = trvalé travní porosty  Rok 1900 = 100 %

Operace s daty  Zastoupení německy mluvícího obyvatelstva na celkovém počtu obyvatel (za rok 1900)

Výstupy  Mapy Změny zastoupení orné půdy (pole) Změny zastoupení TTP Změny zastoupení zahrad Změny zastoupení vinic (pokud nejsou tak samozřejmě nic) Změny zastoupení lesů Zastoupení německé národnosti na celkovém počtu obyvatelstva

Výstupy  Graf: oba časové okamžiky a sledované kategorie za celé zkoumané území  ½ komentáře ke zjištěným výsledkům

Rekapitulace odevzdání  Zadání  6 (5) map  1 graf  ½ stránky komentáře  Soubor v excelu s převedeným lexikonem z roku 1900 za zkoumané území (v administrativní struktuře k roku 1900!!!)  Soubor v excelu s výpočty změn využití ploch a zastoupení německého obyvatelstva (oba soubory budou obsahovat kódy prostorových jednotek - ICZUJ)

Podklady k dispozici  Mapa obvodů ORP s názvy  Mapa obvodů ORP s kódy  Seznam obcí seřazených podle Příslušnosti k obvodu ORP Abecedy  Vrstva obvodů ORP („moravské“ kraje)  Vrstva obcí („moravské kraje“)  Statistický lexikon obcí  Historický lexikon obcí

Odevzdání: 7. duben 2009