Národní alokační plán České republiky 2008 - 2012 před Bruselem a po Bruselu aneb co s povolenkou? Národní alokační plán České republiky 2008 - 2012 před.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2010 Ministerstvo financí září 2009.
Advertisements

Stav k 30. červnu Výměna řidičských průkazů Řidičské průkazy vydané od 1. července 1964 do 31. prosince 1993 jsou jejich držitelé povinni vyměnit.
Co pro obce i kraje chystá Operační program Životní prostředí?
Obchodování s emisemi skleníkových plynů v České republice – aktuální situace a výhled do budoucna Odbor změny klimatu Jaroslav Suchý Skalský Dvůr, 13.
Postupy ve zpracování žádosti k projektu ČŘB II v roce 2009  presentace projektu pracovníkům MŽP a SFŽP  vyhlášená 9. kontinuální.
1 Stavební kameny Národního akční plánu pro energii z obnovitelných zdrojů Euroenergy, spol. s r. o
Potenciální dopady energeticko-klimatického balíčku na průmysl ČR Ministerstvo průmyslu a obchodu C O O C O O C O O C O O C O O C O O 20. listopadu 2008.
Solární systémy pro aktivní topení
Seminář IRZ a legislativa v ochraně ovzduší, , Praha Nařízení vlády č. 112/2004 Sb. a jeho novela Kurt Dědič, odbor ochrany ovzduší MŽP.
EU ETS ve třetím obchodovacím období Tel.: Mob.:
Změny v podpoře pro období Ing. Marian Piecha, Ph.D., LLM | generální ředitel Brno, 8. října 2013.
Veřejné projednání P olitiky územního rozvoje ČR 2008 a Vyhodnocení vlivů PÚR ČR 2008 na udržitelný rozvoj území (včetně Zprávy o uplatňování PÚR ČR 2006)
Aktivity města v oblasti ovzduší Ing. Petr Kajnar 4. prosince 2012 Statutární město Ostrava
1  Ministry of Industry and Trade 2004 EU Emissions Trading Scheme Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepla z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo.
OPERAČNÍ PROGRAM PRAHA - ADAPTABILITA Nestátní neziskové organizace – partneři pro rozvoj PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI MMR, STAROMĚSTSKÉ.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Podpora v rámci Programu rozvoje venkova v období
Obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů České republice – návrh Národního alokačního plánu Samostatné oddělení změny klimatu Ing. Tomáš Chmelík.
Zábavná matematika.
30. září 2014 Vodňany EVROPSKÁ ÚZEMNÍ SPOLUPRÁCE
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
© NSZM ČR1 Zdravá města, regiony, kraje – cesta ke zdravému rozvoji Oucmanice, 5. června 2007.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Integrovaný registr znečištění Ing. Jiří Jungmann Výzkumný ústav maltovin Praha s. r. o.
Člen USBS ČR a SP ČR Unie soukromých bezpečnostních služeb ČR Svaz průmyslu a dopravy České Republiky
Cement, váprno, ekologie, , Lísek u Bystřice nad Pernštějnem Požadavky na paliva z hlediska ochrany ovzduší pohled do nejbližší budoucnosti Kurt.
Aktuální stav rejstříku povolenek na emise skleníkových plynů z pohledu OTE – AEM - Ostrava Miroslav Řehoř.
Obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů České republice a návrh Národního alokačního plánu Samostatné oddělení změny klimatu Ing. Tomáš Chmelík.
Pracovní skupina Dopravní politika Dopravní sektorové strategie 2. fáze.
Nová pravidla veřejné podpory
Připravované výzvy Lucie Pudivítrová odbor fondů EU, MŽP.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka „Stav financování vodohospodářských.
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Ministerstvo životního prostředí.
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
1 XVII. Seminář energetiků Aktuální situace a řešené problémy v teplárenství ČR Miroslav Krejčů.
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Výměna řidičských průkazů Tisková konference Ministerstvo dopravy České republiky Ing. Ivo Vykydal, náměstek ministra dopravy.
Informace z Monitorovacího výboru OPPI dne 9. února 2007.
1 XVI. Seminář energetiků Aktuální problémy v teplárenství ČR Miroslav Krejčů.
Operační program Životní prostředí
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Obchodování s elektřinou a povolenkami skleníkových plynů po vstupu do EU Ing. Miroslav Marvan 8. podzimní konference energetických manažerů 14. září 2005.
První registrace nových osobních automobilů v zemích EU + EFTA za období 1990 až 2014 (z ) První registrace nových osobních automobilů Kontakt,
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Obchodování skleníkovými plyny a ekologizace daňové soustavy Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu III. Fáze EU-ETS Pavel Gebauer © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
Energetika České republiky a její vyhlídky po vstupu do EU Ing. Martin PECINA, MBA Náměstek ministra Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Ekonomické dopady obchodování s povolenkami z pohledu provozovatele velké podnikové energetiky Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Praha 23. listopadu 2006.
Vápno, cement, ekologie Výroba vápna v podmínkách EU ETS L. Prokopec 21. května 2008 BU Czech Republic and Slovakia.
Ostrava Obnovitelné zdroje energie Ing. Jaroslav Kubín Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel.:
EU ETS 2005 – 2012 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Konference AEM , Praha.
Kjótský protokol, Národní alokční plán Současnost a příprava na období
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
1 EU ETS aneb i povolenka dokáže firmám nadělat paseku Jaroslav Suchý, SCHP ČR Výbor pro energetiku a změnu klimatu Praha.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
Možnosti financování životního prostředí z Evropských strukturálních fondů Zuzana Matoušková 3. ÚFŘP.
Veřejné projednání P olitiky územního rozvoje ČR 2008 a Vyhodnocení vlivů PÚR ČR 2008 na udržitelný rozvoj území (včetně Zprávy o uplatňování PÚR ČR 2006)
25. porada národní sítě IMPEL a porada národní sítě IMPEL a 41. porada skupiny pro mezinárodní spolupráci ČIŽP 29. červen 2017.
Aktuální informace z odpadového hospodářství
Aktuality ve vyjednávání v Bruselu k SZP 2020+
Transkript prezentace:

Národní alokační plán České republiky před Bruselem a po Bruselu aneb co s povolenkou? Národní alokační plán České republiky před Bruselem a po Bruselu aneb co s povolenkou? Jaroslav Suchý Odbor změny klimatu – oddělení obchodování s emisemi Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel: (+420) Fax:(+420) nebo Skalský Dvůr,

Národní alokační plán před 26. březnem a po 26. březnu 2007  Seznámení účastníků EU ETS o přípravách na přerozdělení povolenek po rozhodnutí Evropské komise o snížení stropu!  Neoficiální presentace – úvahy blízké „realitě“!  Nejedná se o návrh MŽP ani MPO – stále není rozhodnuto!!!  „před“ x „po“

NAP 2005 – ,6

Emise v roce 2006 o něco málo vyšší...  v roce ,5 milionu tun (+2,11 mil. biomasa)  v roce ,7 milionu tun (+2,13 mil biomasa)  NAP I 97,6 milionu tun... resp. 97,3 mil.  NEDOSTATEK povolenek:  zařízení tun  zařízení tun x po odečtení 2 zař. ČEZu tun

Proč Evropská komise takto snižuje alokace? I … trh s povolenkami kolabuje … … EUA trh Se prakticky ZHROUTIL …

Proč Evropská komise takto snižuje alokace? II  EK tlačí na standardizaci podoby NAPů (srovnatelnost) … tabulky (HDP, spotřeba elektrické energie …)  EK tlačila na včasné předložení (posuzování NAPů pokud možno společně)  EK deklaruje větší přísnost při posuzování NAPů  Složitá situace EK … snaha zachránit trh  Byly zveřejněny „Guidelines“, které doplňují „Guidelines“ pro první obchodovací období … březen 2006 … data za rok 2005 nepoužívejte x květen 2006 … data za rok 2005 budou základem pro alokaci NAPII !

NAP II 2008 – Sled událostí - X

 30. červen 2006 – řádný termín pro odeslání NAP do Bruselu x stihla pouze 1 země!  V ČR po volbách problémy se sestavováním vlády  Srpen 2006 … personální změny ve vedení OZK  Práce na NAPII probíhaly … kompletování podkladů a argumentace  Podzim 2006 – obměna vedení MŽP  Listopad 2006 veřejné projednávání  6. prosince 2006 NAP II schválen na vládě …  8. prosince 2006 NAP II oficiálně notifikován do Bruselu

 23. ledna 2007 presentace na WGIII a Climate Change Commitee  Dotazy Evropské komise  Zodpovězení dotazů Evropské komise  Komise na vyjádření 3 měsíce od notifikace (zastaveno řízení během odpovídání na dotazy  26. března 2007 – rozhodnutí komise  Revize NAPII „bez zbytečných odkladů“

NAP 2008 – 2012 „před“ 101,9

EXTRÉM I  Průmysl..150 mil.

EXTRÉM II  MŽP bylo obviňováno Greenpeace a dalšími nevládními organizacemi z ochrany znečišťovatelů, nikoliv klimatu …  Návrh Greenpeace: Emise 2005 – 6% = 78,2 mil. tun/rok

NAP II „před“ … základní údaje … Projekce na základě historických emisí 99,627 Mt Z toho: – –Základní alokace 94,967 Mt – –Bonus Early Action (3%) 2,992 Mt – –Bonus KVET (1,5%) 1,496 Mt – –Korekce 0,173 Mt 99,627 Mt + CZT korekce 0,674 mil. + Rezerva pro nová zařízení 1,500 mil. + JI rezerva 0,094 mio. CELKEM 101,900 mil. povolenek

NAP 2008 – 2012 „po“ 86,8 

Budeme se soudit jako Slovensko, Polsko, … (Maďarsko, Lotyšsko) I  EK měří všem stejně?  Presentace v Bruselu  Argumentace x  Jednotné vzorce byla argumentace k něčemu?  Data o HDP jsou stará … žaloba?  Pohled EK … data jsou spravedlivá … stejný soubor dat pro všechny

Budeme se soudit jako Slovensko, Polsko, (Maďar., Lotyš.) II

NAP 2008 – 2012 aneb „Povolenky bez dezertu“... Ale jak rozdělit?  Není co rozdělovat :o( … Nerozdělujeme 86,8 mil. povolenek, ale „pouze“ 85,2 mil. povolenek … růst mezi emisemi 2006 (83,7 mil.) a emisemi 2010 (uprostřed NAPII) pouze 85,2 - 83,7 = 1,5 mil. povolenek!!!  „starý model“ nelze použít – „kolabuje“ při cca 94 mil. povolenek  Historické emise  Bonusy za včasná opatření (EA), bonusy KVET, CZT korekce  Nutno připravit nový „spravedlivý“ model  Žádný model není spravedlivý!!!

NAP II „po“ … základní údaje??? … aneb zvažované zásady pro konstrukci revize NAP II  Zrušení veškerých bonusů a korekcí CZT  Rezerva pro nové zdroje ve výši 1,29 Mt/rok?  V rámci projednávání požádáme o zpřesnění informací o plánovaných investicích  Zachování rezervy pro projekty JI ve výši 100 kt  Ošetření „malých a nejmenších“ subjektů v rámci EU- ETS ?

NAP II „po“ … základní údaje??? … aneb zvažované zásady pro konstrukci revize NAP II VARIANTA A  Referenční roky , 2006 ▪soubor A: < 50 kt …větší z let 2005/ % ▪soubor B: > 50 kt … průměr z let 2005/ % (?)

NAP II „po“ … základní údaje??? … aneb zvažované zásady pro konstrukci revize NAP II VARIANTA B  Referenční roky , 2006 ▪ průměr z let 2005/2006, u koho odchylka větší než 25% … vyšší z let 2005/2006 ▪ soubor A: < 50 kt … + 15% ▪ soubor B: > 50 kt … + 2% (?)

Proč hranice 50 kt?   Malá a nejmenší zařízení nejvíce „postižena“ EU ETS   Empirický odhad: kdo neušetří více než 500 povolenek, na systému prodělává (při povolence/EUR 20)   Malá zařízení daleko vyšší variabilita mezi emisemi 2005 a 2006 a tedy i daleko vyšší riziko „podalokace“   Proč jsme tato data nevolili dříve? NEBYLA!

Rozložení emisí podle počtu zařízení v EU ETS Počet zařízení % emisí , , , , , ,

Sledování odchylek – extrémy od průměru u zařízeních s produkcí NAD 50 kt

Sledování odchylek – extrémy od průměru u zařízeních s produkcí DO 50 kt

Závěry I... Jaký je další harmonogram?  Stále probíhají jednání s MPO... Snad u konce  NAP by měl být zpět v Bruselu „bez zbytečných odkladů“ x stále diskuse mezi vedením MŽP a MPO  Před tím je třeba stihnout dohodu s MPO a svazy, veřejné projednávání (1 měsíc) a schválit na vládě  Evropská komise v srpnu „prázdniny“  Nařízení vlády o NAP II do konce roku 2007  Potřeba naalokovat povolenky do konce února 2008

Závěry II  Není mnoho možností, jak přerozdělovat … hledá se „optimální varianta, která „co nejméně poškodí“  Benchmarking?.. O tomto stále ještě diskuse...  Výroba cementu % korekce... Změna ve vykazování  Buďme konstruktivní a snažme se ji společně nalézt …  Soud s komisí: otázka 2-5 let a do té doby platí současné rozhodnutí.. Slovensko neuspělo se žádostí o zkrácenou proceduru …

Závěry III aneb Jak se vypořádat s případným nedostatkem povolenek?  Nákup potřebných povolenek  Investice do JI/CDM projektů (pravděpodobně pro větší zařízení a získání ERU nebo CER jednotek  Nákup ERU a CER jed. (možnost vyřazení místo povolenek do 10%)  Aktuální: Investice do úspor energie a tím i povolenek, investice do OZE … a využít miliard Kč z fondů EU … mnohé firmy již začínají takto přemýšlet …

Závěry NAP 2 Upozornění: Tato presentace nebyla oficiálním představením „nového modelu“ přerozdělení povolenek a nevyjadřuje oficiální stanovisko MŽP, MPO ani vlády České republiky!!!

Děkuji za pozornost! Dotazy? Komentáře? Diskuse?

Kontakty Jaroslav Suchý Odbor změny klimatu – oddělení obchodování s emisemi Tel: (+420) Fax: , Nebo ještě lépe :