Knihovna v obci - proč? aneb Víme, co máme? Kardašova Řečice říjen 2005 Zlata Houšková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Neziskovky a spolupráce
Advertisements

Setkání knihovnic/knihovníků a starostek/starostů okresu Vsetín MVK Vsetín.
Městská knihovna Sedlčany
Představení MAS Zubří země, o. p. s.
Dobrovolnictví v Soběslavi Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci - jak na to?“ podpořeného finančními prostředky z.
Strategické plánování rozvoje územních celků a neziskové organizace Zuzana Guthová, Rosa - společnost pro ekologické informace a aktivity.
Naše knihovna se nachází v objektu Obecního úřadu Roubanina.
Portál hl. m. Prahy – Co předcházelo úspěchu
SPOLUPRÁCE ZDRAVÝCH MĚST A ZDRAVÝCH ŠKOL Chrudim, 17. května 2005.
Prezentace PROJEKTU SENIOR POINT
HESLO NA WIFI KULTURAEVROPA. RE: FORMA, na které záleží aneb zaměstnávání osob s chronickým duševním onemocněním PARALELNÍ ŽIVOTY je název projektu, který.
21. dubna 2008 Výbor pro strategii a rozvoj STRATEGICKÝ PLÁN OBCE LIBČANY.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
POSTAVENÍ ZÁKLADNÍ KNIHOVNY V OBCI KNIHOVNA ROKU Seminář regionální funkce knihoven ve Zlínském kraji Setkání starostů obcí a knihovníků okresu Zlín Eva.
Co to je, když se řekne „komunitní role“ aneb Knihovna v malé obci Tábor, červen 2009 Zlata Houšková.
Dětské hřiště Mochov první dětské hřiště v obci. Potřebnost projektu V obci v současnosti chybí jakékoli zázemí pro volnočasové aktivity rodin s dětmi.
Opatření (Fiche) SPL Budoucnost založená na tradici Návrh opatření pro Výzvy roku 2009 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova Evropa investuje do.
PARTNERSTVÍ… … s kým… …a proč vlastně???. Národní knihovna & BUDVAR Česká televize: Kniha mého srdce SKANSKA & SKIP Český rozhlas Leonardo BIBLIO & české.
Knihovna v obci aneb „Co knihovny umí…a mohou“ Vsetín, 10. března 2011 Zlata Houšková Zlata Houšková.
1. 2 Obsah Nabídka služeb Číselné údaje Oddělení pro dospělé Studovna Hudební oddělení Oddělení pro děti a mládež Městské informační centrum Knihkupectví,
Žďár nad Sázavou - Města budoucnosti ? Co je to zapojování veřejnosti, co je partnerství.
Proč „komunitní knihovna“ Knihovnická dílna Zlata Houšková.
V ROŽNOVĚ SI NASLOUCHÁME
P13 MARKETING MĚST A OBCÍ Demokratická společnost by měla dát lidem příležitost spolupodílet se na rozhodnutích týkajících se jejích obce, města, regionu.
Internetizace knihoven a SROP Roman Giebisch Vědecká knihovna v Olomouci.
Knihovny okresu Vsetín Ing. Věra Pelcová v roce 2013.
Gateshead – město s inspirací Gateshead – město s inspirací Havlíčkův Brod Havlíčkův Brod duben 2004 duben 2004 Zlata Houšková Zlata Houšková.
lenové NSZM ČR: Členové Služby pro členy NSZM ČR  Semináře a školení pro koordinátory PZM a MA21 Boskovice, říjen 2004 Chrudim, červenec 2004.
Knihovna v obci Rohov. Místní knihovna ROHOV Adresa: Hlavní 180, Rohov Adresa: Hlavní 180, Rohov Knihovník: Markéta Kretková a Adéla Komárková.
I sss I nternet, elektronické informační zdroje a s lužby pro o s oby se s pecifickými potřebami v knihovnách Zlata Houšková, Jana Vejsadová Internet ve.
Komunitní a otevřená škola
NIPOS – Lenka Lázňovská.  Velký okruh subjektů poskytujících veřejné služby v kultuře, a to zejména v oblasti veřejné osvěty a edukace. Jsou naplněním.
Informační a poradenské centrum v Havlíčkově Brodě a spolupráce s veřejnými knihovnami Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života.
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
Spolupráce obcí a málotřídních škol v České republice Dana Knotová, Kateřina Trnková Ústav pedagogických věd FF MU Brno.
Jsou muzejní knihovny knihovnami veřejnými? Jarmila Okrouhlíková Knihovna UPM
Co by měla splňovat pověřená knihovna (Atest) Pardubice Zlata Houšková.
VOLEBNÍ PROGRAM Sdružení nezávislých kandidátů PERSPEKTIVA Komunální volby 2014 Drahelčice.
Centrum pro rodinu a sociální péči, Brno
Fungující knihovna v obci přepych nebo výhoda ?. Knihovna poskytuje veřejné služby v oblasti : kultury celoživotního vzdělávání informací.
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
(inspiromat) Městská knihovna Rožnov pod Radhoštěm Pavel Zajíc
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
CENTRUM CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ S KNIHOVNOU MANŽELŮ TOMANOVÝCH ROŽMITÁL POD TŘEMŠÍNEM Dana Súlovcová.
Městská knihovna Čelákovice a její historie. Městská knihovna v Čelákovicích byla založena jako obecní zařízení v prosinci 1920 na podkladě zákona o knihovnictví,
Posilování přeshraniční spolupráce v období MVDr. Stanislav Mišák náměstek hejtmana Zlínského kraje Konference , Zlín.
Komunitní a akční plánování v praxi Co je to zapojování veřejnosti.
Kvalita života Chybí zázemí pro setkávání lidí Chybí setkávání a společně trávený čas lidí, jako prostředek komunikace, posilování sociálních vazeb atd.
Šest let poté aneb Vzdělávání v krajích po šesti letech Pardubice Zlata Houšková.
Koncepce rozvoje knihoven ČR na léta 2011 – Co venkovské knihovny umějí a mohou VIII Vít Richter Národní knihovna ČR.
Městská knihovna Rožnov pod Radhoštěm „Město v mé paměti“ Marcela Slížková.
Komunitní školy - kulturní, vzdělanostní a prorodinná centra v malých obcích Mgr. František Eliáš.
Problémová analýza – shrnutí Návrh scénářů řešení –
Kvalita života Chybí zázemí pro setkávání lidí Chybí setkávání a společně trávený čas lidí, jako prostředek komunikace, posilování sociálních vazeb atd.
Národní týden manželství „Manželství je víc než kus papíru“ únor, 2015.
Jana Vavryčuková manažerka
Sdružení AMIGA - Agency for Migration and Adaptation
Metodické centrum pro výstavbu a rekonstrukci knihoven
Lidé, procesy, partnerství
Michal Šperling - EUREDIS
Informační zdroje české veřejné správy
- CESKY SEVER FLE Chřibská 2017.
PORADA RF Holasovice
Školní knihovny součástí krajského systému knihoven (?)
Městská knihovna Sedlčany
Spolek AktivSen Posláním spolku je podporovat a posilovat komunitní život v regionu, v duchu rovných příležitostí napomáhat všestrannému.
Základní škola a Mateřská škola Kozlov, příspěvková organizace
Lidé, procesy, partnerství
Regionální rodinná politika, její možnosti a význam
Transkript prezentace:

Knihovna v obci - proč? aneb Víme, co máme? Kardašova Řečice říjen 2005 Zlata Houšková

Knihovna – proč? Poskytuje výpůjční a informační služby a přístup k vnějším zdrojům (knihovní zákon) Dle zákona poskytuje rovné služby všem ( kteří o to mají zájem )

Knihovna – proč? Každý z nás v určité etapě svého života potřeboval/bude potřebovat knihovnu…

Knihovna – proč? Každou obec tvoří jednotlivci a skupiny; mnoho lidí a skupin neví, co všechno lze od knihovny očekávat Mnohokrát to neví (neuvědomuje si) ani zřizovatel…

Knihovna – proč? Není (neměla by být) pouhou půjčovnou… Může poskytnout a nabídnout mnohem více služeb a možností jednotlivcům i skupinám v obci…

Knihovna - pro koho? Knihovna nežije ve vzduchoprázdnu, ale v obci, která má své potřeby, priority, problémy Obec knihovnu zřizuje, obci knihovna patří

Knihovna - pro koho Obec by měla sledovat efektivitu knihovny Knihovna není komerční zařízení, její efektivita spočívá v kvalitě služeb

Služby – jaké? Výpůjční (půjčování knih, časopisů, CD, společenských her…)

Služby – jaké? Informační centrum (informace literární, místní (o obci, službách, podnikání, historii…), regionální, turistické, informace „všedního dne“, prodej upomínkových předmětů…

Knihovna Knihovna je informačním srdcem obce, v ní se systematicky soustřeďuje (může soustřeďovat) velké množství informací o obci a životě v ní.

Služby – jaké? Vzdělávací (informační výchova dětí, práce s PC a Internetem pro seniory či jiné skupiny…) Kulturní centrum (společenské, kulturní a přátelské akce pro skupiny i celou obec, volnočasové aktivity dětí)

Služby – jaké? Komunitní centrum (akce k propojování skupin obyvatel, k budování sounáležitosti s obcí atp.) Prostor k setkávání

Knihovna pro obec Je schopna poskytovat (organizovat) prostor pro aktivity jednotlivých skupin lidí (připravit prostředí, informační zázemí, pomoc s aktivitami, propojovat, motivovat...)

Propojování Generací ( babiček, pamětníků a vnuků, mladých lidí) Zájmových skupin ( společné aktivity a akce ) Organizací Představitelů a občanů obce…

Propojování Může podporovat rozvoj partnerství mezi organizacemi a představiteli veřejné správy, neziskovými organizacemi, podnikateli, občany při vlastních akcích (Noc s Andersenem), ale i při akcích jiných subjektů

Proč knihovna? Je neutrální (neohrožující) místo Je příjemné, přívětivé, pěkné, vstřícné místo a takovou ji vnímají (měli by vnímat) ti, kteří ji znají Je otevřená instituce

Proč knihovna? Pracují zde ( měli by pracovat ) kvalifikovaní profesionálové - hlavní deviza knihovny… Uvědomují si (měli by si uvědomovat), že pracují v instituci, jež je především službou veřejnosti

Knihovna pro obec Měla by reagovat na potřeby (všech) skupin lidí v místě – hledat Měla by oslovovat celou obec, ne pouze uživatele - přemýšlet Měla by spolupracovat s místními organizacemi a institucemi

Knihovna pro obec Měla by posilovat vztah lidí k místu, ve kterém žijí Měla by podporovat rozvoj potenciálu místa

Knihovna pro obec Měla by napomáhat dobré komunikaci a podporovat dobré soužití lidí v místě a pomáhat jim zlepšovat místo (obec), ve které žijí

Otazníky a problémy Příliš drahá? Příliš málo uživatelů? Příliš malý fond? Příliš málo kvalifikovaný personál? Příliš krátká provozní doba? …

Víme-li proč, zjistíme, že otazníky neexistují a problémy lze řešit.