počet částic (Number of…) se obvykle značí „N“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
15. Stavová rovnice ideálního plynu
Advertisements

STRUKTURA A VLASTNOSTI plynného skupenství látek
Výpočty z chemických rovnic
Tenze páry nad kapalinou a roztokem
Chemická termodynamika I
Látkové množství - procvičování
Látkové množství VY_32_INOVACE_G1 - 05
Látkové množství v úlohách Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. VY_32_INOVACE_G1.
IDEÁLNÍ PLYN Stavová rovnice.
Plynné skupenství Podmínky používání prezentace
Rozpadový zákon Radioaktivní uhlík 11C se rozpadá s poločasem rozpadu T=20 minut. Jaká část radioaktivního uhlíku zůstane z původního množství po uplynutí.
Atomová hmotnost Hmotnosti jednotlivých atomů (atomové hmotnosti) se vyjadřují v násobcích tzv. atomové hmotnostní jednotky u: Dohodou bylo stanoveno,
Kinetická teorie látek
Molární množství, molární hmotnost a molární koncentrace
Základní poznatky molekulové fyziky a termodynamiky
Statistická mechanika - Boltzmannův distribuční zákon
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Přírodní vědy - Chemie – vymezení zájmu
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o chemických výpočtech Autor Ing. Lenka Kalinová JazykČeština Očekávaný výstup Žák přečte chemické.
Ideální plyn Michaela Franková.
STAVOVÁ ROVNICE IDEÁLNÍHO PLYNU.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
„Svět se skládá z atomů“
Složení roztoků Chemické výpočty
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
Základní chemické výpočty: 1. Hmotnost atomu 2. Látkové množství 3
Josef Erben 3.A.  Vychází z Avogadrovy konstanty (N A )  Vztahujeme k ní relativní atomovou a molekulovou hmotnost (A r a M r )  Definována jako klidové.
Udávání hmotností a počtu částic v chemii
Látkové množství, molární hmotnost
CHEMICKÁ VAZBA řešení molekulách Soudržná síla mezi atomy v ………………..
Látkové množství, molární hmotnost
Látkové množství a molární hmotnost
Energie Sportovec posnídal pět 50g makových buchet. Vypočítejte kolikrát musí vzepřít činku o hmotnosti 20 kg, aby spálil veškerou přijatou energii. Délka.
okolí systém izolovaný Podle komunikace s okolím: 1.
ŠablonaIII/2číslo materiálu397 Jméno autoraMgr. Alena Krejčíková Třída/ ročník1. ročník Datum vytvoření
Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN prostřednictvím.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_16.
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová ANOTACE: Výukový materiál je určen pro studenty 1.ročníku SŠ. Může být použit při výkladu významu látkového množství,
Stavová rovnice pro ideální plyn
Molární hmotnost - důležitá charakteristika prvků a sloučenin (nalezneme ji v chemických tabulkách) (Vyjadřuje vlastně, kolik gramů váží 1 mol určité.
* © Biochemický ústav LF MU (V.P.) * © Biochemický ústav LF MU (V.P.) 2010.
Neutronové účinné průřezy
Molární hmotnost, molární objem
Běžně používané fyzikální veličiny pro vyjádření množství látky:
Látkové množství Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0109.
Molekulová fyzika 2. přednáška „Teplota“.
Termodynamika Základní pojmy: TeploQ (J) - forma energie Termodynamická teplotaT (K) 0K= -273,16°C - nejnižší možná teplota (ustane tepelný pohyb) EntropieS.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Radomír Tomášů Název šablonyIII/2.
Ideální plyn velikost a hmota částic je vůči jeho objemu zanedbatelná, mezi částicemi nejsou žádné interakce, žádná atrakce ani repulse. Částice ideálního.
Chemické reakce a výpočty Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov,Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_III/2_INOVACE_04-02 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice.
SVĚT MOLEKUL A ATOMŮ. Fyzikální těleso reálný objekt konečných rozměrů látkové skupenství – pevné – kapalné – plynné – Plazmatické spojité a dále dělitelné.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr Vácha ZS – Termika, molekulová fyzika.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Látkové množství Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/6 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
ZŠ BENEŠOV, JIRÁSKOVA 888 CHEMIE Základní veličina v chemii, 8. ročník Mgr. Jitka Říhová.
Avogadrův zákon.
Stavová rovnice ideálního plynu
Základní pojmy.
Anorganická chemie Obecné pojmy a výpočty.
Lékařská chemie Podzimní semestr 2012/2013.
Číslo materiálu: VY_42_INOVACE_06_27_FIKA
„Svět se skládá z atomů“
ADIABATICKÝ DĚJ S IDEÁLNÍM PLYNEM.
Elektrárny 1 Přednáška č.3 Pracovní látka TE (TO)
Anorganická chemie Obecné pojmy a výpočty.
„Svět se skládá z atomů“
Látkové množství, molární hmotnost
Elektrárny 1 Přednáška č.3
Transkript prezentace:

počet částic (Number of…) se obvykle značí „N“ Zopakujme si NA, n, Mm, R, k počet částic (Number of…) se obvykle značí „N“ počet částic odpovídající 1 molu je číslo „NA“ Avogadrova konstanta:

Avogadrova konstanta NA počet částic odpovídající 1 molu je NA = 6,02213.1023 “ks“ (Číslo vyjadřuje počet atomů uhlíku 12C v jeho 12 gramech.) Nám ale bohatě postačí v přesnosti: NA ≈ 6.1023

Mol je jednotkou látkového množství n a je základní jednotkou SI. jeden mol látky mol Látky se skládají z jednotlivých částic. Pokud je v dané látce právě NA částic, pak mluvíme o jednom molu dané látky. Mol je jednotkou látkového množství n a je základní jednotkou SI.

Molární hmotnost Mm Mm= NA. m0 vyjadřuje hmotnost jednoho molu dané látky pokud jedna částice, ze kterých se látka skládá, má hmotnost m0, pak Mm= NA. m0

Látkové množství n n = N/NA je míra látky vyjádřené v molech počet molů látky o hmotnosti m (resp. objemu V) lze však stanovit např. též z poměrů n = m/Mm kde Mm je molární hmotnost n = V/Vm kde Vm je molární objem

Stavová rovnice ideálního plynu pro veličiny p, V, T určující stav plynu (s daným počtem částic N) platí: velikost konst ve stavové rovnici je dána součinem k.N - k je Boltzmannova konstanta vyjadřující vztah mezi teplotou a energií plynu; - N je počet částic

Stavová rovnice ideálního plynu rovnice pak může mít tuto základní podobu: Ale vzhledem k tomu, že počet částic lze vyjádřit mnohým způsobem

Stavová rovnice ideálního plynu rovnice může mít vícero tvarů: součin Boltzmannovy a Avogadrovy konstanty dává univerzální plynovou konstantu R

Rekapitulace: Molární hmotnost Látkové množství Stavová rovnice a její různé zápisy