Základní ekonomické pojmy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZÁKLADNÍ POJMY EKONOMIE
Advertisements

Trh a jeho zákonitosti.
HOSPODÁŘSKÝ PROCES Hospodářský proces je koloběh hospodářských činností. Zahrnuje fáze: Výroba Rozdělování Směna Spotřeba Zdroj obr. Wikimedia Commons.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Finanční produkty Autor: Jaroslav Kvapil kód.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Základní ekonomické systémy
EKONOMIE JAKO PŘEDMĚT EKONOMIE
1 Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01/A3 AutorIng. Marie Grygarová Období vytvořeníZáří 2012.
Hospodářský proces Potřeby, peníze
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
1/2 FUNGOVÁNÍ TRŽNÍ EKONOMIKY EKONOMIKA LESNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ.
Autor:Ing. Libuše Sušická Předmět/vzdělávací oblast: Ekonomika Tematická oblast:Zaměstnanci Téma:Plánování pracovníků Ročník:3. Datum vytvoření:prosinec.
Autor: Autor: MSc. Marcela Vojáčková MSc. Marcela Vojáčková Zpracováno: Ročník (obor) 2. ročník (Hotelnictví) M/01 2. ročník.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Ekonomie - předmět Autor: Jaroslav Kvapil.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Řízení organizace, základy managementu
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01/A2 AutorIng. Marie Grygarová Období vytvořeníZáří 2012.
1. Ekonomie jako společenská věda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marie Grygarová.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší školeNázev:TrhAutor: Jaroslav Kvapil kód DUMu: VY_32_INOVACE_Ek.8.4.
HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Bankovní soustava Autor: Jaroslav Kvapil kód.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_ZAKLADNI.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01/A12 AutorIng. Marie Grygarová Období vytvořenílistopad.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Ekonomická stránka činnosti podniku Vypracoval : Ing. Marcela Zlatníková Projekt Anglicky v odborných.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší školeNázev: Nedostatek finančních prostředků Autor: Jaroslav.
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ POJMY
PŘÍPRAVA VÝROBY str. 95 Hospodářský proces (opakování): Výroba
EKONOMIKA PODNIKATELSKÝ ZÁMĚR Ing. Hana Kročová
HOSPODÁŘSKÝ CYKLUS – 2. ukazatel úrovně ekonomiky Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření: Datum vytvoření:
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší školeNázev: Přebytek finančních prostředků Autor: Jaroslav.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
2. září 2013VY_32_INOVACE_100206_Trh_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie a Střední.
Autor: Autor: MSc. Marcela Vojáčková MSc. Marcela Vojáčková Zpracováno: Ročník (obor) 2. ročník (Hotelnictví) M/01, KČ3,C3,SM3.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
4. srpna 2013VY_32_INOVACE_100204_Hospodarsky_proces_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie.
Trh, práva spotřebitele - poptávka
Zsv. Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův.
EKONOMIKA TRH Ing. Hana Kročová
CZ.1.07/1.3.45/ Ekonomické kompetence v občanském životě pro učitele Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo a název.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marie Grygarová.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Druhy ekonomik, hospodářský proces, trh
Trh, práva spotřebitele – tržní mechanismus
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ POJMY
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZEK_715 Ročník: 2. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Téma: Písemná práce, tržní ekonomika,
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZEK_712 Ročník: 2. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Téma: VF : b) přírodní zdroje.
TRH (tržní mechanismus)
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_16_ZAKLADNI.
NEUSTÁLE SE OPAKUJÍCÍ PROCES: 1) VÝROBY 2) ROZDĚLOVÁNÍ, PŘEROZDĚLOVÁNÍ 3) SMĚNY 4) SPOTŘEBY HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E19.08 Ročník1. ročník.
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ POJMY Ekonomika, ekonomie, ekonomické systémy.
Základní ekonomické systémy. K čemu slouží? Aby lidé přežili, musí spojit své síly a efektivně využívat dostupné zdroje Ekonomický systém se stále mění.
Název školy:Střední škola dopravy, obchodu a služeb Autor: Lenka Komárková Název projektu: Zlepšení podmínek výuky Číslo projektu:CZ /
Ing. Veronika Dostálková MBA SAMOSTATNÉ OPAKOVÁNÍ Podnik a podnikání 3. ročník Srpen 2012.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Ekonomika – základní pojmy.
Ekonomika– národní hospodářství
Digitální učební materiál
Založení a vznik podniku II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Mgr. Rostislav Navláčil 15. Trh práce Občanská nauka 1. – 4.
Výrobní činitelé v podniku
Ing. Veronika Dostálková MBA
Název školy: Střední škola dopravy, obchodu a služeb
zpracovaný v rámci projektu
Ekonomika Makroekonomie - AD 4. Ing. Miroslava Farmačková
Transkript prezentace:

Základní ekonomické pojmy ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/02.0007 Základní ekonomické pojmy Aktivita č.2: Podnikání a právo Prezentace č. 2 Autor: Hana Mužíková

Hospodářský proces cílem je uspokojit potřeby pomocí statků a služeb statky a služby musíme před spotřebou nějak získat, což probíhá ve složitém procesu míru uspokojování našich potřeb nazýváme životní úroveň životní úroveň je měřitelná (viz. pracovní list)

Složky hospodářského procesu Výroba Rozdělování Směna Spotřeba

Výroba velmi málo spotřebovávaných statků lze nalézt přímo v přírodě většina statků vzniká v procesu výroby jde o přeměnu statků (vstupů) v jiné statky (výstupy) vstupy nazýváme výrobními faktory jmenujte statky, které lze nalézt v přírodě k přímé spotřebě

Výrobní faktory Výroba Práce Půda Kapitál Informace

Práce je lidská činnost, která má formu odpracovaných hodin při výrobě statků a služeb množství práce je v ekonomice limitováno počtem pracujících obyvatel, jejich pracovní dobou a odměnou za práci odměnou za práci je mzda, která je dána odborností, kvalitou , efektivitou a produktivitou práce

Půda přímý produkt přírody využívá se zemědělsky nebo k těžbě dělí se na pozemky určené k zástavbě podle územního plánu množství půdy je dáno rozlohou státu odměnou za využití půdy je pozemková renta, jejíž výše je dána kvalitou půdy (bonitou) nebo polohou

Kapitál je soubor statků, které nebyly spotřebovány a slouží k další výrobě v tržní ekonomice je kapitál oceňován obvykle penězi, odměnou za jeho využití je úrok nebo podnikatelský zisk a společenská prestiž malý příklad: Arabský šejk pošle studovat svého syna do Ameriky. Po týdnu přijde dopis: „Milý otče, je tu hezky, ale všichni jezdí do školy autobusem, jen já jezdím autem, udělej s tím, prosím tě, něco.“ V odpovědi došlo: „Milý synu, v dopise je přiložený šek na 100000 dolarů a kup si taky autobus.“

Formy kapitálu peněžní komoditní (zboží k prodeji) portfoliový (cenné papíry) produktivní (stroje, budovy) (1)

Informace mezi výrobní faktory byly zařazeny nedávno stále nabývají na významu každá informace má svou cenu cena informace je velmi kolísavá neplatí úměra: čím více, tím lépe nevýhodou je rychlé zastarávání informací uveďte příklad informace, která má vysokou tržní hodnotu

Rozdělování a přerozdělování získávání vlastního podílu na výrobě jeho účastníky (zaměstnanci a podnikatelé) část těchto podílů odchází do veřejných rozpočtů (státní rozpočet, rozpočty krajů a místní rozpočty) stát přerozděluje tyto prostředky ostatním, kteří se na výrobě nepodíleli (staří, nemocní, děti atd.)

Směna proces, ve kterém nabízející (výrobci, obchodníci) hledají kupce (poptávající) snahou je realizovat vlastní zisk pokud výrobek nenajde svého kupce, není dosaženo zisku a podnikatel prodělá najít rovnováhu mezi nabízeným a poptávaným zbožím je velmi složité

Spotřeba je procesem uspokojení potřeb dělíme ji na: konečnou (uspokojení potřeb jednotlivých lidí) výrobní (uspokojení potřeb firem, aby bylo možné dále podnikat a vyrábět)

Fungování hospodářského procesu neprobíhá postupně v jednotlivých fázích všechny složky se neustále prolínají, doplňují a navazují na sebe uveďte příklady závislosti jednotlivých složek na druhých

Zdroje Literatura: Obrázky: 1. Dvořák, Mgr. Jan. Odmaturuj ze společenských věd. Brno : Didaktis, 2008. ISBN 978-80-7358-122-0. 2. Petr Klínský, Otto Munch, Danuše Chromá. Ekonomika, ekonomická a finanční gramotnost pro střední školy. Praha : Eduko, 2012. ISBN 978-80-87204-65-8. 3. Švarcová, Jena. Ekonomie, stručný přehled. Zlín : Ceed, 2010. ISBN 978-80-87301-00-5. Obrázky: Nemo. 2012. hledat obrázky. Pixabay. [Online] 18. 04 2012. [Citace: 24. 08 2013.] http://pixabay.com/cs/tov%C3%A1rna-po%C4%8D%C3%ADta%C4%8De-elektronika-robot-36984/.